Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ – Βρυξέλλες

Η κατάσταση στη Μυανμάρ και η ανθρωπιστική βοήθεια, οι τρόποι επιτάχυνσης προόδου για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της Χιλιετίας καθώς και η αύξηση των τιμών των τροφίμων σε συνδυασμό με την επισιτιστική κρίση στις αναπτυσσόμενες χώρες, ήταν τα βασικότερα θέματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ενημέρωσε τους ομολόγους τους για την ανταπόκριση της Ελλάδας στην έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια στη Μυανμάρ και τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και η Hellenic Aid. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία ανθρωπιστική αποστολή ήταν η αναχώρηση ενός πλοίου με βοήθεια που αναχώρησε το προηγούμενο Σάββατο από τον λιμένα του Λαυρίου.

Παράλληλα, ο κ. Πέτρος Δούκας τόνισε πως η Ελλάδα παραμένει πιστή στη δέσμευση της για αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας ώστε να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Χιλιετίας ενώ επεσήμανε πως η χώρα μας έχει καταρτίσει νέο σχέδιο πενταετίας (2008 – 2013) το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης. Βάσει αυτού έχουν μειωθεί σε οκτώ οι χώρες προτεραιότητας, αλλά και οι τομείς ανά χώρα ώστε να είναι καλύτερη η στόχευση και πιο αποτελεσματική η βοήθεια.

Τέλος ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε τους τρεις βασικούς στόχους στους οποίους πρέπει να επικεντρωθεί η Ε.Ε. Ειδικότερα, η Ελλάδα θεωρεί ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών από τις περιβαλλοντικές αλλαγές είναι πρωταρχικής σημασίας για τις αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την πρόταση του για παγκόσμια αναδάσωση.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους Ευρωπαίους εταίρους για τη διοργάνωση του «Africa Day» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (12-13 Μαΐου) με την συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων των αφρικανικών χωρών και στόχο την ανάπτυξη ευρύτερης συνεργασίας με τα αφρικανικά κράτη. Όπως είπε ο κ. Δούκας το «Africa Day» θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση.