Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Δελτίου Τύπου: Ημέρα Αφρικής

«Η Ελλάδα πρωτοπορεί στην ανάπτυξη ισχυρότερων
δεσμών Ε.Ε. – Αφρικής»


Στην επιθυμία και πρόθεση της Ελλάδας να είναι στην πρωτοπορία των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής ένωσης και Αφρικής, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας κατά τη σημερινή ομιλία του στις εργασίες του Συμποσίου «Ημέρα Αφρικής - Africa Day» που διοργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Ελληνο - αφρικανικό Επιμελητήριο, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Αναλύοντας βασικά ζητήματα διεθνούς πολιτικό – κοινωνικού ενδιαφέροντος σχετικά με τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στον κόσμο η ανάπτυξη της Αφρικανικής Ηπείρου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας υπογράμμισε την επιθυμία και τις προσπάθειες που κάνει η χώρα μας - τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε επίπεδο διμερών σχέσεων με χώρες της Αφρικής - «να βρίσκεται στην πρωτοπορία των σχέσεων Ε.Ε. – Αφρικής όπως αντίστοιχα η Ελλάδα πρωτοπορεί στην διεύρυνση των σχέσεων με τα κράτη του Ευξείνου πόντου και στην πρωτοβουλία της Ένωσης για τη Μεσόγειο».

Καταγράφοντας την πολιτική εξωστρέφειας που ακολουθεί η Ελλάδα στα θέματα Οικονομικής Διπλωματίας ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «Η Ελλάδα μπορεί και θέλει να συμβάλλει στην ανάπτυξη της Αφρικής με τις πολύ ισχυρές τράπεζες, με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του κόσμου, με πολύ δραστήριες εταιρείες μεταποίησης τροφίμων και ιχθυοκαλλιεργειών, με τις πολύ δυναμικές εταιρείες ενέργειας (agile energy companies), με ισχυρές εταιρείες στο χώρο της επεξεργασίας μετάλλων, στον χάλυβα, και στα τσιμέντα καθώς και με σπουδαίες εταιρείες στον χώρο των κατασκευών και των φαρμάκων.»