Τρίτη 20 Μαΐου 2008

O Alan Greenspan συνομιλεί με το ελληνικό κοινό

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το Capital Leaders’ Forum στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με κεντρικό ομιλητή μέσω δορυφορικής σύνδεσης τον πρώην πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Alan Greenspan. O Dr. Alan Greenspan, υπήρξε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ από το 1987 έως το 2006, και αναμφισβήτητα είναι από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες σε θέματα Παγκόσμιας Οικονομίας.

Στο πάνελ συμμετείχαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας, αρμόδιος για θέματα διεθνών οικονομικών σχέσεων και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ενώ συντονιστής ήταν ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, Τακτικός Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και οικονομικός σύμβουλος της EFG Eurobank.

Ο πρώην επικεφαλής της Fed καθήλωσε το κοινό, στο οποίο συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής, της οικονομικής και της επιχειρηματικής σκηνής της χώρας μας, απαντώντας σε καίρια ερωτήματά τους.

Ερωτηθείς από τον υφυπουργό Εξωτερικών Πέτρο Δούκα για το αν τον ανησυχούν οι εξαγγελίες των υποψηφίων για την προεδρία στις ΗΠΑ όσον αφορά την οικονομική πολιτική ο Alan Greenspan απάντησε πως «δεν ανησυχεί», καθώς οι επιλογές στη δράση που μπορούν να ακολουθήσουν όσοι αναλάβουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι περιορισμένες, δεδομένου ότι μόνο όταν ανέλθουν στην εξουσία αποκτούν γνώση όλων των διαστάσεων στα προβλήματα.

Ο κ. Greenspan σχολιάζοντας το ράλι της τιμής του πετρελαίου, σημείωσε ότι διακρίνει χαρακτηριστικά «φούσκας», συμπληρώνοντας ότι υπάρχει «μακροπρόθεσμη ανοδική τάση» στα εμπορεύματα και κυρίως στα γεωργικά προϊόντα. Έδωσε μάλιστα ιδιαίτερη βάση στα τελευταία, εξηγώντας πως η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος στις αναδυόμενες αγορές, και η προσθήκη εκατομμυρίων ανθρώπων στη μέση τάξη έχει διαφοροποιήσει τις συνήθειες του πληθυσμού σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, αυξάνοντας έτσι και τη ζήτηση για εμπορεύματα. Σχετικά με την επισιτιστική κρίση, ο πρώην αξιωματούχος της Fed ανέφερε πως «κλειδί» αποτελεί η αύξηση των αποδόσεων στη γη, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου, για πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις υπερβολές, ο πρώην αξιωματούχος της Fed δήλωσε: «Δεν υπάρχει τρόπος να έχουμε όλα τα καλά του καπιταλισμού και την ηρεμία των συστημάτων. Δεν υπήρχαν φούσκες στη Σοβιετική Ένωση, μπορούμε να επιστρέψουμε εκεί, αλλά θα μειωθεί δραματικά το βιοτικό επίπεδο. Μπορούμε να βελτιώσουμε το σύστημα, αλλά δεν μπορούμε να εκπολιτίσουμε πλήρως τους εαυτούς μας.»

Αναφερόμενος στην κρίση των subprime δανείων στις ΗΠΑ δήλωσε πως «αν δεν είχε συμβεί αυτό, σίγουρα θα υπήρχε κάτι άλλο στη θέση του». Ο ίδιος σχολίασε χαρακτηριστικά πως «κάτι έπρεπε να συμβεί» λόγω της πλεονάζουσας ρευστότητας στην αγορά, ενώ πρόσθεσε πως η κρίση ήταν ένα «ατύχημα που ήταν θέμα χρόνου να συμβεί», δεδομένου πως ο κίνδυνος ήταν υποτιμημένος. Εκτιμά πάντως πως οι πιθανότητες εμφάνισης νέας φούσκας είναι «ιδιαίτερα χαμηλές εντός της επόμενης δεκαετίας. Σχολίασε δε πως οι «υφέσεις και οι κρίσεις δεν προβλέπονται.»

Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο πρώην πρόεδρος της Fed δήλωσε πως «δεν είναι εκτός ελέγχου», ενώ ανέφερε πως οι Κεντρικές Τράπεζες, και δη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, έχουν πλήρη επίγνωση των προβλημάτων στο οικονομικό περιβάλλον. Ο Alan Greenspan επανέλαβε πως δεν θα άλλαζε τις ενέργειες του κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της Fed, καθώς έπραξε όπως απαιτούσαν οι συνθήκες.

Επίσης, εξήγησε τη σημασία του να προβλεφθεί ο «πάτος» στις τιμές των ακινήτων. Ειδικότερα, ανέφερε πως το τελικό επίπεδο των τιμών κατοικίας είναι αυτό που καθορίζει έμμεσα τους τίτλους διασφαλισμένους με ενυπόθηκα πάγια, επομένως καθορίζοντας τον «πάτο» στο επίπεδο των τιμών τίθενται οι βάσεις για να ξεπεραστεί η κρίση, παρά την όποια δυσκολία.

Σχετικά με την αύξηση των περιορισμών στις τράπεζες και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του οικονομικού συμβούλου της EFG Eurobank, Γκίκα Χαρδούβελη o κ. Greenspan ανέφερε πως “δεν υπάρχει ανάγκη αύξησης των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, διότι με την πάροδο του χρόνου, οι επενδυτές θα “ανταμείψουν” τις τράπεζες με επαρκή κεφάλαια, αυξάνοντας τη μετοχική συμμετοχή τους”. "Το κρίσιμο ζήτημα είναι τι μπορεί να κάνει το οικονομικό ρυθμιστικό πλαίσιο στις αγορές”, τόνισε.