Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Δελτίο Τύπου: Πολεμικό Αεροσκάφος "Spitfire"

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΕΡΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ


«Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι το σπανιότερο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι δυσεύρετο και ανάρπαστο διότι θεωρείται το πιο ηρωικό αεροπλάνο που έχουμε κληρονομήσει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» ανέφερε ο Υφυπουργός Εξωτερικών στην εκδήλωση που έγινε στην αεροπορική βάση Ελευσίνας και πρότεινε σε παρευρισκόμενους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να οργανωθούν εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Εργοστάσιο Α/Κ στην Ελευσίνα αφού είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τα νέα παιδιά να ενημερωθούν για την πρόσφατη ιστορία μας.

Η πρωτοπορία της Πολεμικής Αεροπορίας που αφορά στην ανακατασκευή του Α/Φ SPITFIRE S/N 10755 και του Α/Κ MERLIN 66 σχετίζεται με τη χρήση αποκλειστικά αυθεντικών ανταλλακτικών του πρωτότυπου αεροσκάφους σε αντίθεση με όμοια αεροσκάφη που φιλοξενούνται σε μουσεία της Πολεμικής Αεροπορίας άλλων κρατών. Χαρακτηριστικά, ο Αρχιμηχανικός και ο Αρχιχειριστής του Σμήνους της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Μ. Βρετανίας (Royal Air Force) έκριναν ότι το Ελληνικό SPITFIRE είναι το μοναδικό στο είδος του αυτή τη στιγμή που μπορεί να φτάσει ακόμη και σε πτήσιμη κατάσταση, δηλαδή το μόνο που μετά την επισκευή και τοποθέτηση του Αεροκινητήρα MERLIN 66 θα μπορέσει να διασχίσει τους αιθέρες.

Ο κ. Δούκας ευχαρίστησε τον Διοικητή της ΔΑΥ και το επιτελείο του και κατόπιν μετέβη με όλους τους παρευρισκόμενους στο Εργοστάσιο των αεροκινητήρων όπου ενημερώθηκε επί τόπου για την εξέλιξη των εργασιών του αεροκινητήρα. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21/2/2008, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολιτευτές της περιοχής και Απόστρατοι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το ενδιαφέρον που έχει εκδηλώσει ο Υφυπουργός κ. Δούκας σε ότι αφορά την επισκευή του Α/Φ SPITFIRE S/N 10755 και του Α/Κ MERLIN 66 έγκειται κυρίως στην οικογενειακή παράδοση δεδομένου ότι ο πατέρας του, ο Πτέραρχος Γεώργιος Δούκας, διακρίθηκε ως Διοικητής της Μοίρας Καταδιωκτικών 335 (SPITFIRE) κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.