Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Ομιλία: Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΥΦΥΠΕΞ κ. ΠΕΤΡΟΥ ΔΟΥΚΑ
ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

Να αναδείξουμε την νέα Ελλάδα, την Ελλάδα της δημιουργίας.


Κάθε επιχείρηση αναγκάζεται να αναζητά συνεχώς κάποιο πλεονέκτημα: Γιατί «αν δεν το κάνεις εσύ, θα το κάνει κάποιος άλλος και θα μείνεις εκτός αγοράς». Η εξωστρέφεια είναι, πέστε το, «αναγκαίο κακό». Μια ομάδα που παίζει μπάσκετ δεν μπορεί να παίζει μόνο άμυνα. Χωρίς επίθεση θα χάσει με μαθηματική ακρίβεια.

Γι’ αυτό με την Ντόρα Μπακογιάννη έχουμε καταρτίσει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο διευκόλυνσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Προσπαθούμε στο Υπουργείο Εξωτερικών να συντονισθούμε με όλα τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία (Τουρισμού, Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εμπορικής Ναυτιλίας) και τους φορείς (ΕΛΚΕ, ΟΠΕ, κ.α.) για να διευκολύνουμε και προωθήσουμε τις Ελληνικές εξαγωγές, να βοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να κατακτήσουνε τις διεθνείς αγορές και να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις στη χώρα μας.

Ήδη, οι συναντήσεις μας με Ινδούς Υπουργούς και επιχειρηματίες, με Λίβυους Υπουργούς και επιχειρηματίες, με την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση, με τον Υπουργό Οικονομίας της Μολδαβίας, η επίσκεψή μας με περίπου 170 Έλληνες επιχειρηματίες στην Κωνσταντινούπολη, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Και μάλιστα, θέλουμε να βοηθήσουμε, να ανοίξουμε το χώρο, να πάρουμε μαζί μας στις επόμενες επιχειρηματικές αποστολές, όχι μόνο στις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και μικρότερες από όλη την Ελλάδα, αγροτικές επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, αρχιτεκτονικά γραφεία. Να βοηθήσουμε ανθρώπους από το χώρο του ελληνικού κινηματογράφου, της μόδας, της δισκογραφίας και της μουσικής, των Καλών Τεχνών, των Μουσείων και του Πολιτισμού. Να αναδείξουμε την νέα Ελλάδα, την Ελλάδα της δημιουργίας.

Η οικονομία μας, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Μειώνουμε συνεχώς τα ελλείμματά μας, έχουμε διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τις άλλες χώρες – μέλη της ΟΝΕ, μειώσαμε την ανεργία πάνω από 3% τα τελευταία τέσσερα χρόνια -Ευρωπαϊκό ρεκόρ και αυτό- μειώσαμε όλους τους φορολογικούς συντελεστές, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται με ρυθμούς πάνω από 10%. Η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στην οικονομία μας φάνηκε και από τον δανεισμό του Ελληνικού Δημοσίου για 30 και 50 χρόνια, κάτι που μέχρι τις αρχές του 2004 ήταν σχεδόν ανέφικτο.

Οι κύριοι προορισμοί των εξαγωγών μας είναι οι ακόλουθοι (ως ποσοστό του συνόλου των εξαγωγών):
1- Γερμανία 11,6%
2- Ιταλία 10,8%
3- Κύπρος 6,4%
4- Βουλγαρία 6,3%
5- Ηνωμ.Βασ. 5,4%
6- Ρουμανία 4,4%
7- Η.Π.Α. 4,0%
8- Γαλλία 4,2%
9- Ισπανία 3,3%
10- Αλβανία 2,7%
11- ΠΓΔΜ 2,3%
12- Σερβία 2,0%
13- Ρωσία 1,9%
14- Βέλγιο 1,5%
15- Ιαπωνία 1,0%


Ανοίγονται και απελευθερώνονται νέες αγορές σε όλο τον κόσμο, αλλά υπάρχουν και πολλά προβλήματα:

Έχουμε ήδη καταναλώσει τα μισά κοιτάσματα πετρελαίου που υπήρχαν στον πλανήτη. Το πετρέλαιο έφθασε τα $100 το βαρέλι, πριν υποχωρήσει στα $ 88. Το κόστος της ενέργειας, θα παραμείνει πανάκριβο. Και όχι μόνο.

· Η προσπάθεια για μεταστροφή καλλιεργειών για την παραγωγή βιοκαυσίμων έχει συντελέσει στην αύξηση των τιμών των γεωργικών προϊόντων κατά 45%, μόνο τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Χρειάζονται δε 1000 λίτρα νερού για να παραχθεί ένα λίτρο βιοκαύσιμου—με αποτέλεσμα να επιτείνεται και οξύνεται το ήδη έντονο πρόβλημα λειψυδρίας!

· Οικονομίες όπως αυτή της Κίνας με φθηνότερο νόμισμα μπορούν και εξάγουν πολύ φθηνά προϊόντα και έχουν μαζέψει συναλλαγματικά αποθέματα πάνω από 1.3 τρισεκ. $.

Αυτό, σε συνεργασία με τη χαμηλή ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας για μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα. Το πρώτο δεκάμηνο του 2008 οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν κατά 3,7% φθάνοντας στα 14,2 δισεκ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές μας προς τρίτες χώρες μειώθηκαν κατά 19,5% !

Επίσης:
· Ο ρυθμός ανάπτυξης στις οικονομίες του χώρου της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης, στην Αμερική και στην Ιαπωνία, μάλλον θα πέσει κάτω από το 2% το 2008!

· Η κρίση των δανείων sub-prime έχει προκαλέσει ζημιές πάνω από 400 δισεκ. ευρώ σε τράπεζες και επενδυτές από τις οποίες μόνο τα 100 δισεκ. έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής ως ζημιά στους ισολογισμούς τους. Αυτό, αλλά και η φημολογία για πολύ μεγάλες ζημιές σε κάποιες πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, έχουν παρασύρει τα χρηματιστήρια προς τα κάτω κάτι που θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στη ροή των επενδύσεων.

Πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Οι Εμπορικοί και Οικονομικοί Ακόλουθοι στις Πρεσβείες μας κινητοποιούνται για να προβάλλουν τη χώρα μας, να προωθήσουν τις εξαγωγές μας, να μας παρουσιάζουν έγκαιρα χρήσιμες πληροφορίες για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που υπάρχουν σε κάθε χώρα και για να προωθήσουν τις επενδύσεις.»