Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Επίσκεψη ΥΦΥΠΕΞ κ. Δούκα στη Σερβία - Συναντήσεις με μέλη της Σερβικής Κυβέρνησης

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας κ. Μίρκο Τσβέτκοβιτς και μέλη της Σερβικής Κυβέρνησης είχε χθες και σήμερα κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Σερβία ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας, συνοδευόμενος από περισσότερους από 80 Έλληνες επιχειρηματίες και επενδυτές, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Ενέργειας και Μεταλλείων, κ. Πέταρ Σκούντριτς, ο οποίος σε δηλώσεις του σημείωσε πως «υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι Έλληνες επιχειρηματίες» επισημαίνοντας ότι θα γίνει πλήρης καταγραφή αυτών. «Μας ενδιαφέρει -πέρα από το να επενδύσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Σερβία- να δημιουργηθούν και ελληνο-σερβικές κοινοπραξίες» ανέφερε ο κ. Δούκας και πρόσθεσε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα εργαστούν οι δύο χώρες.

Ακολούθως ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε συνεργασία με τον Υπουργό Εμπορίου και Υπηρεσιών της χώρας, κ. Μιλοσάβλιεβιτς και στη συνέχεια με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας κ. Γιέρεμιτς. Κατά τη συνάντηση με τον κ. Γιέρεμιτς συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας αλλά και θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας ευχαρίστησε για τη «σθεναρή και σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στη Σερβία στον οικονομικό και πολιτικό τομέα, καθώς και για την υποστήριξη της χώρας μας στην πορεία της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο περιθώριο της επίσκεψής του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας επισκέφθηκε -συνοδευόμενος από τον Σέρβο Υπουργό Πολιτισμού κ. Μπραντιτς- τον Πύργο Νεμπόισα. Ο πύργος συντηρήθηκε με δωρεά της Ελλάδας ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, εν όψει της εκεί εγκατάστασης μουσείου αφιερωμένου στον Ρήγα Φεραίο αφού στο χώρο αυτό - που αποτελεί ένα από τα πλέον ιστορικά μνημεία του Βελιγραδίου - φυλακίστηκε και δολοφονήθηκε ο Ρήγας Φεραίος το 1798.