Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Έναρξη των εργασιών της Συνόδου Ελλάδας-Ρωσίας

Σύγκληση της 6ης Συνόδου της Μικτής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής,
Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας



«Για διαρκή ενίσχυση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας με συγκεκριμένα και αισθητά αποτελέσματα» συμφώνησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας και ο Υπουργός Αγροτικής Οικονομίας της Ρωσίας κ. Alexei Gordeev κατά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στις εργασίες της 6ης Συνόδου της Μικτής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της 6ης ΜΔΕ Ελλάδας –Ρωσίας υπογράμμισε την αισιοδοξία της Ελληνικής πλευράς για καρποφορία των προσπαθειών για περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών τονίζοντας ότι «οι σχέσεις μας αυτές δεν στηρίζονται μόνο στο αμοιβαίο όφελος και στη γεωγραφική εγγύτητα αλλά βασίζονται επιπλέον στις ιστορικές μας σχέσεις και την πολιτισμική συγγένεια».

«Με την σύνοδο αυτή θέτουμε και τις βάσεις για νέες συνεργασίες ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για την περαιτέρω δραστηριοποίηση των επιχειρηματικών κοινοτήτων των χωρών μας» επεσήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών. Αναφερόμενος στην Ελληνική Οικονομία ο κ. Δούκας προσκάλεσε τους ρώσους επιχειρηματίες να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην Ελληνική αγορά τονίζοντας ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ελλάδας παραμένουν από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη, ενώ τα κίνητρα που προσφέρει ο νέος επενδυτικός νόμος, η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, η φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς και το εν εξελίξει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκά για επιχειρηματικές συνεργασίες.

Ο κ. Δούκας επεσήμανε πως η Ρώσικη αγορά, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δυνατότητες που έχει η χώρα μας ως η μεγαλύτερη παγκοσμίως ναυτιλιακή δύναμη για επενδύσεις στον τομέα της ναυτιλίας και των ναυπηγείων.

Ειδικότερα ο κ. Δούκας αναφέρθηκε στους τομείς για τους οποίους οι δυνατότητες συνεργασίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους επιχειρηματίες όπως:
Οι ελληνικές επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές στη Ρωσία
Η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός για τους ρώσους πολίτες
Η ναυτιλία, οι ναυπηγήσεις και οι επισκευές πλοίων
Η ανάπτυξη ελληνικών τραπεζών στη Ρωσία και αντίστοιχα των ρωσικών στην Ελλάδα
Το χρηματιστήριο της Ρωσίας
Η ανάληψη μεγάλων έργων και η συμμετοχή ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών στις υποδομές που πραγματοποιούνται στη Ρωσία
Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και τροφίμων καθώς και η μεταποίηση τους στη Ρωσία
Οι αεροπορικές συνδέσεις με τη Μόσχα και τις μεγάλες πόλεις της Ρώσικης ομοσπονδίας

Από πλευράς του ο Ρώσος Υπουργός Αγροτικής Οικονομίας κ. Alexei Gordeev που συμπροήδρευσε με τον κ. Δούκα της 6ης ΜΔΕ Ελλάδας – Ρωσίας αναφέρθηκε στην ορθότητα του κοινού σχεδίου δράσης στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται η συνεργασία των δύο χωρών και τόνισε πως «υπάρχουν σημαντικά αποθέματα για την ανάπτυξη της Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας της Ρωσίας με την Ελλάδα».

«Μέχρι στιγμής έχουμε μια σημαντική εύληπτη νομική βάση με επίσημες συμφωνίες και έγγραφα που μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς τη συνεργασία μας» επεσήμανε ο κ. Gordeev και τόνισε πως θα πρέπει να ριχτεί το «κέντρο βάρους από τη σφαίρα του κράτους στην σφαίρα του επιχειρείν».

Ο Υπουργός Αγροτικής Οικονομίας της Ρωσίας κ. Alexei Gordeev προσκάλεσε επισήμως τον Υφυπουργό κ. Δούκα και εκπροσώπους του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου να επισκεφτεί τη Ρωσία το προσεχές διάστημα. Αποδεχόμενος την πρόσκληση αυτή, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας ανακοίνωσε ότι το δεύτερο 15θημερο του Μαΐου θα πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη του κ. Δούκα στη Ρωσία ως επικεφαλής μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής με τους σημαντικότερους έλληνες επιχειρηματίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.

Το μεσημέρι και μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου της 6ης Συνόδου της Μικτής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας πραγματοποιήθηκε η Υπογραφή του Καταστατικού του Ελληνορωσικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου βάσει του οποίου έγινε, ακολούθως, και η πρώτη σύνοδος του Ελληνορωσικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή ελλήνων και ρώσων επιχειρηματιών παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δούκα και του Υπουργού Αγροτικής Οικονομίας της Ρωσίας κ. Gordeev.

Ακολουθούν σημεία της εισηγητικής ομιλίας του ΥΦΥΠΕΞ κ. Δούκα κατά την έναρξη των εργασιών της 6ης Συνόδου της Μικτής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας.