ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2007 – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2008
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Περνάμε τώρα στο δεύτερο μέρος της σημερινής συνάντησης, που έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό ο οποίος σας είναι γνωστός, σας ανακοινώθηκε, στείλαμε σχετικές ενημερώσεις και ανακοινώθηκε και πριν λίγο.
Κύριε Υφυπουργέ έχετε τον λόγο.
κ. Π. ΔΟΥΚΑΣ: Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, κοιτάμε να αναβαθμίσουμε την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων. Θεωρούμε ότι υπάρχει ένα πραγματικά εκπληκτικό δυναμικό, το οποίο δεν έχει αναδειχθεί μέχρι σήμερα και αυτό το δυναμικό επιδιώκουμε να προωθήσουμε. Την Ελλάδα της δημιουργίας.
Τα τρία πράγματα που θέλουμε να πετύχουμε είναι: πρώτο, η προώθηση των εξαγωγών, το δεύτερο είναι να φέρουμε χρήματα από το εξωτερικό στην Ελλάδα με όσα παρουσιάζουμε και το τρίτο είναι να βοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να κατακτήσουν τις ξένες αγορές, γιατί κάθε πράγμα που δεν το κάνουμε εμείς και οι δικές μας επιχειρήσεις, να είστε βέβαιοι ότι το κάνει κάποιος άλλος. Κανείς δε μας περιμένει.
Θεωρούμε ότι πρέπει να βοηθήσουμε και εν μέρει να “σπρώξουμε” τις ελληνικές επιχειρήσεις και έχουμε αλλάξει κάπως τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε, διότι ενώ παλιά - ίσως θυμάστε - ότι παίρναμε μαζί μας μόνο τις παραδοσιακές κλασικές μεγάλες βιομηχανίες. Πλέον εκτός απ’ αυτές τις βιομηχανίες και τους φορείς τους οποίους πάντα προσκαλούμε (συνήθως οι προσκλήσεις στέλνονται στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, στο ΣΕΒ, στο ΕΒΕΑ, στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών) τους λέμε «ειδοποιείστε τα μέλη σας για τις αποστολές αυτές».
Εκτός απ’ τις παραδοσιακές μεγάλες επιχειρήσεις, τσιμέντα ΤΙΤΑΝΑΣ κλπ, παίρνουμε πλέον ανθρώπους και από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, απ’ την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, παίρνουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μικρές αγροτικές επιχειρήσεις. Ίσως μερικοί μάθατε ή διαβάσατε ότι είχαμε πάρει και θα παίρνουμε και από το χώρο του ελληνικού κινηματογράφου, από το χώρο της μόδας, αρχιτεκτονικά γραφεία. Πάντα καλούμε το Τεχνικό Επιμελητήριο να μας στείλει δικούς του ανθρώπους στις αποστολές. Απ’ το χώρο της μουσικής, της δισκογραφίας.
Δηλαδή οπουδήποτε θεωρούμε ότι υπάρχει Ελλάδα της δημιουργίας, τους καλούμε και αυτούς να έρθουν μαζί μας.
Όπου και αν πηγγαίνουμε, κυριολεκτικά μας εκπλήσσει η πρόοδός τους. Δηλαδή Αίγυπτος, Λιβύη, Συρία, παντού, βλέπετε κυριολεκτικά να γίνονται πολύ σπουδαία πράγματα και η Ελλάδα μπορεί να έχει μια συμμετοχή σε αυτή την πρόοδο την οποία βλέπουμε μπροστά μας.
Έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα επισκέψεων, δηλαδή Βαλκάνια, Βουλγαρία, Ρουμανία, μετά Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία. Στον Κόλπο Κουβέιτ. Θα σας τα δώσουμε αυτά ούτως ή άλλως να τα έχετε. Κατάρ, Ομάν, Εμιράτα.
Μας έχει καλέσει ο ίδιος ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Μουμπάρακ στις 31 Μαρτίου να πάμε με μεγάλη αποστολή στη χώρα και θα είναι πραγματικά μια απ’ τις πολύ μεγάλες αποστολές. Το ρεκόρ φυσικά το έχει η αποστολή την οποία κάναμε ιδιαίτερα πετυχημένα στην Κωνσταντινούπολη με περισσότερους από 180 απ’ τους πλέον σημαίνοντες Έλληνες επιχειρηματίες.
Έχουμε προσκλήσεις από Βιετνάμ, Κίνα, Βενεζουέλα, Περού, Βραζιλία, Αργεντινή και είμαι βέβαιος ότι εκεί θα υπάρχει και σχετικό ενδιαφέρον συμμετοχής πολλών απ’ τους συναδέλφους σας.
Αναβαθμίζουμε τους οικονομικούς και εμπορικούς ακολούθους και τους λέμε πλέον να είναι πιο proactive, πιο ενεργητικοί στο να βρίσκουν οι ίδιοι ευκαιρίες και να τις παρουσιάζουν στις ελληνικές επιχειρήσεις. Και με το portal το «agora» το οποίο αγωνίζεται ο Γενικός Γραμματέας να το τελειώσουμε έγκαιρα, θα μπορούμε να το κάνουμε αυτό.
Δηλαδή τους λέμε «όπου μυρίζεστε μια ευκαιρία από μόνοι σας, κάτι αποκρατικοποιείται, κάποιο ελληνικό προϊόν μπορεί να πουληθεί πιο εύκολα γιατί δεν το έχουν εκεί στα σούπερ-μάρκετ, οτιδήποτε τέτοιο, «προχωρήστε από μόνοι σας». Εμείς σιγά-σιγά θα τους κρίνουμε και επί τη βάση αυτών, δηλαδή πόσο αυξήθηκαν οι εξαγωγές μας, πόσα χρήματα επιχειρηματιών απ’ τα κράτη εκείνα μπορούν να φέρουν για να επενδυθούν στην Ελλάδα και μετά πόσο διευκόλυναν τις ελληνικές επιχειρήσεις να κάνουν ό,τι συνεργασίες μπορούν να κάνουν στο κράτος αυτό.
Επομένως πραγματικά πιέζουμε και έχουν και όρεξη οι οικονομικοί και εμπορικοί ακόλουθοι να το κάνουν αυτό. Όπως και οι πρέσβεις. Όπως και οι ξένοι πρέσβεις που είναι στην Αθήνα και οι εμπορικοί ακόλουθοι, το κύριο πράγμα για το οποίο συζητούν μαζί μας είναι τα συμφέροντα των δικών τους επιχειρήσεων.
Αυτό πλέον υλοποιούμε και εμείς. Διαφημίζουμε το Ν. 3427 που επιτρέπει να φτιάξουν τα παγκόσμια head porter τους στην Ελλάδα με ειδική καλή φορολογική αντιμετώπιση και έχουμε εταιρείες όπως για παράδειγμα η «Λαγιάντ» που το έχουν αξιοποιήσει αυτό και δίνουν πολλές θέσεις εργασίας σε Ελληνόπουλα, θέσεις οι οποίες θα είχαν πάει σίγουρα σε άλλο κράτος αν δεν είχαμε αυτό το νόμο.
Είναι αρκετά και διαφορετικά τα πράγματα τα οποία κάνουμε και μέσα γενικά στις σκέψεις μας και στις προσπάθειες είναι να προβάλουμε την Ελλάδα της δημιουργίας και μια Ελλάδα η οποία είναι δυνατή. Δηλαδή δεν είναι υπέρ της αντιμετώπισης του, μόλις πας σε ένα ξένο κράτος να πας με μια σειρά μόνο αιτήματα «θέλω, τούτο, δώστε μας καλύτερες δυνατότητες για τις εισαγωγές μας» κλπ.
Πρέπει να πας και να πεις σε συμφέρει να είσαι δικός μας εταίρος, γιατί είμαστε εδώ, έχουμε τα κεφάλαια, έχουμε δυνατότητες και δικά σας προϊόντα να αγοράσουμε και να επενδύσουμε στη χώρα και γενικά η σχέση να είναι αμοιβαία ωφέλιμη.
Δεν πηγαίνουμε απλώς σαν κάποιος που χρειάζεται βοήθεια από το κράτος στο οποίο πάμε. Αυτό διότι κανείς γενικά δεν έχει τη διάθεση να συναλλάσσεται με κάποιον που συνέχεια ζητάει και δεν έχει να προσφέρει τίποτα.
Επομένως η Ελλάδα της δύναμης και της δημιουργίας είναι το μοντέλο το οποίο προβάλλουμε.
Δηλαδή, ότι έχουμε τη μεγαλύτερη ναυτιλία στον κόσμο, ότι είμαστε το μόνο κράτος της περιοχής, Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μεσόγειος κλπ, το οποίο είναι μέλος όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του κεντρικού πυρήνα της ΟΝΕ και επομένως είμαστε ένα κράτος το οποίο μπορεί καλύτερα να βοηθήσει την ευρωπαϊκή τους προοπτική.
Έχουμε μια σειρά από τέτοια επιχειρήματα τα οποία θα τα αναφέρουμε πολύ σύντομα αύριο.
Αύριο η ιδέα και θα σας τα εξηγήσει και ο Γενικός Γραμματέας, είναι να αναδείξουμε αυτή την προσπάθεια για οικονομική διπλωματία. Νομίζω θα είναι πάνω από 300 επιχειρηματίες και άνθρωποι που ασχολούνται με τα οικονομικά στο Μέγαρο Μουσικής. Θα μιλήσει η Υπουργός – δεν ξέρω αν έχετε το πρόγραμμα – με θέμα την «οικονομική διπλωματία ότι είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία της πολιτικής της εξωστρέφειας».
Θα μιλήσω εγώ για το πρόγραμμα δράσεων της οικονομικής διπλωματίας για το 2008. Θα υπάρξει μια προβολή της ταινίας με τον απολογισμό οικονομικής διπλωματίας και των δράσεων για το 2007. Θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας με θέμα «νέες δομές και εργαλεία για την υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων από τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο εξωτερικό».
Θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ ο Θανάσης Λαβίδας με θέμα «οι δράσεις του ΣΕΒ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων». Μετά η κα Χριστίνα Σακελλαρίδη Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων με θέμα «οικονομική διπλωματία – οφέλη και προσδοκίες των εξαγωγικών επιχειρήσεων». Και θα έχουμε στο τέλος στο φουαγιέ της αίθουσας Δ. Μητρόπουλου μια μικρή δεξίωση.
Αυτά τα λίγα ήθελα να σας πω. Δεν ξέρω κ. Γενικέ αν θες να πεις κάτι και αν θέλουν να ρωτήσουν.
κ. Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Εγώ απλώς να συμπληρώσω ότι αύριο για πρώτη φορά θα κάνουμε μια συστηματική παρουσίαση του τι έγινε πέρσι στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας και τι προβλέπεται να γίνει φέτος. Όχι μόνο για λόγους ενημέρωσης, αλλά και για να έχουμε ένα καλύτερο συντονισμό με τον ιδιωτικό τομέα, μια βασική επιλογή του Υπουργείου είναι όπως βλέπετε η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τον ΣΕΒ και τον ΠΣΕ, να έχουμε μία συστηματική και θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου και του ιδιωτικού τομέα, των συλλογικών του φορέων, για θέματα οικονομικής διπλωματίας.
Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο Υφυπουργός ο κ. Δούκας και η θέση της Υπουργού είναι ότι έχουμε ένα δυναμικό πρόγραμμα, το οποίο είναι σε εξέλιξη. Ακούμε τον ιδιωτικό τομέα, προσαρμοζόμαστε και στις δικές του ανάγκες και ευκαιρίες που παρουσιάζονται.
Και απλώς να τελειώσω λέγοντας απ’ την επίσκεψη που έγινε χθες και προχθές στην Αλγερία όπου είχαμε μαζί ένα πρώτο αριθμό εκπροσώπων θεσμικών φορέων του ιδιωτικού τομέα, ΣΕΒ, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ΕΒΕΑ, Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, Έλληνες μελετητές, ο ΣΕΤΕ και το Επενδυτικό Τμήμα του Διεθνούς Επιμελητηρίου, ότι σε αυτή τη χώρα της Βόρειας Αφρικής του Μαγκρέμπ, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για προσέλκυση ελληνικών επιχειρήσεων και επενδύσεων.
Στις συναντήσεις που έγιναν με την ηγεσία και σε επίπεδο Προέδρου Δημοκρατίας και σε επίπεδο Πρωθυπουργού και σε επίπεδο Υπουργού Οικονομικών, μας ζήτησαν ευθέως οι επιχειρήσεις μας να δραστηριοποιηθούν εκεί. Σημειώστε ότι η Αλγερία έχει σήμερα σχεδόν μηδενικό χρέος. Έχει 110 δις δολάρια συναλλαγματικά αποθέματα και έχει ένα πλεόνασμα εξωτερικού ισοζυγίου πάνω από 25 δις δολάρια το χρόνο. Είναι δηλαδή μία χώρα που ζητά επενδύσεις και παρουσία επιχειρήσεων και είναι μία απ’ τις πολλές χώρες που δραστηριοποιείται η οικονομική μας διπλωματία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση καταρχήν στον κ. Δούκα. Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Ποιο είναι το follow up αυτών των πολύ σημαντικών πράγματι επισκέψεων που κάνατε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, διότι εκεί πάντα η Ελλάδα έπασχε.
Και μία ερώτηση στον κ. Σκυλακάκη. Θα συνεχίσετε κ. Σκυλακάκη τις συμφωνίες-πλαίσια που υπογράφετε με τους φορείς του ιδιωτικού τομέα και πόσες έχετε υπογράψει ως τώρα; Ευχαριστώ.
κ. Π. ΔΟΥΚΑΣ: Το follow up γίνεται ως εξής: Τους στέλνουμε και ερωτηματολόγια και η αρμόδια Διεύθυνση είναι σε συνεχή και τακτική επαφή με όσους έχουν έρθει σε κάποια ταξίδια και τους ζητάμε να μας πουν τι ακριβώς έγινε. Ο κύριος όμως σκοπός μας είναι να τους ανοίξουμε την πόρτα. Ο άλλος είναι ιδιώτης και έχει συμφέρον να κάνει τη δουλειά, δεν περιμένει από εμάς να τον σπρώξουμε άλλο πέρα απ’ το να ανοίξουμε την πόρτα, τα Υπουργεία να τους υποδεχθούν, τα αντίστοιχα Υπουργεία στα κράτη τα οποία επισκεπτόμαστε να πάρουν τηλέφωνα τους αρμόδιους φορείς είτε κρατικούς είτε ιδιωτικούς και να τους πουν «ναι», θα θέλαμε και βλέπουμε με καλό μάτι μια συνεργασία με τέτοιους ελληνικούς φορείς και ελληνικές επιχειρήσεις.
Άρα, το πρώτο πράγμα είναι ότι το συμφέρον και μόνο των επιχειρηματιών και των επιχειρήσεων τους επιβάλει να κυνηγήσουν τις δουλειές για τις οποίους τους ανοίγουμε εμείς την πόρτα. Σε κάθε όμως περίπτωση κάνουμε αυτό το follow up και με ερωτηματολόγια και τα αρμόδια στελέχη της Διευθύνσεως επικοινωνούν μαζί τους να δουν αν αυτοί χρειάζονται κάποιο follow up από δικής μας πλευράς ή ότι άλλο χρειάζεται να κάνουμε για να τους βοηθήσουμε.
Επομένως υπάρχει ένας συνεχής διάλογος και μια συνεχής συνεργασία μαζί τους. Αλλά το κυριότερο είναι το δικό τους συμφέρον, να κλείσουν τις δουλειές, για το οποίο τους ανοίγουμε εμείς την πόρτα.
κ. Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Σε σχέση με το δεύτερο κομμάτι της ερώτησης, έχουμε ήδη υπογράψει με τον ΣΕΒ και τον ΠΣΕ σε επίπεδο εθνικών φορέων. Έχουμε υπογράψει πιλοτικά μνημόνια που είναι σε εξέλιξη η εφαρμογή τους με την Ελληνική Ένωση Αλουμινίου, με τον ΕΔΟΑΟ, δηλαδή τους Οινοπαραγωγούς, με τον ΣΕΓΜ, δηλαδή τους μελετητές δημοσίων και ιδιωτικών έργων και με τον .. δηλαδή τις Ιχθυοκαλλιέργειες και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γούνας που είναι επίσης ένας μεγάλος εξαγωγικός κλάδος, με το Τεχνικό Επιμελητήριο που έχει το δικό του ιδιαίτερο ρόλο.
Και στο πλαίσιο της Ελληνοαμερικανικής Οικονομικής Επιτροπής έχουμε και μια εξελιγμένη συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Να έχετε όμως υπόψη σας ότι αυτές είναι πιλοτικές σχέσεις τις οποίες θα αξιολογήσουμε στη διάρκεια του έτους.
Και να συμπληρώσω στα όσα πολύ σωστά είπε ο Υφυπουργός, ότι μετά η δουλειά της συνέχειας είναι αντικείμενο των Γραφείων Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων και των Πρεσβειών μας εκεί. Και αν θέλετε μια στροφή η οποία έχει υπάρξει, είναι μία γεωγραφική στροφή. Δημιουργούμε καινούργια Γραφεία και ενισχύουμε τα Γραφεία στις καινούργιες αγορές οι οποίες ανοίγονται, ώστε να μπορεί να υπάρχει αυτή η υποστήριξη. Παράδειγμα, δεν είχαμε μέχρι τώρα Γραφείο στην Αλγερία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. Αυτό θεσμοθετήθηκε και θα πληρωθεί στις φετινές μετακινήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ουδείς αμφιβάλλει ότι ένα μοντέρνο κράτος πρέπει να υποστηρίζει την εξαγωγική δυνατότητα, την εξωστρέφεια της οικονομίας των επιχειρήσεών του.
Από την άλλη πλευρά, όταν είχε ειπωθεί ότι σχεδιάζεται η οικονομική διπλωματία –μιλάω αρκετά χρόνια πριν, επί προηγουμένως κυβερνήσεων, ο αντικειμενικός στόχος ήταν να υπάρξει μια οικονομική συνεργασία, αλλά κυρίως να εμπεδωθούν κάποιες διπλωματικές δυνατότητες της Ελλάδας σε κάποιες χώρες που κρίνεται αναγκαίο ή είναι χρήσιμο.
Θα ήθελα τη δική σας εικόνα για όλο αυτό που έχει προηγηθεί, για μία σύγκριση με το σημερινό σχεδιασμό, δηλαδή μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε κάποιους στόχους διπλωματικού χαρακτήρα, πέρα από τους απολύτως θεμιτούς και λογικούς οικονομικούς στόχους. Ευχαριστώ.
κ. Π. ΔΟΥΚΑΣ: Καταρχήν ακούμε. Ακούμε τον επιχειρηματικό κόσμο, ακούμε κι αυτούς που μας λένε ότι «ξέρεις, εκεί υπάρχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες από κάπου αλλού».
Δεύτερον, έχουμε εντοπίσει κάποιες περιοχές που είναι μεγαλύτερου και αυξημένου ζωτικού συμφέροντος για τη χώρα μας. Για παράδειγμα, νοτιοανατολική Ευρώπη, Ουκρανία, Ρωσία, ό,τι αφορά την περιοχή του Περσικού Κόλπου, ό,τι αφορά τη βόρεια Αφρική και την ανατολική Μεσόγειο –μόλις τώρα ακούσατε για τις ευκαιρίες που φαίνεται να υπάρχουν στην Αλγερία- και στις οποίες θεωρούμε ότι αν δώσουμε αυτήν την ώθηση με μια επιχειρηματική αποστολή και με την επίσκεψη της Υπουργού μπορεί να γίνουν κάποια μικρά ίσως επιχειρηματικά θαύματα.
Όλα αυτά τα λαμβάνουμε υπόψη μας, και στα θέματα τα οποία είναι εθνικής φύσεως. Διότι μια πολύ καλή οικονομική σχέση δεν λύνει όλα τα προβλήματα, αλλά οπωσδήποτε είναι καλύτερη η συνεργασία και η συναντίληψη όταν υπάρχει τέτοιου είδους καλή οικονομική σχέση παρά όταν η σχέση αυτή είναι στο μηδέν.
Επομένως λέμε: Πρώτον, ακούμε τους επιχειρηματίες, αυτοί μας λένε πού βλέπουν τις μεγάλες δυνατότητες, βάζουμε και τις δικές μας Υπηρεσίες να δουν και αυτές ποια μέρη θεωρούμε ότι είναι στρατηγικής σημασίας και έτσι συντονιζόμαστε με τους αρμόδιους φορείς.
Θεωρούμε δε ότι όπου υπάρχουν τέτοιες καλές συνεργασίες είναι επόμενο να μπαίνει κι ένα λιθαράκι. Όχι ότι λύνονται τα προβλήματα μέσω της οικονομικής οδού, αλλά μπαίνει οπωσδήποτε ένα λιθαράκι για να αμβλύνει τις κακές συνεννοήσεις.
Επομένως η απάντηση γενικά είναι αυτή, ότι θεωρούμε ότι το ένα βοηθάει πάρα πολύ το άλλο, και τα εθνικά θέματα τα κοιτάμε κι εκεί κρίνουμε πού μπορούμε να τα βελτιώσουμε με βάση κάποιου είδους αυξημένη οικονομική συνεργασία και αυξημένες επιχειρηματικές σχέσεις.
κα ΦΛΟΡΕΝΣ («ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ»): Κύριε Υφυπουργέ σε τι νομίζετε συγκεκριμένα έχουν βοηθήσει ας πούμε οι καλές οικονομικές σχέσεις που έχει η Ελλάδα με τα Σκόπια, το γεγονός ότι, από αυτό που καταλαβαίνω, οι ελληνικές επιχειρήσεις νομίζω ότι είναι οι πρώτες στη γειτονική χώρα. Δηλαδή σε αυτή την κρίσιμη φάση που είναι η Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας. Εδώ έχετε ένα πρακτικό παράδειγμα. Σε τι νομίζετε ότι έχει βοηθήσει; Ή αν θα ήταν τα πράγματα χειρότερα. Ευχαριστώ.
κ. Π. ΔΟΥΚΑΣ: Δεν θέλω να χρησιμοποιώ τη φράση «χειρότερα», αλλά οπωσδήποτε όταν επενδύσεις, όταν αναδεικνύεις έναν καλό εαυτό σε μια χώρα, οπωσδήποτε αυτό το πράγμα λαμβάνεται υπόψη.
Δεν λύνει όλα τα προβλήματα, οι άνθρωποι δεν έχουν μόνο οικονομικά κίνητρα στη συμπεριφορά τους. Οπωσδήποτε όμως νομίζω συμβάλλει. Το πόσο αποφασιστικά, αυτό είναι κάτι το οποίο φαίνεται και θα φανεί. Δεν είναι η ώρα να το κρίνουμε ακόμη και δεν είναι η ώρα να κάνουμε αυτή τη συγκεκριμένη κουβέντα. Νομίζω πάντως ότι οπωσδήποτε ένα λιθαράκι μικρό το βάζει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («ΑΛ ΑΧΡΑΜ»): Τα ταξίδια που έχετε κάνει ήταν πολύ επιτυχημένα. Δύο από αυτά ήταν στη Λιβύη και στη Συρία. Μήπως έχετε σκεφτεί ή σχεδιάζετε να βάλετε μία επιτροπή να παρακολουθεί αυτό που γίνεται, για να μπορούμε εμείς σαν δημοσιογράφοι να ξέρουμε τι γίνεται μετά από αυτό το ταξίδι;
Και αν ο Υφυπουργός Εξωτερικών σκέφτεται η κατάσταση στο Ιράκ και στη Μέση Ανατολή αν πειράζει τις επενδύσεις σε αυτή την περιοχή. Ευχαριστώ.
κ. Π. ΔΟΥΚΑΣ: Καταρχήν είπαμε γι’ αυτό το «follow up» ότι ναι, η αρμόδια Διεύθυνση συζητάει ερωτηματολόγια, και όχι μόνο αυτό, πολλές φορές οι ίδιοι οι επιχειρηματίες μάς ζητούν να κάνουμε εμείς κάποιο «follow up», να πάρουμε την Πρεσβεία ή να πάρουμε κάποιο Υπουργείο ή κάποιον από τους Υπουργούς που συνεννοηθήκαμε. Επομένως η σχέση είναι πάρα πολύ στενή και είπαμε και η πόρτα είναι ανοιχτή.
Δεν είμαστε και «νταντά» των επιχειρήσεων, τους βοηθάμε, τους ανοίγουμε τις πόρτες και από κει και πέρα λέμε: είμαστε στη διάθεσή σας. Κάνουμε κι αυτά που κάνουμε, κι από μόνοι μας πολλές φορές είπαμε ζητάμε να μας πουν τι έγινε και πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε, αλλά εναπόκειται σε αυτούς.
Τώρα, το κατά πόσο, αν κατάλαβα καλά, το θέμα του Ιράκ, αν αυτό κάπως έχει εμποδίσει...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Αν εμποδίζει επενδύσεις ... περιοχές.
κ. Π. ΔΟΥΚΑΣ: Κοιτάξτε, οπωσδήποτε αυτό έχει κάποιες εξελίξεις στην περιοχή ακριβώς γύρω από το Ιράκ. Δεν εμποδίζει όμως τις επενδύσεις ούτε στον Περσικό Κόλπο -βλέπετε ήδη τι είδους ανάπτυξη υπάρχει στην περιοχή- ούτε και τις επενδύσεις σε οτιδήποτε αφορά την περιοχή Αιγύπτου και Συρίας. Αφορά την κεντρική Ασία και τα συγκεκριμένα κράτη. Παραδίπλα δεν είχε μέχρι στιγμής παρενέργειες, ούτε στα βόρεια κράτη ούτε στα προς τα δυτικά του Ιράκ.
κ. ΜΗΛΑΚΑΣ: Κύριε Υπουργέ, μια ερώτηση για την εσωτερική πραγματικότητα, για ένα μίζερο κομμάτι της. Αυτή η ιστορία με τη διεκδίκηση των χρημάτων από τη μη κυβέρνηση οργάνωση της Εκκλησίας, πού βρίσκεται;
κ. Π. ΔΟΥΚΑΣ: Περιμένουμε την απάντηση της οργάνωσης αυτής, και όπως είπαμε δεν έχει επέλθει κάποια λύση και η Υπηρεσία θα διεκδικήσει τα χρήματα αυτά στο ακέραιο, με όποιο τρόπο κριθεί πρόσφορος. Αλλά η γραμμή είναι ότι αυτή την απόφαση πήραμε, προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω δύο ερωτήσεις. Η μία είναι: ... η σημαντική πορεία στα Βαλκάνια και πώς μπορεί να βοηθήσει αυτό με τη Μέση Ανατολή. Η δεύτερη είναι, αν υπάρχει έρευνα από ... στην Ελλάδα και ... στη Μέση Ανατολή και αν υπάρχει εμείς οι δημοσιογράφοι να ξέρουμε τι είναι. Και αν υπάρχουν άλλες πληροφορίες γι’ αυτά τα πράγματα να ξέρουμε. Ευχαριστώ.
κ. Π. ΔΟΥΚΑΣ: Καταρχήν να σας πω ότι το ύψος των ελληνικών επενδύσεων στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, κυρίως Βαλκάνια, υπερβαίνει τα 14 δισεκατομμύρια €, χωρίς σε αυτά τα χρήματα να περιλαμβάνονται επενδύσεις εφοπλιστών, οι οποίες είναι από διεθνείς εταιρείες, ή Ελλήνων του εξωτερικού. Άρα το ποσό είναι παραπάνω από 14 δισεκατομμύρια €. Οι ελληνικές επενδύσεις έχουν δημιουργήσει ή συντηρούν πάνω από 250.000 θέσεις εργασίας.
Ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων, εκ των οποίων μερικές είναι πάρα πολύ μικρές, μπορεί να είναι 4 ατόμων, αλλά τέλος πάντων λογίζεται σαν ανώνυμη εταιρεία ή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, είναι πάνω από 3.000 που ενεργοποιούνται στην περιοχή. Και ο αριθμός των καταστημάτων – υποκαταστημάτων τραπεζών που ελέγχονται από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες είναι πάνω από 2.000 υποκαταστήματα.
Επομένως η παρουσία μας στην περιοχή είναι ισχυρή. 14 δισεκατομμύρια € επενδύσεις, πάνω από 250.000 θέσεις εργασίας που συντηρούνται από αυτές τις επενδύσεις, πάνω από 2.000 υποκαταστήματα. Μόνο το 2006 –τώρα τελειώνουμε τα στοιχεία του 2007- αγοράστηκαν τράπεζες στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης με πάνω από 760 υποκαταστήματα, μόνο το 2006. Σύντομα θα έχουμε και τον αριθμό για το 2007. Στο σύνολό τους πάντως είναι πάνω από 2.000, 2.300 υποκαταστήματα. Επομένως μιλάμε για μια πάρα πολύ ισχυρή παρουσία και γενικά πάρα πολύ καλές σχέσεις.
Δεν ξέρω αν είχατε και κάποιο άλλο σκέλος στην ερώτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Αν υπάρχει έρευνα από ...
κ. Π. ΔΟΥΚΑΣ: Όχι, δεν υπάρχει τέτοια συγκεκριμένη έρευνα, συζητάμε όμως με τον ΙΟΒΕ για μια λίστα ερευνών τις οποίες θα κάνει για λογαριασμό μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση λίγο πιο σύνθετη. Κύριε Υπουργέ, τις προάλλες που έγινε εδώ το Συμπόσιο για το Μεσογειακό Φόρουμ ακούστηκε μια πάρα πολύ έξυπνη πρωτοβουλία που ανέλαβε το Υπουργείο ενόψει αυτής της Διάσκεψης Κορυφής που θα γίνει για την πρόταση Σαρκοζί τον Ιούλιο, για να υπάρξουν κοινά προγράμματα στις μεσογειακές χώρες.
Ζητήθηκε λοιπόν από τις γαλλικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στις χώρες της Μεσογείου πιο πολύ απ’ ό,τι οι ελληνικές, να συμπεριλάβουν και ελληνικές επιχειρήσεις στα έργα που θα υποβάλλουν προς έγκριση και χρηματοδότηση, με το δεδομένο ότι και πολλές γαλλικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αξιοποιώντας χρήματα ευρωπαϊκά και εθνικά. Ένα αυτό. Αν δηλαδή αυτό γίνει μια προσπάθεια να γίνει και με άλλες χώρες. Μία ερώτηση.
Και η δεύτερη ερώτηση είναι η εξής: Σκεφθήκατε ποτέ να διευρύνετε αυτή την εξωστρέφεια, πέρα από την Ελλάδα, σε συνεργασία για παράδειγμα με την Κύπρο, με επιχειρήσεις που θα είχαν ενδιαφέροντα ίσως για κοινές επενδύσεις, συμπαραγωγή κλπ.; Δηλαδή να κάνετε λίγο ευρωπαϊκές αποστολές. Ευχαριστώ.
κ. Π. ΔΟΥΚΑΣ: Χαίρομαι για την ερώτηση. Είπαμε πριν ότι «οι καιροί ου μενετοί». Δεν μας περιμένει κανείς, πρέπει ήδη να τρέξουμε και να βρισκόμαστε στην πρωτοπορία. Αυτή η πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου για την ένωση για τη Μεσόγειο είναι μια καλή ευκαιρία να το κάνουμε αυτό.
Διότι με αυτό το φόρουμ το οποίο κάναμε την περασμένη βδομάδα είμαστε το πρώτο κράτος το οποίο συνδράμει τη Γαλλία σε αυτή την προσπάθεια. Και η Γαλλία ποντάρει αρκετά σε αυτό. Λοιπόν, είμαστε το πρώτο κράτος το οποίο υπέβαλε δυο-τρεις προτάσεις για να γίνει περαιτέρω συζήτηση μόλις υπάρξουν αυτές οι συναντήσεις.
Και είπαμε στη γαλλική Προεδρία, η οποία ήδη μας απάντησε μέσω της Πρεσβείας ότι είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένη και ικανοποιημένη από αυτές τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες, γιατί το γεγονός ότι ένα κράτος έρχεται και συζητάει πάνω σε κάτι που ανέφερε η γαλλική Προεδρία είναι κάτι το οποίο πραγματικά τους άρεσε και τους ικανοποίησε.
Τους είπαμε επομένως ότι θα μπορούσαν να γίνουν τρία πράγματα για τη σύσφιξη των σχέσεων βορειοαφρικανικών χωρών και των χωρών της νότιας περιοχής της Ευρώπης. Το ένα, είπαμε ότι αντί ίσως να φτιαχτεί μια τράπεζα ειδική για τη μεσογειακή ένωση, την ένωση για τη Μεσόγειο, θα μπορούσε να φτιαχτεί ένα ειδικά χρηματοδοτούμενο γκρουπ μέσα στη European Investment Bank.
Δηλαδή αντί να φτιάχνεις μια τράπεζα «απ’ την αρχή», να χρησιμοποιείς τις υποδομές της European Investment Bank, αλλά να φτιάξεις ένα πολύ συγκεκριμένο παρακλάδι το οποίο θα προικοδοτηθεί με τα αντίστοιχα κεφάλαια, τα οποία θα είναι 3 με 4 δισεκατομμύρια € για αρχή.
Γιατί τι είπαμε: Τα χρήματα τα οποία έχουν δοθεί από το 2006 μέχρι το 2011, αυτά τα οποία προϋπολογίζονταν, ήταν περίπου της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου € κατ’ έτος. Με 1 δισεκατομμύριο € -το είπαμε και στη γαλλική Προεδρία- δεν αλλάζει ο χάρτης της Μεσογείου από πλευράς ευημερίας και οικονομικής ανάπτυξης, πρέπει να γίνει κάτι πολύ πιο δραστικό.
Λοιπόν, το πρώτο πράγμα που τους είπαμε είναι: Μέσα στη European Investment Bank να χρηματοδοτηθεί ειδικό γκρουπ για να χρηματοδοτεί εγχειρήματα μεταξύ κρατών της νότιας Ευρώπης και της βόρειας Αφρικής και της ανατολικής Μεσογείου.
Το δεύτερο που είπαμε είναι: Τα ευρωπαϊκά κράτη και κάποια από τα βορειοαφρικάνικα, όπως η Αλγερία, η οποία έχει πλεονάσματα αυτή τη στιγμή, να φτιάξουν ειδικά funds, τύπου «private equity» ή αμοιβαία κεφάλαια -3 στον αριθμό τους είπαμε, για να βάλουμε κάτι στο τραπέζι για να αρχίσει να συζητιέται, μπορεί να είναι 1, μπορεί να είναι και 5- και τα οποία funds αυτά θα χρηματοδοτηθούν και από τα κράτη και θα πάρουν την ευλογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά κυρίως από ιδιωτικά κεφάλαια. Και να αφήσουμε αυτά με κριτήρια ιδιωτικού τομέα και όχι με άλλου είδους προσωπικά κριτήρια ή άλλα κριτήρια, να κάνουν επενδύσεις στα κράτη τα οποία θα συμφωνηθεί ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις.
Και το τρίτο είναι η αναβάθμιση των επιχειρηματικών αποστολών από και προς. Από τη Γαλλία προς την Αλγερία, από μας προς το Μαρόκο κ.ο.κ., διότι πραγματικά αυτά έχουν αποτελέσματα. Όσο περίεργο κι αν φαίνεται και καμιά φορά νομίζει κανείς ότι πάει κανείς μια εκδρομή και περνάει καλά δυο μέρες στο ξενοδοχείο, η απάντηση είναι ότι πραγματικά γίνεται δουλειά. Και τουλάχιστον το 60% των ανθρώπων που συμμετέχουν κατορθώνει να κάνει κάτι, το άλλο 40% απλώς βάζει τις βάσεις για μεθαύριο ή την επομένη. Αλλά βγαίνει δουλειά.
Επομένως αυτά τα τρία που τους είπαμε, δηλαδή 3 μεγάλα «private equity» ή «mutual funds», τα οποία θα επενδύουν στις χώρες αυτές, η αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με ειδικό γκρουπ για τις ευρωμεσογειακές σχέσεις και η αναβάθμιση των επιχειρηματικών αποστολών είναι μια ελληνική πρόταση η οποία έγινε ιδιαίτερα ευμενώς δεκτή από τον Γάλλο Πρόεδρο.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε πολύ.