Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Διημέρεις Επαφές με Αφρικανούς Αξιωματούχους

ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΕΞ κ. ΠΕΤΡΟΥ ΔΟΥΚΑ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ «ΗΜΕΡΑ ΑΦΡΙΚΗΣ-AFRICA DAY»


«Οι ευκαιρίες που υπάρχουν εκτός συνόρων είναι τεράστιες και θα πρέπει οι Έλληνες επιχειρηματίες να μην επαναπαύονται στις δουλειές τους με το Δημόσιο. Το Υπουργείο Εξωτερικών ανοίγει πόρτες και είναι στο χέρι των Ελλήνων να τις εκμεταλλευτούν» δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας μετά το πέρας των διμερών συναντήσεων που είχε στο περιθώριο του Συνεδρίου «Africa Day» που ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα στο Ζάππειο Μέγαρο με την συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων αφρικανικών χωρών.

Ο κ. Πέτρος Δούκας είχε σειρά διμερών επαφών με τον Υπουργό Βιομηχανίας της Λ.Δ του Κονγκό Simon Mboso Kiamputu, τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Κένυας Richard Οnyonka και τον Λιβεριανό Willinam V.S Bull, ο οποίος ασκεί χρέη Υπουργού Εξωτερικών. Οι Αφρικανοί Υπουργοί ενημέρωσαν για τις επενδυτικές δυνατότητες που υπάρχουν στους τομείς της ναυτιλίας, της διαχείρισης λιμένων, της ενέργειας, της μεταποίησης τροφίμων, της καλλιέργειας μεγάλων γεωργικών εκτάσεων, των υποδομών (τηλεπικοινωνίες, οδικό δίκτυο) κλπ, αλλά και τα ισχυρά κίνητρα τα οποία δίνουν οι χώρες τους για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ο Υπουργός Βιομηχανίας της Λ.Δ του Κονγκό υπογράμμισε ότι στη χώρα του η φοροαπαλλαγή για τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα ανέρχεται στο 30% ενώ για τις επενδύσεις στην Περιφέρεια φτάνει το 50%. Επιπρόσθετα, το νέο θεσμικό πλαίσιο, περιορίζει στις 30 ημέρες το χρονικό περιθώριο έγκρισης επενδυτικών φακέλων, ενώ απαγορεύει τις απαλλοτριώσεις και επανεθνικοποιήσεις. Νωρίτερα, από το βήμα του Συνεδρίου είπε στους Έλληνες επιχειρηματίες: «Αν δεν εκμεταλλευτείτε τώρα τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που υπάρχουν, αύριο θα είναι πολύ αργά».

Ο Κενυάτης Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο «Όραμα του 2030», δηλαδή στον στόχο να μετατραπεί η χώρα του μέχρι το 2030 σε βιομηχανική, με εξωστρεφή και ανταγωνιστική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η λειτουργία Ρυθμιστικής Αρχής που προωθεί τις ξένες επενδύσεις και εργάζεται στην κατεύθυνση μείωσης των προαπαιτούμενων για έγκριση επενδύσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Χαιρόμαστε που συνεργαζόμαστε με την Ελληνική Κυβέρνηση και τους Έλληνες Επιχειρηματίες. Αισθανόμαστε πολύ κοντά στους Ελληνες, γιατί ουδέποτε λειτούργησαν ως αποικιοκράτες και γι’ αυτό είναι πάντα ευπρόσδεκτοι» .

Από την πλευρά του ο Ασκών Χρέη Υπουργού Εξωτερικών της Λιβερίας αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική δέσμευση που αναλαμβάνει η Ελλάδα για την προώθηση της συνεργασίας για ανάπτυξη και οικονομική άνθιση της αφρικανικής ηπείρου.