Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Ομιλία στη Βουλή: Μονή Βατοπαιδίου

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν αισθάνομαι καθόλου ευχάριστα ως Υφυπουργός, ως βουλευτής, αλλά και ως Έλληνας πολίτης που βρίσκομαι σήμερα ενώπιόν σας για να αναφερθώ σε ενέργειές μου ως Υφυπουργός Οικονομικών.

Συγχρόνως όμως αισθάνομαι ικανοποίηση που έχω την ευκαιρία να δώσω όλες τις απαντήσεις σε Εσάς, στους 41 χιλιάδες πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους αλλά και σε όλους τους Έλληνες —και να δώσω ένα τέλος στην αδικαιολόγητη επίθεση που έχω δεχθεί.

Όλες μου οι ενέργειες ήταν καθ΄ όλα σύννομες και για τις οποίες δεν υπήρχε καμία υπόνοια παραβίασης της ηθικής τάξης.

Θέλω να ξεκαθαρίσω απ΄ την αρχή πως ό,τι έχω υπογράψει ήταν αποφάσεις και εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, δηλαδή του αρμόδιου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Δεν έχω υπογράψει τίποτα που να μην ήταν αυτό που εισηγήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Μέχρι τώρα θεωρούσαμε ύποπτη ενέργεια όταν ΔΕΝ δέχεσαι τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

Τώρα το να δεχθείς εισηγήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και του ΝΣΚ για ζητήματα κατ’ εξοχήν σύνθετα και νομικά, αποτελεί εγκληματική ενέργεια!
Το να μην δεχθείς εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους τι είναι;

Να σας πω και κάτι άλλο: Όλες οι αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις τις οποίες αποδέχθηκα ήρθαν καθαρά υπηρεσιακά. Ούτε τις ζήτησα, ούτε τις προκάλεσα.
Και δεν υπήρχε λόγος να τις αμφισβητήσω.

Αποτελούσαν συνέχεια της λειτουργίας του Κράτους. Το κράτος έχει συνέχεια.
Πρέπει επίσης να υπογραμμίσω ότι όλα τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων είχαν ορισθεί από την δική σας Κυβέρνηση, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, το 2002. Δεν είχα ορίσει εγώ κανέναν, ούτε αντικατάστησα κανένα μέλος, ούτε όρισα κανέναν καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας μου, ούτε είχα τέτοια αρμοδιότητα.
Δουλειά κάθε οργάνου, φορέα, υπηρεσίας είναι να προστατεύει σε συνεχή και καθημερινή βάση το συμφέρον του Δημοσίου, όπως ορίζουν οι νόμοι.

Σας διαβάζω τι δήλωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών επί ΠΑΣΟΚ κ. Δρυς ο οποίος προήχθη αργότερα και σε Υπουργό Γεωργίας:

«Δεν παραπλανήθηκα ούτε απ’ τον Εφραίμ ούτε από κανέναν άλλο,…

….Γνώριζα απολύτως τι υπέγραφα, αλλά δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά από τη στιγμή που το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο είχε ομόφωνα αποφασίσει υπέρ της Μονής Βατοπεδίου, και μάλιστα χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη από κανένα μέλος του.
Τι άλλα περιθώρια είχα;…… Αν υποθέσουμε ότι απέρριπτα τη γνωμοδότηση, με ποιο σκεπτικό θα το έκανα;

………Με ρωτάτε αν θα το ξαναέκανα. Με τέτοια απόφαση του Γνωμοδοτικού στα χέρια μου, πάλι θα ήμουν υποχρεωμένος να βάλω την υπογραφή μου»…

Εγώ τα λέω αυτά; ΟΧΙ. Αυτά τα δήλωσε ο Υφυπουργός κ. Δρυς πριν από τρεις μέρες στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στις 19/10/08. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Κύριοι Συνάδελφοι,

Το ΠΑΣΟΚ μας καταγγέλλει για πράγματα που το ίδιο είχε παραχωρήσει και διευθετήσει από το 2003.

Το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει κατηγορηματικότατα σχετικά με τη Βιστωνίδα:
«Καμία περιουσία δεν εδόθη από τις δικές μας, τις παλαιότερες Κυβερνήσεις».
Δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Από το 1998 μέχρι το 2003 η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο αποδέχθηκε όλες τις σχετικές γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου με τις οποίες η λίμνη Βιστωνίδα και οι παρόχθιες περιοχές ΔΕΝ άνηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά ανήκαν στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, αλλά και προχώρησε στη συνέχεια στην σύνταξη Πρωτόκολλων Παράδοσης και Παραλαβής καθώς και στις μεταγραφές των εκτάσεων στο Υποθηκοφυλακείο Ξάνθης!.

Συγκεκριμένα,

(1) στις 05 Φεβρουαρίου 1999 ο τότε Υφυπουργός Οικονομικών κ. Δρυς, απεδέχθη με σχετική απόφασή του την υπ’ αρ. 26/1998 γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων –που είναι και το μόνο αρμόδιο κρατικό όργανο για τέτοια θέματα-- ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επί της νησίδας «Άντα Μπουρού» της λίμνης Βιστωνίδας με την αιτιολογία ότι αυτή ανήκει στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου.
Στις 19 Νοεμβρίου 2002 έγινε και η σχετική μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο Ξάνθης, τόμος 1084, με αύξοντα αριθμό 47.
ΚΑΤΑΘΕΤΩ

(2) στις 05 Αυγούστου 2002 ο τότε Υφυπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, κ. Φωτιάδης, αποδέχεται με σχετική απόφασή του, την 17/2002 σχετική γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων ότι παραλίμνιες εκτάσεις εμβαδού 25 χιλ. στρεμμάτων και οι νησίδες Άγιος Νικόλαος και Παναγία Παντάνασσα δεν ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά ανήκουν στην Ι.Μ. Βατοπεδίου.
Στις 19/11/02 ολοκληρώθηκε η μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο Ξάνθης, τόμος 1084 με αύξοντα αριθμό 48 και στις 12 Σεπτεμβρίου 2005 στο Υποθηκοφυλακείο Ροδόπης, στον τόμο 1571, με αύξοντα αριθμό 87.
ΚΑΤΑΘΕΤΩ

(3) Τον Ιανουάριο του 2003, η Μονή κατέθεσε αγωγή κατά του Δημοσίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης— διεκδικώντας και δικαστικά τις εκτάσεις που ήδη είχαν και διοικητικά αναγνωρισθεί υπέρ αυτής, ώστε να μην μπορεί μετά να ανακαλέσει το Δημόσιο τις αποφάσεις του.

(4) Και ενώ εκκρεμούσε αυτή η δίκη, στις 04 Ιουνίου 2003, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δια του αρμόδιου Υφυπουργού Οικονομικών, αποδέχεται την υπ’ αριθμ. 46/2002 Γνωμοδότηση του Γνωμ. Συμβ. Δημ. Κτημ. ότι «το Δημόσιο δεν δικαιούται να προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επί της λίμνης Βιστωνίδας, όσης έκτασης και αν είναι και των οχθών αυτής» με την αιτιολογία ότι ανήκουν στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου. ΚΑΤΑΘΕΤΩ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Υπογράφηκε το σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής και στις 25 Ιουνίου 2003 και αυτή η Απόφαση μεταγράφηκε στο Υποθηκοφυλακείο Ξάνθης, στον τόμο 1091 με αύξοντα αριθμό 120.

Επαναλαμβάνω: Εκκρεμούσε η δίκη και εσείς παραδώσατε με τον επισημότερο τρόπο την Βιστωνίδα και τις παρόχθιες περιοχές στη Μονή Βατοπεδίου!

Μάλιστα, στο σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής με ημερομηνία 25 Ιουνίου 2003, σημειώνεται: «ο εκπρόσωπος του Δημοσίου (σ.σ προϊστάμενος Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης) παρέδωσε, ο δε εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου παρέλαβε δια λογαριασμόν της Μονής τη Λιμνοθάλασσα Βιστωνίδα (ή διαφορετικά Λίμνη Μπουρού – Ιχθυοτροφείο Αγίων Θεοδώρων) μετά των οχθών αυτής στο Νομό Ξάνθης, όποιας έκτασης και αν είναι αυτή, επειδή ανήκει εξ ολοκλήρου στην Ιερά μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους, του Δημοσίου μη δυναμένου να προβάλλει δικαιώματα κυριότητος επ΄ αυτής, σύμφωνα με την ανωτέρω γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας και τη σχετική υπουργική απόφαση».

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ: Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο αποδέχθηκε όλες τις σχετικές Γνωμοδοτήσεις, αλλά με τα σχετικά πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής πέρασαν όλες οι εκτάσεις στην κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου !

Κύριοι Συνάδελφοι από το ΠΑΣΟΚ,

μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι από το 1998 μέχρι τον Μάρτιο του 2004 εκτός από τους δύο Υφυπουργούς, κανείς άλλος στην Κυβέρνηση δεν γνώριζε τίποτα;
Και ενώ είχαν ήδη καταγραφεί διαμαρτυρίες και ενστάσεις και Βουλευτών του κόμματός σας.

Ξέρατε τι ακριβώς γινόταν.
Και σήμερα θεωρείτε κακούργημα το ότι δεν ανατρέψαμε τις δικές σας Αποφάσεις!

Στις 22 Οκτωβρίου 2003 ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης και άλλοι φορείς της περιοχής, παραδίδουν στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Φωτιάδη υπόμνημα με «νέα στοιχεία».
Ο κ. Φωτιάδης έστειλε τα στοιχεία που του έθεσαν υπ΄ όψη οι τοπικοί φορείς στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο και ζήτησε να εξεταστούν.

-– Όμως, παρά τα «νέα στοιχεία» και παρά το ότι εκκρεμούσε από τον Ιανουάριο του 2003 η αγωγή της Μονής κατά του Δημοσίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ανακάλεσε ούτε ακύρωσε καμία από τις μέχρι τότε υπογραφές και πράξεις της, ούτε τα πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής.

Δηλαδή, η δίκη θα διεξαγόταν με βάση την ήδη διαμορφωμένη νομική και πραγματική κατάσταση που ήταν σαφώς σε βάρος του Δημοσίου!

Τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε ο Υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο τις παρέλαβα εγώ. Και η απάντηση (υπ’ αριθμ.26/2004) έλεγε πως τα νέα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης δεν είχαν κάτι καινούργιο να προσθέσουν και δεν ήταν ικανά να ανατρέψουν τις προηγούμενες γνωμοδοτήσεις που συντάχτηκαν και έγιναν αποδεκτές από το ΠΑΣΟΚ.
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΟΥ

Και επέμενε ότι όλες οι προηγούμενες Γνωμοδοτήσεις και εισηγήσεις του ήταν απόλυτα ορθές.

Και επαναλαμβάνω πως η σύνθεση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που έστειλε σε μένα την Γνωμοδότησή του ήταν όπως είχε διαμορφωθεί από το ΠΑΣΟΚ το 2002.

Δεν ζήτησα εγώ αυτή την γνωμοδότηση, ούτε την περίμενα. Υπηρεσιακά ήρθε!!

Εσείς, κύριοι Συνάδελφοι από το ΠΑΣΟΚ είχατε τοποθετήσει όλα τα μέλη του.

Αλλά υπήρξε και άλλη θετική γνωμοδότηση για το Βατοπαίδι. Στις 9 Δεκεμβρίου 2004, απαντώντας σε ερώτημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το ΝΣΚ εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 15/2004 Γνωμοδότηση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως «ουδέν όργανο του Δημοσίου δικαιούται να αμφισβητήσει την κυριότητα της Μονής έναντι του Δημοσίου».
Άλλη μια επιβεβαίωση της νομικά διαμορφωμένης κατάστασης.

Όσον αφορά την συναίνεση του Δημοσίου να μην βγει απόφαση.
Όπως είπαμε, τον Ιανουάριο του 2003, η Μονή κατέθεσε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου διεκδικώντας την Λίμνη Βιστωνίδα και τις παρόχθιες περιοχές. Τον Ιούνιο του 2005, έστειλε επιστολή κατευθείαν στο ΝΣΚ ζητώντας να συναινέσει το Δημόσιο στη μη έκδοση απόφασης από το Δικαστήριο.

Το Β’ Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με το πρακτικό 3058/17.06.2004 και με συντριπτική πλειοψηφία (8-1) αποδέχθηκε την αίτηση της Μονής Βατοπαιδίου.
ΚΑΤΑΘΕΣΗ

Προφανώς, το βασικό σκεπτικό της εισήγησης του ΝΣΚ ήταν ότι είχαν ήδη παραδοθεί οι εκτάσεις αυτές στη Μονή και με όλες τις αποφάσεις που είχαν υπογράψει οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ υπέρ της Μονής, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα το Δημόσιο να έχανε στο δικαστήριο.

Κύριοι Συνάδελφοι,

Δεν είχα κανένα λόγο να αμφιβάλλω για την κρίση και να απορρίψω την εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Εξάλλου, σύμφωνα με το παραπάνω πρακτικό, παρασχέθηκε η συναίνεση του Δημοσίου για την μη έκδοση απόφασης και μόνο. Γι’ αυτό στη σχετική εισήγηση ρητά αναφέρεται ότι:

«Η παρεχόμενη συναίνεση του Δημοσίου είναι φανερό ότι δεν ενέχει αναγνώριση οποιουδήποτε τυχόν δικαιώματος της Ιεράς Μονής επί της επιδίκου εκτάσεως, αλλ’ ούτε και παραίτηση του Δημοσίου από οποιαδήποτε τυχόν δικαιώματά του επί των επιδίκων, ώστε να διαφοροποιούνται οι σημερινές πραγματικές θέσεις των δύο αντιδίκων μερών».
Αλλά και ο μειοψηφών Νομικός Σύμβουλος(ένας στους εννιά) διατύπωσε γνώμη επί καθαρά δικονομικού ζητήματος, -- δηλαδή αν είναι νομικά εφικτό να μην βγει απόφαση, όχι αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να συναινέσει το Δημόσιο ή για το αν επί της ουσίας θίγονται τα δικαιώματα του Δημοσίου.

• Θα ήθελα επίσης να σας θυμίσω πως όλα αυτά τα σχετικά με την Βιστωνίδα θέματα, τα έχουμε συζητήσει την Πέμπτη 26/07/07,ενάμιση μήνα πριν τις εκλογές, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλαβάνο σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που υπέβαλε στις 23/07/07. Δεν ακούγονται τον τελευταίο μήνα για πρώτη φορά.

Ο κ. Αλαβάνος είχε τότε δηλώσει μέσα στη Βουλή πως ναι,
«αυτή η διαδικασία ξεκίνησε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».
Και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα Κόμματα «να πάρουν σαφή θέση για το θέμα της Βιστωνίδας».

Δεν νομίζω κανένα κόμμα να ανταποκρίθηκε στον κ. Αλαβάνο.

Τι απάντησα στον κ. Αλαβάνο:
Πρώτον, ότι έχω βασιστεί στις επίσημες γνωμοδοτήσεις και δεύτερον, «Εάν υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία κρίνετε ότι δεν έγιναν σωστά ευχαρίστως να τα επαναφέρω προς συζήτηση και να τα εξετάσω. Αν θεωρείτε ότι κάποιες διαδικασίες δεν τηρήθηκαν, κάποια από αυτά που έπρεπε να γίνουν, δεν έγιναν, κάποια στοιχεία που έπρεπε να ληφθούν υπόψη δεν ελήφθησαν, ευχαρίστως να το εξετάσω».

Κύριοι Συνάδελφοι από το ΠΑΣΟΚ.

Η Πρότασή σας για Σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής όχι μόνο έχει νομικά προβλήματα, αλλά και προβλήματα ηθικής τάξης.

Δεν βασίζεται σε κανένα ουσιαστικό, πραγματικό στοιχείο, δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη και σαφής κατηγορία.

Πρώτα απαγγείλατε κατηγορίες και τώρα ψάχνετε φακέλους μήπως και τις τεκμηριώσετε.
Και αδιαφορήσατε για το γεγονός ότι και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο Διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών, που έχουν εξετάσει όλο το φακέλου, δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να ενοχοποιούν Υπουργούς.

Και οι αντιεισαγγελείς εφετών που παραιτήθηκαν, μίλησαν για «στοιχεία που σχετίζονται με την λειτουργία υφυπουργών», δηλαδή με την αποδοχή των γνωμοδοτήσεων. Δεν μίλησαν ούτε για αδίκημα, ούτε για υπαιτιότητα, ή δόλο.

Με ποια λοιπόν βάση απευθύνετε τέτοιες βαριές κατηγορίες;
Με καμία βάση.

Είναι πρωτάκουστα αυτά που γίνονται αυτές τις μέρες.

Φυσικά και ψηφίζω υπέρ της σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής.

Θα χυθεί άπλετο φως σε όλη την υπόθεση.

Αν υπάρχουν κάποιοι που πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη θα λογοδοτήσουν.
Και να μην ταλαιπωρείται και διασύρεται κανένας αθώος.

Το χρωστάμε σε όλους τους νοικοκύρηδες Έλληνες και τις Ελληνίδες που πασχίζουν για ένα καλύτερο αύριο!