Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Δελτίο Τύπου

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας - Μολδαβίας
για την υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων στον τομέα της ενέργειας

Η βούληση των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Μολδαβίας για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ειδικότερα, εκφράζεται στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου «International Black Sea Energy Policy» ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας και ο Μολδαβός Υφυπουργός Ενέργειας & Φυσικών Πόρων κ. Tudor Copoci.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Μολδαβίας για την υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος στον τομέα της ενέργειας έρχεται σε συνέχεια του Μνημονίου Κατανόησης (MOU) μεταξύ της Hellenic Aid του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της USAID, του Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ για συγχρηματοδότηση διαφόρων τομέων της οικονομίας όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός η επιχειρηματικότητα και η ενέργεια.
Σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας σημείωσε ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη θέτει τις βάσεις για συγκεκριμένες προσπάθειες όλων των ενδιαφερομένων μερών, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα, εκατέρωθεν, προς αειφόρο και φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη της Μολδαβίας.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι ειδικοί μας θα ενσκήψουν πάνω στις συνέργειες αυτές που απαιτούνται για τη διασφάλιση αειφόρων λύσεων στον ενεργειακό τομέα για τους πολίτες της Μολδαβίας» δήλωσε ο κ. Πέτρος Δούκας.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται σχετικές δράσεις σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης για τους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας οι οποίες απαιτούν σχετικές διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Την υλοποίηση του προγράμματος για τη Μολδαβία, από πλευράς της Ελλάδας και της Hellenic Aid έχει αναλάβει το ΚΑΠΕ και από την πλευρά της USAID η International Resources Group (IRG).