Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Δελτίο Τύπου

3η Σύνοδος Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας Ελλάδας – Κροατίας


Η ενδυνάμωση της συνεργασίας σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και του εμπορίου απασχόλησαν την 3η Σύνοδο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας Ελλάδας – Κροατίας, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό την προεδρία της Υφυπουργού Οικονομίας, Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας της Κροατίας κας Tamara Obradovic Mazal και του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας και η Υφυπουργός Οικονομίας, Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας της Κροατίας κα. Mazal στις συζητήσεις που είχαν εξέτασαν τις δυνατότητες συνεργασιών στους τομείς της ενέργειας και του φυσικού αερίου, τα πετρελαιοειδή, τη ναυτιλία και τις μεταφορές αλλά και την κατασκευή σε κροατικά ναυπηγεία ειδικών πλοίων τα οποία χρησιμοποιούνται σε υποθαλάσσιες κατασκευές. Παράλληλα ήταν έντονο το ενδιαφέρον από την Κροατική πλευρά όσον αφορά
τον τουρισμό και ειδικότερα τις δυνατότητες που παρέχει η Κροατία για ελληνικές τουριστικές επενδύσεις.

Κατά τη σύγκληση της ΜΔΕ Ελλάδας - Κροατίας επαναβεβαιώθηκε η καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας «Πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου» (Π.Α.Ι.), την προεδρία του οποίου αναλαμβάνει, από τη νέα χρονιά, η Ελλάδα. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας αναφερόμενος στην επόμενο σύνοδο της «Πρωτοβουλίας Αδριατικής – Ιονίου» πρότεινε να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο σε νησί του Ιονίου, και πιθανόν στην Κέρκυρα.

Το άριστο κλίμα των συνομιλιών επισφράγισαν δύο συμφωνίες που υπογραφήκαν μεταξύ Ελλάδας και Κροατίας, το Πρωτόκολλο Οικονομικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας που υπέγραψαν η Υφυπουργός Οικονομίας, Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας της Κροατίας κα Mazal και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας, καθώς και το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΚΑΠΕ και του αντίστοιχου οργανισμού της Δημοκρατίας της Κροατίας ¨ΕΙΗΡ¨.