Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Επίσημη Επίσκεψη στο Βιετνάμ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας, παρουσία των Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ κ. Nguyen Minh Triet, υπέγραψε σήμερα στο Hanoi, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, τρεις διμερείς συμφωνίες συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δούκας και ο Υφυπουργός Προγραμματισμού και Εμπορίου του Βιετνάμ κ. Nguyen Bich Dat συνυπέγραψαν Συμφωνία Προώθησης και Αμοιβαίας Προστασίας Επενδύσεων, με στόχο να τεθεί το πλαίσιο τόσο της προώθησης των επενδύσεων όσο και της προστασίας αυτών, για την περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με αμοιβαίο όφελος.

Επίσης, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών από τον κ. Δούκα και τον ομόλογό του κ. Nguyen Quoc Cuong. Στόχος της συμφωνίας είναι η έναρξη και μονιμοποίηση διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων, η ανταλλαγή πληροφοριών και η συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών.

Τέλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας και ο Υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου κ. Hguyen Thanh Bien συνυπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας που αφορά στον Τομέα Ενέργειας με στόχο την προώθηση των επενδύσεων και την δημιουργία κοινοπραξιών κτλ, για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σχετικά με τις νέες πηγές ενέργειας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο κ. Δούκας εξήρε την πρόοδο της οικονομίας του Βιετνάμ και δήλωσε πως «ήδη “γυρίσαμε σελίδα” στις οικονομικές μας σχέσεις. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, ιχθυοκαλλιεργειών, δομικών υλικών, στον τουρισμό και τη ναυπηγική, ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι οι συμφωνίες της ΙΝΤΡΑΛΟΤ με την περιφέρεια Ho Chi Minh (Σαϊγκόν).»