Η ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας ήταν το αντικείμενο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για την παρουσίαση του ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσεων Οικονομικής Διπλωματίας 2008.
Στην εκδήλωση μίλησαν η Υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Σκυλακάκης, ο Γενικός Γραμματέας και Επικεφαλής Διεθνών Δράσεων ΣΕΒ κ. Θανάσης Λαβίδας και η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κα Χριστίνα Σακελλαρίδη.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν πρέσβεις και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών καθώς και περισσότεροι από 450 επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πολιτική και τις δράσεις που αναπτύσσονται με στόχο την εξωστρέφεια και την διείσδυση σε νέες αγορές.
«Στο σημερινό διεθνές οικονομικό περιβάλλον η εξωστρέφεια αποτελεί πράγματι ανάγκη επιβίωσης για την ελληνική οικονομία» υπογράμμισε στην ομιλία της η Υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη με θέμα, «Οικονομική Διπλωματία : Αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία της πολιτικής της εξωστρέφειας» αναπτύσσοντας ουσιαστικά τη «νέα φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζει το ΥΠ.ΕΞ. την οικονομική διπλωματία και το ρόλο που διαδραματίζει στην επιτυχία της συνολικής πολιτικής εξωστρέφειας που ακολουθεί η Κυβέρνηση από το 2004».
«Σήμερα πρέπει να αναζητήσουμε νέες πηγές ανάπτυξης οι οποίες δεν μπορεί παρά να προέλθουν από το εξωτερικό. Από τις εξαγωγές, τις ξένες επενδύσεις και τη διεθνοποίηση των επιχειρήσεών μας. Και πρέπει να το κάνουμε αυτό υπό συνθήκες ενός διαρκώς εντεινόμενου διεθνούς ανταγωνισμού και σε μια περίοδο κατά την οποία η διεθνής οικονομία, μετά από έναν πολύ μεγάλης διάρκειας ανοδικό οικονομικό κύκλο, εισέρχεται πιθανότατα σε περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης» ανέφερε η Υπουργός Εξωτερικών.
«Ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να ανταγωνιστεί με επιτυχία το διεθνές περιβάλλον» σημείωσε η κα. Μπακογιάννη και κάλεσε την επιχειρηματική κοινότητα να επαναλάβει το εγχείρημα της εξωστρέφειας τονίζοντας πως η πολιτική ηγεσία και συνολικά «το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνδράμει ουσιαστικά σε αυτή την προσπάθεια».
«Πρέπει να αντιληφθούμε πως ότι δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνει κάποιος άλλος!» επεσήμανε στην ομιλία του για το «Πρόγραμμα Δράσεων Οικονομικής Διπλωματίας για το 2008» ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ Πέτρος Δούκας υπογραμμίζοντας πως –«Έχουμε καταρτίσει με την Υπουργό ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο διευκόλυνσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων που στοχεύει α/ στη διευκόλυνση και προώθηση των Ελληνικών εξαγωγών, β/ στο να βοηθηθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές και γ/ να προσελκυσθούν ξένες επενδύσεις στη χώρα μας».
«Προσπαθούμε στο Υπουργείο Εξωτερικών να συντονισθούμε και να συνεργασθούμε με όλα τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία (Τουρισμού, Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εμπορικής Ναυτιλίας) και τους φορείς (ΕΛΚΕ, ΟΠΕ, κ.α.), αλλά κυρίως να συνεργασθούμε με εσάς, τους ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα» τόνισε ο κ. Δούκας απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες και υπογράμμισε πως «δίνουμε την ευκαιρία να συμμετέχουν στις επιχειρηματικές μας αποστολές, όχι μόνο οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και μικρότερες από όλη την Ελλάδα με στόχο να αναδειχτεί η Δυνατή Ελλάδα, Η Ελλάδα της Δημιουργίας»
Καταγράφοντας τους τομείς στους οποίους εντοπίζεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξωτερικό ο Υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε τους εξής:
-τράπεζες - διαχείριση κεφαλαίων - χρηματιστηριακές επενδύσεις – ακίνητα – κατασκευές - ενέργεια και εναλλακτικές μορφές ενέργειας - παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – πετρελαϊκά –τουρισμός - ακτοπλοΐα και ακτοπλοϊκές συνδέσεις - μεταλλουργία - αγροτικά προϊόντα και μεταποίηση τροφίμων – ιχθυοκαλλιέργειες – τηλεπικοινωνίες - ναυπηγοεπισκευαστικά – τσιμεντοβιομηχανία - αλυσίδες καταστημάτων – μεταφορές - αεροπορική βιομηχανία - αερομεταφορές και αεροπορικές διασυνδέσεις – φάρμακα - ιατρικός εξοπλισμός – τηλεπικοινωνίες – γουνοποιία - μόδα και design – κινηματογράφος - μουσική και δισκογραφία -ανταλλαγές εκθεμάτων σε μουσεία.
Τις «νέες δομές και εργαλεία για την υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων από τα γραφεία ΟΕΥ στο εξωτερικό» ανέπτυξε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.
Ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας για την εξωστρέφεια των ελληνικών τις αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων υπογράμμισε τη δυνατότητα αξιοποίησης του εκτεταμένου δικτύου Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων σε 87 χώρες και 148 πρεσβείες σε ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης αναφέρθηκε στα εργαλεία που τίθενται σε εφαρμογή όπως η διαδικτυακή πύλη επιχειρηματικής ενημέρωσης «agora.mfa.gr», το νέο σύστημα μέτρησης και αξιολόγησης του έργου των Γραφείων ΟΕΥ και την πιστοποίηση τους με βάση το σύστημα ISO.
«Για την καλύτερη δουλεία μας συστηματοποιήσαμε για πρώτη φορά την καταγραφή των σημαντικότερων οικονομικών συνεργατών των ελληνικών εξωστρεφών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και προχωρούμε στην συστηματική συνεργασία τόσο με τον ιδιωτικό τομέα με συγχρηματοδότηση στη βάση του 50% - 50%, όσο και με τους άλλους κρατικούς φορείς και προπαντός με τον ΟΠΕ και το ΕΛΚΕ» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης και κατέληξε υπογραμμίζοντας πως «Η επιτυχία της πολιτικής εξωστρέφειας σημαίνει θέσεις εργασίας, κέρδη και επενδύσεις».
Κατά την παρουσίαση του προγράμματος Διεθνών Δράσεων του ΣΕΒ ο Γενικός Γραμματέας και Επικεφαλής Διεθνών Δράσεων κ. Θανάσης Λαβίδας τόνισε ότι η χώρα μας διαθέτει διεθνείς πρωταγωνιστές στον επιχειρηματικό τομέα που με όραμα, σχεδιασμό και ρίσκο αναμετρώνται επιτυχώς στις ανταγωνιστικές παγκόσμιες αγορές. Αναπτύσσοντας πλούσιο πρόγραμμα ο ΣΕΒ επιδιώκει να συμβάλει στη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας, στην ενθάρρυνση και υποβοήθηση περισσοτέρων ελληνικών εταιριών να βγουν εκτός συνόρων, στην ανάδειξη της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, την Μαύρη Θάλασσα, την Μέση Ανατολή και την Μεσόγειο και παράλληλα να προσελκύσει ξένα επιχειρηματικά σχήματα να συνάψουν επωφελείς συμφωνίες με ελληνικούς ομίλους και να επενδύσουν στην χώρα. Κεντρική δράση του ΣΕΒ είναι ο συντονισμός της λειτουργίας των διμερών Επιχειρηματικών Συμβουλίων τα οποία είναι σε θέση να προωθήσουν αποτελεσματικά τα επενδυτικά σχέδια και το διμερές εμπόριο.
Ο κ. Λαβίδας σημείωσε επίσης την ενεργό ανάμιξη του ΣΕΒ στην Ευρω-Μεσογειακή Συνεργασία και στην δικτύωση με τις επιχειρηματικές κοινότητες των νοτίων χωρών και ανακοίνωσε την πρόθεση του Συνδέσμου να διοργανώσει την εκδήλωση «Ευρω-Μεσογειακή Ημέρα Ανταγωνιστικότητας» το 2009 στην Ελλάδα.
Η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κα Χριστίνα Σακελλαρίδη μιλώντας για τα οφέλη και τις προσδοκίες των εξαγωγικών επιχειρήσεων, επεσήμανε πως «η επενδυτική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων απαιτεί μεγάλη στήριξη και φροντίδα από την οικονομική διπλωματία ενώ αποτελεί γενικότερο συμπέρασμα ειδικών ερευνών σε διεθνές επίπεδο, αλλά αποδεικνύεται και στα καθ’ ημάς στην πράξη ότι η επενδυτική δραστηριότητα, η εξαγωγή παραγωγικής δραστηριότητας στο εξωτερικό όχι μόνο δεν εμποδίζει τις εξαγωγές, αλλά τις αυξάνει»
Οι μεγάλες δουλειές στο εξωτερικό απαιτούν μεγάλα και σταθερά στηρίγματα, όπως η οικονομική διπλωματία, που μπορεί όχι μόνο να ανοίξει πόρτες αλλά και να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάληψη και ολοκλήρωση μιας μεγάλης ή σχετικά μεγάλης επιχειρηματικής πρωτοβουλίας» τόνισε η κα. Σακελλαρίδη και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν και μικρές ακόμη ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν σπουδαία διεθνή δραστηριότητα. Μερικές φορές μάλιστα, γι’ αυτό το λόγο ή διείσδυσή τους είναι ευκολότερη».
«Η οικονομική διπλωματία αποτελεί συστατικό και πολύτιμο παράγοντα πλέον στην πορεία διεθνοποίησης της ελληνικής οικονομίας» κατέληξε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή την περίοδο καταβάλλονται εύστοχες και επιτυχημένες προσπάθειες για να εκπληρώσει η οικονομική διπλωματία τη μεγάλη αυτή αποστολή».