Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Δελτίο Τύπου

Συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα
με τον Κινέζο Υπουργό Εμπορίου κ. Chen Deming

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Hu Jintao, o Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κινέζο Υπουργό Εμπορίου κ. Chen Deming. Αντικείμενο της συζήτησης υπήρξε η προώθηση των διμερών εμπορικών σχέσεων και η ενίσχυση της ήδη σημαντικής ελληνοκινεζικής επιχειρηματικής συνεργασίας.

Στο πλαίσιο της μείωσης του διμερούς εμπορικού ελλείμματος και οι δύο πλευρές κατέθεσαν ενδιαφέρουσες προτάσεις. Ο κ. Chen Deming, δεσμεύτηκε για την προώθηση της εισαγωγής ελληνικού ελαιολάδου, καθώς και για την επίλυση του ζητήματος των φυτουγειονομικών πρωτοκόλλων, που δρουν ανασταλτικά στην εξαγωγή προϊόντων του αγροτικού τομέα. Παράλληλα, ανέφερε το έντονο ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς για την εισαγωγή κατασκευαστικών υλικών ελληνικής παραγωγής.

Ο κ. Δούκας, πρότεινε την σύσταση ενός ελληνοκινεζικού investment equity fund, που θα χρηματοδοτεί προγράμματα στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή μας αφενός και στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας αφετέρου.

Τέλος, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την ανάγκη συγκρότησης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2009, η οποία θα διευθετήσει εκκρεμή ζητήματα, θα οδηγήσει στην υπογραφή νέων συμφωνιών και θα συντελέσει στην βελτίωση των –ήδη εξαιρετικών- διμερών σχέσεων.