Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Δελτίο Τύπου

Επίσκεψη ΥΦΥΠΕΞ κ. Δούκα στη Σερβία - Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Mirko Cvetkovic

Με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας κ. Mirko Cvetkovic συναντήθηκε στο Βελιγράδι σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα συνοδευόμενος από περίπου ογδόντα Έλληνες επιχειρηματίες.
Ο κ. Δούκας μετά τη συνάντηση που είχε έκανε λόγο για ένα δεύτερο κύμα ελληνικής επιχειρηματικής ‘εισβολής’ στη Σερβία και υπογράμμισε «Με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας συζητήσαμε τα προβλήματα που προκύπτουν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά και πιο ειδικά τα προβλήματα που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Σερβία. Βρισκόμαστε εδώ σε μια δύσκολη περίοδο για όλες τις οικονομίες, αλλά ταυτόχρονα και για να βοηθήσουμε στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας».
Νωρίτερα το πρωί πραγματοποιήθηκε Επιχειρηματικό Φόρουμ τις εργασίες του οποίου άνοιξε με ομιλία του ο Σέρβος Πρωθυπουργός κ. Mirko Cvetkovic. Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας αναφέρθηκε στις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας, δυνατότητες οι οποίες δίνονται για τους επενδυτές από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που υλοποιεί η Κυβέρνηση του. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας υπογράμμισε ότι είναι «τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, εν μέσω της οικονομικής κρίσης είναι η κατάλληλη στιγμή για τους επιχειρηματίες να κοιτάξουν μπροστά και να διακρίνουν ευκαιρίες».
Αναφερόμενος στις Ελληνικές επενδύσεις ο κ. Δούκας σημείωσε ότι αυτές «ξεπερνούν τα 2,5 δις € και περισσότεροι από 27.000 Σέρβοι εργάζονται σε επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων σε τομείς όπως ο τραπεζιτικός, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, η βιομηχανία τροφίμων, οι κατασκευές, οι υποδομές, τα χημικά, το real estate κλπ».
Ο κ. Δούκας υπογράμμισε ότι «μέγιστη προτεραιότητα δίνεται στην κατασκευή του Παν-Ευρωπαικού Διαδρόμου Χ, ο οποίος θα ενώνει την Θεσσαλονίκη και το Βελιγράδι με την Κεντρική Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να συνεισφέρει 100 εκατ. € για την κατασκευή του νοτίου τμήματος του Διαδρόμου Χ στη Σερβία. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 475 εκατ. €. Πιστεύουμε ότι μόλις ολοκληρωθεί θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και των δύο κρατών καθώς και στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Παράλληλα θα ενώσει την Σερβία με τα μεγαλύτερα δίκτυα μεταφορών της Ευρώπης και θα ενδυναμώσει τους δεσμούς με την Ε.Ε. Η κυβέρνησή μας υποστηρίζει πλήρως αυτό το σχέδιο, το οποίο πρόκειται να προωθήσει περαιτέρω την οικονομική συνεργασία στα Βαλκάνια».
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας συναντήθηκε με τον Υπουργό Ενέργειας και Μεταλλείων κ. Πέταρ Σκούντριτς. «Κάναμε μια πλήρη καταγραφή των ευκαιριών που υπάρχουν στον τομέα της ενέργειας. Εκφράσαμε το ενδιαφέρον μας για τη δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων μεταξύ Ελληνικών και Σερβικών εταιρειών» δήλωσε ο Έλληνας Υφυπουργός. Από την πλευρά του ο Σέρβος Υπουργός Ενέργειας χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και όπως είπε, η εντύπωση που δημιουργήθηκε είναι ότι η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται για επενδύσεις σε όλους τους κλάδους της ενέργειας.