Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

Συνάντηση με μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου



Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ κ. Δούκα με μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου

Παράλληλες συζητήσεις με τη συμμετοχή Ελλήνων επιχειρηματιών και εφοπλιστών



Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ, αποτελούμενη από τους Βουλευτές κκ. Lincoln Davis (D-TN), John Barrow (D-GA), Brad Miller (D-NC), Niki Tsongas (D-MA) και Marsha Blackburn (R-TN) είχε χτες το απόγευμα (9-1-2008), ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας. Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης, οι Αμερικανοί βουλευτές είχαν την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για τις δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας με επιφανείς Έλληνες επιχειρηματίες και εκπροσώπους της ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας.

Αμφότερες πλευρές είχαν την ευκαιρία να εξάρουν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, στον πολιτικό και οικονομικό τομέα. Σε διμερές επίπεδο, συζητήθηκε η σημειωθείσα πρόοδος όσον αφορά στην ένταξη της Ελλάδας στον κατάλογο των χωρών, οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου στις ΗΠΑ (Visa Waiver Program).

Ο κ. Υφυπουργός παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις σε θέματα ευρύτερου περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως το μεσανατολικό, το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου, το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και το Κυπριακό. Επίσης παρουσίασε τις γνωστές ελληνικές θέσεις για την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα η θετική συμβολή της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μαύρης Θάλασσας και της Μέσης Ανατολής, καθώς και ο ενεργός της ρόλος στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα.

Οι αμερικανοί βουλευτές εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τις δυνατότητες και τον ρόλο της σύγχρονης Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και για την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα.

Στη συνέχεια τα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου συναντήθηκαν με επικεφαλής ελληνικών επιχειρήσεων και εφοπλιστικών ομίλων. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν στη συνάντηση οι: Γιώργος Κωνσταντέλης της Bristol Myers Squibb S.A., Ανδρέας Σουλουζδάκης της Chrysler Jeep Hellas S.A., Ιωάννης Τερζάκης της IBM Hellas S.A., Χρήστος Τσάνγκος της Microsoft Hellas S.A., Σωτήρης Γιαννόπουλος της British American Tobacco Hellas S.A., Da Piedade Matos Carlo Alberto της Procter & Gamble Hellas S.A. καθώς και οι εφοπλιστές Νίκος Τσάκος, Σπύρος Καρνέσης και Νίκος Βερνίκος.