Αποτελέσματα της επίσκεψης του ΥΦΥΠΕΞ κ. Δούκα στη Συρία
«Ιστορικής σημασίας με θετικά αποτελέσματα τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες για την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών» χαρακτηρίστηκε η επίσημη επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα και της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής που τον συνόδευε στη Συρία από τις 5 έως τις 7 Φεβρουαρίου.
Η επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών, η οποία ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ με μία θερμή υποδοχή της ελληνικής αντιπροσωπείας από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιγνάτιο, σφραγίστηκε από την Υπογραφή του Πρωτοκόλλου περαιτέρω συνεργασίας σε σειρά διμερών οικονομικών θεμάτων μετά το πέρας των εργασιών της 7ης ΜΔΕ, αλλά και από την υπογραφή δύο μνημονίων συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης και των αντίστοιχων φορέων της Συρίας.
Σε πολιτικό επίπεδο ο κ. Δούκας είχε διαδοχικές συναντήσεις με το σύνολο σχεδόν των μελών της Συριακής κυβέρνησης, ενώ μετέφερε γραπτό μήνυμα φιλίας και συνεργασίας από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στον Πρόεδρο της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας κ. Bashar al Assad, μήνυμα το οποίο παρέλαβε λόγω απουσίας του κ. Assad στο εξωτερικό, ο Αντιπρόεδρος της χώρας κ. Farouk al Sharaa.
Στις αναφορές τους τα μέλη της Συριακής Κυβέρνησης κατά τις συναντήσεις που είχαν με τον Υφυπουργό Εξωτερικών τόνιζαν το γεγονός πως η «συγκεκριμένη επίσκεψη έβαλε γερές βάσεις για οικονομικές και επιχειρηματικές συνεργασίες αλλά και για την ενίσχυση των φιλικών και ιστορικών δεσμών Ελλήνων και Σύρων».
Κατά τις συναντήσεις του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό αρμόδιο για θέματα Οικονομίας κ. Dardari και τους Σύριους Υπουργούς Εξωτερικών, Βιομηχανίας, Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών, Πληροφοριών, Τουρισμού, Πετρελαίου και Ορυκτού Πλούτου συνοδεύονταν από επιφανείς Έλληνες επιχειρηματίες των οποίων οι επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε αντίστοιχους κλάδους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν παρουσιάζεται από την Συριακή πλευρά και τους Σύρους Επιχειρηματίες για επενδύσεις στους τομείς του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου, στις βιομηχανίες χάλυβα και τσιμέντων, στα καπνά και στο βαμβάκι, αλλά και στις κατασκευές οδικών αξόνων βορρά-νότου και ανατολής-δύσης.
Παράλληλα όπως καταγράφηκε τόσο κατά τη διοργάνωση του Επιχειρηματικού Φόρουμ στη Δαμασκό όσο και από τις δεκάδες κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που πραγματοποίησαν οι Έλληνες με Σύρους επιχειρηματίες, παρουσιάζεται επενδυτικό ενδιαφέρον και ευρύ έδαφος συνεργασιών στη δημιουργία αλυσίδας πρατηρίων καυσίμων, στην επισκευή του οδικού δικτύου της πρωτεύουσας Δαμασκού καθώς και στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
Ειδικότερα όσον αφορά την κατασκευή μεγάλων έργων συζητήθηκε η δημιουργία ακτοπλοϊκής σύνδεσης Λαττάκεια – Πειραιάς – Βόλος – Αγκώνα (επένδυση για την οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εταιρίες μεταξύ άλλων και η ΑΝΕΚ) καθώς και ο εκσυγχρονισμός του λιμένα και του αερολιμένα της Λαττάκειας το αμέσως προσεχές διάστημα.
«Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και οι ευκαιρίες ακόμα μεγαλύτερες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, ενώ για τα πολιτικά ζητήματα που συζητήθηκαν στις συναντήσεις που είχε τόνισε πως «συζητήσαμε με πολύ εποικοδομητικό πνεύμα όλα τα θέματα και πιστεύουμε ότι πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες για την επίλυση τους».
«Ιστορικής σημασίας» χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Δούκα ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Meqdad και απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως «η Συρία έχει κάνει μεγάλα βήματα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και πως θα προχωρήσει περαιτέρω στον ίδιο δρόμο ιδιαίτερα στους τομείς των επενδύσεων της βιομηχανίας και του τουρισμού».
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, λίγο πριν από την αναχώρηση του από τη Δαμασκό χθες αργά το απόγευμα, έτυχε θερμής υποδοχής όταν επισκέφτηκε καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων στη Δαμασκό στο πλαίσιο της αναπτυξιακής συνεργασίας. Δεκάδες παιδιά Παλαιστίνιων υποδέχθηκαν με τραγούδια και λουλούδια τον Υφυπουργό, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις τους κυρίως για το πώς ζουν οι Έλληνες αλλά και οι λαοί της Ευρώπης, ενώ ξεναγήθηκε στους χώρους που πραγματοποιείται η εκπαιδευτική διαδικασία και ζουν τη μαθητική τους ζωή.