Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Αποτελέσματα επίσημης επίσκεψης στην Ουγγαρία

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΚΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Τα διμερή θέματα και τις προοπτικές ανάπτυξης περαιτέρω συνεργασιών στους τομείς της ενέργειας, στις μεταφορές και τις επικοινωνίες, καθώς και στα προγράμματα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα συζήτησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας σε συναντήσεις που είχε σήμερα το πρωί στη Βουδαπέστη με την Α΄ Υφυπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας κα Marta Fekszi Horvath και τον Υφυπουργό Οικονομίας και Μεταφορών κ. Abel Garamhegyi.

«Αυτή είναι μόνο η αρχή μιας ευρείας συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς» επεσήμανε ο Υφυπουργός κ. Π. Δούκας κατά την έναρξη των εργασιών της Μικτής Ομάδας Εργασίας Ελλάδας-Ουγγαρίας, η πρώτη συζήτηση της οποίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουδαπέστη.

Τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δούκα συνοδεύουν εκπρόσωποι δημοσίων φορέων και οργανισμών της χώρας, μεταξύ των οποίων ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών κ. Λ. Κορρές, ο Διευθυντής Εμπορευματικών Μεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Τρ. Παπατριανταφύλλου, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Στ. Αλεφαντής, καθώς και εκπρόσωποι του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ, του ΟΣΕ και του ΚΑΠΕ, οι οποίοι είχαν συζητήσεις με τους συναρμόδιούς τους για τις δυνατότητες μελλοντικών συνεργασιών σε διμερές επίπεδο.

Στη συνάντησή του ο κ. Π. Δούκας με την Α΄ ΥΦΥΠΕΞ της Ουγγαρίας ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις για το θέμα της ονομασίας της FYROM, ενώ διαπίστωσε συναντίληψη για το θέμα του Κοσόβου. Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον της κας Marta Fekszi Horvath για το πρόσφατο ταξίδι του Υφυπουργού στη Συρία, αλλά και για το συνολικό πρόγραμμα των επιχειρηματικών επισκέψεων που πραγματοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών με επικεφαλής τον κ. Πέτρο Δούκα.

Ιδιαίτερα θερμή ήταν επίσης η συνάντηση που είχε ο Υφυπουργός με τον Ούγγρο ομόλογό του σε θέματα αναπτυξιακής συνεργασίας και οικονομικής διπλωματίας, κ. Abel Garamhegyi, με τον οποίο ο κ. Π. Δούκας συζήτησε για την διμερή συνεργασία στα θέματα ενέργειας και μεταφορών. Ειδικότερα καταγράφηκε η ανάγκη για άμεση συνεργασία στις σιδηροδρομικές μεταφορές και στις νέες σιδηροδρομικές γραμμές, καθώς και η ανάγκη για νέες συνδέσεις διαμέσου του Βελιγραδίου και της Σοφίας.

Την ικανοποίηση τους για την σύγκληση της Μικτής Ομάδας Εργασίας Ελλάδας - Ουγγαρίας εξέφραζαν και οι εκπρόσωποι των ελληνικών δημοσίων φορέων που συνοδεύουν τον Υφυπουργό στη Βουδαπέστη, τονίζοντας πως μετά και την επίσκεψη αυτή διαπιστώθηκαν μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών και Ουγγρικών φορέων και οργανισμών και δεν θα αργήσουμε να δούμε άμεσα αποτελέσματα.