Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

Επίσημη Επίσκεψη στη Συρία

Έναρξη 7ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής- Επιχειρηματικό Φόρουμ

Διαδοχικές συναντήσεις με κορυφαίους εκπροσώπους της Κυβέρνησης της Συρίας είχε από το πρωί στη Δαμασκό ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα, επικεφαλής ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής.

Τον Υφυπουργό Εξωτερικών και την ελληνική Αντιπροσωπεία υποδέχθηκε θερμά χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο της Δαμασκού ο Σύρος Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Meqdad ο οποίος συμμετείχε και σήμερα το πρωί μαζί με τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών και Εμπορίου από πλευράς της Συρίας, στην έναρξη των εργασιών της 7ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) Ελλάδας – Συρίας.

Ανοίγοντας τις εργασίες της ΜΔΕ ο Σύρος ΑΝΥΠΕΞ ευχαρίστησε την ελληνική αντιπροσωπεία για την δυναμική παρουσία της και χαρακτήρισε ως μια «νέα αρχή στις Ελληνο –Συριακές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις» την επίσκεψη του Έλληνα Υφυπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Meqdad τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών και ζήτησε την υποστήριξη της χώρας μας για την υποψηφιότητα της Συρίας προς ένταξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας τόνισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας «η οποία ανήκει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ – όπως σημείωσε - για τις μακροπρόθεσμες συνεργασίες σε επιχειρηματικό και οικονομικό επίπεδο. Παράλληλα υπογράμμισε τους τομείς που υπάρχουν οι δυνατότητες όπως μεταξύ άλλων οι κατασκευές, η ναυτιλία και η ναυπήγηση πλοίων, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, το περιβάλλον, η τυποποίηση προϊόντων και τροφίμων καθώς και η συνεργασία σε επιστημονικούς τομείς όπως ο τομέας της υγείας.

Αναφερόμενος στα θέματα της Μέσης Ανατολής ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «Η συνολική ειρήνη στην περιοχή είναι ο τελικός στόχος όλων μας» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με πολύ δουλειά θα βρεθούν οι λύσεις που θα επιτρέψουν στους λαούς της περιοχής να αναδείξουν περαιτέρω τις δυνατότητές τους.

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου της Συρίας κήρυξαν την έναρξη των εργασιών του Επιχειρηματικού φόρουμ που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Συρίας με τη συμμετοχή δεκάδων Ελλήνων και Σύρων επιχειρηματιών. Και οι δύο στους σύντομους χαιρετισμούς τους αναφέρθηκαν στους παραδοσιακούς και πολιτιστικούς δεσμούς που δένουν τους δύο λαούς και χάνονται στα βάθη των αιώνων τονίζοντας τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για επιχειρηματικές συνεργασίες στη Συρία.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του επιχειρηματικού φόρουμ και μετά το τέλος των χαιρετισμών, ακολούθησαν κατ΄ ιδίαν συναντήσεις των μελών της επιχειρηματικής αποστολής με Σύρους επιχειρηματίες, συναντήσεις που στο σύνολό τους χαρακτηρίστηκαν από τους επιχειρηματίες ως «ιδιαίτερα εποικοδομητικές και επωφελείς για την παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στη Συρία».

Ακολούθως ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ Δούκας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους Υπουργούς Βιομηχανίας, Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών κατά τις οποίες, μετά από σύντομες κατ΄ ιδίαν συνομιλίες που αφορούσαν διμερή θέματα, πραγματοποιούνταν διευρυμένες συζητήσεις με την συμμετοχή κάθε φορά των ενδιαφερομένων επιχειρηματιών που συμμετέχουν στην ελληνική αποστολή.

Κατά την αυριανή και τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψης στη Συρία ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας θα έχει ιδιαίτερες συνομιλίες με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Συρίας αρμόδιο για θέματα Οικονομίας κ. Dardari καθώς και με τους Υπουργούς Εξωτερικών, Τουρισμού, Πληροφοριών και τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτού Πλούτου.

Ακολούθως θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της 7ης ΜΔΕ με την υπογραφή Πρωτοκόλλων και η επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών και της Ελληνικής Αντιπροσωπείας θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αντιοχείας.