Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

Oμιλία: Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Forum Κωνσταντινούπολης


ΟΜΙΛΙΑ ΥΦΥΠΕΞ κ. ΠΕΤΡΟΥ ΔΟΥΚΑ
ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ FORUM ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ και ΤΟΥ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ κ. ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Kωνσταντινούπολη, 25 Ιανουαρίου 2008



Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ της Τουρκίας,
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας,
Κυρία και Κύριε Υπουργοί Εξωτερικών,
κ. Υπουργοί,
αγαπητοί Επιχειρηματίες & φίλοι Δημοσιογράφοι

Είναι μεγάλη η χαρά όσων βρισκόμαστε εδώ σήμερα σε αυτή τη μυθική πόλη που μαζί με την Αθήνα και τη Ρώμη είναι ίσως οι ιστορικότερες πόλεις της ανθρωπότητας.


Κύριε Πρωθυπουργέ της Τουρκίας,

Η αποστολή μας είναι πολυπληθής
Μεγάλη σε όγκο, μεγάλη σε αξία, μεγάλη σε όρεξη για συνεργασίες και επενδύσεις .
Είναι η μεγαλύτερη επιχειρηματική αποστολή από τη χώρα μας στο εξωτερικό και ίσως η μεγαλύτερη τέτοιου είδους που έχει γίνει σε αυτή την πόλη.
Και αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη για το πώς βλέπουν οι επιχειρηματίες μας το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών!

Έχουμε μαζί μας διαπρεπείς επιχειρηματίες από σχεδόν
όλους τους κλάδους της οικονομίας μας.
Άνθρωποι της δημιουργίας.
Είναι μαζί μας οι
επικεφαλής των μεγαλύτερων Ελληνικών Τραπεζών :
ο Πρόεδρος της Αγροτικής Τράπεζας, κ. Δημήτρης Μηλιάκος
ο Πρόεδρος της Millennium Bank, κ. Γιώργος Τανισκίδης
ο Αντιπρόεδρος και ανώτατα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, που έκανε μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα σας.

Ανώτατα στελέχη της Eurobank, που και αυτή έχει επενδύσει σε πολύ μεγάλη Τουρκική Χρηματιστηριακή Εταιρεία.
Είναι μαζί μας ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο Πρύτανης των Ελλήνων Τραπεζιτών και εκπρόσωπος του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς,
κ. Ιάκωβος Γεωργάνας(η οποία έχει άμεσο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Τουρκία αλλά και για cross share - holdings με τουρκικές τράπεζες).

Είναι μαζί μας ανώτατα στελέχη της Aspis Bank,
και της First Business Bank, οι επικεφαλής και ιδιοκτήτες δύο μεγάλων χρηματιστηριακών εταιρειών.

Είναι μαζί μας μερικοί από τους επιφανέστερους εφοπλιστές μας όπως ο κ. Γιώργος Προκοπίου και ο κ. Σπύρος Καρνέσης με αξία στόλου πάνω από 2 δίσεκ. $.

Όπως ίσως γνωρίζετε, η χώρα μας είναι το 1/600 του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά κατέχει το 120/600 , το 20% του παγκόσμιου ναυτιλιακού στόλου.
Χθες, είχαμε μια εξαιρετική συνάντηση με τα μέλη του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου και τον Υφυπουργό Ναυτιλίας της χώρας σας.

Ήδη Έλληνες εφοπλιστές έχουν παραγγείλει από τουρκικά ναυπηγεία (6) πλοία για μεταφορά τσιμέντου και έπονται και άλλες επενδύσεις στην ναυπηγική σας βιομηχανία.

Κύριε Πρωθυπουργέ της Τουρκίας,

Είναι μαζί μας σήμερα τρεις από τους μεγαλύτερους ξενοδόχους της χώρας μας και ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Είναι μαζί μας οι επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, τους οποίους ήδη ακούσατε,
ο Πρόεδρος του Ελληνο – Τουρκικού επιχειρηματικού Επιμελητηρίου, κ. Παναγιώτης Κουτσίκος, που έχει κάνει εξαιρετική δουλειά για την σύσφιξη των επιχειρηματικών μας σχέσεων.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος και η Αντιπρόεδρος, κα. Αλεξάνδρα Πάλλη,

Ο κ. Δημήτρης Καλλιτσάντζης, επικεφαλής και από τους βασικούς μετόχους, της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας,

Η Πρόεδρος των Ελλήνων Σχεδιαστών Μόδας, κα. Δάφνη Βαλέντε, με τους συνεργάτες της, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ, κ. Κωνσταντίνος Θανάσσουλας, της μεγαλύτερης μεταλλευτικής εταιρείας Νικελίου στην Ευρώπη με τους συνεργάτες του, οι οποίοι ήδη ετοιμάζουν κοινές επενδύσεις με τουρκικές εταιρείες.

Είναι μαζί μας ο ιδιοκτήτης και Πρόεδρος του δεύτερου μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας μας, κ. Νίκος Ταβουλάρης.

Είναι μαζί μας ανώτατα στελέχη των τσιμέντων Τιτάνα, που μόλις επένδυσε 90 εκατ. Ευρώ στην Τουρκική Τσιμεντοβιομηχανία.
Ο Πρόεδρος της ΑΓΕΤ Ηρακλής, κ. Μανώλης Κυπριανίδης, της μεγαλύτερης τσιμεντοβιομηχανίας στη χώρα μας.

Είναι μαζί μας σύμβουλοι επιχειρήσεων, επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως ο κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος της INTRALOT και ο κ. Θεόδωρος Φέσσας της INFOQUEST και οι επικεφαλής εμπορικών και βιομηχανικών Επιμελητηρίων από την ελληνική περιφέρεια.

Είναι μαζί μας ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ, κ. Τάσος Φιλιππάκος, που συζητάει με την Technik ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας και ο επικεφαλής και μεγαλύτερος μέτοχος της Aegean Airlines, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης.

Είναι μαζί μας και ο Πρόεδρος και οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Aegean Oil και ο κ. Κυριάκος Μαμιδάκης, επικεφαλής της Mamidakis Οil.

Και τόσοι άλλοι επιχειρηματίες
§ από το χώρο της ενέργειας, από τη ΔΕΗ, τη μεγαλύτερη ίσως βιομηχανία της χώρας μας
§ από τον των τροφίμων,
§ των ιχθυοκαλλιεργειών,
§ των ηλεκτρονικών,
§ του τουρισμού,
§ της φαρμακοβιομηχανίας,
§ των μεταφορών,
§ των logistics,
§ των ασφαλειών,
§ των τηλεπικοινωνιών,
§ αλλά και επιχειρηματίες από τον χώρο
§ της γουνοποιίας, που ήρθαν μαζί μας από την Καστοριά.
§ Από το χώρο της επικοινωνίας οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες CIVITAS και V+O είναι εδώ! Μόλις χθες η CIVITAS συμφώνησε να συγχωνευθεί με την μεγαλύτερη εταιρεία δημοσίων σχέσεων της Τουρκίας, την GLOBAL TANITIM.

Κύριοι Πρωθυπουργοί,

Μια μεγάλη έρευνα γνώμης που έγινε πριν από 4 ημέρες από την Kappa Research (είναι εδώ μαζί μας ο Πρόεδρος και ιδιοκτήτης της κ. Ντίνος Ρουντζούνης) στην Ελλάδα και στην Τουρκία, (σε δείγμα 3000 νοικοκυριών)
δείχνει πως το 75% των Ελλήνων και το 75% των Τούρκων που ρωτήθηκε, θέλει να βελτιωθούν οι σχέσεις μας. Μας ζητάνε να κάνουμε ό, τι πρέπει να κάνουμε
προς αυτή την κατεύθυνση.

Κάθε συνάντηση, κάθε ανταλλαγή, κάθε εμπορική και επιχειρηματική δράση, βοηθά στην κατανόηση του ενός από τον άλλο.
Κάθε χιλιοστό που βελτιώνονται οι σχέσεις μας, είναι πολύτιμο και για τους δύο. Είναι προς όφελος των λαών μας.

Το μέγεθος της αποστολής μας, δείχνει τον δυναμισμό και την εξωστρέφεια της δικής μας οικονομίας, αλλά και την εμπιστοσύνη στις δυνατότητες και προοπτικές της Τουρκίας. Στον δικό σας δυναμισμό!
Με αύξηση 30% στο πραγματικό ΑΕΠ της χώρας σας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια και 400% άνοδο των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο τα τελευταία πέντε χρόνια,
η οικονομία σας βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.

Με το μισό πληθυσμό της Τουρκίας να είναι κάτω από 28 χρονών και με 20 εκατ. Φοιτητές και μαθητές, οι δυνατότητές σας για ευημερία και ανάπτυξη είναι εντυπωσιακές.

Και η δική μας οικονομία, με τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, στο τιμόνι είναι σε πολύ καλό δρόμο.
Μειώνουμε συνεχώς τα ελλείμματά μας, έχουμε διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τις άλλες χώρες – μέλη της ΟΝΕ, μειώσαμε την ανεργία πάνω από 3%, τα τελευταία τέσσερα χρόνια -Ευρωπαϊκό ρεκόρ και αυτό- μειώσαμε όλους τους φορολογικούς συντελεστές οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται με ρυθμούς πάνω από 10%.

Και όμως, υπάρχουν αρκετά σύννεφα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον που κάνουν την ανάγκη για συνεργασία των χωρών μας ακόμα πιο επιτακτική.

Ανοίγονται και απελευθερώνονται νέες αγορές σε όλο τον κόσμο, αλλά υπάρχουν και πολλά προβλήματα:

Έχουμε ήδη καταναλώσει τα μισά κοιτάσματα πετρελαίου που υπήρχαν στον πλανήτη. Το πετρέλαιο έφθασε τα $100 το βαρέλι, πριν υποχωρήσει στα $ 88.

Το κόστος της ενέργειας, θα παραμείνει πανάκριβο. Και όχι μόνο.

· Η προσπάθεια για μεταστροφή καλλιεργειών για την παραγωγή βιοκαυσίμων έχει συντελέσει στην αύξηση των τιμών των γεωργικών προϊόντων κατά 45%, μόνο τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

· Οικονομίες όπως αυτή της Κίνας με φθηνότερο νόμισμα μπορούν και εξάγουν πολύ φθηνά προϊόντα και έχουν μαζέψει συναλλαγματικά αποθέματα πάνω από 1.3 τρισεκ. $.
Αυτό, σε συνεργασία με τη χαμηλή ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας για μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα.

Επίσης
Ο ρυθμός ανάπτυξης στις οικονομίες του χώρου της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης, στην Αμερική και στην Ιαπωνία, μάλλον θα πέσει κάτω από το 2% το 2008!

Η κρίση των δανείων sub-prime έχει προκαλέσει ζημιές πάνω από 400 δισεκ. ευρώ σε τράπεζες και επενδυτές από τις οποίες μόνο τα 100 δισεκ. έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής ως ζημιά στους ισολογισμούς τους.
Αυτό, αλλά και η φημολογία για πολύ μεγάλες ζημιές σε κάποιες πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, έχουν παρασύρει τα χρηματιστήρια προς τα κάτω κάτι που θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στη ροή των επενδύσεων.

· Έχουμε και οι δύο χώρες να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η κανονική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος, είναι 36.5 βαθμοί κελσίου. Με δύο βαθμούς παραπάνω, στους 38.5 βαθμούς κελσίου, νιώθουμε άρρωστοι.
Οι προβλέψεις είναι πως μέχρι το 2050 η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα έχει αυξηθεί κατά 2%. Αρρωσταίνει ο πλανήτης μας, με όλες τις συνέπειες που διαβάζουμε κάθε μέρα. Και οι συνέπειες είναι κοινές για τις δύο χώρες μας.

Είναι δηλαδή, ακόμη πιο επιτακτικό για τις χώρες μας, να βρεθούν πιο κοντά και στα οικονομικά και στα πολιτικά, αλλά και στα θέματα του περιβάλλοντος. Οι λαοί μας θέλουν να ζήσουν καλύτερα. Και η πρόκληση είναι μεγάλη.


Αξιότιμοι Κύριοι Πρωθυπουργοί,
Αγαπητοί φίλοι,

H παρουσία των δύο πρωθυπουργών στο forum αυτό αποτελεί εγγύηση για καλύτερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών για ένα καλύτερο αύριο!

Τελειώνω με δύο στίχους του μεγάλου ποιητή σας,
του Mevlana (Celalledin Rumi) :
«Έψαξα παντού, αλλά δεν ήταν εκεί.
Και μετά κοίταξα μέσα στην καρδιά μου.
Εκεί Τον είδα…Ήταν εκεί και πουθενά αλλού».

Ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία, καλή δύναμη και καλή συνέχεια.