Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Συνέντευξη στο αμυντικό περιοδικό "Αναχαίτηση"

Με μοχλό την Οικονομική διπλωματία το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επιδιώκει: εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας ελληνικών επιχειρήσεων, προϊόντων και υπηρεσιών, αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας, αύξηση των εξαγωγών μας, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, στήριξη της διεθνούς επιχειρηματικότητας των Ελλήνων με στόχο τα ανταποδοτικά οφέλη για την εθνική οικονομία και την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στο πεδίο της ενέργειας, την ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας ως μιας παραγωγικής, δημιουργικής και καινοτόμας χώρας.

Στο πλαίσιο της Οικονομικής Διπλωματίας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Eξωτερικών έχει αναλάβει θεσμικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες και έχει ξεκινήσει πολιτικές δράσεις, επιδιώκοντας την εξωστρέφεια, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και αναδιαρθρώνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών. Παράλληλα προχωρούμε στον συντονισμό με όλα τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία (Τουρισμού, Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εμπορικής Ναυτιλίας) και τους φορείς (ΕΛΚΕ, ΟΠΕ, κ.α.) για να διευκολύνουμε και προωθήσουμε τις Ελληνικές εξαγωγές, να βοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να κατακτήσουνε τις διεθνείς αγορές και να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. Ο προγραμματισμός των αποστολών μας, η συνεχής ενημέρωση αλλά και οι ανταλλαγή απόψεων τόσο ανά τομείς ενδιαφέροντος όσο και κατά χώρα η γεωγραφική περιφέρεια αποτελούν σημαντικά στοιχεία για τον σχεδιασμό της οικονομικής διπλωματίας της Ελλάδας. Ήδη έπειτα από τις πρώτες συναντήσεις που έχουμε πραγματοποιήσει με τους αρμόδιους φορείς προχωρούμε στην σύσταση άτυπης συντονιστικής ομάδας - η οποία θα συνέρχεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα - έτσι ώστε οι οργανωμένες αποστολές Ελλήνων επιχειρηματιών στο εξωτερικό, να είναι στοχευμένες και συντονισμένες σε συνέργια με τους στόχους και τις δράσεις της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.


Spitfire


Το ενδιαφέρον έγκειται κυρίως στην οικογενειακή μου παράδοση, δεδομένου ότι ο πατέρας μου, ο Πτέραρχος Γεώργιος Δούκας, διακρίθηκε ως Διοικητής της Μοίρας Καταδιωκτικών 335 (SPITFIRE) κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι το σπανιότερο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι δυσεύρετο και ανάρπαστο διότι θεωρείται το πιο ηρωικό αεροπλάνο που έχουμε κληρονομήσει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είναι μια ακόμα ευκαιρία για τα νέα παιδιά που πρέπει να έχουν γνώση της πρόσφατης ιστορίας μας, να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Εργοστάσιο Α/Κ στην Ελευσίνα.

Η πρωτοπορία της Πολεμικής Αεροπορίας που αφορά στην ανακατασκευή του Α/Φ SPITFIRE S/N 10755 και του Α/Κ MERLIN 66 σχετίζεται με τη χρήση αποκλειστικά αυθεντικών ανταλλακτικών του πρωτότυπου αεροσκάφους, σε αντίθεση με όμοια αεροσκάφη που φιλοξενούνται σε μουσεία της Πολεμικής Αεροπορίας άλλων κρατών. Χαρακτηριστικά, ο Αρχιμηχανικός και ο Αρχιχειριστής του Σμήνους της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Μ. Βρετανίας (Royal Air Force) έκριναν ότι το Ελληνικό SPITFIRE είναι το μοναδικό στο είδος του αυτή τη στιγμή που μπορεί να φτάσει ακόμη και σε πτήσιμη κατάσταση, δηλαδή το μόνο που μετά την επισκευή και τοποθέτηση του Αεροκινητήρα MERLIN 66 θα μπορέσει να διασχίσει τους αιθέρες.