Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Δελτίο Τύπου

Διάσκεψη για την «Κλιματική Αλλαγή και Ανθρώπινη Ασφάλεια»


«Την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών αλλά και την παράλληλη ανάπτυξη της έρευνας και των εφαρμογών (πχ φίλτρα για την απορρόφηση του CO2) από τους έλληνες χημικούς μηχανικούς και τα ελληνικά πανεπιστήμια όπως συμβαίνει διεθνώς» πρότεινε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας μιλώντας σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μουσικής κατά τις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή και την Ανθρώπινη Ασφάλεια.

«Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Εξωτερικών προτείνοντας:
-την αξιοποίηση τεχνολογιών όπως αυτή που αναπτύσσεται στο GEORGIA INSTITUTE OF TECHNOLOGY για φίλτρα με υλικά που θα επιτρέπουν την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα στις καμινάδες των εργοστασίων πριν αυτό φτάσει στην ατμόσφαιρα.
-την μεγαλύτερη ενεργειακή αποτελεσματικότητα (energy efficiency): στα εργοστάσια, τα κτίρια, τα αεροπλάνα, τα αυτοκίνητα, τα πλοία
-πράσινες ταράτσες
-τις επενδύσεις και κίνητρα για εναλλακτικές μορφές ενέργειας: ηλιακή, αιολική, Βιομάζα, αλλά με μεγάλα ερωτηματικά για τα βιοκαύσιμα κ.α.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση για μαζική δενδροφύτευση του πλανήτη με 50 δις δέντρα έως το 2009, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, τη Διεθνή Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ηδη το FAO και το UN World Food Program ανταποκρίθηκαν θετικά.
Όσον αφορά τη χώρα μας ο Υφυπουργός Εξωτερικών πρότεινε αντίστοιχα:
- την φύτευση 90 εκατ. δένδρων τη διετία 2008-2009, όχι μόνο μέσω Δήμων, Νομαρχιών, δασολόγων και οικολογικών οργανώσεων, αλλά με ανάθεση έργου στις μεγάλες ελληνικές τεχνικές εταιρίες που έχουν αποδείξει τι μπορούν να κάνουν.
- Την άμεση δημιουργία Εθνικού Πάρκου στα 60 χιλ. στρέμματα στο Τατόι.
- Τη δημιουργία στα βουνά της χώρας, Ταΰγετος, Πάρνωνας, Γκιώνα κτλ, πραγματικών Εθνικών Πάρκων με προστασία της χλωρίδας και της πανίδας, με καταφύγια ζώων, αλλά και με δυνατότητες κάποιων ήπιων παρεμβάσεων από τους κατοίκους, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους των περιοχών αυτών, ώστε να μην τρομάζουν κάθε φορά που ακούνε τη λέξη «προστασία του περιβάλλοντος». Τα ίδια και για τις Πρέσπες, όπου πρέπει να συνεργαστούμε με τους βόρειους γείτονές μας.

«Για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης» επεσήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι «σήμερα ο πολύ μεγάλος αριθμός των φορέων Τ.Α. δεν μπορεί να συντηρήσει τις τεχνικές υπηρεσίες στο επίπεδο ποιότητας και επιστημονικής επάρκειας που θα έπρεπε να είχαν! Το κόστος συντήρησης και λειτουργίας τόσων περιφερειών, υπερνομαρχιών, νομαρχιών, δήμων και κοινοτήτων είναι ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με το έργο που παράγουν.»

«Ένα πράγμα δεν μπορούμε: Να αφήσουμε τον καιρό να χάνεται και τον πυρετό του πλανήτη ανεξέλεγκτο. Οι καιροί ου μενετοί» κατέληξε στην ομιλία του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας.