Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Χαιρετισμός κατά την υπογραφή συμβολαίων για την κατασκευή του οδικού άξονα «Σαγιάδα-Κονίσπολη-Άγιοι Σαράντα»

Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου, που βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσά σας. Σήμερα, εδώ, θα μπει ο θεμέλιος λίθος για την ανακατασκευή του οδικού άξονα Σαγιάδα-Κονίσπολη-Άγιοι Σαράντα, με την υπογραφή των συμβάσεων ανάμεσα στην Αλβανική Κυβέρνηση και τους αναδόχους του έργου, τις ελληνικές εταιρείες ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ και ΑΕΓΕΚ. Πρόκειται για ένα έργο που συγχρηματοδοτείται κατά 80% από ελληνικούς πόρους στο πλαίσιο του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, το γνωστό ΕΣΟΑΒ.

Ο δρόμος αυτός των περίπου 40 χιλιομέτρων είναι για την Ελλάδα και την Αλβανία ένας δρόμος «προόδου και φιλίας!
Ένας δρόμος συνεργασίας που θα βοηθήσει στον πολλαπλασιασμό των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.
Άλλωστε αυτό υποδηλώνει και ο ενθουσιασμός του κόσμου, των πολιτών της περιοχής που βρίσκονται μαζί μας αυτή την ημέρα.

Επιτρέψτε μου, να αναφερθώ συνοπτικά στο ΕΣΟΑΒ:
Το ΕΣΟΑΒ αποτελεί προσπάθεια της Ελλάδος να ενσωματώσει μεμονωμένες πρωτοβουλίες αναπτυξιακής βοήθειας σε ένα ενιαίο σχέδιο και να προωθήσει έτσι μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πολιτική στη γειτονιά μας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Σχεδίου είναι 550 εκ. € και αφορά σε 7 χώρες των Βαλκανίων: Αλβανία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Ρουμανία και Σερβία.

Στόχος είναι ν’ αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ανάπτυξης των Βαλκανικών χωρών, να ενισχυθούν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις και να διευκολυνθούν οι ελληνικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στην περιοχή. Κριτήρια για την επιλογή των έργων είναι η ανταποδοτικότητα τους για την ελληνική οικονομία και για την ελληνική εξωτερική πολιτική, και βεβαίως η ωφελιμότητα του έργου για τη λήπτρια χώρα.

Το κύριο μέρος των πόρων του ΕΣΟΑΒ (79%) αφορά σε μεγάλα δημόσια έργα, 20% σε ιδιωτικές παραγωγικές επενδύσεις και το υπόλοιπο 1% σε χρηματοδότηση Μικρών Έργων μέσω των κατά τόπους Πρεσβειών μας.

Τον Απρίλιο του 2004, όταν παραλάβαμε το ΕΣΟΑΒ, δηλαδή 2 χρόνια από την ψήφισή του, ανακαλύψαμε ότι η πρόοδός του ήταν ασήμαντη, αφού μόλις το 6,8% του συνολικού προϋπολογισμού είχε δεσμευθεί.

Ύστερα από εντατικές και συγκροτημένες προσπάθειες που καταβάλαμε, το ΕΣΟΑΒ επανενεργοποιήθηκε. Οι αδυναμίες και τα κωλύματα του παρελθόντος ξεπεράστηκαν, δημιουργήθηκαν όλοι οι απαραίτητοι μηχανισμοί για τη διασφάλιση διαδικασιών απόλυτης διαφάνειας και ταύτισης με τις αντίστοιχες Οδηγίες της Ε.Ε., ενώ το όλο Πρόγραμμα στήθηκε σε αποτελεσματικότερη και ορθολογικότερη βάση εξασφαλίζοντας παράλληλα σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη για τη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, εγκρίναμε την παράταση του ΕΣΟΑΒ για μια ακόμη πενταετία, δηλ. μέχρι το 2011, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματικότερη και ορθότερη απορρόφηση του Προγράμματος, ανταποκρινόμενοι με συνέπεια στις διμερείς μας υποχρεώσεις και δεσμεύσεις προς τις γείτονες χώρες.

Επιγραμματικά θα αναφερθώ σε μερικά μεγάλα δημόσια έργα που χρηματοδοτούμε:
Κτίριο Φιλίας Ελλάδος-Βοσνίας & Ερζεγοβίνης. Το έργο έχει ολοκληρωθεί και εγκαινιάστηκε από τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή τον προηγούμενο Ιούλιο. Πανευρωπαϊκός Διάδρομος Χ σε Σερβία και ΠΓΔΜ, ο οποίος θα ενώσει τη Θεσσαλονίκη με την κεντρική Ευρώπη. Δίκτυο οπτικών ινών υψηλών ταχυτήτων “SEELight Programme”, που θα διασυνδέσει όλα τα πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα των Βαλκανικών χωρών με τα αντίστοιχα της Ελλάδας. Διάφορα νοσοκομεία στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

Το ΕΣΟΑΒ στην Αλβανία έχει προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς. Από τα περίπου 50 εκ. € που προορίζονται για την Αλβανία, ήδη το 80,27% των συνολικών διαθέσιμων πόρων έχουν δεσμευθεί!!! Αυτό μας κάνει αισιόδοξους να πιστεύουμε ότι θα έχουμε πλήρη απορροφητικότητα των πόρων του Προγράμματος στην Αλβανία.

Η ανακατασκευή του δρόμου Σαγιάδα-Κονίσπολη-Άγιοι Σαράντα αποτελεί μεγάλο μέρος του Σχεδίου στην Αλβανία. Με συνολικό προϋπολογισμό 37,5 εκ. € περίπου, η ελληνική συμμετοχή μέσω του ΕΣΟΑΒ υπερβαίνει τα 30 εκ. €! Ποσό ιδιαίτερα σημαντικό, αφού αντιστοιχεί στο 76 % του συνόλου των πόρων που προβλέπονται για Δημόσια Έργα στην Αλβανία.

Η άψογη και στενή συνεργασία της Ελλάδας με τη γειτονική Αλβανία, οδήγησε στην επιτυχή δημοπράτηση του έργου και στη σημερινή ημέρα, με απώτερο στόχο η κατασκευή του δρόμου να ξεκινήσει την άνοιξη.

Ο δρόμος αυτός, μήκους 40,5 χλμ., θα συνδέσει την Ήπειρο με τη Νότια Αλβανία. Θα βγάλει από την απομόνωση 18 οικισμούς στην Αλβανία και θα τονώσει το διασυνοριακό εμπόριο.
Το έργο συνιστά επένδυση στην προοπτική ανάπτυξης του εμπορίου, του τουρισμού και των ανθρώπινων σχέσεων των περιοχών εκατέρωθεν των κοινών συνόρων.
Με αυτό το έργο η Ελλάδα, για μία ακόμη φορά, αποδεικνύει έμπρακτα τα θετικά της αισθήματα προς τη γείτονα και φίλη χώρα Αλβανία και η σημερινή ημέρα επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Βέβαια, η αναπτυξιακή βοήθεια προς την Αλβανία δε σταματά εδώ.

Στο πλαίσιο του ΕΣΟΑΒ, έχει ήδη εγκριθεί η επιχορήγηση 15 ιδιωτικών επενδύσεων συνολικού ύψους 31,5 εκ. € σε διάφορες περιοχές της Αλβανίας και 10 από αυτές έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Η ελληνική συνεισφορά φθάνει τα 9,5 εκ. €. και το 95% του διαθέσιμου ποσού.
Οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται φθάνουν τις 480, βοηθώντας την ανάπτυξη της περιοχής. Με αυτό τον τρόπο προωθείται η συνεργασία ανάμεσα σε ελληνικές και αλβανικές εταιρείες και το διασυνοριακό εμπόριο.

Τέλος, το 100% των διαθέσιμων ποσών για μικρά έργα (περίπου 0,5 εκ. €) έχει δεσμευθεί. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται υπό υλοποίηση περίπου 30 έργα επείγουσας φύσης με σημαντικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες, όπως δρόμοι σε χωριά, αποχετευτικά δίκτυα και δίκτυα ύδρευσης, μικρά έργα ανάπλασης (πλατείες, κτίρια κοινότητας, κτίρια ιστορικής σημασίας), κ.ά. σε διάφορες περιοχές των Άγιων Σαράντα, του Αργυροκάστρου, της επαρχίας Πωγωνίου, του Βερατίου κ.α.

Σε αυτό το σημείο, θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον Εθνικό Συντονιστή της Αλβανίας Υπουργό κ. Ruli, όσο και όλα τα εμπλεκόμενα στελέχη της Αλβανικής κυβέρνησης, για την μέχρι σήμερα άψογη και απόλυτα ικανοποιητική συνεργασία με το Υπουργείο μας και να ευχηθώ καλή συνέχεια και επιτυχή έκβαση αυτού του σημαντικού έργου. Επιθυμία μας είναι, σύντομα να προχωρήσουμε και σε ένα ακόμα μεγάλο δημόσιο έργο, χρησιμοποιώντας το υπόλοιπο των 9 εκατ. του ΕΣΟΑΒ. Επίσης, επιδιώκουμε σταθερά την αναβάθμιση και τη διεύρυνση της συνεργασίας μας και σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Κλείνοντας θέλω να υπογραμμίσω ότι το έργο για το οποίο σήμερα υπογράφονται οι συμβάσεις μεταξύ της Αλβανικής κυβέρνησης και των αναδόχων εταιρειών δεν συνιστά ολοκλήρωση του προγράμματος ΕΣΟΑΒ για την Αλβανία, αλλά αρχή μιας ακόμη πιο στενής και επωφελούς για τις δύο χώρες συνεργασία.

Πλέον μία πρόκληση μόνο υπάρχει: Πώς θα συνεργαζόμαστε στενότερα και παραγωγικότερα χαράσσοντας το κοινό μέλλον των δύο λαών.