Αθήνα, Ελλάδα 08/02/2008 10:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ, της Νίνας Μελισσόβα
Το υπουργείο Εξωτερικών «ανοίγει πανιά» με επιχειρηματικές αποστολές ενός ευρύτατου φάσματος επιχειρήσεων, γιατί «το μέλλον του Ελληνα είναι να αδράξει ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας Πέτρος Δούκας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (στη Νίνα Μελισσόβα) μιλάει για το άνοιγμα των αποστολών και σε μικρότερες, αλλά δυναμικές και καινοτόμες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις από την ελληνική επαρχία «ώστε να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Ελληνες». Μιλάει ακόμη για το μόνιμο πονοκέφαλο των επιχειρηματιών, δηλαδή τη γραφειοκρατία και υπόσχεται αυστηρότερα κριτήρια για τη χρηματοδότηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ώστε να μείνουν λίγες και καλές.
Η συνέντευξη του Π. Δούκα έχει ως εξής:
Οι επιχειρηματικές αποστολές είναι βασικό εργαλείο για την άσκηση της οικονομικής διπλωματίας. Πήγατε στην Ινδία,τη Λιβύη και τελευταία στην Τουρκία, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Ποιά είναι τα αποτελέσματα;
Είναι πάνω από τις προσδοκίες μας. Πολλοί επιχειρηματίες έκλεισαν δουλειές. Την περασμένη εβδομάδα μας επισκέφθηκαν 50 κινηματογραφιστές από το Bollywood (το Hollywood της Ινδίας), μιας αγοράς 1,2 δις ανθρώπων και καταναλωτών και έχουν προγραμματίσει δύο ακόμη επισκέψεις τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να επενδύουν στην Ινδία.
Προβάλαμε τον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας και καλέσαμε ινδούς επιχειρηματίες να επενδύσουν εδώ και στο χρηματιστήριο, σε βιομηχανίες και υπηρεσίες. Δείγμα αυτού του δυναμισμού είναι η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, που πήγαν στην Ινδία, τη Λιβύη, την Τουρκία, τη Συρία. Εχουμε στο πρόγραμμα, το Βιετνάμ, την Κίνα, τη Ρωσία, την Αλγερία, μέχρι τη Ν. Αμερική.
Η Ελλάδα από την αρχαιότητα ήταν μια εξωστρεφής χώρα. Κάθε ελληνική πόλη είχε εμπορικές σχέσεις, είχε αποικίες, είχε απίθανο δυναμισμό ο οποίος φάνηκε και με τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών είναι να διευκολύνει τις επιχειρήσεις να αναδείξουν αυτόν τον δυναμισμό. Εμείς ανοίγουμε τις πόρτες, ανοίγουμε τους δρόμους και τους βοηθάμε.
Πού ποντάρουμε πιό πολύ; Στις εξαγωγές, τις επενδύσεις, τις κοινοπραξίες; Τί είναι πιο επωφελές για την Ελλάδα;
Και ξένοι να έλθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και ελληνικές επιχειρήσεις να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές και να πολλαπλασιάσουμε τις εξαγωγές μας. Κάθε ελληνική επιχείρηση που κερδίζει μια δουλειά, ένα μεγάλο τεχνικό έργο στο εξωτερικό, κάθε ελληνικό προϊόν που εξάγεται, κάθε ξένος που έρχεται στην Ελλάδα και φέρνει και λεφτά και θέσεις εργασίας και πελατεία- γιατί προσβλέπει σε μια πελατεία και εκτός Ελλάδας, δηλαδή να επανεξάγει, είτε τεχνογνωσία είτε προϊόντα.
Ολα αυτά δένουν σε ένα αρμονικό σύνολο, προκειμένου να γίνει η Ελλάδα μια εύπορη χώρα για όλους τους Ελληνες,να μην μείνει κανείς πίσω. Γι' αυτό στις αποστολές δεν παίρνουμε μόνον τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, φυσικά κι αυτές, αλλά καλούμε και από τον χώρο του χρηματιστηρίου,της μόδας,του κινηματογράφου, του πολιτισμού, αγροτικές επιχειρήσεις καλούμε αρχιτεκτονικά γραφεία, το ΤΕΕ. Αναλόγως πού το κλίμα είναι πιό εύκρατο για δουλειές. Είναι βασικό ότι παίρνουμε επιχειρήσεις από την επαρχία, ότι παίρνουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχουμε ανοίξει τη βεντάλια για να χωρέσουν όσοι έχουν δημιουργικότητα και δυναμισμό.
Ελληνες και ξένοι επιχειρηματίες παραπονούνται ότι το εμπόδιο της γραφειοκρατίας παραμένει...
Πράγματι, η ελληνική γραφειοκρατία είναι ένας λαβύρινθος και είναι μέλημα της κυβέρνησης να τη μειώσουμε. Έχουμε πολλούς νόμους και υπάρχουν αντικρουόμενες διατάξεις. Τα εμπλεκόμενα υπουργεία, Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Γεωργικής Ανάπτυξης προσπαθούν να μειώσουν τη γραφειοκρατία. Το ξέρουμε και κοιτάμε να το λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Δεν θα λυθεί όμως από τη μια μέρα στην άλλη.
Ποιά ήταν η ιδιαιτερότητα της επιχειρηματικής αποστολής στην Τουρκία και ποιό το κλίμα στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ;
Είχαμε εξαιρετική επιτυχία,με συμμετοχή πάνω από 170 ελληνικές επιχειρήσεις. Το μήνυμα ήταν ότι μπορούν τα δύο κράτη να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Η ποιότητα των επιχειρηματιών που είχαμε μαζί ήταν εξαιρετικά υψηλή. Στείλαμε ένα μήνυμα οικονομικής δύναμης, όρεξης να δουλέψουν οι επιχειρήσεις από εκεί και από δώ πολύ πιό στενά κι ένα μήνυμα ότι η Τουρκία αξίζει να καταβάλει προσπάθεια να επιλυθούν τα διμερή θέματα που μας απασχολούν. Η παρουσία μας είχε ισχυρό συμβολισμό, αλλά δρομολογήθηκαν και σημαντικές δουλειές.
Αιχμή του δόρατος στην ελληνοτουρκική οικονομική συνεργασία εξακολουθεί να είναι ο τραπεζικός τομέας;
Είναι, αλλά κι η Ιντραλότ έχει κάνει σημαντικές δουλειές και με τα τουρκικά ναυπηγεία γίνονται δουλειές. Ελληνες εφοπλιστές έχουν παραγγείλει πλοία. Ολο και περισσότερες δουλειές κλείνουν και θα δουν το φως της δημοσιότητας.
Στον ενεργειακό τομέα, που αποτελεί και αυτός μέρος της οικονομικής διπλωματίας...
Θέλουμε να είμαστε ενεργειακός δίαυλος και να μην εξαρτόμαστε από έναν προμηθευτή. Θέλουμε να έχουμε πλήρη επάρκεια, αλλά και να διευκολύνουμε την πρόσβαση σε ενέργεια στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης. Παράλληλα δημιουργούμε θέσεις εργασίας. Ο Δημήτρης Σιούφας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, άνοιξε τους δρόμους,θα έχουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τα κράτη της Κεντρικής Ασίας και τη Ρωσία κι από τις νότιες πηγές, πχ. Λιβύη, Αλγερία, Κόλπος, Νιγηρία.
Πολλές χώρες ακόμη και παραγωγοί ενέργειας ενδιαφέρονται για την τεχνογνωσία των εναλλακτικών πηγών ενέργειας που διαθέτει η Ελλάδα. Εχουμε εξαντλήσει το μισό πετρέλαιο που υπήρχε στο υπέδαφος. Το πετρέλαιο θα αποτελεί ακριβή λύση στο μέλλον. Βλέπουμε ότι και θα εξαντληθεί και έχει συμβάλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, γι αυτό πρέπει να προχωρήσουμε σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Ο άνεμος και ο ήλιος είναι τέτοιες πηγές.
Στις επιχειρηματικές αποστολές παίρνουμε μαζί μας εκπροσώπους του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και επιχειρηματίες του δυναμικού αυτού κλάδου,οι οποίοι κλείνουν συνεργασίες με μέλλον. Θέλουμε να εξάγουμε τέτοια τεχνογνωσία. Εχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα στην ηλιακή ενέργεια, αλλά κάνουμε δουλειά και στην αιολική. Δουλεύουν συνεχώς οι έλληνες επιστήμονες.
Εναλλακτική πηγή ενέργειας είναι και τα βιοκαύσιμα,για τα οποία έχουμε κάνει ειδικές ρυθμίσεις, αλλά δεν είναι ιδανική λύση προς το παρόν, γιατί η καλλιέργεια τεράστιων εκτάσεων αγροτικής γης με τύπους καλαμποκιού που προορίζονται για βιοκαύσιμα έχει οδηγήσει στη μεγάλη αύξηση της τιμής του σιταριού, με αποτέλεσμα τα αγροτικά προϊόντα να γίνονται πολύ πιο ακριβά.
Έχετε δηλώσει ότι για τις ΜΚΟ,οι οποίες επικουρούν το έργο της Αναπτυξιακής Συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας στο υπουργείο Εξωτερικών,πρέπει να ισχύσουν αυστηρότερα κριτήρια προκειμένου να τύχουν χρηματοδότησης...
Λέμε, πλέον, ότι μια ΜΚΟ για να τύχει αρωγής από το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να κάνει μια ανθρωπιστικού τύπου σοβαρή δουλειά στο εξωτερικό, πρέπει να μας πείσει για τη σοβαρότητά της. Λέμε λοιπόν: αποδείξτε μας ότι είστε σοβαροί και δεν δημιουργηθήκατε μόνον για να βρείτε χρηματοδότηση από το κράτος. Βάλτε λεφτά από τη δική σας τσέπη, γιατί έτσι κάνει ο κάθε φιλάνθρωπος. Με λεφτά των άλλων όλοι κάνουν τον φιλάνθρωπο. Βρείτε τουλάχιστον το 50% των δαπανών όχι από τον δημόσιο τομέα, βρείτε «πρότζεκτς» που αξίζουν τον κόπο και δείξτε μας ότι έχετε την υποδομή να τα υλοποιήσετε. Έχουμε ήδη στείλει οδηγία προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να μην εγκρίνουν τίποτα που δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις.
Ποιες είναι οι προοπτικές της επίσκεψής σας στη Συρία;
Η Συρία είναι στη δική μας γειτονιά. Θέλουμε τη χώρα πιο κοντά στον ευρωπαϊκό χώρο. Θα έχουμε μαζί πάνω από 70 επιχειρηματίες μαζί μας. Οι τομείς που αναμένουμε να κινηθούν περισσότερο είναι της ενέργειας, των δημοσίων έργων, των τροφίμων. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις επιχειρηματιών. Πάμε σ' εκείνα τα κράτη που οι επιχειρηματίες μας λένε ότι υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον ή που εμείς ως χώρα πιστεύουμε ότι είναι στρατηγικού ενδιαφέροντος η προσέγγιση. Έχουμε όρεξη, είμαστε επινοητικοί και πρέπει να βρούμε διεξόδους σε όλον τον πλανήτη. Εκεί είναι και το μέλλον του έλληνα να αδράξει ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.
Με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έχουμε καταρτίσει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο διευκόλυνσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Προσπαθούμε να συντονισθούμε με όλα τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία και τους φορείς, να βοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές και να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις στη χώρα.