Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Εναρκτήρια Ομιλία: 6η σύνοδος Μικτής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας

Εναρκτήρια Ομιλία Υφυπουργού κ. Πέτρου Δούκα
6η σύνοδος της Μικτής Επιτροπής ΕΛΛΑΔΟΣ-ΡΩΣΙΑΣ



Εξοχότατε Κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμα μέλη των δύο αντιπροσωπειών,

Με ιδιαίτερα εγκάρδια αισθήματα καλωσορίζω στην Αθήνα τα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας στις εργασίες της 6ης συνόδου της Μικτής Επιτροπής Ελλάδος-Ρωσίας για την Οικονομική, Βιομηχανική, Τεχνολογική και Επιστημονική Συνεργασία. Είναι εξαιρετική τιμή για μένα να συμπροεδρεύω μαζί με το διακεκριμένο Υπουργό Αγροτικής Οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Γκορντέεβ στις εργασίες της Μικτής Επιτροπής, που αποβλέπουν στην ενίσχυση των προσπαθειών για αποτελεσματικότερη συνεργασία των χωρών μας στους τομείς που μας ενδιαφέρουν.


Είμαι βέβαιος ότι οι προσπάθειες αυτές θα αποβούν καρποφόρες, αφού οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας δεν στηρίζονται μόνο στο αμοιβαίο όφελος και στη γεωγραφική εγγύτητα, αλλά βασίζονται επιπλέον στις ιστορικές μας σχέσεις και στην πολιτισμική συγγένεια. Οι ευοίωνες προοπτικές διευρύνθηκαν περαιτέρω από την υπογραφή στη Μόσχα του Κοινού Προγράμματος Δράσης 2007-2009 κατά την εκεί επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στις 30-31 Μαΐου 2007. Η σημερινή 6η σύνοδος της Μικτής Επιτροπής αποτελεί άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.


Με ξεχωριστή ικανοποίηση η Ελλάδα παρακολουθεί την προσέγγιση της χώρας σας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που επιβεβαιώθηκε από το εποικοδομητικό κλίμα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ρωσικής Ομοσπονδίας της 26.10.2007. Η Ελλάδα χαιρετίζει τις εξελίξεις αυτές και συμβάλλει έμπρακτα στις διαδικασίες συνεργασίας, όπως φάνηκε τόσο από την υπογραφή της συμφωνίας κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης στις 15.3.2007 στην Αθήνα, όσο και από την Καταστατική Συμφωνία της Διεθνούς Εταιρείας Έργου του ίδιου αγωγού, που υπογράφηκε στη Σόφια στις 18.1.2008.

Φίλες και φίλοι,
Η ελληνική οικονομία είναι μία από τις δυναμικές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμμετοχή της χώρας μας στην ΟΝΕ επέφερε νομισματική σταθερότητα και χαμηλό πληθωρισμό. Το 2006 η οικονομία μας αναπτύχθηκε με ρυθμούς της τάξης του 4,3%, ενώ το 2007 έφθασε στο 4,1%. Η επίδοση αυτή παραμένει μία από τις υψηλότερες στην ευρωζώνη και επιτεύχθηκε παρά τις υψηλές τιμές του πετρελαίου. Η ανάπτυξη αυτή προέρχεται από τη βελτίωση των υποδομών με επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, που έγιναν χάρη στα κίνητρα που προσφέρει ο νέος επενδυτικός νόμος, η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα, η φορολογική μεταρρύθμιση και το εν εξελίξει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.


Συγχρόνως, η Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, των Μεσογειακών και των Παρευξείνιων χωρών. Η χώρα μας είναι ένας σημαντικός εταίρος για την προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών με άλλες χώρες στην περιοχή, καθώς και ένας υπολογίσιμος παράγοντας στήριξης και ενίσχυσης της προσπάθειας των γειτόνων μας να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους και να δημιουργήσουν αξιόπιστους θεσμούς σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.


Με τη διαδικασία ανασκόπησης και αποτίμησης των διμερών οικονομικών σχέσεων, στην οποία προβαίνουμε σήμερα, θέτουμε και τις βάσεις για νέες συνεργασίες, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για την περαιτέρω δραστηριοποίηση των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών μας.


Το διμερές συμβατικό πλαίσιο καλύπτει ήδη αρκετούς σημαντικούς τομείς των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ παράλληλα προσβλέπουμε στην επέκτασή του στο σύνολο των τομέων κοινού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά θα θέλαμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για τη θέση σε ισχύ, στις 20.12.2007, της Σύμβασης για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας και την Πάταξη της Φοροδιαφυγής, που θέτει τις βάσεις για ακόμη στενότερη οικονομική συνεργασία.


Σε ό,τι αφορά στην προώθηση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, η ελληνική Κυβέρνηση έχει την πεποίθηση ότι τα περιθώρια βελτίωσης είναι σημαντικά τόσο για την ελληνική, όσο και για τη ρωσική πλευρά. Τα τελευταία έτη, μέχρι και το 2006, παρατηρείται βελτίωση της εικόνας του διμερούς εμπορίου Ελλάδος-Ρωσίας (συνολικός όγκος εμπορίου 4 δις € το 2006). Η σχετική κάμψη που παρατηρήθηκε το 2007 (συνολικός όγκος εμπορίου ενδεκαμήνου 3,15 δις €) θεωρούμε ότι αποτελεί συγκυριακή τάση, την αναστροφή της οποίας θα πρέπει να επιχειρήσουμε από κοινού. Πέραν τούτου το εμπορικό ισοζύγιο παραμένει έντονα ελλειμματικό για τη χώρα μας. Η αύξηση λοιπόν των εμπορικών μας ανταλλαγών και η μείωση του ελλείμμάτος εις βάρος της Ελλάδας αποτελούν μία σημαντική πρόκληση. Η χώρα μου έχει δυνατότητα προσφοράς ποιοτικών φρούτων, λαχανικών, τροφίμων, οίνων και άλλων ποτών που ασφαλώς έχουν μία θέση στη ρωσική αγορά.

Επιδιώκουμε, λοιπόν, την ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στη ρωσική αγορά. Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα προσβλέπει σε σοβαρές και μακροχρόνιες συνεργασίες σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Επισημαίνουμε ότι κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα (18-19 Δεκεμβρίου 2007), οι ελληνικές εταιρείες κλήθηκαν από τον Πρόεδρο Putin να συμμετάσχουν στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα, τα οποία θα πραγματοποιηθούν στο Σότσι επ΄ ευκαιρία της ανάληψης διοργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 2014. Θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η πρόσκληση αυτή έχει εισακουσθεί από την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, η οποία έχει αποκτήσει εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό, λόγω και της πρόσφατης διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Είμαστε έτοιμοι να σας μεταδώσουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία αυτή.


Παράλληλα, θα ήθελα να προσκαλέσω τους επιχειρηματίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην ελληνική αγορά, όπου μπορούν εύκολα να βρουν κατάλληλους εταίρους και να διαμορφώσουν έτσι κερδοφόρα επιχειρηματικά σχήματα. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αναπτύξουμε τη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και ρωσικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, εκμεταλλευόμενοι την τεχνογνωσία και το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουν.


Ελπίζουμε ότι το επιχειρηματικό forum, το οποίο διοργανώνεται σήμερα το απόγευμα, θα συμβάλει ιδιαίτερα προς αυτή την κατεύθυνση. Πέραν τούτων, όμως, απαιτείται και η διαρκής ενίσχυση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. H συνεργασία μεταξύ των θεσμικών φορέων της επιχειρηματικής δραστηριότητας επισφραγίζεται σήμερα με την υπογραφή του καταστατικού του Ελληνο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, κατά τη σημερινή πρώτη του πανηγυρική σύνοδο. Εξάλλου, η διοργάνωση εμπορικών εκθέσεων, καθώς και η ανταλλαγή επισκέψεων, σε οργανωμένη βάση, αντιπροσωπειών επιχειρηματιών αποτελούν δράσεις που μπορούν να αποδώσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Προσωπικά θα είμαι επικεφαλής της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής η οποία θα επισκεφθεί τη Μόσχα και το Σότσι μέσα στους επόμενους μήνες. Η Ελληνική Πρεσβεία στη Μόσχα με τη βοήθεια, ευελπιστούμε, των ρωσικών αρμόδιων υπηρεσιών θα διοργανώσει επιχειρηματικές ημερίδες,για τη βιομηχανική συνεργασία σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και για τη συμμετοχή ελληνικών εργοληπτικών εταιρειών στην ολυμπιακή προετοιμασία του Σότσι, οι οποίες θα διευκολύνουν την προσέγγιση των επιχειρήσεων των χωρών μας.
Σε αυτό το σημείο, θεωρώ σκόπιμο να αναφερθώ με συντομία στους τομείς, στους οποίους μπορούμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας.

Κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμα μέλη των δύο αντιπροσωπειών,

Είναι πιστεύω κοινή διαπίστωση ότι οι χώρες μας κατά τα τελευταία τρία χρόνια έκαναν σημαντική πρόοδο όσον αφορά στη συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα. Έπειτα από δεκαπέντε χρόνια διαπραγματεύσεων, η υλοποίηση της κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, εισήλθε πλέον στην τελική της φάση με την υπογραφή της καταστατικής συμφωνίας της Διεθνούς Εταιρείας Έργου, στις 18 Ιανουαρίου στη Σόφια.

Η Ελλάδα επιθυμεί την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας μας, και έχει δηλώσει επανειλημμένα την επιθυμία της να συμμετέχει σε έργα τα οποία συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στην περαιτέρω διαφοροποίηση των χωρών διέλευσης των ενεργειακών πρώτων υλών, σύμφωνα και με τους στόχους της Ε.Ε. Για το λόγο αυτό επιθυμούμε τη συμμετοχή της χώρας μας στην υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Πιστεύουμε ότι παρόμοια έργα, προσδίδουν νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά στην μέχρι σήμερα καλή συνεργασία μας.

Επίσης, επιθυμούμε τη μακροχρόνια παράταση της διμερούς σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου και της Gazprom Export, η οποία, όπως γνωρίζετε, λήγει το 2016. Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το 2007 έφτασε τα 3,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, και σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2011 θα φθάσει τα 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, συνεπώς η παράταση της σύμβασης κρίνεται αναγκαία για τη χώρα μας. Θα ήθελα εδώ να επισημάνω ότι το 80% του φυσικού αερίου που εισάγεται στη χώρα μας είναι από τη Ρωσία, όπως επίσης και το 32% του αργού πετρελαίου.


Ο τομέας της τουριστικής συνεργασίας είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικός. Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς διεθνώς και υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερα από 16 εκατομμύρια τουρίστες. Η ρωσική τουριστική αγορά αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα μας. Προς την κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ταχύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των Ρώσων πολιτών και τη συντομότατη έκδοση θεωρήσεων εισόδου από τις Ελληνικές προξενικές αρχές.

Στο ίδιο πλαίσιο είναι σημαντικό οι έλληνες τουρίστες που επισκέπτονται τη Ρωσία να διευκολύνονται για την απόκτηση ρωσικής θεώρησης εισόδου. Η αναβάθμιση της συμμετοχής των χωρών μας στις τουριστικές εκθέσεις που διοργανώνονται εκατέρωθεν, πιστεύουμε ότι θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος, βάσει των συμφωνηθέντων στην 1η σύνοδο της Μικτής Επιτροπής Τουρισμού που έλαβε χώρα στη Μόσχα τον παρελθόντα Μάρτιο.


Θεωρούμε ότι η συνεργασία μας στον τραπεζικό τομέα δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, υπάρχουν δε πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Στο τέλος του παρελθόντος έτους ιδρύθηκε στην Αθήνα το πρώτο υποκατάστημα της ρωσικής τράπεζας KEDR. Από ελληνικής πλευρά ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς ίδρυσε πρόσφατα στη Ρωσία Γραφείο Αντιπροσωπείας. Πιστεύουμε ότι οι κυβερνήσεις μας θα πρέπει να στηρίξουν την εγκατάσταση ρωσικών τραπεζικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα και ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων στη Ρωσία, εξαλείφοντας τυχόν γραφειοκρατικά εμπόδια, προς όφελος της ανάπτυξης των διμερών εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων.


Στον τομέα των μεταφορών έχουμε να παρουσιάσουμε πρόσφατα πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Οι αρμόδιες αρχές των χωρών μας, ακολουθώντας την ανάγκη προσαρμογής στα νέα διεθνή δεδομένα, ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις για μία νέα Συμφωνία οδικών Μεταφορών, η μονογραφή της οποίας έλαβε χώρα στη Μόσχα στις 22 Ιανουαρίου 2008. Χαιρετίζουμε τη θετική αυτή εξέλιξη.

Βρισκόμαστε επίσης, σε διαπραγμάτευση μίας νέας αεροπορικής συμφωνίας, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις της αεροπορικής κίνησης μεταξύ των δύο χωρών μας καθώς και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τέλος πιστεύουμε ότι θα πρέπει πλέον να επισπευσθεί η κύρωση της Συμφωνίας για την Εμπορική Ναυτιλία, η θέση σε ισχύ της οποίας θα αυξήσει την αποδοτικότητα της διμερούς συνεργασίας μας στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών.

Στον τομέα των επικοινωνιών, είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε για την εξεύρεση λύσεων προς αμοιβαίο όφελος σε όλα τα θέματα που προκύπτουν διμερώς. Για το λόγο αυτό οι αρμόδιες αρχές των δύο χωρών θα ήταν σκόπιμο να εξετάσουν τη δυνατότητα έναρξης διαπραγματεύσεων για τη δυνατότητα σύναψης νέας διμερούς συμφωνίας.


Ο τομέας της Έρευνας και της Τεχνολογίας, όπως προαναφέραμε, θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποτελέσει αιχμή του δόρατος των διμερών οικονομικών μας σχέσεων. Η υλοποίηση του σχετικού Πρωτοκόλλου διεξάγεται επιτυχώς, επιθυμούμε δε σύντομα να προχωρήσουμε στη χάραξη νέου προγράμματος ελληνο-ρωσικής επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας για τα έτη 2008-2010.


Η συνεργασία στον τομέα της τυποποίησης είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι μέσω αυτής δύνανται να επιλυθούν διάφορα προβλήματα που προκύπτουν και ενδέχεται να λάβουν τον χαρακτήρα τεχνικών εμποδίων στο εμπόριο. Υπό αυτό το πρίσμα χαιρετίζουμε την υπογραφή μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τεχνικών Kανονισμών και Μετρολογίας, η οποία θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια της παρούσας συνόδου.


Τέλος, όσον αφορά στη διμερή οικονομική συνεργασία, θα ήθελα να σας μεταφέρω το ζωηρό ενδιαφέρον του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών- Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας να συνεργασθεί με τον αντίστοιχο οργανισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την διοργάνωση επιχειρηματικών συναντήσεων.

Εξοχότατε Κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμα μέλη των δύο αντιπροσωπειών,

Πέραν της διμερούς μας συνεργασίας, θα θέλαμε να αναφερθούμε επίσης στην παραγωγική, έως τώρα, συνεργασία μας στο πλαίσιο του Οργανισμού οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). Η κοινή δήλωση που υπεγράφη τον Οκτώβριο 2006, μεταξύ των δύο χωρών μας, κατά την επίσκεψη του τότε Πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, θεωρούμε ότι αποτελεί τη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας αυτής.


Επιτρέψατε μου τέλος να αναφερθώ στην βούληση της Ελλάδας να συνεχίσει την παροχή οικονομικής βοήθειας για την ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος «Ιωάννης Κανίδης» στην πόλη Μπεσλάν, αλλά και να ευχαριστήσω, μέσω υμών κ. Υπουργέ τη χώρα σας για τη συνδρομή που παρείχε στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έπληξαν δραματικά τη χώρα μας.


Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οι εργασίες της 6ης συνόδου της Μικτής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας Ελλάδος-Ρωσίας, καθώς και η υπογραφή του σχετικού Πρωτοκόλλου θα δώσουν ιδιαίτερη ώθηση στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών μας σχέσεων.

Σας ευχαριστώ.