Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Δελτίο Τύπου

Αποτελέσματα επίσημης επίσκεψης ΥΦΥΠΕΞ κ. Πέτρου Δούκα στη Σερβία επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής

Εξαιρετικές εντυπώσεις άφησε η επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα στο Βελιγράδι από τις 2 έως τις 4 Νοεμβρίου, επικεφαλής αποστολής στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από εκατό Έλληνες επιχειρηματίες και ελληνικές επιχειρήσεις.
Η Ελλάδα έδωσε το παρόν στο Βελιγράδι «τώρα στα δύσκολα, στο μέσο της διεθνούς οικονομικής κρίσης» τόνισε ο κ. Υφυπουργός. «Οι Έλληνες έχουν επενδύσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ στη Σερβία. Είμαστε εδώ για το νέο κύμα Ελληνικών επενδύσεων στη χώρα σας. Είμαστε εδώ για να προωθήσουμε όλα τα θέματα που αφορούν την οικονομική και επιχειρηματική μας συνεργασία και την συνεργασία μας για την κατασκευή του οδικού άξονα Χ (δέκα), την οποία ενισχύουμε με 100 εκατομ. ευρώ από το πρόγραμμα του ‘ΕΣΟΑΒ’» ανέφερε ο κ. Δούκας μιλώντας προς τους επιχειρηματίες και επενδυτές που συμμετείχαν στο Επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι.
Οι Έλληνες επιχειρηματίες πραγματοποίησαν πάνω από 300 συναντήσεις με Σέρβους επιχειρηματίες, κυβερνητικά στελέχη και δημόσιους φορείς.
Κατά τις επαφές που είχε στο Βελιγράδι ο Υφυπουργός κ. Δούκας με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας για περισσότερο από μία ώρα, καθώς και με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ντίνκιτς και τους Υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας και Δημοσίων Έργων, συζητήθηκαν και δρομολογήθηκαν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ήδη εγκατεστημένες στη Σερβία ελληνικές επιχειρήσεις και χαράχθηκε η νέα πορεία στις επιχειρηματικές σχέσεις μας.
Το ενδιαφέρον για τα νέο κύμα ελληνικών επενδύσεων μπορεί να εστιασθεί στους τομείς της κατασκευής και εκσυγχρονισμού υδροηλεκτρικών μονάδων, στη κατασκευή εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρισμού, στην αξιοποίηση των τεραστίων κοιτασμάτων tar sands και shale oil, στις κατασκευές και το οδικό δίκτυο, στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, στην αποκρατικοποίηση του αεροδρομίου του Βελιγραδίου, στην ανάπτυξη του κλάδου των τροφίμων, στην αποκρατικοποίηση του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας, κλπ.
Ο κ. Δούκας έδωσε και διάλεξη στο πανεπιστήμιο Megatrends του Βελιγραδίου παρουσία περισσοτέρων από 400 φοιτητών, με θέμα «Σύγχρονες σκέψεις των Αρχαίων Ελλήνων: Γνώση, Δημοκρατία, Μεσαία Τάξη, Κομμουνισμός, Ηγετικές Αρετές και το Νόημα της Ζωής».