Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Συνέντευξη του ΥΦΥΠΕΞ κ. Π. Δούκα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ (1.11.08)

«Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για επενδύσεις στη Σερβία»

Διήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι πραγματοποιεί από σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας, συνοδευόμενος από περισσότερους από 90 Έλληνες επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη σερβική οικονομία.

«Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, εμείς ως μακροχρόνιος εταίρος του σερβικού λαού θέλουμε να δείξουμε την ισχυρή εμπιστοσύνη και υποστήριξη στη σερβική οικονομία και την μελλοντική της προοπτική», είπε ο κ. Δούκας.

«Έρχομαι επικεφαλής 90μελούς επιχειρηματικής αποστολής για να υπογραμμίσω την μεγάλη σημασία που έχει για την Ελλάδα και την περιοχή η σερβική οικονομία», τόνισε ο κ. Δούκας, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για «το δεύτερο μεγάλο κύμα Ελλήνων επιχειρηματιών που επιθυμούν να επενδύσουν στη Σερβία»

Ο Έλληνας αξιωματούχος, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία του ελληνικού ΥΠΕΞ, τονίζει ότι στο Βελιγράδι φέρνει το μήνυμα ότι η χώρα του επιθυμεί να έχει ενεργή παρουσία στη Σερβία και να ενισχύσει την ευρωπαϊκή της προοπτική.

«Εμείς επιθυμούμε να φέρουμε επενδύσεις και γνώσεις με στόχο τον εμπλουτισμό των υποδομών της χώρας σας καθώς και να συμβάλουμε στην υλοποίηση του κοινού μας στόχου, τη δημιουργία ειρηνικής και ευημερούσας περιοχής, μέσω της αδιάκοπης συνεργασίας μας», δήλωσε ο κ. Δούκας.

Ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι οι ελληνικές εταιρείες, κατά την τελευταία δεκαετία, επένδυσαν σε σχεδόν όλους τους κλάδους της σερβικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της μεταλλουργίας, της κλωστοϋφαντουργίας, τροφίμων, των τηλεπικοινωνιών και της κινητής τηλεφωνίας, ενώ ένας μεγάλος αριθμός ελληνικών εταιρειών ασχολείται με τον εμπορικό και τραπεζικό τομέα στη Σερβία.

Οι ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία ξεπέρασαν τα 2,5 δις €, και περισσότεροι από 27.000 Σέρβοι πολίτες απασχολούνται σε ελληνικές επιχειρήσεις, τόνισε ο Έλληνας αξιωματούχος.

«Όμως, στην εποχή των νέων τεχνολογιών θα πρέπει να αναζητηθούν περαιτέρω δυνατότητες για την αύξηση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας», επισήμανε ο κ. Δούκας.

Η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στη σερβική αγορά μπορεί περαιτέρω να ενισχυθεί, δήλωσε ο κ. Δούκας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου στη χώρα.

Ο κ. Δούκας θεωρεί ότι οι άριστες οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας, δείχνουν την ικανότητα των επιχειρηματικών κύκλων των δύο χωρών να αναλάβουν ευθύνες ακόμη μεγαλύτερου βαθμού στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
«Οι ελληνικές εταιρείες είναι έτοιμες για την από κοινού συμμετοχή σε έργα σε όλους τους οικονομικούς τομείς της περιοχής», επισήμανε ο κ. Δούκας.
Αναφερόμενος στην επίκαιρη διεθνή οικονομική κρίση, ο κ. Δούκας υπενθύμισε ότι για τη Σερβία έχουν προβλεφθεί τα μεγαλύτερα κονδύλια του ΕΣΟΑΒ.
Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι η Σερβία παραμένει για την Ελλάδα αγορά στρατηγικής σημασίας, που προσφέρει μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης σε σημαντικούς τομείς, όπως είναι ο τραπεζικός, των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, των υποδομών και ο κατασκευαστικός.

«Η απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να μειώσει την γραφειοκρατία, να συνεχίσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να παράσχει φορολογικές ελαφρύνσεις, καθώς και το γεγονός ότι η Σερβία βαδίζει προς την ευρωπαϊκή της ενσωμάτωση και υπέγραψε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τις γειτονικές χώρες, αναμφισβήτητα θα καταστήσει τη χώρα σας ακόμη πιο ελκυστική για επενδύσεις», εκτίμησε ο κ. Δούκας.

Η σερβική αγορά ακινήτων, σύμφωνα με τον κ. Δούκα, παρέχει μεγάλες δυνατότητες για επενδύσεις και οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να προσφέρουν τις γνώσεις τους σε αυτόν το τομέα.

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα έργα στη Σερβία, για τα οποία ενδιαφέρεται η Ελλάδα, τόνισε ότι στο πλαίσιο του ΕΣΟΑΒ επί συνόλου 550 εκ. ευρώ, τα 232,5 εκ. ευρώ αφορούν έργα στη Σερβία.

«Ιδιαίτερη προτεραιότητα έχει το έργο της κατασκευής του Άξονα Χ, που συνδέει την Θεσσαλονίκη και το Βελιγράδι με την Κεντρική Ευρώπη. Η Ελλάδα αποφάσισε να επενδύσει 100 εκ. ευρώ στη κατασκευή του τμήματος του Άξονα Χ, Γκράμποβνιτσα-Βλαντιτσιν Χαν-Λεβοσόγιε», υπενθύμισε ο κ. Δούκας.

Το δεύτερο σημαντικό έργο είναι το «Πρόγραμμα οπτικών ινών της ΝΑ Ευρώπης», στο οποίο, σύμφωνα με τον κ. Δούκα η Ελλάδα συμμετέχει με 4,9 από τα συνολικά 6,1 εκ. ευρώ.

Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται ταυτόχρονα και σε άλλες τρείς χώρες και προβλέπει τη δημιουργία δικτύου γρήγορου διαδικτύου, μέσω οπτικών ινών που θα συνδέσει τους διάφορους οργανισμούς με το πανευρωπαϊκό δίκτυο GEANT, ανέφερε ο Έλληνας αξιωματούχος.

Πέραν τούτου προβλέπονται μέσω του ΕΣΟΑΒ 46,5 εκ. ευρώ για επενδύσεις στην ιδιωτική παραγωγή. Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί έργα ύψους 20,42 εκ. ευρώ στα οποία η Ελλάδα συμμετέχει με 6,1 εκ. ευρώ, ενώ 2,3 εκ. ευρώ θα διατεθούν για την υλοποίηση των επονομαζόμενων μικρών έργων εκ των οποίων 467.417 ευρώ αφορούν έργα που υλοποιεί η ελληνική διπλωματική αποστολή στο Βελιγράδι, επισήμανε ο κ. Δούκας.

Ο Έλληνας αξιωματούχος, όπως ανακοινώθηκε, στις 3 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «Κοντινένταλ» θα προσφωνήσει το συνέδριο «Ενίσχυση των Επιχειρηματικών Σχέσεων-Δυνατότητες για επενδύσεις: Ελλάδα και Σερβία στη ΝΑ Ευρώπη» κατά τη διάρκεια του οποίου, αξιωματούχοι της σερβικής κυβέρνησης θα προσφωνήσουν τους Έλληνες και Σέρβους επιχειρηματίες.

«Σημαντικό η EULEX να είναι ουδέτερη ως προς το καθεστώς του Κοσόβου»

Ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ Πέτρος Δούκας δήλωσε στο ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ ότι είναι σημαντικό η αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο να είναι «ουδέτερη ως προς το καθεστώς, σύμφωνα με την απόφαση 1244 και υπό την αιγίδα των ΗΕ».

«Στην ΕΕ υφίστανται διαφορετικές απόψεις σε ό,τι αφορά στην αναγνώριση του Κοσόβου ως ανεξάρτητης χώρας. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό η EULEX να λειτουργήσει στο ουδέτερο για το καθεστώς του Κοσόβου πλαίσιο των ΗΕ», δήλωσε ο κ. Δούκας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΤΑΝΙΟΥΓΚ.

Ο Έλληνας υψηλόβαθμος αξιωματούχος επισήμανε ότι για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική ανάπτυξη της EULEX είναι απαραίτητη η συνεργασία με το Βελιγράδι.

Ο κ. Δούκας θεωρεί ότι η ανάπτυξη της περιοχής είναι σημαντική για τη βελτίωση της ζωής όλων εκείνων που ζουν στο Κόσοβο, ιδιαίτερα για τη σερβική μειονότητα, και για τη δημιουργία συνθηκών για αποκλιμάκωση της έντασης.

«Πρέπει να στρέψουμε τη προσοχή μας στον εκρηκτικό βαθμό ανεργίας και υπανάπτυξης που επικρατούν στο Κόσοβο. Η γκρίζα οικονομία μπορεί να οδηγήσει σε γκρίζα πολιτική» δήλωσε ο κ. Δούκας, ο οποίος έρχεται στο Βελιγράδι για διήμερη επίσκεψη, επικεφαλής μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής.

Σε ό,τι αφορά στην πιθανή αναγνώριση του Κοσόβου ο κ. Δούκας δήλωσε ότι «η Ελλάδα ως χώρα της περιοχής παρακολουθεί τις εξελίξεις επιτόπου με πολλή προσοχή».

«Η θέση μας σε ό,τι αφορά στην αναγνώριση, που είναι κυρίαρχο δικαίωμα κάθε χώρας, διαμορφώνεται με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα, την σταθερότητα στη περιοχή και το διεθνές δίκαιο», επισήμανε ο κ. Δούκας.

Η Ελλάδα ψήφισε υπέρ της πρότασης της Σερβίας στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, η οποία ζήτησε την γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου για την νομιμότητα της αναγνώρισης του Κοσόβου, υπενθύμισε ο κ. Δούκας και τόνισε ότι η θέση αυτή δεν θα πρέπει να εκληφθεί μόνο ως χειρονομία υποστήριξης της φιλικής Σερβίας.

«Η θέση μας αυτή είναι απτή απόδειξη συνέπειας που χαρακτηρίζει την εξωτερική μας πολιτική σε θέματα τέτοιας φύσης» είπε ο κ. Δούκας.

Ο υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία του ελληνικού ΥΠΕΞ, θεωρεί ότι είναι καιρός για «αποκοσοβοποίηση» της σερβικής πολιτικής σκηνής.

«Είναι καιρός να προχωρήσετε και να ασχοληθείτε με άλλες εξίσου σημαντικές προτεραιότητες, την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας σας και την οικονομική της ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Δούκας και υπενθύμισε ότι η Αθήνα πάντοτε υποστήριζε σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα ενεργοποιηθεί η μεταβατική συμφωνία εμπορίου ΕΕ και Σερβίας καθώς και η επικύρωση της ΣΣΣ.

«Όπως γνωρίζετε στην Ε.Ε υπάρχουν ακόμη κάποιοι που υποστηρίζουν ότι η Σερβία θα πρέπει να επιδείξει ακόμη μεγαλύτερη ετοιμότητα σε ό,τι αφορά στη συνεργασία της με το Διεθνές Δικαστήριο. Εμείς θεωρούμε ότι είναι καιρός η ΕΕ να αποδείξει ότι εκτιμά τις μέχρι σήμερα προσπάθειες της Σερβίας, επιτρέποντας την ενεργοποίηση της μεταβατικής συμφωνίας και επιταχύνοντας την επικύρωση της ΣΣΣ» υπογράμμισε ο κ. Δούκας.

«Σε αυτό το πλαίσιο η Αθήνα θεωρεί ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο και άλλων επισήμων της ΕΕ, ότι η Σερβία έχει πιθανότητες να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας κατά τη διάρκεια του 2009, είναι πολύ θετικές», κατέληξε ο κ. Δούκας.