Π. Δούκας: «Αποκρατικοποιήσεις με μετοχές στους εργαζομένους»
Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, 13.01.08
Συνέντευξη του Γιώργου Κουβαρά
Ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με παροχή μετοχών στους εργαζομένους και εισαγωγή των νέων εταιριών στο Χρηματιστήριο προτείνει ο κ. Π. Δούκας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΕΤ. Ο υφυπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι ένα τέτοιο μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί σε αεροδρόμια, λιμάνια και πολλές ακόμη επιχειρήσεις στις οποίες μετέχει το κράτος. Προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση να μην περιπέσει σε εσωστρέφεια με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου.
Κατέχετε μια κυβερνητική θέση συνώνυμη της εξωστρέφειας, συμμετέχετε όμως σε μια κυβέρνηση η οποία εκ των πραγμάτων βρίσκεται αυτή την περίοδο εγκλωβισμένη σε έναν κύκλο εσωστρέφειας με αφορμή τη γνωστή υπόθεση Ζαχόπουλου. Υπάρχει διέξοδος για την κυβέρνηση υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, χωρίς συγκάλυψη;
Θέμα συγκάλυψης δεν υπάρχει. Δεν φοβόμαστε την αλήθεια. Ακόμη κι αν συνεπάγεται κόστος, οφείλουμε να αναλάβουμε αυτό που μας αναλογεί, να διδαχτούμε από τα λάθη μας και να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αφήσουμε το θέμα αυτό να μας εγκλωβίσει στην εσωστρέφεια που περιγράψατε. Δεν μπορεί να αφήνουμε αναξιοποίητες και ανεκμετάλλευτες τις τεράστιες δυνατότητες για δημιουργία και ανάπτυξη. Οι πολίτες απαιτούν από εμάς θετικές πρωτοβουλίες εδώ και τώρα.
Η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης στην επίθεση που δέχεται, πάντως, είναι η έρευνα των πεπραγμένων του υπουργείου Πολιτισμού από το Σεπτέμβριο του 1996 μέχρι σήμερα. Μήπως λοιπόν πάμε απλώς σε ένα συμψηφισμό με στόχο τη διάχυση των αρνητικών εντυπώσεων;
Δεν υπάρχει καμία σύγκριση στις δύο περιόδους. Τέσσερα χρόνια το ΠΑΣΟΚ δεν είχε κάνει καμιά καταγγελία για «φοβερά και τρομερά πράγματα». Ούτε έχει προσκομίσει κανένα στοιχείο. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί με τους εαυτούς μας απ’ ό,τι είμαστε με τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Μπορούμε να διερευνήσουμε τα πεπραγμένα και αυτής της περιόδου, όπως και να αναγνωρίσουμε ό,τι θετικό έγινε τότε, όπως για παράδειγμα η διοργάνωση της Ολυμπιάδας της Αθήνας. Ας δούμε κάθε θέμα ξεχωριστά για να μην υπάρχει οποιαδήποτε υπόνοια ότι πάμε για οποιονδήποτε συμψηφισμό ή ότι «όλοι ίδιοι είμαστε». Επαναλαμβάνω: αν έχουμε κάποιο λάθος, θα το διορθώσουμε και θα προχωρήσουμε γρήγορα μπροστά.
Οι έρευνες της κοινής γνώμης σήμερα δείχνουν ότι ο δικομματισμός βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή του. Πώς το εξηγείτε; Είναι το τέλος μιας εποχής και πώς οφείλει να αντιδράσει το πολιτικό σύστημα;
Ο κόσμος δικαίως περιμένει περισσότερα από εμάς κι εμείς θα έπρεπε να είμαστε πιο απαιτητικοί από τους εαυτούς μας. Μπορεί να υπάρχει κάποια απογοήτευση, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχει προκύψει κάποια καλύτερη απάντηση στην ανάγκη της διακυβέρνησης του τόπου από αυτήν που προσφέρει μια ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση. Η αύξηση της συμπάθειας στα μικρότερα κόμματα είναι προσωρινή και όχι οριστική. Το θέμα λοιπόν είναι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να κάνουμε καλά τη δουλειά μας.
Τι πρέπει να κάνει λοιπόν σήμερα μια κυβέρνηση που «κάνει καλά τη δουλειά της»;
Θεωρώ πως υπάρχει ανάγκη για εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις για να εισρεύσουν στη χώρα κεφάλαια, να μπουν χρήματα στα δημόσια ταμεία, να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα και το Χρηματιστήριο.Εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις συνεπάγονται και εκτεταμένες αντιδράσεις, πολιτικές και κοινωνικές.Επιχειρούμε πάντα την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, αλλά όταν αυτή δεν είναι εφικτή, πιστεύω ότι πρέπει να προχωράμε με τόλμη προς όφελος των απλών ανθρώπων κι όχι των βαρόνων του πλούτου. Για παράδειγμα εγώ -και ξέρω ότι δεν συμφωνούν όλοι μαζί μου- προτείνω να εξετάσουμε την άμεση μεταβίβαση ποσοστών του Δημοσίου σε ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΛΠ, Κρατικά Λαχεία κ.α. προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά τους σύμφωνα με τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς και του ανταγωνισμού, με μέριμνα ώστε να μη διαταράσσεται καθόλου η προσφορά των κοινωνικών υπηρεσιών αλλά και με ουσιαστική παροχή μετοχών στους εργαζομένους κάθε επιχείρησης.
Θα κάνετε δηλαδή αποκρατικοποιήσεις με μετόχους τους εργαζομένους; Ετσι θα λύσετε και το πρόβλημα της Ολυμπιακής ή άλλων προβληματικών κρατικών εταιριών;
Η Ολυμπιακή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και πιστεύω πως ο Κ. Χατζηδάκης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να την κρατήσει όρθια. Μια και συζητάμε όμως για τις αεροπορικές μεταφορές, θα σας πω ότι θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τα ελληνικά αεροδρόμια σε δύο γκρουπ και να δημιουργήσουμε δυο μεγάλους ομίλους (ανώνυμες εταιρίες) «διαχείρισης αεροδρομίων», να προσελκύσουμε ιδιώτες επενδυτές αλλά και να δώσουμε στους εργαζόμενους στην ΥΠΑ το 10% των μετοχών δωρεάν και το 20% σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. Με ειδικό νόμο οι μετοχές των δυο αυτών εταιριών θα μπορούσαν να εισαχθούν άμεσα στη Σοφοκλέους. Ανάλογο μοντέλο μπορούμε να εφαρμόσουμε και για κάποια λιμάνια της χώρας, εκτός Πειραιά και Θεσσαλονίκης.
Εχετε χειριστεί στο παρελθόν μέρος του προβλήματος της Ολυμπιακής. Με τα σημερινά δεδομένα είναι καταδικασμένη να κλείσει;
Οχι. Η διαδικασία του συμψηφισμού των παράνομων ενισχύσεων και των χρεών του κράτους προς την Ολυμπιακή περαιώθηκε πριν από τις εκλογές. Και μπορεί ο επίτροπος Μπαρό να αμφισβητεί την κανονικότητα της διαιτησίας, αλλά τα νομικά του ερείσματα δεν είναι αδιαμφισβήτητα. Θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην πώληση της τεχνικής βάσης στην ΕΑΒ, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρότατο κέντρο επισκευών, συντήρησης και εκσυγχρονισμού πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών στη Ν Α Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο. Και βέβαια θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει και συμμετοχή των εργαζομένων στο μετοχικό κεφάλαιο της Ολυμπιακής.
Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον;
Υπήρχε. Το πόσο διατηρείται ακόμα δεν μπορώ να το γνωρίζω. Η διεξαγωγή ενός διεθνούς διαγωνισμού για την πώλησή της θα μας δείξει ποιος, πώς και πόσο θα ενδιαφερθεί, πράγμα που φυσικά θα εξαρτηθεί από το «τι» ακριβώς προσφέρεται προς αποκρατικοποίηση.