Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

Δελτίο Τύπου Επίσκεψη στη Μόσχα

Επίσκεψη ΥΦΥΠΕΞ κ. Π. Δούκα στη Μόσχα
επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής - διμερείς επαφές


Επίσκεψη στη Μόσχα, επικεφαλής μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής, πραγματοποιεί από χθες ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας, συνοδευόμενος από εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κυβερνητικούς παράγοντες, καθώς και ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων. ¨

Το πρωί ο Υφυπουργός Εξωτερικών συνάντησε τον Υπουργό Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και Συμπρόεδρο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ρωσίας κ. A. Gordeev. «Οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο» επεσήμανε αμέσως μετά σε δηλώσεις του ο κ. Δούκας, ενώ ο κ. Gordeev τόνισε το ανοδικό επίπεδο της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

«Είμαστε εδώ στη Μόσχα περισσότεροι από 230 Έλληνες επιχειρηματίες, κυβερνητικοί παράγοντες, συνάδελφοι βουλευτές, εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά εκτός από τους επιχειρηματίες έχουμε μαζί μας ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών – σκηνοθέτες, συνθέτες.

«Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας, οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι κάτι πάρα πάνω από εξαιρετικές» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Υφυπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι σύμμαχος της Ρωσίας και στα θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται στα θέματα κοινών αγροτικών επενδύσεων, στον τομέα του τουρισμού, στις επενδύσεις από τράπεζες από την Ελλάδα στη Ρωσία και από την Ρωσία στην Ελλάδα. Η συνεργασία μας στον χώρο της ενέργειας είναι εντυπωσιακή και με την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και τη συμφωνία μας στα θέματα που αφορούν στο Σάουθ Στριμ. Θέλουμε επίσης να πυκνώσουμε τις αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, όπως επίσης και τη σύνδεση ρωσικών λιμανιών με ελληνικά λιμάνια. Οι σχέσεις και η συνεργασία μας με τον συνάδελφο κ. Υπουργό είναι πάρα πάνω από εξαιρετική και οι σχέσεις των δύο κρατών πάνε από καλό στο καλύτερο».

Ο Υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας αναφέρθηκε στην προεργασία που πραγματοποιείται σε πολιτικό επίπεδο έτσι ώστε να προωθηθεί η επιχειρηματική συνεργασία.

«Εργαζόμαστε για τα οφέλη αυτής της συνεργασίας και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να γνωρίσουν καλύτερα οι επιχειρηματικοί παράγοντες τη χώρα, που είναι εταίρος μας, και φυσικά τους εταίρους τους όσον αφορά τις αντίστοιχες αγορές και παραγωγές» τόνισε ο κ. Gordeev.

«Με τον κ. Δούκα συζητήσαμε σήμερα διάφορους τομείς, στους οποίους η ελληνο-ρωσική συνεργασία δείχνει σήμερα ανοδική πορεία. Βεβαίως η προσέγγιση μεταξύ των χωρών μας παρατηρείται σήμερα σ’ όλους τους τομείς, αλλά πρωτίστως πρέπει να διακρίνουμε τον ενεργειακό, τουριστικό και τον τομέα τροφίμων. Εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για την προσέλκυση ελληνικών εταιρειών για την ανέγερση ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι τομείς συνεργασίας. Στον τομέα τροφίμων έχουμε συνεργασία σε αγαθά όπως φρούτα, πρώιμα οπωροκηπευτικά, κρασιά, σειρά γαλακτοκομικών, συμπεριλαμβανομένης και της πασίγνωστης και αγαπημένης μας φέτας, αλλά και άλλων, που μπορώ να σας πω ειλικρινά ότι είναι καθιερωμένα για τους Ρώσους καταναλωτές, λες και είναι εγχώρια προϊόντα, καθώς είναι παρόμοια από άποψη ποιότητας και γεύσης» υπογράμμισε ο κ. A. Gordeev.

Αμέσως μετά οι κ.κ. Δούκας και Gordeev κήρυξαν την έναρξη του Ελληνο-ρωσικού επιχειρηματικού Συνεδρίου επισημαίνοντας την αποτελεσματικότητα της επιχειρηματικής συνεργασίας και τα οφέλη που προκύπτουν για τους λαούς των δύο χωρών.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών στη συνέχεια συναντήθηκε με ομογενείς επιχειρηματίες οι οποίοι συμμετέχουν στο Δ.Σ. του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία αλλά και για τις προοπτικές που ανοίγονται στις συνεργασίες επιχειρηματιών από Ελλάδα και Ρωσία.

Στις συναντήσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Π. Δούκα συμπεριλαμβάνεται σήμερα το απόγευμα συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Ντενίσωβ και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τίτοβ όπου θα συζητηθούν τόσο διμερή όσο και θέματα Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Δούκας αύριο, τελευταία μέρα της επίσκεψής του στη Μόσχα, θα χαιρετίσει την εκδήλωση με θέμα «Επενδυτικές Προοπτικές στο Δήμο Μόσχας» που διοργανώνει το Διεθνές Ίδρυμα Επιχειρηματιών και η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Μόσχας και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Μόσχας κ. Πριμακόφ.

Στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) όπου και θα συναντήσει τον Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου κ. Ζούροβα.