Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Δελτίο Τύπου

Συνάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα και Ελλήνων επιχειρηματιών με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου της Αιγύπτου κ. Rachid Mohammed Rachid

Θέματα επενδύσεων και συνεργασιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος συζήτησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου της Αιγύπτου κ. Rachid Mohammed Rachid κατά το γεύμα εργασίας που είχαν χθες το μεσημέρι με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων επιχειρηματιών.
Οι συζητήσεις που έγιναν έρχονται ως συνέχεια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών στο Κάιρο τον προηγούμενο Μάρτιο συνοδευόμενος από 120 περίπου Έλληνες επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν σημαντικές συναντήσεις και τέθηκαν οι βάσεις για επιχειρηματικές συνεργασίες σε αρκετούς τομείς.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας συζητήθηκαν αναλυτικά οι προοπτικές επιχειρηματικών συνεργασιών ενώ επιβεβαιώθηκε η θέληση των επιχειρηματικών κοινοτήτων για μεγαλύτερη και σημαντικότερη συνεργασία σε πολλούς τομείς της οικονομίας αλλά και του πολιτισμού.
Όπως σημειώθηκε στη συνάντηση «Ο γεωπολιτικός και οικονομικός ρόλος των δύο χωρών στην περιοχή είναι στρατηγικής σημασίας και θα πρέπει να προωθήσουμε τις δυνάμεις της αγοράς να αναλάβουν δράσεις οι οποίες θα επιτύχουν σημαντικά αποτελέσματα επ΄ ωφελεία των λαών μας».
Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι υπάρχει - τόσο από την Ελληνική όσο και από την Αιγυπτιακή επιχειρηματική κοινότητα – ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνεργασιών στον τραπεζικό τομέα, στη ναυτιλία, στις ιδιωτικές ασφαλίσεις, στην εξερεύνηση και εξόρυξη πετρελαϊκών κοιτασμάτων, στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, στην ποιοτική αναβάθμιση του περιβάλλοντος, στα τρόφιμα, τα ηλεκτρονικά, τις τηλεπικοινωνίες, και τον τουρισμό.
Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σε θέματα που αφορούν την προοπτική συνεργασίας στο πλαίσιο για την Ένωση στη Μεσόγειο. Ειδικότερα κατέγραψαν το ενδιαφέρον τους να συνεργαστούν επωφελούμενοι των ειδικών χρηματοδοτικών πλαισίων μέσω των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να υποστηρίξει χρηματοδοτικά προγράμματα συνεργασίας με τις χώρες τις Μεσογείου.
Στο γεύμα εργασίας που ακολούθησε συμμετείχε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Λίλας Θεόδωρος, καθώς και επιχειρηματίες οι οποίοι συζήτησαν θέματα επιχειρηματικής συνεργασίας: Γ. Βαρδινογιάννης (ΑΝΕΚ), Σ. Καπράλος (Χρηματιστήριο Αθηνών), Ι. Κούστας (ΔΑΝΑΩ SHIPPING CO. LTD), Ν. Κουτσιάνας (APIVITA), K. Kουτσός (MILTECH HELLAS), Θ. Λαβίδας (LAVIPHARM), Β. Μανιός (ΤRANSMAN SHIPPING ENTERP. S.A.), Α Μάνος (ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ), K. Mπακούρης (ΒΙΟΧΑΛΚΟ), Δ. Παπαλεξόπουλος (ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΤΙΤΑΝ Α.Ε.), Α. Πίττα-Χαζαπή (ΑΤΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ), Σ. Σκανδάμης (EFG EUROBANK), Γ. Στεφανής (ΣΕΛΟΝΤΑ), Γ. Στρίντζης (STRINTZIS LINES SHIPPING S.A), N. Φαραζής (DRAGOBOAT).