Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Συνέντευξη στη εφημερίδα REAL NEWS

Το πακέτο των 28 δις ενίσχυσης των τραπεζών επικρίθηκε εντονότατα ως προς τους όρους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα όσα είπε ο κ. Βγενόπουλος.

Το πακέτο είναι και στο «ίδιο πνεύμα» και στο «ίδιο μήκος κύματος» με τα αντίστοιχα στις ΗΠΑ, της Βρετανίας και των άλλων κρατών. Στοχεύει στο να δοθεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις και για δάνεια για στέγαση και όχι για να ξελασπώσουν οι τραπεζίτες. Γι’ αυτό και οι τραπεζίτες δεν το δέχθηκαν ευνοϊκά..

Η κρίση ήλθε για μας ή θα έλθει;

Ήρθε και θα οξυνθεί τους επόμενους μήνες. Θα διαρκέσει τουλάχιστον άλλους 12 μήνες. Αλλά θα την ξεπεράσουμε.

Τι άλλα μέτρα βοηθάνε τους πολίτες;
Εγγυήσεις του ΤΕΜΠΜΕ για το 80% δανείων μέχρι 350 χιλ. ευρώ για μικρές επιχειρήσεις –αρκεί να ήταν κερδοφόρες τα τελευταία τρία χρόνια, επιδότηση του επιτοκίου, στήριξη των νέων αγροτών, επίδομα θέρμανσης. Σχεδιάζουμε και πολλά άλλα. Πρέπει όμως να αντιμετωπίσουμε πρώτα δύο σκοπέλους: 1. Την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν επιτρέπει χαλάρωση δεδομένου του ύψους των ελλειμμάτων και του χρέους και 2. Τις διεθνείς αγορές που ήδη έχουν ανεβάσει το κόστος δανεισμού του Δημοσίου. Μην ξεχνάτε θα χρειασθεί να δανεισθούμε πάνω από 41 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο δωδεκάμηνο. Χρειάζεται μεγάλη υπευθυνότητα στους χειρισμούς.

Διαδοχή Καραμανλή: Σενάριο επιστημονικής φαντασίας όπως λένε κάποιοι ή σενάριο στο ορατό μέλλον;

Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Με Καραμανλή και τις επόμενες και τις μεθεπόμενες εκλογές.

Μπακογιάννη – Αβραμόπουλος δείχνουν οι μετρήσεις. Εσείς ποιόν θα δείχνατε;

Είναι ανεπίκαιρες τέτοιες συζητήσεις. Και οι δύο είναι πολύ άξιοι συνάδελφοι. Γενικά η παράταξη μας έχει εξαιρετικά στελέχη και πολύ πλούσιο «πάγκο».

Γιατί παραπέμπουν σ’ εσάς οι πρώην και νυν συνάδελφοι σας;

Άλλα καταγράφονται στα πρακτικά της Εξεταστικής και άλλα βγαίνουν στα πρωτοσέλιδα. Η προσπάθεια δημιουργίας τέτοιων εντυπώσεων είναι μεθοδευμένη, και συντονισμένη. Αριστοτεχνικά.

Νιώσατε ότι σας μαχαιρώνουν… συντροφικά

Όχι. Απ’ όσα πρακτικά έχω προλάβει να διαβάσω, άλλα λένε οι συνάδελφοι και άλλα εμφανίζονται σε κάποιες εφημερίδες. Όσα έχουν πράγματι ειπωθεί, αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Είχατε συνειδητοποιήσει τότε το διακύβευμα αυτής της υπόθεσης ή την αντιμετωπίσατε διαδικαστικά;

Δείτε το ως εξής: Η Μονή διεκδικούσε μια έκταση για την οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου από το 1999 και μετά συμφωνούσαν ότι πράγματι δεν ανήκε στο Δημόσιο. Καμία υπηρεσία δεν εισηγήθηκε ότι ίσως να άνηκαν οι εκτάσεις αυτές στο Δημόσιο. Και το «όλον ΠΑΣΟΚ» είχε πλήρως αποδεχθεί τις εισηγήσεις αυτές και είχε παραδώσει τις εκτάσεις στη Μονή με επίσημα πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής.

Ακόμη κι αν δεν παραχωρούσατε όπως λέτε εκτάσεις με την απόφασή σας, τι λόγο είχατε να παραιτηθείτε μιας δίκης;

Πρώτον. Δεν παραιτήθηκε κανείς από την δίκη. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θεώρησε πως η δίκη ήταν χαμένη, αφού το ίδιο το Δημόσιο επί ΠΑΣΟΚ είχε παρόδόσει και μεταγράψει όλες τις εκτάσεις στη Μονή. Γι’ αυτό εισηγήθηκε να συναινέσει το Δημόσιο στο να μην βγει απόφαση, «διατηρώντας όμως όλα, χωρίς καμία εξαίρεση, τα δικαιώματά του». Καμία παραίτηση.

Ποιος είχε καταθέσει την αγωγή; Το Δημόσιο διεκδικούσε από την Μονή;
Αντιθέτως. Η Μονή κατέθεσε αγωγή και διεκδικούσε από το Δημόσιο, όχι το Δημόσιο από τη Μονή. Επίσης σημειώστε πως αυτά που διεκδικούσε η Μονή αφορούσαν το ¼ περίπου της συνολικής αξίας των εκτάσεων. Και ενώ εκκρεμούσε η δίκη από τον Ιανουάριο του 2003, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε και παρέδωσε τον Ιούνιο του 2003 και τα υπόλοιπα ¾. Γιατί δεν περίμενε την ολοκλήρωση της δίκης και τώρα ζητάει τα ρέστα; Έπρεπε να είχαν συστήσει προανακριτική για τον εαυτό τους, γι’ αυτό και για πολλά άλλα θέματα. Δεύτερον. Δεν παρέδωσα εγώ καμία έκταση. Όλες μα όλες οι εκτάσεις είχαν παραδοθεί στη Μονή από το 1999 έως το 2003. Όλες!

Θα χειριζόσασταν διαφορετικά σήμερα την ίδια υπόθεση

Με τόσα νέα στοιχεία, φυσικά. Καμία εμπειρία δεν μένει αναξιοποίητη.

Πέρα απ’ όλα νιώθετε πολιτικά υπεύθυνος στο μερίδιο που σας αναλογεί

Είμαι υπεύθυνος για κάθε μου πράξη.

Νιώθετε πως ο πρωθυπουργός σας εμπιστεύεται και σας αντιμετωπίζει όπως παλιά

Φυσικά. Έτσι δείχνει.

Έχετε κάποιες ριζοσπαστικές προτάσεις για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Ένα παράδειγμα;
Ναι. Να βοηθήσουμε την οικοδομική και στεγαστική δραστηριότητα με απλοποίηση και ελάφρυνση των κανόνων που αφορούν τους συντελεστές δόμησης, τις χρήσεις γης, κλπ., ώστε να μπορεί τα ακίνητα να αξιοποιούνται πιο αποτελεσματικά και να προσελκύουν περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια.
1. Για παράδειγμα για την Ανατολική Αττική η αρτιότητα των οικοδομήσιμων οικοπέδων εκτός σχεδίου να περιορισθεί από τα 20 στα 8 στρέμματα –οι σχετικές διατάξεις για την αρτιότητα οικοπέδων που υπήρχαν ως ενιαία οικόπεδα των 4 στρεμμάτων πριν το 1979 εξακολουθούν να ισχύουν.
Δηλαδή, να επιτραπεί η εκτός σχεδίου δόμηση με συντελεστή 3,5% στα άνω των 8.000 τ.μ. οικόπεδα ή αγροκτήματα (θα κτίζονται 280 τ.μ.). Δίνεται, όμως, η δυνατότητα της “συνένωσης», δηλ. της ενοποίησης αγροκτημάτων ή οικοπέδων μικρότερης εκτάσεως, προκειμένου να προκύψει οικόπεδο ή αγρόκτημα 8.000 τμ. και άνω.
2. Στα αγροκτήματα που υπάρχει ιδιωτικό δάσος (ως τέτοιο να νοείται δασική έκταση που δημιουργήθηκε μετά το 1975 σε ιδιωτική έκταση) να επιτρέπεται η δόμηση στο μη δασικό τμήμα με συντελεστή 3% (επί της μη δασικής έκτασης του αγροκτήματος, θα κτίζονται 90 τ.μ.), εφόσον το τελευταίο έχει εμβαδόν τουλάχιστον 3.000 τ.μ. . Κατ’ αυτό τον τρόπο θα υπάρξει αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας με τη δημιουργία ιδιοκτησιών τύπου “φάρμας”. Επιπλέον, θα αποκτήσουν αξία οικόπεδα και αγροκτήματα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων, που σήμερα δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για οικιστικούς σκοπούς.
Σημαντικό είναι, σε πρώτη φάση για την Αττική (όπου το πρόβλημα είναι οξύτερο) και στη συνέχεια για την υπόλοιπη χώρα, να συνταχθούν άμεσα δασικοί χάρτες με ορθοφωτογράφηση 1:1500 από αέρος και επεξεργασία τους από ηλεκτρονικό υπολογιστή.
3. Και για τους «ορεινούς όγκους» να δοθεί η δυνατότητα ήπιας οικοδόμησης ανάλογα με την «ζώνη». Οι χάρτες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού του 1974 και απέχουν πολύ από την σημερινή κατάσταση. Χρειάζεται εξορθολογισμός.
4. Στο ζήτημα της έκδοσης οικοδομικών αδειών η απλούστευση των διαδικασιών να μπορεί να επιτευχθεί με την υποβολή μιας απλής δήλωσης από πλευράς του μηχανικού σχετικά με τα στοιχεία του οικοπέδου και της προς ανέγερση οικοδομής. Η εξακρίβωση των στοιχείων που έχει δηλώσει ο μηχανικός θα διενεργείται σε βάθος χρόνου με σειρά και από συνεργεία που θα καθορίζονται κεντρικά, από υπολογιστή, χωρίς “ανθρώπινη„ παρέμβαση.

5. Επίσης να δώσουμε τη δυνατότητα τακτοποίησης «δευτερευουσών» οικοδομικών υπερβάσεων: πέργολες και ημιυπαίθριοι χώροι, γκαράζ, αλλαγή χρήσης σε υπόγεια, με καταβολή ενός σημαντικού εφάπαξ ποσού νομιμοποίησης.