Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αρχής Επενδύσεων της Αιγύπτου

Τις περαιτέρω προοπτικές συνεργασίας στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου συζήτησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας με τον Πρόεδρο της Γενικής Αρχής για τις Επενδύσεις (GAFI) της Αιγύπτου κ. Ασεμ Ραγκάμπ και με μέλη του Δ.Σ. της Αιγυπτιακής Αρχής.

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στις ελληνο – αιγυπτιακές εμπορικές σχέσεις μετά και την πρόσφατη οργάνωση επιχειρηματικού φόρουμ στην Αθήνα παρουσία του Προέδρου της Αιγύπτου κ. Μουμπάρακ, καθώς και μετά την επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα στην Αίγυπτο, επικεφαλής μεγάλης ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής.

Ο κ. Ραγκάμπ εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προσέλκυση ελληνικών επιχειρήσεων στην Αίγυπτο, ιδιαίτερα στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τις αγροκαλλιέργειες και την επεξεργασία τροφίμων, την ενέργεια, τις μεταφορές και ειδικότερα τις θαλάσσιες μεταφορές.

Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία και σχετική ανάλυση από τις δύο πλευρές των αποτελεσμάτων που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα ως προς την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επιπλέον ο Πρόεδρος της Γενικής Αρχής Επενδύσεων της Αιγύπτου εκδήλωσε ενδιαφέρον για διευκολύνσεις που προβλέπει ο Νόμος 3427/2005 ως προς την ίδρυση γραφείων ξένων επιχειρηματικών εταιρειών στην Ελλάδα με ελάχιστο ποσοστό φορολογίας 5%. Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού νόμου, παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, να εγκαταστήσουν γραφεία στην Ελλάδα ως υπεράκτιες εταιρίες και να αναπτυχθούν στην περιοχή.