Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Δελτίο Τύπου

Διάσκεψη για την «Κλιματική Αλλαγή και Ανθρώπινη Ασφάλεια»


«Την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών αλλά και την παράλληλη ανάπτυξη της έρευνας και των εφαρμογών (πχ φίλτρα για την απορρόφηση του CO2) από τους έλληνες χημικούς μηχανικούς και τα ελληνικά πανεπιστήμια όπως συμβαίνει διεθνώς» πρότεινε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας μιλώντας σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μουσικής κατά τις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή και την Ανθρώπινη Ασφάλεια.

«Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Εξωτερικών προτείνοντας:
-την αξιοποίηση τεχνολογιών όπως αυτή που αναπτύσσεται στο GEORGIA INSTITUTE OF TECHNOLOGY για φίλτρα με υλικά που θα επιτρέπουν την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα στις καμινάδες των εργοστασίων πριν αυτό φτάσει στην ατμόσφαιρα.
-την μεγαλύτερη ενεργειακή αποτελεσματικότητα (energy efficiency): στα εργοστάσια, τα κτίρια, τα αεροπλάνα, τα αυτοκίνητα, τα πλοία
-πράσινες ταράτσες
-τις επενδύσεις και κίνητρα για εναλλακτικές μορφές ενέργειας: ηλιακή, αιολική, Βιομάζα, αλλά με μεγάλα ερωτηματικά για τα βιοκαύσιμα κ.α.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση για μαζική δενδροφύτευση του πλανήτη με 50 δις δέντρα έως το 2009, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, τη Διεθνή Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ηδη το FAO και το UN World Food Program ανταποκρίθηκαν θετικά.
Όσον αφορά τη χώρα μας ο Υφυπουργός Εξωτερικών πρότεινε αντίστοιχα:
- την φύτευση 90 εκατ. δένδρων τη διετία 2008-2009, όχι μόνο μέσω Δήμων, Νομαρχιών, δασολόγων και οικολογικών οργανώσεων, αλλά με ανάθεση έργου στις μεγάλες ελληνικές τεχνικές εταιρίες που έχουν αποδείξει τι μπορούν να κάνουν.
- Την άμεση δημιουργία Εθνικού Πάρκου στα 60 χιλ. στρέμματα στο Τατόι.
- Τη δημιουργία στα βουνά της χώρας, Ταΰγετος, Πάρνωνας, Γκιώνα κτλ, πραγματικών Εθνικών Πάρκων με προστασία της χλωρίδας και της πανίδας, με καταφύγια ζώων, αλλά και με δυνατότητες κάποιων ήπιων παρεμβάσεων από τους κατοίκους, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους των περιοχών αυτών, ώστε να μην τρομάζουν κάθε φορά που ακούνε τη λέξη «προστασία του περιβάλλοντος». Τα ίδια και για τις Πρέσπες, όπου πρέπει να συνεργαστούμε με τους βόρειους γείτονές μας.

«Για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης» επεσήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι «σήμερα ο πολύ μεγάλος αριθμός των φορέων Τ.Α. δεν μπορεί να συντηρήσει τις τεχνικές υπηρεσίες στο επίπεδο ποιότητας και επιστημονικής επάρκειας που θα έπρεπε να είχαν! Το κόστος συντήρησης και λειτουργίας τόσων περιφερειών, υπερνομαρχιών, νομαρχιών, δήμων και κοινοτήτων είναι ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με το έργο που παράγουν.»

«Ένα πράγμα δεν μπορούμε: Να αφήσουμε τον καιρό να χάνεται και τον πυρετό του πλανήτη ανεξέλεγκτο. Οι καιροί ου μενετοί» κατέληξε στην ομιλία του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας.

City Press: Οικονομική η Νέα Διπλωματία

Άρθρο του ΥΦΥΠΕΞ κ. Πέτρου Δούκα στην εφημερίδα CITY PRESS

Σε ένα μεταβαλλόμενο και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από την παγκοσμιοποίηση των αγορών, την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, τον διεθνή ανταγωνισμό, συμπεριλαμβανομένου και του στοιχήματος της αειφόρου ανάπτυξης, η οικονομική διπλωματία αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα μέσα για την προώθηση των ενδιαφερόντων μίας χώρας στο εξωτερικό και την στήριξη της διεθνούς δραστηριοποίησης των επιχειρήσεών της.

Η σύγχρονη εξωτερική πολιτική δεν βασίζεται πλέον μόνο στον πυλώνα της κλασικής διπλωματίας, αλλά στηρίζεται εξίσου και στον πυλώνα της οικονομικής διπλωματίας, που δημιουργεί γέφυρες συνεργασίας μεταξύ αγορών και αποσκοπεί στη στήριξη των θέσεων αυτών σε στέρεες βάσεις, καθώς και στον πυλώνα της αναπτυξιακής συνεργασίας και βοήθειας, που αναπτύσσει σχέσεις σε επίπεδο λαών και Κοινωνίας των Πολιτών.

Με μοχλό την Οικονομική διπλωματία το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επιδιώκει: εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας ελληνικών επιχειρήσεων, προϊόντων και υπηρεσιών, αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας, αύξηση των εξαγωγών μας, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, στήριξη της διεθνούς επιχειρηματικότητας των Ελλήνων με στόχο τα ανταποδοτικά οφέλη για την εθνική οικονομία και την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στο πεδίο της ενέργειας, την ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας ως μιας παραγωγικής, δημιουργικής και καινοτόμας χώρας.

Η στρατηγική του ΥΠΕΞ αποτυπώνεται σε τέσσερα μεγάλα ανοίγματα: στα Βαλκάνια, στις χώρες του Εύξεινου Πόντου και της Κασπίας, στην Τουρκία και τη Μεσόγειο και στη Μ. Ανατολή και τον Αραβικό κόσμο. Ενδιαφέρον επίσης υπάρχει για νέες αγορές, λιγότερο παραδοσιακές αλλά εξίσου σημαντικές, όπως αυτές της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Ν. Κορέας αλλά και της Λατ. Αμερικής. Γνώμονας για το σχεδιασμό προσέγγισης νέων αγορών είναι ο εντοπισμός των πραγματικών αναγκών και ενδιαφερόντων των Ελλήνων επιχειρηματιών.

Η στρατηγική της εξωστρέφειας απαιτεί ισχυρούς ελληνικούς ομίλους με πολυεθνικές συνεργασίες, με ικανά επιτελεία που να είναι σε θέση να αξιοποιούν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, να προσελκύουν κεφάλαια και τεχνογνωσία, να διαφοροποιούν και να πετύχουν το κατάλληλο ανταγωνιστικό μέγεθος που θα τους αναδείξει σε εθνικούς και περιφερειακούς πρωταθλητές. Το κέρδος και η φιλοδοξία μπορούν να αποτελέσουν κινητήριες δυνάμεις της επιχείρησης για να δράσει τολμηρά και προς όφελος της εθνικής οικονομίας και του κοινωνικού συμφέροντος.


Επιχειρηματικές αποστολές


Για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων σημαντικό μέσο, είναι και οι επιχειρηματικές αποστολές που διοργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών. Στο πλαίσιο των αποστολών αυτών πραγματοποιούνται συναντήσεις τόσο σε διμερές κρατικό επίπεδο, καρποί των οποίων είναι διακρατικές συμφωνίες οικονομικής φύσεως προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ευνοϊκού θεσμικού πλαισίου συνεργασίας της Ελλάδας με τις χώρες υποδοχής, όσο και σε επίπεδο άμεσων επαφών εκπροσώπων επιχειρήσεων και φορέων της χώρας μας με αντίστοιχους επιχειρηματίες και φορείς άλλων χωρών, οι οποίες συχνά καταλήγουν σε εξαιρετικά επωφελείς εμπορικές συμφωνίες.

Το τελευταίο τρίμηνο πραγματοποιήθηκαν τέσσερις ιδιαίτερα σημαντικές επιχειρηματικές αποστολές, καθεμιά από τις οποίες είχε ξεχωριστή αξία και συνετέλεσε αποφασιστικά στην ενδυνάμωση της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας και δράσης στο εξωτερικό: Επιχειρηματική Αποστολή σε Ν. Δελχί & Βομβάη (11-15 Νοεμβρίου 2007), Τρίπολη (9-11 Δεκεμβρίου 2007 ), Κωνσταντινούπολη (24-25 Ιαν. 2008) και Δαμασκό (5-7 Φεβρ. 2008), την Αίγυπτο καθώς και από την 1η έως τις 3 Ιουνίου στην Μόσχα. Σε αυτές εκπροσωπήθηκαν τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ενέργεια, ναυτιλία, τουρισμός, κατασκευές, τράπεζες, τρόφιμα κλπ.


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ


Τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται εμφανή: οι ελληνικές εξαγωγές το 2006 έφτασαν τα 16,7 δις ευρώ σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 2005 κατά 18,5%. Η δυναμική αυτή συνεχίζεται και κατά το 2007 και υπολογίζεται ότι οι εξαγωγές μας θα φτάσουν τα 17,5 δις ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτό, αντικατοπτριζόμενο στην αύξηση των εσόδων του ΑΕΠ από εξαγωγές, καταγράφεται ως ποσοστό 8,8% στην αύξηση αυτή για το έτος 2006, ενώ για το 2007 το ποσοστό αυτό αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Και στο θέμα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της UNCTAD για το 2007, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 15η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ στην προσέλκυση επενδύσεων, θέση σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη του προηγούμενου έτους (22η).

Ήδη η χώρα μας έχει επενδύσει στην ΝΑ Ευρώπη πάνω από 14 δις ευρώ, δημιουργώντας πάνω από 200.000 επιτόπιες θέσεις εργασίας. Στις χώρες των Βαλκανίων, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης, λειτουργούν πάνω από 2.500 παραρτήματα ελληνικών τραπεζών, ελέγχοντας περίπου το 20% της τραπεζικής αγοράς, ενώ στην περιοχή δραστηριοποιούνται 4.000 περίπου εταιρίες ελληνικών συμφερόντων που απασχολούν περί τα 6.000 διευθυντικά στελέχη από τη χώρα μας.

Είμαστε πρώτοι επενδυτές στην ΠΓΔΜ, στην Αλβανία και τη Σερβία, τρίτοι στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και ανερχόμενη επενδυτική δύναμη στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη. Σημειώνουμε ότι το 2006 σημειώθηκε αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τις χώρες της περιοχής της τάξεως του 28,5%, αύξηση η οποία συνεχίζεται και κατά το 2007.


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ



Το Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) αποτελεί από τα πιο ολοκληρωμένα και αισιόδοξα αναπτυξιακά προγράμματα της Ελλάδας, δεκαετούς διάρκειας (2002-2011). Στόχος είναι ν’ αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ανάπτυξης των Βαλκανικών χωρών, να ενισχυθούν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις και να διευκολυνθούν οι ελληνικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στην περιοχή. Κριτήρια για την επιλογή των έργων είναι η ανταποδοτικότητα τους για την ελληνική οικονομία και για την ελληνική εξωτερική πολιτική, χωρίς να παραγκωνίζεται η ωφελιμότητα του έργου για τη λήπτρια χώρα.


Στη διετία 2002-2004 η πρόοδος του ΕΣΟΑΒ ήταν ασήμαντη, αφού κανένα από τα Μεγάλα Έργα δεν είχε ξεκινήσει, ενώ τόσο οι ιδιωτικές επενδύσεις όσο και τα μικρά έργα κατέγραφαν πολύ χαμηλή απορροφητικότητα. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατάφερε την πλήρη «επαν-ενεργοποίηση» του ΕΣΟΑΒ ξεπερνώντας κωλύματα και αδυναμίες του παρελθόντος: ανυπαρξία πόρων, θεσμικές και τεχνικές αδυναμίες, έλλειψη σχεδιασμού και στρατηγικής.


Μερικά από τα σημαντικότερα έργα είναι: ο Πανευρωπαϊκός Διάδρομος Χ στη Σερβία και ΠΓΔΜ, ο Διαβαλκανικός δακτύλιος οπτικών ινών υψηλών ταχυτήτων SeeLight, η ανακατασκευή του Κτιρίου Φιλίας Ελλάδος-Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (Κτίριο Κοινών Θεσμών) στη Βοσνία & Ερζεγοβίνη, το οποίο ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό την 23η Ιουλίου 2007, ο Οδικός άξονας Σαγιάδα-Κονίσπολη-Άγιοι Σαράντα στην Αλβανία, Νοσοκομεία σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο και Βοσνία & Ερζεγοβίνη, το Μουσείο 21ου αιώνα και η Ανάπλαση του ελληνικού χωριού Izvoarele στη Ρουμανία

Μέγαρο Μουσικής: Ομιλία για τις Κλιματικές Αλλαγές

Περιβάλλον: Η πορεία προς την οικολογική καταστροφή
ΟΜΙΛΙΑ ΥΦ.ΥΠΕΞ. ΠΕΤΡΟΥ Γ. ΔΟΥΚΑ
στη Διεθνή Διάσκεψη για την
«Κλιματική Αλλαγή και Ανθρώπινη Ασφάλεια»

Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να συζητήσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις ευπαθείς ομάδες: παιδιά, γυναίκες, ολόκληρες κοινότητες που ξεκληρίζονται και μεταναστεύουν.
Μέχρι τώρα, είχαμε στην αντίληψή μας, ότι αρρωσταίνουν οι άνθρωποι, τα ζώα, τα φυτά. Τα τελευταία χρόνια αντιληφθήκαμε πως μπορεί να αρρωστήσει και ο πλανήτης.
Η μέση θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι 36,5 °C
Στους 36,5 +1 = 37,5 νοιώθουμε άρρωστοι.
Στους 36,5 +2 = 38,5 νοιώθουμε πολύ άρρωστοι.
Σκεφθείτε τι σημαίνει μια αντίστοιχη αύξηση στη θερμοκρασία του πλανήτη! Μέχρι το 2035 με τους σημερινούς ρυθμούς εκπομπών η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί + 2°C μέχρι το 2035 -2050 και αν συνεχισθούν έτσι τα πράγματα, η αύξηση μπορεί να φτάσει στους 3 και 4 και + 5°C.

Και αρρωσταίνοντας ο πλανήτης, οι επιπτώσεις είναι και θα είναι καταλυτικές για όλους :

Με το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας εκατομμύρια σπίτια –και πολλοί περισσότεροι από 100 εκατ. συνάνθρωποί μας—- κυρίως στις εκβολές (στα δέλτα) ποταμών θα βρεθούν κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα.

Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας σημαίνει πολλές αρνητικές επιπτώσεις για τους παράκτιους πληθυσμούς, τη συμπεριφορά και την επιβίωση πολλών ειδών ψαριών και την καταστροφικότητα των τυφώνων.

Μιλούσαμε με τον Πρόεδρο της Ν. Αφρικής Thabo Beki και μας έλεγε πόσο μεγάλο πρόβλημα ήδη έχουν οι ψαράδες στη Νότιο Αφρική με τις μετακινήσεις των κοπαδιών από την αλλαγή στη θερμοκρασία. Πρέπει να αλλάξουν δίχτυα και τράτες!

Μέχρι πρόσφατα μιλάγαμε μόνο για την ερημοποίηση στην ηπειρωτική γη.
Τώρα άρχισε και η πιο λεπτομερής καταγραφή της ερημοποίησης των ωκεανών: οι ωκεάνιες ζώνες που στερούνται φυτοπλαγκτόν ξεπερνάνε το 40% των ωκεανών, ενώ μόνο το 4% παραμένει ανέπαφο. Τα πιο θερμά ύδατα στην επιφάνεια της θάλασσας ανακατέβονται δυσκολότερα με τα πλουσιότερα βαθύτερα νερά εμποδίζοντας την διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ, οι ετήσιες εκπομπές CO2 των εμπορικών πλοίων είναι τριπλάσιες από τις μέχρι τώρα εκτιμούμενες!

Το μόνιμα παγωμένο έδαφος (permafrost) στις Άλπεις μαλακώνει, λασπώνει και πολλά σπίτια είναι χτισμένα σε θεμέλια που από το ξεπάγωμα της γης παύουν να είναι σταθερά.

Στην Αλάσκα τα έλατα κατατρώγονται και ξεραίνονται από κάμπιες που αντέχουν και επιβιώνουν στις σημερινές αυξημένες θερμοκρασίες. Τα δένδρα που γλυτώνουν από τις κάμπιες, τα «τρώει» σε εισαγωγικά η βιομηχανική και αστική ανάπτυξη και η υλοτομία. Ή τα «θερίζουν» πυρκαγιές. Βλέπε τις καταστροφές στη χώρα μας, στην Καλιφόρνια, στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία.

Όπως πάνε τα πράγματα μέχρι το 2050 (κατ΄ άλλους το 2040, κατ΄ άλλους το 2080 – ανάλογα με τις επιμέρους παραδοχές), ο όγκος του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα φθάσει τα 550 μέρη ανά εκατομμύριο, διπλάσιο από ότι ήταν πριν την Βιομηχανική Επανάσταση.

Με την παγκόσμια, όμως, οικονομική ανάπτυξη (κατά μέσο όρο της τάξης του 5% ετησίως, αλλά με κράτη όπως η Ινδία και η Κίνα να αναπτύσσονται με πάνω από 7% ετησίως) τα 550 μέρη διοξείδιο του άνθρακα –αυτό το διπλάσιο περιεχόμενο- μπορεί να το φθάσουμε το 2035!

Και φυσικά, δεν είμαστε βέβαιοι, αν το χειροτέρεμα θα είναι απλά σταδιακό και «γραμμικό», ή αν θα περιλαμβάνει και απροσδόκητη «αγριάδα». Θα δείξει.

Σας θυμίζω πως η μόλυνση του περιβάλλοντος προκαλείται κυρίως:
(1) από τα εργοστάσια ενέργειας (24%)
(2) τη βιομηχανία (14%)
(3) τη συγκοινωνία (14%)
(4) τα κτίρια (8%)
(5) τη γεωργία κλπ

Λέμε λοιπόν,
(1) Πάνω από 100 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας θα βρεθούν αντιμέτωποι με πλημμύρες και χωρίς σπίτι, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
(2) Θα μειώνεται σταθερά η απόδοση των καλλιεργειών – μέχρι και 20%. Για την Ινδία, το Ιράκ, τη Σενεγάλη, το Σουδάν τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα.
(3) Εκατομμύρια θα υποφέρουν από ζέστη, από θερμοπληξία, από ερημοποίηση, από έλλειψη νερού, από επιδημίες όπως η ελονοσία και η μηνιγγίτιδα, από ιούς και μικρόβια που αναπτύσσονται πολύ εύκολα σε πιο ζεστά κλίματα.
(4) Το 30-40% των ειδών στο ζωικό βασίλειο μπορεί να εξαφανισθεί. Το πρόβλημα με τις πολικές αρκούδες είναι ήδη ορατό.
(5) Θα αντιμετωπίσουμε αλλαγές και ακρότητες στα καιρικά φαινόμενα. Οι Ινδοί για παράδειγμα έχουν χτίσει μια ολόκληρη κοινωνική και οικονομική ζωή γύρω από τους μουσώνες. Πώς θα αλλάξουν οι μουσώνες και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις τους;
H αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας πιθανόν να αυξήσει την ταχύτητα των τυφώνων κατά 5-10% κάνοντάς τους πολύ πιο καταστροφικούς.
(6) Οι ευπαθείς ομάδες, γυναίκες, παιδάκια, ηλικιωμένοι, όσοι θα αναγκασθούν να ξεσπιτωθούν λόγω της ανομβρίας, της ερημοποίησης, της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, από την έλλειψη απασχόλησης και ευκαιριών, θα είναι από τους πρώτους που θα ταλαιπωρηθούν.
(7) θα δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία ατόμων, οι οικολογικοί μετανάστες.

Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν:
-Μείωση των ρύπων
-αξιοποίηση τεχνολογιών όπως αυτή που αναπτύσσεται στο GEORGIA INSTITUTE OF TECHNOLOGY για φίλτρα με υλικά που θα επιτρέπουν την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα στις καμινάδες των εργοστασίων πριν αυτό ξαμοληθεί στην ατμόσφαιρα.
-Μεγαλύτερη ενεργειακή αποτελεσματικότητα (energy efficiency): στα εργοστάσια, τα κτίρια, τα αεροπλάνα, τα αυτοκίνητα, τα πλοία
-πράσινες ταράτσες
-Επενδύσεις και κίνητρα για εναλλακτικές μορφές ενέργειας: ηλιακή, αιολική, Βιομάζα, αλλά με μεγάλα ερωτηματικά για τα βιοκαύσιμα κ.α.
-Προστασία των δασών. Να δώσουμε κίνητρα για να σταματήσει η καταστροφή των δασών του Αμαζονίου, του Κονγκό και της Ινδονησίας.

-Και μια Ελληνική πρόταση πέρα από όλες τις άλλες πρωτοβουλίες: μαζική δενδροφύτευση: Massive Reforestation. Έχουμε ήδη προτείνει στον ΟΗΕ, τη Διεθνή Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα μαζικό πρόγραμμα δενδροφύτευσης τουλάχιστον 50 δισεκ. δένδρων μέχρι το 2009.
Και χαίρομαι που στη συζήτηση που είχαμε χθες (29/05/08) με τον John M Powell, Deputy Executive Director, του The United Nations World Food Programme,συμφώνησε και αυτός πως αξίζει να προωθήσουμε από κοινού αυτήν την ιδέα!

Το ίδιο προτείνω και για εμάς:
1)Να φυτέψουμε 90 εκατ. δένδρα τη διετία 2008-2009, όχι μόνο μέσω Δήμων, Νομαρχιών, δασολόγων και οικολογικών οργανώσεων, αλλά με ανάθεση έργου στις μεγάλες ελληνικές τεχνικές εταιρίες που έχουν αποδείξει τί μπορούν να κάνουν.
Είναι αξιέπαινες οι πρωτοβουλίες των δήμων και των ευαισθητοποιημένων πολιτών και των ΜΚΟ, αλλά αν θέλουμε θεαματικά αποτελέσματα, το έργο πρέπει να γίνει από επαγγελματίες που ξέρουν από μεγάλης εμβέλειας έργα!
2)Να δημιουργήσουμε άμεσα Εθνικό Πάρκο στα 60 χιλ. στρέμματα στο Τατόι.
3)Στα βουνά της χώρας, Ταΰγετος, Πάρνωνας, Γκιώνα κτλ, να δημιουργηθούν πραγματικά Εθνικά Πάρκα με προστασία της χλωρίδας και της πανίδας, με καταφύγια ζώων, αλλά και με δυνατότητες κάποιων ήπιων παρεμβάσεων από τους κατοίκους, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους των περιοχών αυτών, ώστε να μην τρομάζουν κάθε φορά που ακούνε τη λέξη «προστασία του περιβάλλοντος». Τα ίδια και για τις Πρέσπες, όπου πρέπει να συνεργαστούμε με τους βόρειους γείτονές μας.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Για να μπορούν να ανταποκριθούνε στις απαιτήσεις των καιρών πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σήμερα οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι κατακερματισμένοι όπως είναι, δεν μπορούν να συντηρήσουν τις τεχνικές υπηρεσίες που θα πρέπει να είχαν και στο επίπεδο ποιότητας και επιστημονικής επάρκειας που θα έπρεπε να είχαν!
Το κόστος συντήρησης και λειτουργίας τόσων περιφερειών, υπερνομαρχιών, νομαρχιών, δήμων και κοινοτήτων είναι ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με το έργο που παράγουν.

Αλλά πριν καν κανείς λύση το πρόβλημα της άγαρμπης προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πρέπει πρώτα να φάει, να τραφεί, να μην κοιμηθεί πεινασμένος, να ζήσει την οικογένειά του «εδώ και τώρα»!

--Η ερημοποίηση της γής
--Η έλλειψη νερού —και πόσιμου, και για καλλιέργειες-
--Τα ακραία φυσικά φαινόμενα: ανομβρίες, καύσωνες, ξηρασίες και πλημμύρες που σακατεύουν την αγροτική παραγωγή.
--Η εξάντληση, η κόπωση των καλλιεργήσιμων εδαφών (depletion of soil nutrients) από την ακατάπαυστη καλλιέργειά τους με πιο πρωτόγονες μεθόδους
--Η αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας –κυρίως σε Κίνα και Ινδία- έχει οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα 130 δολάρια το βαρέλι και όλων των πρώτων υλών (για παράδειγμα του λιγνίτη –price per metric ton of coal out of Newcastle, Australia- από 40-50 δολάρια ο τόνος την περίοδο 2006-2007 σε πάνω από 120+).
--Το υψηλό κόστος πετρελαίου, λιπασμάτων, η έλλειψη σιλό και αποθηκευτικών χώρων, η έλλειψη αγροτικών δρόμων και συγκοινωνιών, η ανεπάρκεια σπόρων για φύτευση,
--Η μετατόπιση καλλιεργειών για την παραγωγή επιδοτούμενων βιοκαυσίμων. Κάθε λίτρο βιοκαύσιμου απαιτεί χίλια λίτρα νερού.
--η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού κατά 80 εκατομμύρια συνανθρώπους μας κάθε χρόνο
--Το γεγονός ότι τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα κράτη τρώνε πιο πολύ κρέας όπου για ένα κιλό κρέας απαιτούνται 7 κιλά σιτηρά

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της τιμής των περισσότερων βασικών αγροτικών προϊόντων (για παράδειγμα η τιμή του “spring wheat στο Minneapolis Grain Exchange” ξεπετάχτηκε από 4 δολάρια το 2006 στα 16 σήμερα, η τιμή του ρυζιού ανέβηκε 75% το τελευταίο δωδεκάμηνο, ενώ ο δείκτης Food Commodity Price Dollar Index του γνωστού περιοδικού Economist έχει ανέβει 54% το τελευταίο δωδεκάμηνο!).

Και όλα αυτά μαζί έχουν συμβάλλει στην αύξηση των τιμών, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός στο χώρο της ευρωζώνης να έχει φθάσει στο 3,3%. O πληθωρισμός στη χώρα μας είναι ακόμα πιο υψηλός: 4,4% τον Απρίλιο 2008.

Φανταστείτε πόσο πιο δύσκολα είναι, λοιπόν, τα πράγματα για το 1 δισεκατομμύριο συνανθρώπους μας που ζούνε με λιγότερο από 1 ευρώ την ημέρα σε περίπου 33 κράτη!
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, βρισκόμαστε στο μέσο μιας διεθνούς οικονομικής, τραπεζικής και χρηματιστηριακής κρίσης.
Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει πως εκτός απ΄ όλα τα άλλα,
1-τα πιο εύπορα κράτη αντιμετωπίζουν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, άρα θα έχουν λιγότερα διαθέσιμα για επενδύσεις και για αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια, και
2-οι τράπεζες έχουν σφίξει τα ζωνάρια τους για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνειά τους και για επιχειρήσεις και πρωτοβουλίες που δεν είναι επιπέδου ΑΑΑ και ΑΑ

Και να μην ξεχνάμε πως όσοι επενδύσουν στην οικολογική επιδιόρθωση θα βγούνε κερδισμένοι! Green business is good business!!
Σύμφωνα με την έκθεση STERN, ή θα ξοδέψουμε όλοι μαζί το ισόποσο του 1% του ΑΕΠ κάθε κράτους για αναχαίτιση αυτής, ή δεν θα φθάνει ούτε το 5% σε λίγα χρόνια! Ας χρησιμοποιήσουμε τον όρο επένδυση.

Ο πλανήτης και οι συνάνθρωποί μας περιμένουν πολλά από αυτούς που μπορούν. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Ήδη αναφέραμε παραπάνω μια σειρά από λύσεις και δυνατότητες…
Ένα πράγμα δεν μπορούμε: Να αφήσουμε τον καιρό να χάνεται και τον πυρετό του πλανήτη ανεξέλεγκτο. Οι καιροί ου μενετοί.

Συνέντευξη στο αμυντικό περιοδικό "Αναχαίτηση"

Με μοχλό την Οικονομική διπλωματία το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επιδιώκει: εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας ελληνικών επιχειρήσεων, προϊόντων και υπηρεσιών, αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας, αύξηση των εξαγωγών μας, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, στήριξη της διεθνούς επιχειρηματικότητας των Ελλήνων με στόχο τα ανταποδοτικά οφέλη για την εθνική οικονομία και την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στο πεδίο της ενέργειας, την ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας ως μιας παραγωγικής, δημιουργικής και καινοτόμας χώρας.

Στο πλαίσιο της Οικονομικής Διπλωματίας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Eξωτερικών έχει αναλάβει θεσμικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες και έχει ξεκινήσει πολιτικές δράσεις, επιδιώκοντας την εξωστρέφεια, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και αναδιαρθρώνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών. Παράλληλα προχωρούμε στον συντονισμό με όλα τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία (Τουρισμού, Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εμπορικής Ναυτιλίας) και τους φορείς (ΕΛΚΕ, ΟΠΕ, κ.α.) για να διευκολύνουμε και προωθήσουμε τις Ελληνικές εξαγωγές, να βοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να κατακτήσουνε τις διεθνείς αγορές και να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. Ο προγραμματισμός των αποστολών μας, η συνεχής ενημέρωση αλλά και οι ανταλλαγή απόψεων τόσο ανά τομείς ενδιαφέροντος όσο και κατά χώρα η γεωγραφική περιφέρεια αποτελούν σημαντικά στοιχεία για τον σχεδιασμό της οικονομικής διπλωματίας της Ελλάδας. Ήδη έπειτα από τις πρώτες συναντήσεις που έχουμε πραγματοποιήσει με τους αρμόδιους φορείς προχωρούμε στην σύσταση άτυπης συντονιστικής ομάδας - η οποία θα συνέρχεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα - έτσι ώστε οι οργανωμένες αποστολές Ελλήνων επιχειρηματιών στο εξωτερικό, να είναι στοχευμένες και συντονισμένες σε συνέργια με τους στόχους και τις δράσεις της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.


Spitfire


Το ενδιαφέρον έγκειται κυρίως στην οικογενειακή μου παράδοση, δεδομένου ότι ο πατέρας μου, ο Πτέραρχος Γεώργιος Δούκας, διακρίθηκε ως Διοικητής της Μοίρας Καταδιωκτικών 335 (SPITFIRE) κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι το σπανιότερο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι δυσεύρετο και ανάρπαστο διότι θεωρείται το πιο ηρωικό αεροπλάνο που έχουμε κληρονομήσει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είναι μια ακόμα ευκαιρία για τα νέα παιδιά που πρέπει να έχουν γνώση της πρόσφατης ιστορίας μας, να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Εργοστάσιο Α/Κ στην Ελευσίνα.

Η πρωτοπορία της Πολεμικής Αεροπορίας που αφορά στην ανακατασκευή του Α/Φ SPITFIRE S/N 10755 και του Α/Κ MERLIN 66 σχετίζεται με τη χρήση αποκλειστικά αυθεντικών ανταλλακτικών του πρωτότυπου αεροσκάφους, σε αντίθεση με όμοια αεροσκάφη που φιλοξενούνται σε μουσεία της Πολεμικής Αεροπορίας άλλων κρατών. Χαρακτηριστικά, ο Αρχιμηχανικός και ο Αρχιχειριστής του Σμήνους της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Μ. Βρετανίας (Royal Air Force) έκριναν ότι το Ελληνικό SPITFIRE είναι το μοναδικό στο είδος του αυτή τη στιγμή που μπορεί να φτάσει ακόμη και σε πτήσιμη κατάσταση, δηλαδή το μόνο που μετά την επισκευή και τοποθέτηση του Αεροκινητήρα MERLIN 66 θα μπορέσει να διασχίσει τους αιθέρες.

Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αρχής Επενδύσεων της Αιγύπτου

Τις περαιτέρω προοπτικές συνεργασίας στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου συζήτησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας με τον Πρόεδρο της Γενικής Αρχής για τις Επενδύσεις (GAFI) της Αιγύπτου κ. Ασεμ Ραγκάμπ και με μέλη του Δ.Σ. της Αιγυπτιακής Αρχής.

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στις ελληνο – αιγυπτιακές εμπορικές σχέσεις μετά και την πρόσφατη οργάνωση επιχειρηματικού φόρουμ στην Αθήνα παρουσία του Προέδρου της Αιγύπτου κ. Μουμπάρακ, καθώς και μετά την επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα στην Αίγυπτο, επικεφαλής μεγάλης ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής.

Ο κ. Ραγκάμπ εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προσέλκυση ελληνικών επιχειρήσεων στην Αίγυπτο, ιδιαίτερα στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τις αγροκαλλιέργειες και την επεξεργασία τροφίμων, την ενέργεια, τις μεταφορές και ειδικότερα τις θαλάσσιες μεταφορές.

Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία και σχετική ανάλυση από τις δύο πλευρές των αποτελεσμάτων που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα ως προς την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επιπλέον ο Πρόεδρος της Γενικής Αρχής Επενδύσεων της Αιγύπτου εκδήλωσε ενδιαφέρον για διευκολύνσεις που προβλέπει ο Νόμος 3427/2005 ως προς την ίδρυση γραφείων ξένων επιχειρηματικών εταιρειών στην Ελλάδα με ελάχιστο ποσοστό φορολογίας 5%. Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού νόμου, παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, να εγκαταστήσουν γραφεία στην Ελλάδα ως υπεράκτιες εταιρίες και να αναπτυχθούν στην περιοχή.

Συνάντηση με μαθητές Δημοτικού του Αρσακείου Τιράνων

Με τους 25 μαθητές και μαθήτριες της τελευταίας τάξης και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου του Αρσακείου Τιράνων συναντήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας.

Οι μαθητές οι οποίοι συνοδεύονταν από την κα. Σαπφώ Μαζαράκη, Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Αρσάκειου Τιράνων, ενημέρωσαν το Υφυπουργό Εξωτερικών για την λειτουργία του σχολείου τους, τα εκπαιδευτικά προγράμματα που ακολουθούν αλλά και για και την επίσκεψή τους στην Ελλάδα.

«Η μεγαλύτερη περιουσία σας είναι η μόρφωσή σας» ανέφερε μιλώντας στους μαθητές ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας αποδεχόμενος με χαρά τα δώρα που του προσέφεραν τα παιδιά, μια αναμνηστική πλακέτα με την σφραγίδα του σχολείου και ενημερωτικά έντυπα για τη λειτουργία του και ανταποδίδοντας, τους μοίρασε λογοτεχνικά βιβλία.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί προσκάλεσαν το Υφυπουργό να επισκεφθεί το σχολείο τους και να γνωρίσει από κοντά τις υποδομές και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που ακολουθεί, πρόσκληση την οποία αποδέχτηκε ο κ. Δούκας για το ερχόμενο Φθινόπωρο. Το Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολέγιο Τιράνων κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας ΥΔΑΣ του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, διαθέτει συνολικά 26 αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, αίθουσες υπολογιστών, μουσικής και γυμναστικής και πολλούς βοηθητικούς χώρους.

Η καθιερωμένη τα τελευταία οχτώ χρόνια, φιλοξενία των 25 μαθητών και μαθητριών της τελευταίας τάξης του Δημοτικού σχολείου του Αρσακείου Τιράνων μαζί με τις συνοδούς – δασκάλες τους από την Αλβανία στην Αθήνα, έχει ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη Κυριακή και θα διαρκέσει έως την 1η Ιουνίου, παρακολουθώντας εκπαιδευτικά προγράμματα και επισκεπτόμενοι αρχαιολογικούς χώρους, γνωρίζοντας ουσιαστικά την Ελλάδα. Οι μαθητές επισκέπτονται την Αθήνα προκειμένου να γνωριστούν με τις αντίστοιχες εκπαιδευτικές κοινότητες των Αρσακείων και Τοσιτσείων Δημοτικών σχολείων Ψυχικού και Εκάλης.

Επικείμενη Συνάντηση με μαθητές Δημοτικού του Αρσακείου Τιράνων

Συνάντηση μαθητών από το Δημοτικό Σχολείο του Αρσακείου Τιράνων με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Δούκα.

Μαθητές της τελευταίας τάξης και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου του Αρσακείου Τιράνων του οποίου η κατασκευή έχει χρηματοδοτηθεί πλήρως από την ΥΔΑΣ του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, θα συναντήσει σήμερα στη μία το μεσημέρι ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας (ΥΠΕΞ Βασ. Σοφίας 1, Αίθουσα «Σοφιανοπούλου»).

Η καθιερωμένη τα τελευταία οχτώ χρόνια, φιλοξενία των 25 μαθητών και μαθητριών της τελευταίας τάξης του Δημοτικού σχολείου του Αρσακείου Τιράνων μαζί με τις συνοδούς – δασκάλες τους από την Αλβανία στην Αθήνα, έχει ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη Κυριακή και θα διαρκέσει έως την 1η Ιουνίου, παρακολουθώντας εκπαιδευτικά προγράμματα και επισκεπτόμενοι αρχαιολογικούς χώρους, γνωρίζοντας ουσιαστικά την Ελλάδα. Οι μαθητές επισκέπτονται την Αθήνα προκειμένου να γνωριστούν με τις αντίστοιχες εκπαιδευτικές κοινότητες των Αρσακείων και Τοσιτσείων Δημοτικών σχολείων Ψυχικού και Εκάλης.

Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ – Βρυξέλλες

Η κατάσταση στη Μυανμάρ και η ανθρωπιστική βοήθεια, οι τρόποι επιτάχυνσης προόδου για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της Χιλιετίας καθώς και η αύξηση των τιμών των τροφίμων σε συνδυασμό με την επισιτιστική κρίση στις αναπτυσσόμενες χώρες, ήταν τα βασικότερα θέματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ενημέρωσε τους ομολόγους τους για την ανταπόκριση της Ελλάδας στην έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια στη Μυανμάρ και τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και η Hellenic Aid. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία ανθρωπιστική αποστολή ήταν η αναχώρηση ενός πλοίου με βοήθεια που αναχώρησε το προηγούμενο Σάββατο από τον λιμένα του Λαυρίου.

Παράλληλα, ο κ. Πέτρος Δούκας τόνισε πως η Ελλάδα παραμένει πιστή στη δέσμευση της για αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας ώστε να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Χιλιετίας ενώ επεσήμανε πως η χώρα μας έχει καταρτίσει νέο σχέδιο πενταετίας (2008 – 2013) το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης. Βάσει αυτού έχουν μειωθεί σε οκτώ οι χώρες προτεραιότητας, αλλά και οι τομείς ανά χώρα ώστε να είναι καλύτερη η στόχευση και πιο αποτελεσματική η βοήθεια.

Τέλος ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε τους τρεις βασικούς στόχους στους οποίους πρέπει να επικεντρωθεί η Ε.Ε. Ειδικότερα, η Ελλάδα θεωρεί ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών από τις περιβαλλοντικές αλλαγές είναι πρωταρχικής σημασίας για τις αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την πρόταση του για παγκόσμια αναδάσωση.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους Ευρωπαίους εταίρους για τη διοργάνωση του «Africa Day» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (12-13 Μαΐου) με την συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων των αφρικανικών χωρών και στόχο την ανάπτυξη ευρύτερης συνεργασίας με τα αφρικανικά κράτη. Όπως είπε ο κ. Δούκας το «Africa Day» θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση.

Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ – Βρυξέλλες

Ο Υφυπουργός κ. Πέτρος Δούκας θα συμμετάσχει σήμερα και αύριο στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Δούκας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του θα αναφερθεί σε θέματα αναπτυξιακής βοήθειας που αποτελούν μέρος της ατζέντας του Συμβουλίου και ιδιαίτερα προτίθεται να εστιάσει στην ανάγκη αναδιάρθρωσης της στρατηγικής της Ε.Ε αναφορικά με την παρεχόμενη αναπτυξιακή βοήθεια προς τις χώρες της Αφρικής.

Άλλωστε σ’ αυτό αποσκοπούσε και η πρόσφατη διοργάνωση του Συμποσίου «Αfrica Day», με στόχο τη δημιουργία συνθηκών και προοπτικών ανάπτυξης στις αφρικανικές χώρες, ώστε η αναπτυξιακή διαδικασία να εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις ίδιες τις χώρες και λιγότερο από την αναπτυξιακή βοήθεια προερχόμενη από το εξωτερικό.

Η επίτευξη των Στόχων της Χιλιετίας που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά η αύξηση της Αναπτυξιακής Βοήθειας, το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών και των επιπτώσεων στις ασθενείς κοινωνικά ομάδες αποτελούν τα βασικά σημεία παρεμβάσεων στις εργασίες του Συμβουλίου.

Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

Ανθρωπιστική Βοήθεια προς τα θύματα της Μυανμαρ

ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΥΑΝΜΑΡ
ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΥΡΙΟ


Σε συνέχεια των δύο φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας που εστάλησαν με πτήσεις C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας προς τη Μυανμάρ, το Υπουργείο Εξωτερικών (Hellenic-Aid) προγραμματίζει σήμερα Παρασκευή 23 Μαΐου στις 19.00, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα, νέα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με πλοίο που αναχωρεί από τον λιμένα Λαυρίου.

Η νέα ανθρωπιστική βοήθεια διετέθη από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (σκηνές, κλινοσκεπάσματα και τρόφιμα), το Υπουργείο Υγείας (50 σκηνές), την ελληνική κοινωνία των πολιτών (Human Aid, τρόφιμα) και κυρίως τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (170 σκηνές). Επίσης συνέδραμαν την προσπάθεια εταιρείες τροφίμων, μετά από συντονισμό με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και το Δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (Μύλοι Καπλανίδη, Μύλοι Λούλη Μέλισσα-Κικίζας, Agrino), καθώς και ιδιώτες (εργαζόμενοι σε GT- International, τρόφιμα).

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στους φορείς για τις προσφορές τους και την άμεση και ουσιαστική συνδρομή τους στην συγκέντρωση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η φόρτωση του πλοίου Mercury πραγματοποιείται σήμερα 23 Μαΐου στις 19:00, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα, στην εμπορική προβλήτα του λιμένα Λαυρίου.

Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

Ενέργεια χωρίς σύνορα

Σημεία ομιλίας του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα
στο Διεθνές Συνέδριο : «Ενέργεια χωρίς Σύνορα: Η Απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρισμού και οι Προκλήσεις για το Ρυθμιστικό Πλαίσιο, τον Ανταγωνισμό και την Ασφάλεια Εφοδιασμού»

Την εκτίμηση του ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας από το βήμα του Διεθνούς Συνεδρίου για την Ενέργεια, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

«Μπορεί να υπάρξουν διορθώσεις, αλλά θα είναι προσωρινές. Οι τιμές θα παραμείνουν σε επίπεδα πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι και σταδιακά θα ξεπεράσουν τα 150 δολάρια. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με πανάκριβο πετρέλαιο, να αναπτύξουμε σε πολύ υψηλότερο βαθμό τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας » δήλωσε ο Υφυπουργός.

Σημείωσε εξάλλου ότι η παγκόσμια παραγωγή είναι περίπου 85 εκατ. βαρέλια την μέρα και ήδη έχουμε αντλήσει και καταναλώσει πάνω από το 50% των αποθεμάτων που είχε ο πλανήτης.

«Σήμερα για να αντλήσουμε νέο πετρέλαιο από μεγάλα βάθη, χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια που θα κοστίσει ακριβότερα. Επίσης, με πιο εντατική άντληση, η παραγωγή θα μπορούσε να φτάσει τα 110 εκατ. βαρέλια, αλλά για μικρό διάστημα. Μετά το 2012 – 2015 θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα» υπογράμμισε ο Π. Δούκας.

Καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των τιμών του «μαύρου χρυσού», όπως είπε, είναι η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, λόγω των υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ σε Κίνα (8%), Ινδία, Ρωσία (7%), Βραζιλία (6%), χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (6-7%) αλλά και της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής.

Αναφερόμενος, στην στροφή που έγινε προς τα βιοκαύσιμα, στο πλαίσιο της προσπάθειας απεξάρτησης από το πετρέλαιο ο κ. Π. Δούκας σημείωσε ότι η επιλογή αυτή συνετέλεσε στην κατακόρυφη αύξηση μιας σειράς από βασικά αγροτικά προϊόντα και όξυνε το ήδη μεγάλο πρόβλημα έλλειψης υδάτινων πόρων, αφού κάθε λίτρο βιοκαυσίμου απαιτεί περίπου χίλια λίτρα νερού.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που έχει η οικονομική ανάπτυξη στο περιβάλλον: «Μέχρι το 2050 ο όγκος του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα φτάσει τα 550 μέρη ανά εκατομμύριο, διπλάσιο από ότι ήταν πριν την Βιομηχανική Επανάσταση. Θυμίζω ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος προκαλείται κυρίως από τα εργοστάσια ενέργειας (24%), τη βιομηχανία (14%), τις συγκοινωνίες 14% και τα κτίρια. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιστρέψουμε την κατάσταση;

Κατά τη γνώμη μου πολλά και για να γίνω πιο συγκεκριμένος:

· Οφείλουμε να στοχεύσουμε στη βελτίωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Τα ίδια πράγματα μπορούν να γίνουν με λιγότερη σπατάλη ενέργειας.
· Να φυτέψουμε 90 εκατ. δένδρα μέχρι το 2010, όχι μόνο μέσω Δήμων και Νομαρχιών, δασολόγων και οικολογικών οργανώσεων, αλλά με ανάθεση έργου στις μεγάλες ελληνικές τεχνικές εταιρείες που έχουν αποδείξει τι μπορούν να κάνουν.
· Να δημιουργήσουμε Εθνικό Πάρκο στα 60 χλμ στο Τατόι.

Στα βουνά της χώρας, Ταΰγετο, Πάρνηθα, να δημιουργηθούν πραγματικά Εθνικά Πάρκα με προστασία της χλωρίδας και της πανίδας, με καταφύγια ζώων, αλλά και με δυνατότητες ήπιων παρεμβάσεων από τους κατοίκους, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους των περιοχών αυτών, ώστε να μην τρομάζουν κάθε φορά που ακούνε τη λέξη «προστασία του περιβάλλοντος». Τα ίδια και για τις Πρέσπες, όπου πρέπει να συνεργαστούμε με τους βόρειους γείτονές μας. Και έχει δίκιο ο Γιώργος Σουφλιάς που θέλει στο αεροδρόμιο του Ελληνικού να υπάρχει μια περιορισμένη αστική ανάπτυξη, γιατί οι δαπάνες για ένα τέτοιο μεγάλο πάρκο είναι τεράστιες και χωρίς κάποια έσοδα θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει ένα τέτοιο φιλόδοξο εγχείρημα.

Να μην ξεχνάμε πως όσοι επενδύσουν στην οικολογική επιδιόρθωση θα βγουν κερδισμένοι. GREEN BUSINESS IS GOOD BUSINESS.”

Τρίτη 20 Μαΐου 2008

O Alan Greenspan συνομιλεί με το ελληνικό κοινό

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το Capital Leaders’ Forum στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με κεντρικό ομιλητή μέσω δορυφορικής σύνδεσης τον πρώην πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Alan Greenspan. O Dr. Alan Greenspan, υπήρξε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ από το 1987 έως το 2006, και αναμφισβήτητα είναι από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες σε θέματα Παγκόσμιας Οικονομίας.

Στο πάνελ συμμετείχαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας, αρμόδιος για θέματα διεθνών οικονομικών σχέσεων και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ενώ συντονιστής ήταν ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, Τακτικός Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και οικονομικός σύμβουλος της EFG Eurobank.

Ο πρώην επικεφαλής της Fed καθήλωσε το κοινό, στο οποίο συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής, της οικονομικής και της επιχειρηματικής σκηνής της χώρας μας, απαντώντας σε καίρια ερωτήματά τους.

Ερωτηθείς από τον υφυπουργό Εξωτερικών Πέτρο Δούκα για το αν τον ανησυχούν οι εξαγγελίες των υποψηφίων για την προεδρία στις ΗΠΑ όσον αφορά την οικονομική πολιτική ο Alan Greenspan απάντησε πως «δεν ανησυχεί», καθώς οι επιλογές στη δράση που μπορούν να ακολουθήσουν όσοι αναλάβουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι περιορισμένες, δεδομένου ότι μόνο όταν ανέλθουν στην εξουσία αποκτούν γνώση όλων των διαστάσεων στα προβλήματα.

Ο κ. Greenspan σχολιάζοντας το ράλι της τιμής του πετρελαίου, σημείωσε ότι διακρίνει χαρακτηριστικά «φούσκας», συμπληρώνοντας ότι υπάρχει «μακροπρόθεσμη ανοδική τάση» στα εμπορεύματα και κυρίως στα γεωργικά προϊόντα. Έδωσε μάλιστα ιδιαίτερη βάση στα τελευταία, εξηγώντας πως η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος στις αναδυόμενες αγορές, και η προσθήκη εκατομμυρίων ανθρώπων στη μέση τάξη έχει διαφοροποιήσει τις συνήθειες του πληθυσμού σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, αυξάνοντας έτσι και τη ζήτηση για εμπορεύματα. Σχετικά με την επισιτιστική κρίση, ο πρώην αξιωματούχος της Fed ανέφερε πως «κλειδί» αποτελεί η αύξηση των αποδόσεων στη γη, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου, για πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις υπερβολές, ο πρώην αξιωματούχος της Fed δήλωσε: «Δεν υπάρχει τρόπος να έχουμε όλα τα καλά του καπιταλισμού και την ηρεμία των συστημάτων. Δεν υπήρχαν φούσκες στη Σοβιετική Ένωση, μπορούμε να επιστρέψουμε εκεί, αλλά θα μειωθεί δραματικά το βιοτικό επίπεδο. Μπορούμε να βελτιώσουμε το σύστημα, αλλά δεν μπορούμε να εκπολιτίσουμε πλήρως τους εαυτούς μας.»

Αναφερόμενος στην κρίση των subprime δανείων στις ΗΠΑ δήλωσε πως «αν δεν είχε συμβεί αυτό, σίγουρα θα υπήρχε κάτι άλλο στη θέση του». Ο ίδιος σχολίασε χαρακτηριστικά πως «κάτι έπρεπε να συμβεί» λόγω της πλεονάζουσας ρευστότητας στην αγορά, ενώ πρόσθεσε πως η κρίση ήταν ένα «ατύχημα που ήταν θέμα χρόνου να συμβεί», δεδομένου πως ο κίνδυνος ήταν υποτιμημένος. Εκτιμά πάντως πως οι πιθανότητες εμφάνισης νέας φούσκας είναι «ιδιαίτερα χαμηλές εντός της επόμενης δεκαετίας. Σχολίασε δε πως οι «υφέσεις και οι κρίσεις δεν προβλέπονται.»

Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο πρώην πρόεδρος της Fed δήλωσε πως «δεν είναι εκτός ελέγχου», ενώ ανέφερε πως οι Κεντρικές Τράπεζες, και δη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, έχουν πλήρη επίγνωση των προβλημάτων στο οικονομικό περιβάλλον. Ο Alan Greenspan επανέλαβε πως δεν θα άλλαζε τις ενέργειες του κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της Fed, καθώς έπραξε όπως απαιτούσαν οι συνθήκες.

Επίσης, εξήγησε τη σημασία του να προβλεφθεί ο «πάτος» στις τιμές των ακινήτων. Ειδικότερα, ανέφερε πως το τελικό επίπεδο των τιμών κατοικίας είναι αυτό που καθορίζει έμμεσα τους τίτλους διασφαλισμένους με ενυπόθηκα πάγια, επομένως καθορίζοντας τον «πάτο» στο επίπεδο των τιμών τίθενται οι βάσεις για να ξεπεραστεί η κρίση, παρά την όποια δυσκολία.

Σχετικά με την αύξηση των περιορισμών στις τράπεζες και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του οικονομικού συμβούλου της EFG Eurobank, Γκίκα Χαρδούβελη o κ. Greenspan ανέφερε πως “δεν υπάρχει ανάγκη αύξησης των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, διότι με την πάροδο του χρόνου, οι επενδυτές θα “ανταμείψουν” τις τράπεζες με επαρκή κεφάλαια, αυξάνοντας τη μετοχική συμμετοχή τους”. "Το κρίσιμο ζήτημα είναι τι μπορεί να κάνει το οικονομικό ρυθμιστικό πλαίσιο στις αγορές”, τόνισε.

Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Ομιλία Υφυπουργού Εξωτερικών Πέτρου Δούκα
στην Ημερίδα του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Εύξεινου Πόντου (ΔΙΚΕΜΕΠ)
Παρασκευή 16/5/2008
Ώρα 21.00
Ξενοδοχείο Διβάνη Απόλλων, Καβούρι

Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Πρόσκληση


Ο Δήμαρχος Σταύρος Κόντος και ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας Ανδρέας Μόσχος σας προσκαλούν
στην παρουσίαση του βιβλίου του
Πέτρου Δούκα, Υφυπουργού Εξωτερικών:
¨Οικονομικές θεωρίες, Αρχές Διοίκησης και Αρχαία Ελληνική Σκέψη¨
την Τετάρτη 14 Μαΐου 2008 και ώρα 19.30
στην αίθουσα διαλέξεων του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ελληνισμού
της Διασποράς ¨Ανδρέας Παπανδρέου¨ (ΠΠΙΕΔ-Δεκελείας 152 & Ατταλείας 2)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
-Πάνος Παναγιωτόπουλος, βουλευτής της Ν.Δ.
-Θεόδωρος Πάγκαλος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
-Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας
-Δημήτρης Αλαφάκης, Αντιδήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας, Καθηγητής-Φιλόλογος

Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Διημέρεις Επαφές με Αφρικανούς Αξιωματούχους

ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΕΞ κ. ΠΕΤΡΟΥ ΔΟΥΚΑ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ «ΗΜΕΡΑ ΑΦΡΙΚΗΣ-AFRICA DAY»


«Οι ευκαιρίες που υπάρχουν εκτός συνόρων είναι τεράστιες και θα πρέπει οι Έλληνες επιχειρηματίες να μην επαναπαύονται στις δουλειές τους με το Δημόσιο. Το Υπουργείο Εξωτερικών ανοίγει πόρτες και είναι στο χέρι των Ελλήνων να τις εκμεταλλευτούν» δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας μετά το πέρας των διμερών συναντήσεων που είχε στο περιθώριο του Συνεδρίου «Africa Day» που ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα στο Ζάππειο Μέγαρο με την συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων αφρικανικών χωρών.

Ο κ. Πέτρος Δούκας είχε σειρά διμερών επαφών με τον Υπουργό Βιομηχανίας της Λ.Δ του Κονγκό Simon Mboso Kiamputu, τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Κένυας Richard Οnyonka και τον Λιβεριανό Willinam V.S Bull, ο οποίος ασκεί χρέη Υπουργού Εξωτερικών. Οι Αφρικανοί Υπουργοί ενημέρωσαν για τις επενδυτικές δυνατότητες που υπάρχουν στους τομείς της ναυτιλίας, της διαχείρισης λιμένων, της ενέργειας, της μεταποίησης τροφίμων, της καλλιέργειας μεγάλων γεωργικών εκτάσεων, των υποδομών (τηλεπικοινωνίες, οδικό δίκτυο) κλπ, αλλά και τα ισχυρά κίνητρα τα οποία δίνουν οι χώρες τους για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ο Υπουργός Βιομηχανίας της Λ.Δ του Κονγκό υπογράμμισε ότι στη χώρα του η φοροαπαλλαγή για τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα ανέρχεται στο 30% ενώ για τις επενδύσεις στην Περιφέρεια φτάνει το 50%. Επιπρόσθετα, το νέο θεσμικό πλαίσιο, περιορίζει στις 30 ημέρες το χρονικό περιθώριο έγκρισης επενδυτικών φακέλων, ενώ απαγορεύει τις απαλλοτριώσεις και επανεθνικοποιήσεις. Νωρίτερα, από το βήμα του Συνεδρίου είπε στους Έλληνες επιχειρηματίες: «Αν δεν εκμεταλλευτείτε τώρα τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που υπάρχουν, αύριο θα είναι πολύ αργά».

Ο Κενυάτης Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο «Όραμα του 2030», δηλαδή στον στόχο να μετατραπεί η χώρα του μέχρι το 2030 σε βιομηχανική, με εξωστρεφή και ανταγωνιστική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η λειτουργία Ρυθμιστικής Αρχής που προωθεί τις ξένες επενδύσεις και εργάζεται στην κατεύθυνση μείωσης των προαπαιτούμενων για έγκριση επενδύσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Χαιρόμαστε που συνεργαζόμαστε με την Ελληνική Κυβέρνηση και τους Έλληνες Επιχειρηματίες. Αισθανόμαστε πολύ κοντά στους Ελληνες, γιατί ουδέποτε λειτούργησαν ως αποικιοκράτες και γι’ αυτό είναι πάντα ευπρόσδεκτοι» .

Από την πλευρά του ο Ασκών Χρέη Υπουργού Εξωτερικών της Λιβερίας αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική δέσμευση που αναλαμβάνει η Ελλάδα για την προώθηση της συνεργασίας για ανάπτυξη και οικονομική άνθιση της αφρικανικής ηπείρου.

Δελτίου Τύπου: Ημέρα Αφρικής

«Η Ελλάδα πρωτοπορεί στην ανάπτυξη ισχυρότερων
δεσμών Ε.Ε. – Αφρικής»


Στην επιθυμία και πρόθεση της Ελλάδας να είναι στην πρωτοπορία των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής ένωσης και Αφρικής, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας κατά τη σημερινή ομιλία του στις εργασίες του Συμποσίου «Ημέρα Αφρικής - Africa Day» που διοργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Ελληνο - αφρικανικό Επιμελητήριο, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Αναλύοντας βασικά ζητήματα διεθνούς πολιτικό – κοινωνικού ενδιαφέροντος σχετικά με τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στον κόσμο η ανάπτυξη της Αφρικανικής Ηπείρου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας υπογράμμισε την επιθυμία και τις προσπάθειες που κάνει η χώρα μας - τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε επίπεδο διμερών σχέσεων με χώρες της Αφρικής - «να βρίσκεται στην πρωτοπορία των σχέσεων Ε.Ε. – Αφρικής όπως αντίστοιχα η Ελλάδα πρωτοπορεί στην διεύρυνση των σχέσεων με τα κράτη του Ευξείνου πόντου και στην πρωτοβουλία της Ένωσης για τη Μεσόγειο».

Καταγράφοντας την πολιτική εξωστρέφειας που ακολουθεί η Ελλάδα στα θέματα Οικονομικής Διπλωματίας ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «Η Ελλάδα μπορεί και θέλει να συμβάλλει στην ανάπτυξη της Αφρικής με τις πολύ ισχυρές τράπεζες, με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του κόσμου, με πολύ δραστήριες εταιρείες μεταποίησης τροφίμων και ιχθυοκαλλιεργειών, με τις πολύ δυναμικές εταιρείες ενέργειας (agile energy companies), με ισχυρές εταιρείες στο χώρο της επεξεργασίας μετάλλων, στον χάλυβα, και στα τσιμέντα καθώς και με σπουδαίες εταιρείες στον χώρο των κατασκευών και των φαρμάκων.»

Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Ομιλία Πέτρου Δούκα κατά την έναρξη του AFRICA DAY

ΟΜΙΛΙΑ ΥΦΥΠΕΞ κ. ΠΕΤΡΟΥ ΔΟΥΚΑ ΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ
«ΗΜΕΡΑ ΑΦΡΙΚΗΣ-AFRICA DAY/ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ: ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»

12/5/2008
Κυρία Υπουργέ
Εξοχότατοι φιλοξενούμενοι, Υπουργοί και Υφυπουργοί
Κυρία Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Μποτσουάνα
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Βρισκόμαστε εδώ σήμερα όχι απλά για να συζητήσουμε μπίζνες.
Όχι για να συζητήσουμε κάποιες εμπορικές συμφωνίες.
Είμαστε εδώ για να ξεκινήσουμε ένα μεγάλο ταξίδι
Για να δημιουργήσουμε μαζί
Για να φτιάξουμε πολύχρονες σχέσεις
Για να μάθουμε από τους Αφρικανούς φίλους μας
Αλλά και για να ανοίξουμε καινούργιους δρόμους φιλίας και συνεργασίας
Οι νέοι δρόμοι είναι συνέχεια των παλιών
Τα αρχαιότερα ευρήματα του Homo Sapiens, η ζωγραφική σε πέτρες και σπηλιές δείχνουν πως ο ανθρώπινος πολιτισμός, όλοι εμείς εδώ, ξεκινήσαμε από εκεί, από την Αφρική. Κυριολεκτικά OUT OF AFRICA.

Και η αφεντιά μου είναι δεμένη με την Ήπειρο αυτή:
Τανζανία, Κένυα, Κιλιμάντζαρο, Μασαϊ Μάρα, Μποτσουάνα, Ζιμπάμπουε, Ζαμβέζης, Νότιος Αφρική, Ναμίμπια, Ποταμός Κουνένε, Αγκόλα, βουνά Κουφέμας, μέρη που πήγα και με καλούν μέσα μου να ξαναπάω. Μάλιστα, πηγαίνοντας στη βόρεια Ναμίμπια, τα χρειαστήκαμε γιατί νύχτωνε, έδυε ο ήλιος και με τον Ρώσο απόστρατο πιλότο του τετραθέσιου αεροπλάνου, δεν βρίσκαμε τον μικρό χωματόδρομο για να προσγειωθούμε. Κάναμε βόλτες πέρα δώθε μέχρι που, τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, προσέξαμε τα φώτα του LAND ROVER που μας περίμενε.

Αυτό είναι το πρώτο Συνέδριο για την Αφρική. Είναι η πρώτη προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας για να συσφίξουμε τις σχέσεις μας. Και εντάσσεται στο πλαίσιο της «Κοινής Στρατηγικής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικής (Joint EU-Africa Strategy)».
Η επόμενη συνάντησή μας, τον Μάιο του 2009, πάλι στην Αθήνα, θα είναι πολύ μεγαλύτερη.
Οι ευκαιρίες στην Αφρική είναι μεγάλες
Μεγάλα και τα προβλήματα
Άλλα κάθε πρόβλημα είναι και μία πρόκληση για την επίλυσή του. Γι’ αυτό μας προίκισε ο Θεός με νου. Για να λύνουμε τα προβλήματα. Όχι να κλαιγόμαστε γι’ αυτά.
Υπάρχουν πολλές ανηφόρες
- Ο Δρόμος για τη Δημοκρατία και την Πολιτική σταθερότητα
- Ο Δρόμος για το λεγόμενο κράτος δικαίου και το RULE OF LAW
- Ο Δρόμος για την οικονομική ανάπτυξη
- Η ανάγκη για υποδομές
· Για δρόμους
· Για αεροδρόμια
· Για συγκοινωνίες
· Για ηλεκτρική ενέργεια
· Για καλύτερες επικοινωνίες και τηλεπικοινωνίες
· Για λιγότερη γραφειοκρατία
· Για λιγότερα εμπόδια στους επιχειρηματίες
· Για καταπολέμηση της μάστιγας του AIDS
· Για πρόσβαση σε εκπαίδευση σε όλα τα Αφρικανόπουλα
είναι επιτακτική.


Από την άλλη μεριά
Ο απίθανος ορυκτός πλούτος
Οι γεωργικές εκτάσεις
Όλα απαιτούν τεράστιες επενδύσεις εκσυγχρονισμού
Οι ευκαιρίες είναι μεγάλες, αλλά σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον
1) Διεθνής οικονομική κρίση. Δυσκολίες στην εξεύρεση κεφαλαίων αλλά όχι απαγορευτικές
2) Φαινόμενο θερμοκηπίου: ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας, την ώρα που η δική σας ανάπτυξη χρειάζεται πολλή ενέργεια
3) Κόστος τροφίμων και ο ρόλος που παίζουν τα βιοκαύσιμα (διαδηλώσεις για έλλειψη τροφίμων σε Μπουργκίνα Φάσο, Νίγηρας, Καμερούν, Αίγυπτος)
4) Λειψυδρία και η ανάγκη για καλύτερη διαχείριση υδάτινων πόρων
5) Πετρέλαιο στα $126 το βαρέλι

Η Ελλάδα μπορεί και θέλει να συμβάλλει στην ανάπτυξη της Αφρικής
- Με τις πολύ ισχυρές τράπεζες
- Με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του κόσμου
- Με πολύ δραστήριες εταιρείες μεταποίησης τροφίμων και ιχθυοκαλλιεργειών
- Με τις πολύ δυναμικές εταιρείες ενέργειας (agile energy companies)
- Με ισχυρές εταιρείες στο χώρο της επεξεργασίας μετάλλων, στον χάλυβα, και στα τσιμέντα
- Με σπουδαίες εταιρείες στον χώρο των κατασκευών και των φαρμάκων, πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ανάπτυξη της αφρικανικής ηπείρου.
Ήδη προχωρήσαμε σε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων με πολύ σημαντικές και πετυχημένες αποστολές (Ινδία, Ουγγαρία, Τουρκία, Συρία, Λιβύη, Αίγυπτος κλπ.), όπου κλείσαμε πολύ σημαντικές δουλειές, όπως για παράδειγμα αυτή που αφορά στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας της ελληνικής εταιρείας ELITHERM με τον Λιβυκό φορέα REΑOL, αρμόδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συνολικής επένδυσης € 90 εκατομμ., με ελληνική συμμετοχή στον τομέα της μεταφοράς τεχνογνωσίας (αντιστοιχεί σε 15% περίπου της επένδυσης).

Αναπτυξιακή Βοήθεια
Η Ελλάς έχει τη θέληση να συμβάλλει στη βελτίωση των προοπτικών της Αφρικής, μέσω της παροχής ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας για την επίτευξη των αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας μέχρι το έτος 2015.
Ειδικότερα, η διμερής ODA που παρασχέθηκε στις χώρες της Αφρικανικής ηπείρου τη δεκαετία 1997-2006 ανήλθε σε 80,43 εκατ. Δολ. ΗΠΑ, εκ των οποίων ενδεικτικά 52,35 εκατ. Δολ. ΗΠΑ παρασχέθηκαν με τη μορφή τεχνικής συνεργασίας και 9,58 εκατ. Δολ. ΗΠΑ με τη μορφή επείγουσας βοήθειας.
Αντιστοίχως, η διμερής ODA που παρασχέθηκε στις χώρες της Υποσαχαρικής Αφρικής κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ανήλθε σε 43,57 εκατ. Δολ. ΗΠΑ, εκ των οποίων ενδεικτικά 24,64 εκατ. Δολ. ΗΠΑ παρασχέθηκαν με τη μορφή τεχνικής συνεργασίας και 8,72 εκατ. Δολ. ΗΠΑ με τη μορφή επείγουσας βοήθειας.

Ανθρώπινο Δίκτυο Ασφάλειας (Human Security Network)
18 Μαΐου 2007: Ελλάδα ανέλαβε την Προεδρία του Δικτύου Ανθρώπινης Ασφάλειας.
Ο στόχος της Ελληνικής Προεδρίας είναι να επισημάνει τις σχέσεις μεταξύ της ανθρώπινης ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στην ανάγκη προσαρμογής της αναπτυξιακής πολιτικής στην κλιματική αλλαγή και στην ανάγκη υιοθέτησης ευρωπαϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Η ετήσια Υπουργική Συνάντηση και Διεθνής Διάσκεψη που θα λάβει χώρα στην Αθήνα, 29-30 Μαΐου 2008, επιδιώκει να φέρει κοντά κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς παράγοντες για τον καθορισμό ενδεχόμενων τομέων δράσης και προόδου. Κοινός μας στόχος είναι η καλύτερη προετοιμασία της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ανθρώπινης ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής στον 21ο αιώνα.

Η έμφαση στον άνθρωπο διαφοροποιεί την έννοια της ανθρώπινης ασφάλειας από την πιο παραδοσιακή προσέγγιση, που έχει κυριαρχήσει στις πολιτικές ασφάλειας και αφορά περισσότερο στην εδαφική προστασία. Η νέα αυτή προσέγγιση μεταφέρει την εστίαση σε ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, ιθαγένειας και λοιπών διαφοροποιητικών χαρακτηριστικών.

Κλιματική αλλαγή και παιδιά: τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στον υποσιτισμό και στις ασθένειες

Κλιματική αλλαγή και μετακίνηση πληθυσμών: οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι πιο έντονες σε τμήματα πληθυσμών με μεγάλη εξάρτηση από φυσικούς πόρους σε περιθωριοποιημένες, περιβαλλοντικά και κοινωνικά, περιοχές του κόσμου. Η ωθούμενη από την κλιματική αλλαγή μετανάστευση είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο.

Διάφορα οικονομικά
Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε 4,1% το 2008 (από 4,9% το 2007)
Η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην υποσαχαρική Αφρική εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 6,5%, με την αύξηση σε χώρες εξαγωγής πετρελαίου σε 10% και σε χώρες εισαγωγής πετρελαίου σε 5%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει κάτω από 8%.

Χρέος
Το εξωτερικό χρέος των χαμηλού εισοδήματος χωρών της Αφρικής έχει μειωθεί σημαντικά, ως αποτέλεσμα της ελάφρυνσης του χρέους, στο πλαίσιο της (1) Πρωτοβουλίας για τις Υπερχρεωμένες Φτωχές Χώρες, της (2) Πρωτοβουλίας της Πολυμερούς Ελάφρυνσης του Χρέους και της (3) Συμφωνίας του Paris Club. 21από 34 χώρες κατατάσσονται πλέον στην κατηγορία χαμηλού ή μεσαίου ρίσκου αδυναμίας εξόφλησης.

Η ελάφρυνση του χρέους μέσω των τριών Πρωτοβουλιών εκτιμάται ότι θα μειώσει το απόθεμα χρέους 26 αφρικανικών χωρών έως και 90%.

33 αφρικανικές χώρες είναι επιλέξιμες για ελάφρυνση του χρέους κατά $ 80 δις στο πλαίσιο των δύο Πρωτοβουλιών. Μέχρι στιγμής, $ 42 δις έχουν ήδη διοχετευτεί σε 19 χώρες, που βρίσκονται στα τελευταία στάδια της διαδικασίας ελάφρυνσης του χρέους.
Είναι πολύ θετικό πως τα Αφρικανικά κράτη εντάσσονται με καλούς ρυθμούς στην παγκόσμια οικονομία.

Η Γκάνα εξέδωσε ομόλογα αξίας $750 εκατομμ., τον Σεπτέμβριο του 2007, στη διεθνή αγορά κεφαλαίου, με μεγάλη υπερκάλυψη εγγραφής ($3,2 δις). Ακολούθησε η Γκαμπόν, τον Δεκέμβριο του 2007, με ομόλογα αξίας $ 1 δις, για την εξόφληση του χρέους Paris Club.
Η δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων και εξυπηρέτησης του χρέους και η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για την εξασφάλιση σταθερότητας και τη βελτίωση της ελκυστικότητας για επενδύσεις και για δανεισμό.

Κοινή Νομισματική Ένωση της Νότιας Αφρικής
Η Κοινή Νομισματική Ένωση στη Νότια Αφρική (από το 1986), που περιλαμβάνει το Λεσόθο, τη Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και τη Σουαζιλάνδη έχει ωφελήσει τα μέλη της και δείχνει το δρόμο για το αύριο. Έχει διευκολύνει την ανάπτυξη περιφερειακών αγορών αγαθών και υπηρεσιών. Οι χώρες αυτές έχουν χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού σε σχέση με λοιπές γειτονικές χώρες, λόγω και των επιδόσεων της Νότιας Αφρικής στον τομέα αυτό.
Την τελευταία 10ετία, η Αφρική έχει καταγράψει μ.ο. ρυθμό ανάπτυξης 5,4%.

Διαχείριση υδάτινων πόρων
Η λειψυδρία θα επιτείνει τα προβλήματα.
Χρειάζεται πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης. Η διαχείριση των νερών του Νείλου από την Αίγυπτο, το Σουδάν, την Αιθιοπία και την Ουγκάντα θα είναι μία πρόκληση
- Η λεκάνη του ποταμού Κονγκό περιέχει 30% των αποθεμάτων γλυκού νερού στην Αφρική, αλλά θρέφει μόνο 10% του πληθυσμού της ηπείρου. Και οι ποταμοί Ζαμβέζης και Λιμπόπο έχουν νερά που δεν αξιοποιούνται. Αντίθετα, ο Νίγηρας αντιμετωπίζει προβλήματα και γι’ αυτό 9 χώρες της Δυτικής Αφρικής έχουν συμφωνήσει σε 20ετές σχέδιο σωτηρίας του
- Η Αφρική έχει δύο εκτεταμένες ερήμους: την έρημο του Καλαχάρι (Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Μποτσουάνα) και την έρημο Ναμίμπ (Ναμίμπια)
- Προγράμματα για τη βελτίωση της διαχείρισης υδάτινων πόρων: Φράγματα Καρίμπα (Ζάμπια-Ζιμπάμπουε), Γκαριέπ (Νότια Αφρική) και Καχόρα Μπάσσα (Μοζαμβίκη)
- Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, το 2004, 63% του πληθυσμού της περιοχής δεν είχε πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής, ελάχιστα χαμηλότερα από το 68% του έτους 1990 (έτους βάσης για τους Στόχους Χιλιετίας) και ως εκ τούτου ο τιθέμενος Στόχος της Χιλιετίας στον τομέα αυτό μάλλον δεν θα υλοποιηθεί.
- Οι γεωργικές μέθοδοι χαμηλής ποιότητας έχουν διευρύνει τα προβλήματα που σχετίζονται με τον περιορισμό των υδάτινων πόρων και τη διάβρωση του εδάφους
-Η μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση και η αστικοποίηση δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο το έργο των Αρχών διαχείρισης ύδατος στις αστικές περιοχές.

Σάββατο 10 Μαΐου 2008


«Ημέρα Αφρικής - Africa Day»


Αφρική και Ελλάδα: Προοπτικές Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης
(Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο, 12-13 Μαΐου 2008)

Δευτέρα, 12 Μαΐου 2008

18.00: Έναρξη εργασιών Συνεδρίου

Εναρκτήρια ομιλία της Υπουργού Εξωτερικών κας Ντόρας Μπακογιάννη
Ομιλία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα

Χαιρετισμός του Υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ της Αγκόλα, Δρ. Aguinaldo Jaime
Χαιρετισμός του Υπουργού Βιομηχανίας της Λ. Δ. Κονγκό, κ. Simon Mboso Kiamputu
Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας της Νιγηρίας, Engr. Charles C. Ugwu
Χαιρετισμός του Ασκούντος χρέη Υπουργού Εξωτερικών της Λιβερίας, κ. William V.S. Bull
Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εξωτερικών της Κένυας, κ. Richard Onyonka
Χαιρετισμός της Υφυπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ναμίμπια, κας Teopolina Mushelenga
Χαιρετισμός της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας της Μποτσουάνα, κας Lina Mohohlo
Χαιρετισμός του Γ. Γραμματέα και Επικεφαλής Διεθνών Δράσεων ΣΕΒ, κ. Αθανάσιου Λαβίδα

20.15: Δεξίωση του Υπουργείου Εξωτερικών στο Περιστύλιο του Ζαππείου
(για όλους)
(είσοδος οχημάτων από Ηρώδου Αττικού)

Τρίτη, 13 Μαΐου 2008

09.00: Εγγραφή συμμετεχόντων

09.45: Εναρκτήριες ομιλίες


Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας (προς επιβεβαίωση)
Ασκών χρέη Πρύτανη των Διπλωματικών Αποστολών των αφρικανικών χωρών στην Ελλάδα, Πρέσβης της Αλγερίας, κ. Ahmet Benyamina
Πρόεδρος ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος
Πρόεδρος ICC Hellas, κ. Νίκος Βερνίκος

10.45-13.00: «Το Πολιτικό και Οικονομικό Τοπίο στην Αφρική»

Συντονιστής: Δρ. Σωτήρης Μουσούρης
Πρόεδρος Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης

Ομιλητές:

Καθηγητής κ. Αστέριος Χουλιάρας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Δρ. Aguinaldo Jaime, Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ της Αγκόλα
Engr Charles C. Ugwu, Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Νιγηρίας
κ. Simon Mboso Kiamputu, Υπουργός Βιομηχανίας της Λ. Δ. Κονγκό
κ. Willinam V.S. Bull, Ασκών χρέη Υπουργού Εξωτερικών Λιβερίας
κ. Richard Onyonka, Υφυπουργός Εξωτερικών Κένυας
Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Μαγκλιβέρας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Συζήτηση

13.00: Μεσημεριανή Διακοπή – Ελαφρύ Γεύμα στο Περιστύλιο Ζαππείου

14.30-16.00: «Αναδυόμενες Αγορές στην Αφρική»

Εμπόριο και Περιφερειακή ενσωμάτωση, Ναυτιλία και Μεταφορές, Υποδομές, Χρηματοοικονομικές Αγορές, Ενέργεια, Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών

Συντονιστές: κ. Βασίλης Τακάς
Αντιπρόεδρος Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης

Ομιλητές:
κα. Lina Mohohlo, Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας Μποτσουάνας
κ. Παναγιώτης Τσάκος, Ιδρυτής Tsakos Group
κ. Mahmoud Yusef Al- Azabi, Σύμβουλος Υφυπουργού Εξωτερικών Λιβύης
κ. Χάρης Δαυίδ, Group Director, Λεβέντης Group
κ. Χρήστος Λαμπρίδης, Πρόεδρος Lamans
κ. Δημήτρης Παπαστεφανάκης, Διευθυντής, Κέντρο Ανανεώσιμών Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ)
κ. Moustafa Bello, Γεν. Διευθυντής Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων Νιγηρίας
κ. Φώτης Μαυρουδής, Γενικός Διευθυντής Διεθνών Λειτουργιών, Intralot

Συζήτηση

16.00-16.15: Σύντομο διάλειμμα

16.15-18.00: «Επιχειρηματικές Συνεργασίες στην Αφρική»

Επιχειρηματικό Περιβάλλον, Εργαλεία, Μέθοδοι και Τρόποι Χρηματοδότησης για επιτυχημένες επιχειρηματικές συνεργασίες

Συντονιστές: Δρ. Σωτήρης Μουσούρης, κα. Βίκυ Πανταζοπούλου (μέλος ΔΣ Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου)

Ομιλητές:
κ. Ρωμαίος Μπαρμπερόπουλος, Πρόεδρος Nigerian Foundries ltd, Μέλος ECOWAS Business Council
κα Teopolina Mushelenga, Υφυπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ναμίμπια
κ. Naveed Riaz, Διευθύνων Global Commercial Bank EMEA, Citigroup Global Markets
Πρέσβης κ. Adel Smaoui, Γενικός Διευθυντής για την Αφρική και την Αφρικανική Ένωση
του Υπουργείου Εξωτερικών της Τυνησίας
κ. Αρης Πλυτάς, Διευθυντής Flour Mills of Nigeria
κ. Molisel El Tonsy, Ειδικός Σύμβουλος για θέματα προώθησης επενδύσεων GAFI,
Αίγυπτος
κ. Γιώργος Κουκούλης, Πρέοδρος της InterBank, Μπουρούντι
Καθηγητής κ. Γιώργος Πανηγυράκης, ΑΣΟΕΕ

Συζήτηση

18.00-18.30: Λήξη Εργασιών – Συμπεράσματα


*Είσοδος Ελεύθερη

Η διημερίδα οργανώνεται με την υποστήριξη του Ελληνο - Αφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης

Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Δελτίο Τύπου: Ημέρα Αφρικής

Συμπόσιο ΗΜΕΡΑ ΑΦΡΙΚΗΣ
Αφρική και Ελλάδα: Εμπειρίες και Δυνατότητες Οικονομικής Ανάπτυξης

12-13 Μαΐου 2008
Ζάππειο Μέγαρο


Με στόχο την ανάδειξη των δυνατοτήτων και των ευκαιριών συνεργασίας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των χωρών της Αφρικής διοργανώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών, στις 12-13 Μαΐου 2008 στο Ζάππειο Μέγαρο, η «Ημέρα Αφρικής» με τη συμμετοχή εκπροσώπων κυβερνήσεων αφρικανικών χωρών, πρέσβεων, μελών της Ακαδημαϊκής κοινότητας και εκπροσώπων ελληνικών και διεθνών επιχειρήσεων και τραπεζών. H διημερίδα διοργανώνεται με την υποστήριξη του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης.
Την Επίσημη Έναρξη του Συμποσίου θα κηρύξει στις 12 Μαΐου 2008 στις 18:00 η Υπουργός Εξωτερικών, κα Ντόρα Μπακογιάννη. Στο συνέδριο θα μιλήσει και ο αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Πέτρος Δούκας.

Ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση του Υπουργείου Εξωτερικών, στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετάσχουν εκ μέρους Αφρικανικών χωρών οι:
Dr. Aguinaldo Jaime, Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αγκόλα
Simon Mboso Kiamputu, Υπουργός Βιομηχανίας, Λ.Δ. Κονγκό
Engr. Charles C. Ugwuh, Υπουργός Εμπορίου & Βιομηχανίας, Νιγηρία
William V.S. Bull, ασκών χρέη Υπουργού Εξωτερικών, Λιβερία
Richard Onyonka, Υφυπουργός Εξωτερικών, Κένυα
Hon Teopolina Mushelenga, Υφυπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Ναμίμπια
Lina Mohohlo, Κυβερνήτης Κεντρικής Τράπεζας της Μποτσουάνα

Πολλά και σημαντικά θέματα πρόκειται να απασχολήσουν τους κύκλους συζήτησης της διεθνούς ημερίδας, κυρίως οι δυνατότητες και ευκαιρίες συνεργασίας στους τομείς του Εμπορίου και της Περιφερειακής Ενσωμάτωσης, της Ναυτιλίας και των μεταφορών, των Υποδομών, των Χρηματοοικονομικών αγορών, της Ενέργειας και της Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών.
Πολλοί ακόμα υψηλού επιπέδου ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συμβάλουν σε μία γόνιμη και πολύπτυχη εξέταση των δυνατοτήτων Οικονομικής Ανάπτυξης μεταξύ των οποίων:
  • Mahmoud Yusef Al- Azabi, Σύμβουλος Υφυπουργού Εξωτερικών Λιβύης
  • Engr. Mustafa Bello, Γενικός Διευθυντής Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων Νιγηρίας Ahmed Benyamina, Πρέσβης της Αλγερίας, Ασκών χρέη Πρύτανη των Διπλωματικών Αποστολών των αφρικανικών χωρών στην Ελλάδα
  • Naveed Riaz, Γενικός Διευθυντής Παγκόσμιας Εμπορικής Τράπεζας EMEA, Citigroup Global Markets
  • Adel Smaoui, Πρέσβης, Γενικός Διευθυντής για την Αφρική και την Αφρικανική Ένωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τυνησίας
  • Molisel El Tonsy, Ειδικός Σύμβουλος για θέματα προώθησης επενδύσεων GAFI, Αίγυπτος Παναγιώτης Τσάκος, Ιδρυτής Tsakos Group
  • Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος ΕΒΕΑ
  • Νίκος Βερνίκος, Πρόεδρος ICC Hellas
  • Χάρης Δαυίδ, Group Director, Λεβέντης Group
  • Γιώργος Κουκούλης, Πρέοδρος της InterBank, Μπουρούντι
  • Δημήτρης Παπαστεφανάκης, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ)
  • Ρωμαίος Μπαρμπερόπουλος, Πρόεδρος Nigerian Foundries ltd, Πρόεδρος Nigerian Manufacturing Exporters, Μέλος ECOWAS Business Council
  • Καθηγητής Κωνσταντίνος Μαγκλιβέρας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Φώτης Μαυρουδής, Γενικός Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων, Intralot
  • Δρ. Σωτήρης Μουσούρης, Πρόεδρος Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης
  • Καθηγητής Γιώργος Πανηγυράκης, ΑΣΟΕΕ
  • Καθηγητής Αστέριος Χουλιάρας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο