Επίσκεψη Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα στη Σερβία συνοδευόμενος από έλληνες επιχειρηματίες
Επίσημη επίσκεψη στη Σερβία πραγματοποιεί από την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008 έως την Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008 ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας, συνοδευόμενος από περισσότερους από ογδόντα Έλληνες επιχειρηματίες και επενδυτές, σε μια προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων σε μια δύσκολη περίοδο και για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Κατά την παραμονή του στη Σερβία ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Τσβέτκοβιτς, καθώς και με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως τους Υπουργούς Ενέργειας και Μεταλλείων, Εμπορίου και Υπηρεσιών και Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Ιδιαίτερης σημασίας για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας είναι η πραγματοποίηση του Επιχειρηματικού Συνέδριου στο Βελιγράδι τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, τις εργασίες του οποίου θα ανοίξει ο Σέρβος Πρωθυπουργός ενώ θα μιλήσουν στους Έλληνες και Σέρβους Επιχειρηματίες, εκτός από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δούκα, ο Σέρβος Υπουργός Οικονομίας, ο Σέρβος Υφυπουργός για θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Σερβίας.
Τέλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του στο Βελιγράδι την Τρίτη 4 Νοεμβρίου με διάλεξη που θα δώσει στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Megatrend με τη συμμετοχή σπουδαστών, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων Thin Tanks.
Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008
Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008
Ομιλία στη Βουλή: Μονή Βατοπαιδίου
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν αισθάνομαι καθόλου ευχάριστα ως Υφυπουργός, ως βουλευτής, αλλά και ως Έλληνας πολίτης που βρίσκομαι σήμερα ενώπιόν σας για να αναφερθώ σε ενέργειές μου ως Υφυπουργός Οικονομικών.
Συγχρόνως όμως αισθάνομαι ικανοποίηση που έχω την ευκαιρία να δώσω όλες τις απαντήσεις σε Εσάς, στους 41 χιλιάδες πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους αλλά και σε όλους τους Έλληνες —και να δώσω ένα τέλος στην αδικαιολόγητη επίθεση που έχω δεχθεί.
Όλες μου οι ενέργειες ήταν καθ΄ όλα σύννομες και για τις οποίες δεν υπήρχε καμία υπόνοια παραβίασης της ηθικής τάξης.
Θέλω να ξεκαθαρίσω απ΄ την αρχή πως ό,τι έχω υπογράψει ήταν αποφάσεις και εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, δηλαδή του αρμόδιου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Δεν έχω υπογράψει τίποτα που να μην ήταν αυτό που εισηγήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Μέχρι τώρα θεωρούσαμε ύποπτη ενέργεια όταν ΔΕΝ δέχεσαι τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.
Τώρα το να δεχθείς εισηγήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και του ΝΣΚ για ζητήματα κατ’ εξοχήν σύνθετα και νομικά, αποτελεί εγκληματική ενέργεια!
Το να μην δεχθείς εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους τι είναι;
Να σας πω και κάτι άλλο: Όλες οι αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις τις οποίες αποδέχθηκα ήρθαν καθαρά υπηρεσιακά. Ούτε τις ζήτησα, ούτε τις προκάλεσα.
Και δεν υπήρχε λόγος να τις αμφισβητήσω.
Αποτελούσαν συνέχεια της λειτουργίας του Κράτους. Το κράτος έχει συνέχεια.
Πρέπει επίσης να υπογραμμίσω ότι όλα τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων είχαν ορισθεί από την δική σας Κυβέρνηση, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, το 2002. Δεν είχα ορίσει εγώ κανέναν, ούτε αντικατάστησα κανένα μέλος, ούτε όρισα κανέναν καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας μου, ούτε είχα τέτοια αρμοδιότητα.
Δουλειά κάθε οργάνου, φορέα, υπηρεσίας είναι να προστατεύει σε συνεχή και καθημερινή βάση το συμφέρον του Δημοσίου, όπως ορίζουν οι νόμοι.
Σας διαβάζω τι δήλωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών επί ΠΑΣΟΚ κ. Δρυς ο οποίος προήχθη αργότερα και σε Υπουργό Γεωργίας:
«Δεν παραπλανήθηκα ούτε απ’ τον Εφραίμ ούτε από κανέναν άλλο,…
….Γνώριζα απολύτως τι υπέγραφα, αλλά δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά από τη στιγμή που το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο είχε ομόφωνα αποφασίσει υπέρ της Μονής Βατοπεδίου, και μάλιστα χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη από κανένα μέλος του.
Τι άλλα περιθώρια είχα;…… Αν υποθέσουμε ότι απέρριπτα τη γνωμοδότηση, με ποιο σκεπτικό θα το έκανα;
………Με ρωτάτε αν θα το ξαναέκανα. Με τέτοια απόφαση του Γνωμοδοτικού στα χέρια μου, πάλι θα ήμουν υποχρεωμένος να βάλω την υπογραφή μου»…
Εγώ τα λέω αυτά; ΟΧΙ. Αυτά τα δήλωσε ο Υφυπουργός κ. Δρυς πριν από τρεις μέρες στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στις 19/10/08. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Κύριοι Συνάδελφοι,
Το ΠΑΣΟΚ μας καταγγέλλει για πράγματα που το ίδιο είχε παραχωρήσει και διευθετήσει από το 2003.
Το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει κατηγορηματικότατα σχετικά με τη Βιστωνίδα:
«Καμία περιουσία δεν εδόθη από τις δικές μας, τις παλαιότερες Κυβερνήσεις».
Δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Από το 1998 μέχρι το 2003 η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο αποδέχθηκε όλες τις σχετικές γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου με τις οποίες η λίμνη Βιστωνίδα και οι παρόχθιες περιοχές ΔΕΝ άνηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά ανήκαν στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, αλλά και προχώρησε στη συνέχεια στην σύνταξη Πρωτόκολλων Παράδοσης και Παραλαβής καθώς και στις μεταγραφές των εκτάσεων στο Υποθηκοφυλακείο Ξάνθης!.
Συγκεκριμένα,
(1) στις 05 Φεβρουαρίου 1999 ο τότε Υφυπουργός Οικονομικών κ. Δρυς, απεδέχθη με σχετική απόφασή του την υπ’ αρ. 26/1998 γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων –που είναι και το μόνο αρμόδιο κρατικό όργανο για τέτοια θέματα-- ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επί της νησίδας «Άντα Μπουρού» της λίμνης Βιστωνίδας με την αιτιολογία ότι αυτή ανήκει στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου.
Στις 19 Νοεμβρίου 2002 έγινε και η σχετική μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο Ξάνθης, τόμος 1084, με αύξοντα αριθμό 47.
ΚΑΤΑΘΕΤΩ
(2) στις 05 Αυγούστου 2002 ο τότε Υφυπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, κ. Φωτιάδης, αποδέχεται με σχετική απόφασή του, την 17/2002 σχετική γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων ότι παραλίμνιες εκτάσεις εμβαδού 25 χιλ. στρεμμάτων και οι νησίδες Άγιος Νικόλαος και Παναγία Παντάνασσα δεν ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά ανήκουν στην Ι.Μ. Βατοπεδίου.
Στις 19/11/02 ολοκληρώθηκε η μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο Ξάνθης, τόμος 1084 με αύξοντα αριθμό 48 και στις 12 Σεπτεμβρίου 2005 στο Υποθηκοφυλακείο Ροδόπης, στον τόμο 1571, με αύξοντα αριθμό 87.
ΚΑΤΑΘΕΤΩ
(3) Τον Ιανουάριο του 2003, η Μονή κατέθεσε αγωγή κατά του Δημοσίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης— διεκδικώντας και δικαστικά τις εκτάσεις που ήδη είχαν και διοικητικά αναγνωρισθεί υπέρ αυτής, ώστε να μην μπορεί μετά να ανακαλέσει το Δημόσιο τις αποφάσεις του.
(4) Και ενώ εκκρεμούσε αυτή η δίκη, στις 04 Ιουνίου 2003, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δια του αρμόδιου Υφυπουργού Οικονομικών, αποδέχεται την υπ’ αριθμ. 46/2002 Γνωμοδότηση του Γνωμ. Συμβ. Δημ. Κτημ. ότι «το Δημόσιο δεν δικαιούται να προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επί της λίμνης Βιστωνίδας, όσης έκτασης και αν είναι και των οχθών αυτής» με την αιτιολογία ότι ανήκουν στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου. ΚΑΤΑΘΕΤΩ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Υπογράφηκε το σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής και στις 25 Ιουνίου 2003 και αυτή η Απόφαση μεταγράφηκε στο Υποθηκοφυλακείο Ξάνθης, στον τόμο 1091 με αύξοντα αριθμό 120.
Επαναλαμβάνω: Εκκρεμούσε η δίκη και εσείς παραδώσατε με τον επισημότερο τρόπο την Βιστωνίδα και τις παρόχθιες περιοχές στη Μονή Βατοπεδίου!
Μάλιστα, στο σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής με ημερομηνία 25 Ιουνίου 2003, σημειώνεται: «ο εκπρόσωπος του Δημοσίου (σ.σ προϊστάμενος Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης) παρέδωσε, ο δε εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου παρέλαβε δια λογαριασμόν της Μονής τη Λιμνοθάλασσα Βιστωνίδα (ή διαφορετικά Λίμνη Μπουρού – Ιχθυοτροφείο Αγίων Θεοδώρων) μετά των οχθών αυτής στο Νομό Ξάνθης, όποιας έκτασης και αν είναι αυτή, επειδή ανήκει εξ ολοκλήρου στην Ιερά μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους, του Δημοσίου μη δυναμένου να προβάλλει δικαιώματα κυριότητος επ΄ αυτής, σύμφωνα με την ανωτέρω γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας και τη σχετική υπουργική απόφαση».
ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ: Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο αποδέχθηκε όλες τις σχετικές Γνωμοδοτήσεις, αλλά με τα σχετικά πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής πέρασαν όλες οι εκτάσεις στην κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου !
Κύριοι Συνάδελφοι από το ΠΑΣΟΚ,
μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι από το 1998 μέχρι τον Μάρτιο του 2004 εκτός από τους δύο Υφυπουργούς, κανείς άλλος στην Κυβέρνηση δεν γνώριζε τίποτα;
Και ενώ είχαν ήδη καταγραφεί διαμαρτυρίες και ενστάσεις και Βουλευτών του κόμματός σας.
Ξέρατε τι ακριβώς γινόταν.
Και σήμερα θεωρείτε κακούργημα το ότι δεν ανατρέψαμε τις δικές σας Αποφάσεις!
Στις 22 Οκτωβρίου 2003 ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης και άλλοι φορείς της περιοχής, παραδίδουν στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Φωτιάδη υπόμνημα με «νέα στοιχεία».
Ο κ. Φωτιάδης έστειλε τα στοιχεία που του έθεσαν υπ΄ όψη οι τοπικοί φορείς στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο και ζήτησε να εξεταστούν.
-– Όμως, παρά τα «νέα στοιχεία» και παρά το ότι εκκρεμούσε από τον Ιανουάριο του 2003 η αγωγή της Μονής κατά του Δημοσίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ανακάλεσε ούτε ακύρωσε καμία από τις μέχρι τότε υπογραφές και πράξεις της, ούτε τα πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής.
Δηλαδή, η δίκη θα διεξαγόταν με βάση την ήδη διαμορφωμένη νομική και πραγματική κατάσταση που ήταν σαφώς σε βάρος του Δημοσίου!
Τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε ο Υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο τις παρέλαβα εγώ. Και η απάντηση (υπ’ αριθμ.26/2004) έλεγε πως τα νέα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης δεν είχαν κάτι καινούργιο να προσθέσουν και δεν ήταν ικανά να ανατρέψουν τις προηγούμενες γνωμοδοτήσεις που συντάχτηκαν και έγιναν αποδεκτές από το ΠΑΣΟΚ.
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΟΥ
Και επέμενε ότι όλες οι προηγούμενες Γνωμοδοτήσεις και εισηγήσεις του ήταν απόλυτα ορθές.
Και επαναλαμβάνω πως η σύνθεση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που έστειλε σε μένα την Γνωμοδότησή του ήταν όπως είχε διαμορφωθεί από το ΠΑΣΟΚ το 2002.
Δεν ζήτησα εγώ αυτή την γνωμοδότηση, ούτε την περίμενα. Υπηρεσιακά ήρθε!!
Εσείς, κύριοι Συνάδελφοι από το ΠΑΣΟΚ είχατε τοποθετήσει όλα τα μέλη του.
Αλλά υπήρξε και άλλη θετική γνωμοδότηση για το Βατοπαίδι. Στις 9 Δεκεμβρίου 2004, απαντώντας σε ερώτημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το ΝΣΚ εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 15/2004 Γνωμοδότηση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως «ουδέν όργανο του Δημοσίου δικαιούται να αμφισβητήσει την κυριότητα της Μονής έναντι του Δημοσίου».
Άλλη μια επιβεβαίωση της νομικά διαμορφωμένης κατάστασης.
Όσον αφορά την συναίνεση του Δημοσίου να μην βγει απόφαση.
Όπως είπαμε, τον Ιανουάριο του 2003, η Μονή κατέθεσε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου διεκδικώντας την Λίμνη Βιστωνίδα και τις παρόχθιες περιοχές. Τον Ιούνιο του 2005, έστειλε επιστολή κατευθείαν στο ΝΣΚ ζητώντας να συναινέσει το Δημόσιο στη μη έκδοση απόφασης από το Δικαστήριο.
Το Β’ Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με το πρακτικό 3058/17.06.2004 και με συντριπτική πλειοψηφία (8-1) αποδέχθηκε την αίτηση της Μονής Βατοπαιδίου.
ΚΑΤΑΘΕΣΗ
Προφανώς, το βασικό σκεπτικό της εισήγησης του ΝΣΚ ήταν ότι είχαν ήδη παραδοθεί οι εκτάσεις αυτές στη Μονή και με όλες τις αποφάσεις που είχαν υπογράψει οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ υπέρ της Μονής, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα το Δημόσιο να έχανε στο δικαστήριο.
Κύριοι Συνάδελφοι,
Δεν είχα κανένα λόγο να αμφιβάλλω για την κρίση και να απορρίψω την εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Εξάλλου, σύμφωνα με το παραπάνω πρακτικό, παρασχέθηκε η συναίνεση του Δημοσίου για την μη έκδοση απόφασης και μόνο. Γι’ αυτό στη σχετική εισήγηση ρητά αναφέρεται ότι:
«Η παρεχόμενη συναίνεση του Δημοσίου είναι φανερό ότι δεν ενέχει αναγνώριση οποιουδήποτε τυχόν δικαιώματος της Ιεράς Μονής επί της επιδίκου εκτάσεως, αλλ’ ούτε και παραίτηση του Δημοσίου από οποιαδήποτε τυχόν δικαιώματά του επί των επιδίκων, ώστε να διαφοροποιούνται οι σημερινές πραγματικές θέσεις των δύο αντιδίκων μερών».
Αλλά και ο μειοψηφών Νομικός Σύμβουλος(ένας στους εννιά) διατύπωσε γνώμη επί καθαρά δικονομικού ζητήματος, -- δηλαδή αν είναι νομικά εφικτό να μην βγει απόφαση, όχι αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να συναινέσει το Δημόσιο ή για το αν επί της ουσίας θίγονται τα δικαιώματα του Δημοσίου.
• Θα ήθελα επίσης να σας θυμίσω πως όλα αυτά τα σχετικά με την Βιστωνίδα θέματα, τα έχουμε συζητήσει την Πέμπτη 26/07/07,ενάμιση μήνα πριν τις εκλογές, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλαβάνο σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που υπέβαλε στις 23/07/07. Δεν ακούγονται τον τελευταίο μήνα για πρώτη φορά.
Ο κ. Αλαβάνος είχε τότε δηλώσει μέσα στη Βουλή πως ναι,
«αυτή η διαδικασία ξεκίνησε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».
Και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα Κόμματα «να πάρουν σαφή θέση για το θέμα της Βιστωνίδας».
Δεν νομίζω κανένα κόμμα να ανταποκρίθηκε στον κ. Αλαβάνο.
Τι απάντησα στον κ. Αλαβάνο:
Πρώτον, ότι έχω βασιστεί στις επίσημες γνωμοδοτήσεις και δεύτερον, «Εάν υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία κρίνετε ότι δεν έγιναν σωστά ευχαρίστως να τα επαναφέρω προς συζήτηση και να τα εξετάσω. Αν θεωρείτε ότι κάποιες διαδικασίες δεν τηρήθηκαν, κάποια από αυτά που έπρεπε να γίνουν, δεν έγιναν, κάποια στοιχεία που έπρεπε να ληφθούν υπόψη δεν ελήφθησαν, ευχαρίστως να το εξετάσω».
Κύριοι Συνάδελφοι από το ΠΑΣΟΚ.
Η Πρότασή σας για Σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής όχι μόνο έχει νομικά προβλήματα, αλλά και προβλήματα ηθικής τάξης.
Δεν βασίζεται σε κανένα ουσιαστικό, πραγματικό στοιχείο, δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη και σαφής κατηγορία.
Πρώτα απαγγείλατε κατηγορίες και τώρα ψάχνετε φακέλους μήπως και τις τεκμηριώσετε.
Και αδιαφορήσατε για το γεγονός ότι και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο Διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών, που έχουν εξετάσει όλο το φακέλου, δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να ενοχοποιούν Υπουργούς.
Και οι αντιεισαγγελείς εφετών που παραιτήθηκαν, μίλησαν για «στοιχεία που σχετίζονται με την λειτουργία υφυπουργών», δηλαδή με την αποδοχή των γνωμοδοτήσεων. Δεν μίλησαν ούτε για αδίκημα, ούτε για υπαιτιότητα, ή δόλο.
Με ποια λοιπόν βάση απευθύνετε τέτοιες βαριές κατηγορίες;
Με καμία βάση.
Είναι πρωτάκουστα αυτά που γίνονται αυτές τις μέρες.
Φυσικά και ψηφίζω υπέρ της σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής.
Θα χυθεί άπλετο φως σε όλη την υπόθεση.
Αν υπάρχουν κάποιοι που πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη θα λογοδοτήσουν.
Και να μην ταλαιπωρείται και διασύρεται κανένας αθώος.
Το χρωστάμε σε όλους τους νοικοκύρηδες Έλληνες και τις Ελληνίδες που πασχίζουν για ένα καλύτερο αύριο!
Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν αισθάνομαι καθόλου ευχάριστα ως Υφυπουργός, ως βουλευτής, αλλά και ως Έλληνας πολίτης που βρίσκομαι σήμερα ενώπιόν σας για να αναφερθώ σε ενέργειές μου ως Υφυπουργός Οικονομικών.
Συγχρόνως όμως αισθάνομαι ικανοποίηση που έχω την ευκαιρία να δώσω όλες τις απαντήσεις σε Εσάς, στους 41 χιλιάδες πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους αλλά και σε όλους τους Έλληνες —και να δώσω ένα τέλος στην αδικαιολόγητη επίθεση που έχω δεχθεί.
Όλες μου οι ενέργειες ήταν καθ΄ όλα σύννομες και για τις οποίες δεν υπήρχε καμία υπόνοια παραβίασης της ηθικής τάξης.
Θέλω να ξεκαθαρίσω απ΄ την αρχή πως ό,τι έχω υπογράψει ήταν αποφάσεις και εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, δηλαδή του αρμόδιου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Δεν έχω υπογράψει τίποτα που να μην ήταν αυτό που εισηγήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Μέχρι τώρα θεωρούσαμε ύποπτη ενέργεια όταν ΔΕΝ δέχεσαι τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.
Τώρα το να δεχθείς εισηγήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και του ΝΣΚ για ζητήματα κατ’ εξοχήν σύνθετα και νομικά, αποτελεί εγκληματική ενέργεια!
Το να μην δεχθείς εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους τι είναι;
Να σας πω και κάτι άλλο: Όλες οι αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις τις οποίες αποδέχθηκα ήρθαν καθαρά υπηρεσιακά. Ούτε τις ζήτησα, ούτε τις προκάλεσα.
Και δεν υπήρχε λόγος να τις αμφισβητήσω.
Αποτελούσαν συνέχεια της λειτουργίας του Κράτους. Το κράτος έχει συνέχεια.
Πρέπει επίσης να υπογραμμίσω ότι όλα τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων είχαν ορισθεί από την δική σας Κυβέρνηση, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, το 2002. Δεν είχα ορίσει εγώ κανέναν, ούτε αντικατάστησα κανένα μέλος, ούτε όρισα κανέναν καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας μου, ούτε είχα τέτοια αρμοδιότητα.
Δουλειά κάθε οργάνου, φορέα, υπηρεσίας είναι να προστατεύει σε συνεχή και καθημερινή βάση το συμφέρον του Δημοσίου, όπως ορίζουν οι νόμοι.
Σας διαβάζω τι δήλωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών επί ΠΑΣΟΚ κ. Δρυς ο οποίος προήχθη αργότερα και σε Υπουργό Γεωργίας:
«Δεν παραπλανήθηκα ούτε απ’ τον Εφραίμ ούτε από κανέναν άλλο,…
….Γνώριζα απολύτως τι υπέγραφα, αλλά δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά από τη στιγμή που το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο είχε ομόφωνα αποφασίσει υπέρ της Μονής Βατοπεδίου, και μάλιστα χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη από κανένα μέλος του.
Τι άλλα περιθώρια είχα;…… Αν υποθέσουμε ότι απέρριπτα τη γνωμοδότηση, με ποιο σκεπτικό θα το έκανα;
………Με ρωτάτε αν θα το ξαναέκανα. Με τέτοια απόφαση του Γνωμοδοτικού στα χέρια μου, πάλι θα ήμουν υποχρεωμένος να βάλω την υπογραφή μου»…
Εγώ τα λέω αυτά; ΟΧΙ. Αυτά τα δήλωσε ο Υφυπουργός κ. Δρυς πριν από τρεις μέρες στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στις 19/10/08. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Κύριοι Συνάδελφοι,
Το ΠΑΣΟΚ μας καταγγέλλει για πράγματα που το ίδιο είχε παραχωρήσει και διευθετήσει από το 2003.
Το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει κατηγορηματικότατα σχετικά με τη Βιστωνίδα:
«Καμία περιουσία δεν εδόθη από τις δικές μας, τις παλαιότερες Κυβερνήσεις».
Δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Από το 1998 μέχρι το 2003 η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο αποδέχθηκε όλες τις σχετικές γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου με τις οποίες η λίμνη Βιστωνίδα και οι παρόχθιες περιοχές ΔΕΝ άνηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά ανήκαν στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, αλλά και προχώρησε στη συνέχεια στην σύνταξη Πρωτόκολλων Παράδοσης και Παραλαβής καθώς και στις μεταγραφές των εκτάσεων στο Υποθηκοφυλακείο Ξάνθης!.
Συγκεκριμένα,
(1) στις 05 Φεβρουαρίου 1999 ο τότε Υφυπουργός Οικονομικών κ. Δρυς, απεδέχθη με σχετική απόφασή του την υπ’ αρ. 26/1998 γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων –που είναι και το μόνο αρμόδιο κρατικό όργανο για τέτοια θέματα-- ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επί της νησίδας «Άντα Μπουρού» της λίμνης Βιστωνίδας με την αιτιολογία ότι αυτή ανήκει στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου.
Στις 19 Νοεμβρίου 2002 έγινε και η σχετική μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο Ξάνθης, τόμος 1084, με αύξοντα αριθμό 47.
ΚΑΤΑΘΕΤΩ
(2) στις 05 Αυγούστου 2002 ο τότε Υφυπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, κ. Φωτιάδης, αποδέχεται με σχετική απόφασή του, την 17/2002 σχετική γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων ότι παραλίμνιες εκτάσεις εμβαδού 25 χιλ. στρεμμάτων και οι νησίδες Άγιος Νικόλαος και Παναγία Παντάνασσα δεν ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά ανήκουν στην Ι.Μ. Βατοπεδίου.
Στις 19/11/02 ολοκληρώθηκε η μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο Ξάνθης, τόμος 1084 με αύξοντα αριθμό 48 και στις 12 Σεπτεμβρίου 2005 στο Υποθηκοφυλακείο Ροδόπης, στον τόμο 1571, με αύξοντα αριθμό 87.
ΚΑΤΑΘΕΤΩ
(3) Τον Ιανουάριο του 2003, η Μονή κατέθεσε αγωγή κατά του Δημοσίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης— διεκδικώντας και δικαστικά τις εκτάσεις που ήδη είχαν και διοικητικά αναγνωρισθεί υπέρ αυτής, ώστε να μην μπορεί μετά να ανακαλέσει το Δημόσιο τις αποφάσεις του.
(4) Και ενώ εκκρεμούσε αυτή η δίκη, στις 04 Ιουνίου 2003, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δια του αρμόδιου Υφυπουργού Οικονομικών, αποδέχεται την υπ’ αριθμ. 46/2002 Γνωμοδότηση του Γνωμ. Συμβ. Δημ. Κτημ. ότι «το Δημόσιο δεν δικαιούται να προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επί της λίμνης Βιστωνίδας, όσης έκτασης και αν είναι και των οχθών αυτής» με την αιτιολογία ότι ανήκουν στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου. ΚΑΤΑΘΕΤΩ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Υπογράφηκε το σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής και στις 25 Ιουνίου 2003 και αυτή η Απόφαση μεταγράφηκε στο Υποθηκοφυλακείο Ξάνθης, στον τόμο 1091 με αύξοντα αριθμό 120.
Επαναλαμβάνω: Εκκρεμούσε η δίκη και εσείς παραδώσατε με τον επισημότερο τρόπο την Βιστωνίδα και τις παρόχθιες περιοχές στη Μονή Βατοπεδίου!
Μάλιστα, στο σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής με ημερομηνία 25 Ιουνίου 2003, σημειώνεται: «ο εκπρόσωπος του Δημοσίου (σ.σ προϊστάμενος Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης) παρέδωσε, ο δε εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου παρέλαβε δια λογαριασμόν της Μονής τη Λιμνοθάλασσα Βιστωνίδα (ή διαφορετικά Λίμνη Μπουρού – Ιχθυοτροφείο Αγίων Θεοδώρων) μετά των οχθών αυτής στο Νομό Ξάνθης, όποιας έκτασης και αν είναι αυτή, επειδή ανήκει εξ ολοκλήρου στην Ιερά μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους, του Δημοσίου μη δυναμένου να προβάλλει δικαιώματα κυριότητος επ΄ αυτής, σύμφωνα με την ανωτέρω γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας και τη σχετική υπουργική απόφαση».
ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ: Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο αποδέχθηκε όλες τις σχετικές Γνωμοδοτήσεις, αλλά με τα σχετικά πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής πέρασαν όλες οι εκτάσεις στην κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου !
Κύριοι Συνάδελφοι από το ΠΑΣΟΚ,
μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι από το 1998 μέχρι τον Μάρτιο του 2004 εκτός από τους δύο Υφυπουργούς, κανείς άλλος στην Κυβέρνηση δεν γνώριζε τίποτα;
Και ενώ είχαν ήδη καταγραφεί διαμαρτυρίες και ενστάσεις και Βουλευτών του κόμματός σας.
Ξέρατε τι ακριβώς γινόταν.
Και σήμερα θεωρείτε κακούργημα το ότι δεν ανατρέψαμε τις δικές σας Αποφάσεις!
Στις 22 Οκτωβρίου 2003 ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης και άλλοι φορείς της περιοχής, παραδίδουν στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Φωτιάδη υπόμνημα με «νέα στοιχεία».
Ο κ. Φωτιάδης έστειλε τα στοιχεία που του έθεσαν υπ΄ όψη οι τοπικοί φορείς στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο και ζήτησε να εξεταστούν.
-– Όμως, παρά τα «νέα στοιχεία» και παρά το ότι εκκρεμούσε από τον Ιανουάριο του 2003 η αγωγή της Μονής κατά του Δημοσίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ανακάλεσε ούτε ακύρωσε καμία από τις μέχρι τότε υπογραφές και πράξεις της, ούτε τα πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής.
Δηλαδή, η δίκη θα διεξαγόταν με βάση την ήδη διαμορφωμένη νομική και πραγματική κατάσταση που ήταν σαφώς σε βάρος του Δημοσίου!
Τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε ο Υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο τις παρέλαβα εγώ. Και η απάντηση (υπ’ αριθμ.26/2004) έλεγε πως τα νέα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης δεν είχαν κάτι καινούργιο να προσθέσουν και δεν ήταν ικανά να ανατρέψουν τις προηγούμενες γνωμοδοτήσεις που συντάχτηκαν και έγιναν αποδεκτές από το ΠΑΣΟΚ.
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΟΥ
Και επέμενε ότι όλες οι προηγούμενες Γνωμοδοτήσεις και εισηγήσεις του ήταν απόλυτα ορθές.
Και επαναλαμβάνω πως η σύνθεση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που έστειλε σε μένα την Γνωμοδότησή του ήταν όπως είχε διαμορφωθεί από το ΠΑΣΟΚ το 2002.
Δεν ζήτησα εγώ αυτή την γνωμοδότηση, ούτε την περίμενα. Υπηρεσιακά ήρθε!!
Εσείς, κύριοι Συνάδελφοι από το ΠΑΣΟΚ είχατε τοποθετήσει όλα τα μέλη του.
Αλλά υπήρξε και άλλη θετική γνωμοδότηση για το Βατοπαίδι. Στις 9 Δεκεμβρίου 2004, απαντώντας σε ερώτημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το ΝΣΚ εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 15/2004 Γνωμοδότηση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως «ουδέν όργανο του Δημοσίου δικαιούται να αμφισβητήσει την κυριότητα της Μονής έναντι του Δημοσίου».
Άλλη μια επιβεβαίωση της νομικά διαμορφωμένης κατάστασης.
Όσον αφορά την συναίνεση του Δημοσίου να μην βγει απόφαση.
Όπως είπαμε, τον Ιανουάριο του 2003, η Μονή κατέθεσε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου διεκδικώντας την Λίμνη Βιστωνίδα και τις παρόχθιες περιοχές. Τον Ιούνιο του 2005, έστειλε επιστολή κατευθείαν στο ΝΣΚ ζητώντας να συναινέσει το Δημόσιο στη μη έκδοση απόφασης από το Δικαστήριο.
Το Β’ Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με το πρακτικό 3058/17.06.2004 και με συντριπτική πλειοψηφία (8-1) αποδέχθηκε την αίτηση της Μονής Βατοπαιδίου.
ΚΑΤΑΘΕΣΗ
Προφανώς, το βασικό σκεπτικό της εισήγησης του ΝΣΚ ήταν ότι είχαν ήδη παραδοθεί οι εκτάσεις αυτές στη Μονή και με όλες τις αποφάσεις που είχαν υπογράψει οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ υπέρ της Μονής, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα το Δημόσιο να έχανε στο δικαστήριο.
Κύριοι Συνάδελφοι,
Δεν είχα κανένα λόγο να αμφιβάλλω για την κρίση και να απορρίψω την εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Εξάλλου, σύμφωνα με το παραπάνω πρακτικό, παρασχέθηκε η συναίνεση του Δημοσίου για την μη έκδοση απόφασης και μόνο. Γι’ αυτό στη σχετική εισήγηση ρητά αναφέρεται ότι:
«Η παρεχόμενη συναίνεση του Δημοσίου είναι φανερό ότι δεν ενέχει αναγνώριση οποιουδήποτε τυχόν δικαιώματος της Ιεράς Μονής επί της επιδίκου εκτάσεως, αλλ’ ούτε και παραίτηση του Δημοσίου από οποιαδήποτε τυχόν δικαιώματά του επί των επιδίκων, ώστε να διαφοροποιούνται οι σημερινές πραγματικές θέσεις των δύο αντιδίκων μερών».
Αλλά και ο μειοψηφών Νομικός Σύμβουλος(ένας στους εννιά) διατύπωσε γνώμη επί καθαρά δικονομικού ζητήματος, -- δηλαδή αν είναι νομικά εφικτό να μην βγει απόφαση, όχι αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να συναινέσει το Δημόσιο ή για το αν επί της ουσίας θίγονται τα δικαιώματα του Δημοσίου.
• Θα ήθελα επίσης να σας θυμίσω πως όλα αυτά τα σχετικά με την Βιστωνίδα θέματα, τα έχουμε συζητήσει την Πέμπτη 26/07/07,ενάμιση μήνα πριν τις εκλογές, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλαβάνο σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που υπέβαλε στις 23/07/07. Δεν ακούγονται τον τελευταίο μήνα για πρώτη φορά.
Ο κ. Αλαβάνος είχε τότε δηλώσει μέσα στη Βουλή πως ναι,
«αυτή η διαδικασία ξεκίνησε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».
Και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα Κόμματα «να πάρουν σαφή θέση για το θέμα της Βιστωνίδας».
Δεν νομίζω κανένα κόμμα να ανταποκρίθηκε στον κ. Αλαβάνο.
Τι απάντησα στον κ. Αλαβάνο:
Πρώτον, ότι έχω βασιστεί στις επίσημες γνωμοδοτήσεις και δεύτερον, «Εάν υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία κρίνετε ότι δεν έγιναν σωστά ευχαρίστως να τα επαναφέρω προς συζήτηση και να τα εξετάσω. Αν θεωρείτε ότι κάποιες διαδικασίες δεν τηρήθηκαν, κάποια από αυτά που έπρεπε να γίνουν, δεν έγιναν, κάποια στοιχεία που έπρεπε να ληφθούν υπόψη δεν ελήφθησαν, ευχαρίστως να το εξετάσω».
Κύριοι Συνάδελφοι από το ΠΑΣΟΚ.
Η Πρότασή σας για Σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής όχι μόνο έχει νομικά προβλήματα, αλλά και προβλήματα ηθικής τάξης.
Δεν βασίζεται σε κανένα ουσιαστικό, πραγματικό στοιχείο, δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη και σαφής κατηγορία.
Πρώτα απαγγείλατε κατηγορίες και τώρα ψάχνετε φακέλους μήπως και τις τεκμηριώσετε.
Και αδιαφορήσατε για το γεγονός ότι και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο Διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών, που έχουν εξετάσει όλο το φακέλου, δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να ενοχοποιούν Υπουργούς.
Και οι αντιεισαγγελείς εφετών που παραιτήθηκαν, μίλησαν για «στοιχεία που σχετίζονται με την λειτουργία υφυπουργών», δηλαδή με την αποδοχή των γνωμοδοτήσεων. Δεν μίλησαν ούτε για αδίκημα, ούτε για υπαιτιότητα, ή δόλο.
Με ποια λοιπόν βάση απευθύνετε τέτοιες βαριές κατηγορίες;
Με καμία βάση.
Είναι πρωτάκουστα αυτά που γίνονται αυτές τις μέρες.
Φυσικά και ψηφίζω υπέρ της σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής.
Θα χυθεί άπλετο φως σε όλη την υπόθεση.
Αν υπάρχουν κάποιοι που πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη θα λογοδοτήσουν.
Και να μην ταλαιπωρείται και διασύρεται κανένας αθώος.
Το χρωστάμε σε όλους τους νοικοκύρηδες Έλληνες και τις Ελληνίδες που πασχίζουν για ένα καλύτερο αύριο!
Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008
Ομιλία Επιχειρηματικού Συνεδρίου στο Βιετνάμ
«Είμαστε εδώ για να κάνουμε δουλειά και για να δημιουργήσουμε επιχειρηματικές ευκαιρίες, νέες θέσεις εργασίας και αμοιβαία οφέλη για τις χώρες μας, στο δρόμο προς την ευημερία, ευημερία χωρίς αποκλεισμούς» υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας στην ομιλία του την Τρίτη, 14/10/2008, κατά την διεξαγωγή του Επιχειρηματικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Hanoi του Βιετνάμ, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, του Υφυπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου του Βιετνάμ, του Προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Βιετνάμ, πλήθους επιχειρηματιών από την Ελλάδα και το Βιετνάμ.
Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε σε εξέχουσες ιστορικές προσωπικότητες του Βιετνάμ που συνέβαλαν στη σταδιακή ανάπτυξη της χώρας, στην εργατικότητα των Βιετναμέζων, στην πλούσια πολιτισμική του κληρονομιά, καθώς και στην βιοποικιλότητα και τα φυσικά κάλλη της χώρας.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εστίασε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, την οποία χαρακτήρισε ως παροδική, τονίζοντας πως «τα χειρότερα πέρασαν και είναι η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά».
«Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν σε πολλούς τομείς ανάπτυξης» δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, όπως το ενεργειακό κόστος, η λειψυδρία, οι τιμές των τροφίμων και τέλος το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση.
«Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που προκύπτουν και όχι απλά να συζητάμε για αυτά. Πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως ευκαιρίες, ως προκλήσεις και πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί» ανέφερε ο κ. Δούκας.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αφού παρουσίασε στοιχεία της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και το Βιετνάμ μπορούν να συνεργαστούν πολύπλευρα, αναπτύσσοντας εμπορικές σχέσεις σε διάφορους τομείς όπως στα τρόφιμα, τις ιχθυοκαλλιέργειες, τη ναυπηγική, τον τουρισμό, τα κατασκευαστικά υλικά, τις ηλεκτρικές συσκευές, τα αμυντικά συστήματα, τον ιατρικό εξοπλισμό, την ελαιουργία, κα.
Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε σε εξέχουσες ιστορικές προσωπικότητες του Βιετνάμ που συνέβαλαν στη σταδιακή ανάπτυξη της χώρας, στην εργατικότητα των Βιετναμέζων, στην πλούσια πολιτισμική του κληρονομιά, καθώς και στην βιοποικιλότητα και τα φυσικά κάλλη της χώρας.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εστίασε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, την οποία χαρακτήρισε ως παροδική, τονίζοντας πως «τα χειρότερα πέρασαν και είναι η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά».
«Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν σε πολλούς τομείς ανάπτυξης» δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, όπως το ενεργειακό κόστος, η λειψυδρία, οι τιμές των τροφίμων και τέλος το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση.
«Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που προκύπτουν και όχι απλά να συζητάμε για αυτά. Πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως ευκαιρίες, ως προκλήσεις και πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί» ανέφερε ο κ. Δούκας.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αφού παρουσίασε στοιχεία της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και το Βιετνάμ μπορούν να συνεργαστούν πολύπλευρα, αναπτύσσοντας εμπορικές σχέσεις σε διάφορους τομείς όπως στα τρόφιμα, τις ιχθυοκαλλιέργειες, τη ναυπηγική, τον τουρισμό, τα κατασκευαστικά υλικά, τις ηλεκτρικές συσκευές, τα αμυντικά συστήματα, τον ιατρικό εξοπλισμό, την ελαιουργία, κα.
Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008
Επίσημη Επίσκεψη στο Βιετνάμ
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας, παρουσία των Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ κ. Nguyen Minh Triet, υπέγραψε σήμερα στο Hanoi, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, τρεις διμερείς συμφωνίες συνεργασίας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Δούκας και ο Υφυπουργός Προγραμματισμού και Εμπορίου του Βιετνάμ κ. Nguyen Bich Dat συνυπέγραψαν Συμφωνία Προώθησης και Αμοιβαίας Προστασίας Επενδύσεων, με στόχο να τεθεί το πλαίσιο τόσο της προώθησης των επενδύσεων όσο και της προστασίας αυτών, για την περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με αμοιβαίο όφελος.
Επίσης, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών από τον κ. Δούκα και τον ομόλογό του κ. Nguyen Quoc Cuong. Στόχος της συμφωνίας είναι η έναρξη και μονιμοποίηση διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων, η ανταλλαγή πληροφοριών και η συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών.
Τέλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας και ο Υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου κ. Hguyen Thanh Bien συνυπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας που αφορά στον Τομέα Ενέργειας με στόχο την προώθηση των επενδύσεων και την δημιουργία κοινοπραξιών κτλ, για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σχετικά με τις νέες πηγές ενέργειας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο κ. Δούκας εξήρε την πρόοδο της οικονομίας του Βιετνάμ και δήλωσε πως «ήδη “γυρίσαμε σελίδα” στις οικονομικές μας σχέσεις. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, ιχθυοκαλλιεργειών, δομικών υλικών, στον τουρισμό και τη ναυπηγική, ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι οι συμφωνίες της ΙΝΤΡΑΛΟΤ με την περιφέρεια Ho Chi Minh (Σαϊγκόν).»
Συγκεκριμένα, ο κ. Δούκας και ο Υφυπουργός Προγραμματισμού και Εμπορίου του Βιετνάμ κ. Nguyen Bich Dat συνυπέγραψαν Συμφωνία Προώθησης και Αμοιβαίας Προστασίας Επενδύσεων, με στόχο να τεθεί το πλαίσιο τόσο της προώθησης των επενδύσεων όσο και της προστασίας αυτών, για την περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με αμοιβαίο όφελος.
Επίσης, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών από τον κ. Δούκα και τον ομόλογό του κ. Nguyen Quoc Cuong. Στόχος της συμφωνίας είναι η έναρξη και μονιμοποίηση διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων, η ανταλλαγή πληροφοριών και η συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών.
Τέλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας και ο Υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου κ. Hguyen Thanh Bien συνυπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας που αφορά στον Τομέα Ενέργειας με στόχο την προώθηση των επενδύσεων και την δημιουργία κοινοπραξιών κτλ, για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σχετικά με τις νέες πηγές ενέργειας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο κ. Δούκας εξήρε την πρόοδο της οικονομίας του Βιετνάμ και δήλωσε πως «ήδη “γυρίσαμε σελίδα” στις οικονομικές μας σχέσεις. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, ιχθυοκαλλιεργειών, δομικών υλικών, στον τουρισμό και τη ναυπηγική, ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι οι συμφωνίες της ΙΝΤΡΑΛΟΤ με την περιφέρεια Ho Chi Minh (Σαϊγκόν).»
Δελτίο Τύπου
Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ κ. Π. Δούκα με τον Συμπρόεδρο του Οργανισμού Οικιστικής Ανάπτυξης της Λιβύης, Dr Mohamed Ayad Aboushiwa
Συνάντηση με τον Συμπρόεδρο του Οργανισμού Οικιστικής Ανάπτυξης της Λιβύης, Dr Mohamed Ayad Aboushiwa είχε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας.
Ειδικότερα ο Dr Aboushiwa ενημέρωσε τον Υφυπουργό για το ευρύ πρόγραμμα οικιστικής ανάπτυξης που πραγματοποιείται στη χώρα του (νοσοκομεία, δημόσια κτίρια, κλπ) και διατύπωσε ανοικτή πρόσκληση προς τους Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα.
Ειδική αναφορά έκανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών στο ταξίδι του στην Λιβύη πριν από μερικούς μήνες, όπου και οι δύο συμφώνησαν πως πολλές προοπτικές ενδυνάμωσης των διμερών οικονομικών σχέσεων υπάρχουν από τη συνεργασία των δύο χωρών.
Ο Dr Aboushiwa αναφέρθηκε στις μεγαλύτερες δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας που θα προσφέρει η ναυτιλιακή σύνδεση των δύο χωρών και ζήτησε τη μεσολάβηση του Υφυπουργού κ. Δούκα προς την κατεύθυνση αυτή.
Συνάντηση με τον Συμπρόεδρο του Οργανισμού Οικιστικής Ανάπτυξης της Λιβύης, Dr Mohamed Ayad Aboushiwa είχε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας.
Ειδικότερα ο Dr Aboushiwa ενημέρωσε τον Υφυπουργό για το ευρύ πρόγραμμα οικιστικής ανάπτυξης που πραγματοποιείται στη χώρα του (νοσοκομεία, δημόσια κτίρια, κλπ) και διατύπωσε ανοικτή πρόσκληση προς τους Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα.
Ειδική αναφορά έκανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών στο ταξίδι του στην Λιβύη πριν από μερικούς μήνες, όπου και οι δύο συμφώνησαν πως πολλές προοπτικές ενδυνάμωσης των διμερών οικονομικών σχέσεων υπάρχουν από τη συνεργασία των δύο χωρών.
Ο Dr Aboushiwa αναφέρθηκε στις μεγαλύτερες δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας που θα προσφέρει η ναυτιλιακή σύνδεση των δύο χωρών και ζήτησε τη μεσολάβηση του Υφυπουργού κ. Δούκα προς την κατεύθυνση αυτή.
Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008
Άρθρο του Πέτρου Δούκα
Σκέψεις και προτάσεις
Η διεθνής κρίση επιβάλλει να βελτιωθούμε και να ανασυνταχθούμε!
Έγραφε ο Ξενοφώντας στην Κύρου Παιδεία, ένα από τα εξαιρετικότερα βιβλία για την τέχνη της διοίκησης που έχουν γραφτεί τους τελευταίους 25 αιώνες, ότι «απ΄ όλες τις δυσκολίες, ο φόβος είναι αυτός που τρομάζει πιο πολύ τις ψυχές» («πάντων των δεινών ο φόβος μάλιστα καταπλήττει τας ψυχάς»). Και ο φόβος σήμερα είναι ο σκληρότερος αντίπαλος.
Πράγματι, βρισκόμαστε στο μέσο μιας πολύ εκτεταμένης και βαθειάς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ή μάλλον, για πρώτη φορά, στο μέσον πολλών κρίσεων ταυτόχρονα: οικονομικής, πιστωτικής, χρηματιστηριακής, κρίση στο περιβάλλον, στις τιμές των τροφίμων, στο νερό και τους υδάτινους πόρους, κρίση στην ενέργεια.
Η οικονομική κρίση άρχισε τον Ιούνιο του 2007 με την κατακόρυφη άνοδο στις επισφάλειες στα sub-prime στεγαστικά δάνεια (δηλαδή τα δάνεια σε πολύ οικονομικά ασθενείς πιστολήπτες) στις ΗΠΑ.
Αυτά τα δάνεια και η αδυναμία όσων δανείστηκαν να τα αποπληρώσουν, έχουν προκαλέσει τεράστιες απώλειες σε όσους επένδυσαν σε τέτοια χρεόγραφα και σε όσους δάνεισαν σε επιχειρήσεις, τράπεζες και οργανισμούς που επένδυσαν σε τέτοια χρεόγραφα.
Η κρίση αυτή άρχισε να γενικεύεται, αφού φάνηκε πως και άλλα μεγάλα τραπεζικά και ασφαλιστικά ιδρύματα είχαν επενδύσει, ή εγγυηθεί (όπως η AIG) επενδύσεις σε αμφιβόλου ποιότητας χρεόγραφα.
Παρά τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να τροφοδοτηθεί η αγορά με όσα χρήματα χρειαζόταν, η κατάσταση συνέχισε να χειροτερεύει. Είδαμε τα χρηματιστήρια να σημειώνουν μεγάλη κάμψη από τη Μόσχα μέχρι τη Βραζιλία.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν τα «τοξικά» προβλήματα των μεγάλων ξένων τραπεζών. Και δεν έχουν οι καταθέτες λόγο να ανησυχούν. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και «είναι εδώ», συνεργάζεται με τις ξένες Κυβερνήσεις και «εγγυάται τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας». Οι καταθέτες, οι άνθρωποι που μόχθησαν για να βάλλουν «κάποια λεφτά στην μπάντα» δεν έχουν λόγο να ανησυχούν. Θα γίνει ό,τι πρέπει να γίνει για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα.
Δεν υποτιμάμε τη διεθνή κρίση. Ακόμα και ο δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου ακριβαίνει, αφού η διαφορά στο κόστος δανεισμού μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού Δημοσίου έχει φθάσει για τη δεκαετή διάρκεια από τις 32 μ.β στα μέσα Μαρτίου 2005, στις 90 μονάδες βάσης σήμερα. Μια αύξηση κατά 30 μ.β., στο spread στα 40 δισεκ. ευρώ δανεισμού ισοδυναμούν με ένα επιπλέον ετήσιο κόστος για τόκους της τάξης των 120 εκατ. ευρώ.
[Θυμάστε τι έλεγε η αντιπολίτευση για τη στρατηγική μας για «ανέβασμα του duration» (επιμήκυνση της διάρκειας) του δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, με δανεισμό για 30 και 50 χρόνια; Το ΠΑΣΟΚ μας κατηγορούσε τότε ότι έπρεπε να δανειζόμαστε και να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μόνο για ένα χρόνο, επειδή τα επιτόκια του δωδεκαμήνου ήταν, τότε, φθηνότερα! Φαντασθείτε πόσο καταστροφικό θα ήταν αν στις σημερινές αγορές θα ήμασταν αναγκασμένοι να δανειζόμαστε 20 δισεκ. ευρώ κάθε μήνα για να χρηματοδοτήσουμε το χρέος.]
Οι ζημίες των μεγάλων ξένων τραπεζών τις έχουν κάνει να μειώσουν κατά πολύ και τη δανειοδότηση των πελατών τους, επιτείνοντας το πρόβλημα της έλλειψης χρηματοδότησης της οικονομικής δραστηριότητας.
Όσον αφορά στις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Θα υπάρχουν, αλλά το μέγεθός τους είναι και θα είναι «διαχειρίσιμο».
Δημοσιονομικά—πίεση στα έσοδα ως αποτέλεσμα της αρνητικής πίεσης στα εισοδήματα και τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Αρνητική επίδραση στο χρηματιστήριο (αν και οι ευκαιρίες είναι πλέον μεγαλύτερες από τους κινδύνους).
Βραδύτεροι ρυθμοί στις επενδύσεις και στις επενδυτικές ροές.
Περιορισμός στη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες.
Κάποια μείωση του ναυτιλιακού συναλλάγματος.
Αρνητική επίδραση στον τουρισμό- εφόσον τα εισοδήματα των επισκεπτών μας συμπιέζονται.
Αρνητική επίδραση στις εξαγωγές λόγω της πίεσης στα εισοδήματα διεθνώς.
Ο Πρωθυπουργός έχει αναγγείλει μια σειρά από πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις για την ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας.
Και εμείς στο υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ανάδειξης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, προσέλκυσης επενδύσεων και διείσδυσης των ξένων αγορών. Ανάδειξης της Ελλάδας της δημιουργίας.
Όσον αφορά στα χρηματιστήρια, η τάση παραμένει πτωτική, αλλά θα αρχίσουν πολύ σύντομα να παρουσιάζονται πολύ καλύτερες ευκαιρίες για επενδύσεις. Σχετικά σύντομα θα σταθεροποιηθούν και ομαλοποιηθούν τα πράγματα, χωρίς, φυσικά, αυτό να σημαίνει πως θα μπούμε αμέσως μετά και σε τροχιά ανάκαμψης.
Κάθε πρόβλημα είναι και μια ευκαιρία για ανασκούμπωμα. Για νέα προσπάθεια βελτίωσης σε όλα. Γι΄ αυτό πρέπει να στηρίξουμε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Πρωθυπουργού και να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη σωστή εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Η διεθνής κρίση επιβάλλει να βελτιωθούμε και να ανασυνταχθούμε!
Έγραφε ο Ξενοφώντας στην Κύρου Παιδεία, ένα από τα εξαιρετικότερα βιβλία για την τέχνη της διοίκησης που έχουν γραφτεί τους τελευταίους 25 αιώνες, ότι «απ΄ όλες τις δυσκολίες, ο φόβος είναι αυτός που τρομάζει πιο πολύ τις ψυχές» («πάντων των δεινών ο φόβος μάλιστα καταπλήττει τας ψυχάς»). Και ο φόβος σήμερα είναι ο σκληρότερος αντίπαλος.
Πράγματι, βρισκόμαστε στο μέσο μιας πολύ εκτεταμένης και βαθειάς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ή μάλλον, για πρώτη φορά, στο μέσον πολλών κρίσεων ταυτόχρονα: οικονομικής, πιστωτικής, χρηματιστηριακής, κρίση στο περιβάλλον, στις τιμές των τροφίμων, στο νερό και τους υδάτινους πόρους, κρίση στην ενέργεια.
Η οικονομική κρίση άρχισε τον Ιούνιο του 2007 με την κατακόρυφη άνοδο στις επισφάλειες στα sub-prime στεγαστικά δάνεια (δηλαδή τα δάνεια σε πολύ οικονομικά ασθενείς πιστολήπτες) στις ΗΠΑ.
Αυτά τα δάνεια και η αδυναμία όσων δανείστηκαν να τα αποπληρώσουν, έχουν προκαλέσει τεράστιες απώλειες σε όσους επένδυσαν σε τέτοια χρεόγραφα και σε όσους δάνεισαν σε επιχειρήσεις, τράπεζες και οργανισμούς που επένδυσαν σε τέτοια χρεόγραφα.
Η κρίση αυτή άρχισε να γενικεύεται, αφού φάνηκε πως και άλλα μεγάλα τραπεζικά και ασφαλιστικά ιδρύματα είχαν επενδύσει, ή εγγυηθεί (όπως η AIG) επενδύσεις σε αμφιβόλου ποιότητας χρεόγραφα.
Παρά τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να τροφοδοτηθεί η αγορά με όσα χρήματα χρειαζόταν, η κατάσταση συνέχισε να χειροτερεύει. Είδαμε τα χρηματιστήρια να σημειώνουν μεγάλη κάμψη από τη Μόσχα μέχρι τη Βραζιλία.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν τα «τοξικά» προβλήματα των μεγάλων ξένων τραπεζών. Και δεν έχουν οι καταθέτες λόγο να ανησυχούν. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και «είναι εδώ», συνεργάζεται με τις ξένες Κυβερνήσεις και «εγγυάται τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας». Οι καταθέτες, οι άνθρωποι που μόχθησαν για να βάλλουν «κάποια λεφτά στην μπάντα» δεν έχουν λόγο να ανησυχούν. Θα γίνει ό,τι πρέπει να γίνει για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα.
Δεν υποτιμάμε τη διεθνή κρίση. Ακόμα και ο δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου ακριβαίνει, αφού η διαφορά στο κόστος δανεισμού μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού Δημοσίου έχει φθάσει για τη δεκαετή διάρκεια από τις 32 μ.β στα μέσα Μαρτίου 2005, στις 90 μονάδες βάσης σήμερα. Μια αύξηση κατά 30 μ.β., στο spread στα 40 δισεκ. ευρώ δανεισμού ισοδυναμούν με ένα επιπλέον ετήσιο κόστος για τόκους της τάξης των 120 εκατ. ευρώ.
[Θυμάστε τι έλεγε η αντιπολίτευση για τη στρατηγική μας για «ανέβασμα του duration» (επιμήκυνση της διάρκειας) του δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, με δανεισμό για 30 και 50 χρόνια; Το ΠΑΣΟΚ μας κατηγορούσε τότε ότι έπρεπε να δανειζόμαστε και να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μόνο για ένα χρόνο, επειδή τα επιτόκια του δωδεκαμήνου ήταν, τότε, φθηνότερα! Φαντασθείτε πόσο καταστροφικό θα ήταν αν στις σημερινές αγορές θα ήμασταν αναγκασμένοι να δανειζόμαστε 20 δισεκ. ευρώ κάθε μήνα για να χρηματοδοτήσουμε το χρέος.]
Οι ζημίες των μεγάλων ξένων τραπεζών τις έχουν κάνει να μειώσουν κατά πολύ και τη δανειοδότηση των πελατών τους, επιτείνοντας το πρόβλημα της έλλειψης χρηματοδότησης της οικονομικής δραστηριότητας.
Όσον αφορά στις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Θα υπάρχουν, αλλά το μέγεθός τους είναι και θα είναι «διαχειρίσιμο».
Δημοσιονομικά—πίεση στα έσοδα ως αποτέλεσμα της αρνητικής πίεσης στα εισοδήματα και τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Αρνητική επίδραση στο χρηματιστήριο (αν και οι ευκαιρίες είναι πλέον μεγαλύτερες από τους κινδύνους).
Βραδύτεροι ρυθμοί στις επενδύσεις και στις επενδυτικές ροές.
Περιορισμός στη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες.
Κάποια μείωση του ναυτιλιακού συναλλάγματος.
Αρνητική επίδραση στον τουρισμό- εφόσον τα εισοδήματα των επισκεπτών μας συμπιέζονται.
Αρνητική επίδραση στις εξαγωγές λόγω της πίεσης στα εισοδήματα διεθνώς.
Ο Πρωθυπουργός έχει αναγγείλει μια σειρά από πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις για την ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας.
Και εμείς στο υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ανάδειξης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, προσέλκυσης επενδύσεων και διείσδυσης των ξένων αγορών. Ανάδειξης της Ελλάδας της δημιουργίας.
Όσον αφορά στα χρηματιστήρια, η τάση παραμένει πτωτική, αλλά θα αρχίσουν πολύ σύντομα να παρουσιάζονται πολύ καλύτερες ευκαιρίες για επενδύσεις. Σχετικά σύντομα θα σταθεροποιηθούν και ομαλοποιηθούν τα πράγματα, χωρίς, φυσικά, αυτό να σημαίνει πως θα μπούμε αμέσως μετά και σε τροχιά ανάκαμψης.
Κάθε πρόβλημα είναι και μια ευκαιρία για ανασκούμπωμα. Για νέα προσπάθεια βελτίωσης σε όλα. Γι΄ αυτό πρέπει να στηρίξουμε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Πρωθυπουργού και να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη σωστή εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Δελτίο Τύπου
Συνάντηση ΥΦΥΠΞ κ. Π. Δούκα με τον Συμπρόεδρο του Οργανισμού Οικιστικής Ανάπτυξης της Λιβύης, Dr Mohamed Ayad Aboushiwa
Συνάντηση με τον Συμπρόεδρο του Οργανισμού Οικιστικής Ανάπτυξης της Λιβύης, Dr Mohamed Ayad Aboushiwa είχε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας.
Ειδικότερα ο Dr Aboushiwa ενημέρωσε τον Υφυπουργό για το ευρύ πρόγραμμα οικιστικής ανάπτυξης που πραγματοποιείται στη χώρα του (νοσοκομεία, δημόσια κτίρια, κλπ) και διατύπωσε ανοικτή πρόσκληση προς τους Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα.
Ειδική αναφορά έκανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών στο ταξίδι του στην Λιβύη πριν από μερικούς μήνες, όπου και οι δύο συμφώνησαν πως πολλές προοπτικές ενδυνάμωσης των διμερών οικονομικών σχέσεων υπάρχουν από τη συνεργασία των δύο χωρών.
Ο Dr Aboushiwa αναφέρθηκε στις μεγαλύτερες δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας που θα προσφέρει η ναυτιλιακή σύνδεση των δύο χωρών και ζήτησε τη μεσολάβηση του Υφυπουργού κ. Δούκα προς την κατεύθυνση αυτή.
Συνάντηση με τον Συμπρόεδρο του Οργανισμού Οικιστικής Ανάπτυξης της Λιβύης, Dr Mohamed Ayad Aboushiwa είχε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας.
Ειδικότερα ο Dr Aboushiwa ενημέρωσε τον Υφυπουργό για το ευρύ πρόγραμμα οικιστικής ανάπτυξης που πραγματοποιείται στη χώρα του (νοσοκομεία, δημόσια κτίρια, κλπ) και διατύπωσε ανοικτή πρόσκληση προς τους Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα.
Ειδική αναφορά έκανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών στο ταξίδι του στην Λιβύη πριν από μερικούς μήνες, όπου και οι δύο συμφώνησαν πως πολλές προοπτικές ενδυνάμωσης των διμερών οικονομικών σχέσεων υπάρχουν από τη συνεργασία των δύο χωρών.
Ο Dr Aboushiwa αναφέρθηκε στις μεγαλύτερες δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας που θα προσφέρει η ναυτιλιακή σύνδεση των δύο χωρών και ζήτησε τη μεσολάβηση του Υφυπουργού κ. Δούκα προς την κατεύθυνση αυτή.
Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008
Δελτίο Τύπου
Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας - Μολδαβίας
για την υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων στον τομέα της ενέργειας
Η βούληση των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Μολδαβίας για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ειδικότερα, εκφράζεται στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου «International Black Sea Energy Policy» ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας και ο Μολδαβός Υφυπουργός Ενέργειας & Φυσικών Πόρων κ. Tudor Copoci.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Μολδαβίας για την υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος στον τομέα της ενέργειας έρχεται σε συνέχεια του Μνημονίου Κατανόησης (MOU) μεταξύ της Hellenic Aid του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της USAID, του Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ για συγχρηματοδότηση διαφόρων τομέων της οικονομίας όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός η επιχειρηματικότητα και η ενέργεια.
Σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας σημείωσε ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη θέτει τις βάσεις για συγκεκριμένες προσπάθειες όλων των ενδιαφερομένων μερών, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα, εκατέρωθεν, προς αειφόρο και φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη της Μολδαβίας.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι ειδικοί μας θα ενσκήψουν πάνω στις συνέργειες αυτές που απαιτούνται για τη διασφάλιση αειφόρων λύσεων στον ενεργειακό τομέα για τους πολίτες της Μολδαβίας» δήλωσε ο κ. Πέτρος Δούκας.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται σχετικές δράσεις σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης για τους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας οι οποίες απαιτούν σχετικές διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Την υλοποίηση του προγράμματος για τη Μολδαβία, από πλευράς της Ελλάδας και της Hellenic Aid έχει αναλάβει το ΚΑΠΕ και από την πλευρά της USAID η International Resources Group (IRG).
για την υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων στον τομέα της ενέργειας
Η βούληση των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Μολδαβίας για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ειδικότερα, εκφράζεται στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου «International Black Sea Energy Policy» ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας και ο Μολδαβός Υφυπουργός Ενέργειας & Φυσικών Πόρων κ. Tudor Copoci.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Μολδαβίας για την υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος στον τομέα της ενέργειας έρχεται σε συνέχεια του Μνημονίου Κατανόησης (MOU) μεταξύ της Hellenic Aid του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της USAID, του Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ για συγχρηματοδότηση διαφόρων τομέων της οικονομίας όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός η επιχειρηματικότητα και η ενέργεια.
Σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας σημείωσε ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη θέτει τις βάσεις για συγκεκριμένες προσπάθειες όλων των ενδιαφερομένων μερών, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα, εκατέρωθεν, προς αειφόρο και φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη της Μολδαβίας.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι ειδικοί μας θα ενσκήψουν πάνω στις συνέργειες αυτές που απαιτούνται για τη διασφάλιση αειφόρων λύσεων στον ενεργειακό τομέα για τους πολίτες της Μολδαβίας» δήλωσε ο κ. Πέτρος Δούκας.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται σχετικές δράσεις σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης για τους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας οι οποίες απαιτούν σχετικές διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Την υλοποίηση του προγράμματος για τη Μολδαβία, από πλευράς της Ελλάδας και της Hellenic Aid έχει αναλάβει το ΚΑΠΕ και από την πλευρά της USAID η International Resources Group (IRG).
Δελτίο Τύπου
Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων
Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) με στόχο την εκπαίδευση και ενημέρωση κάθε νέας εκπαιδευτικής σειράς υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών υπέγραψε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας.
Η πρωτοβουλία σκοπεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας του ΥΠΕΞ με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την αποτελεσματικότερη άσκηση του θεσμικού του ρόλου στην Οικονομική Διπλωματία και με στόχο την αρτιότερη εκπαίδευση, ενημέρωση και κατάρτιση των στελεχών που θα κληθούν να υπηρετήσουν στα Γραφεία ΟΕΥ. Επίσης το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει την προώθηση της εφαρμογής των σύγχρονων αρχών, μεθόδων και τεχνικών διοίκησης.
«Είναι κοινός στόχος να ξεκινήσουμε άμεσα την συνεργασία μας, να γίνουν πράξη τα όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο γιατί πιστεύουμε ότι θα είναι μεγάλο το όφελος για τους ανθρώπους του Υπουργείου Εξωτερικών. Θέλουμε οι οικονομικοί διπλωμάτες να σκέφτονται και να λειτουργούν ως μάνατζερς προκειμένου να προωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της Ελλάδας» δήλωσε ο κ. Πέτρος Δούκας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΕΔΕ κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος δεσμεύθηκε ότι η συνεργασία ΥΠΕΞ και ΕΕΔΕ θα φέρει απτά αποτελέσματα.
Το μνημόνιο που υπεγράφη από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Δούκα και τον πρόεδρο του ΔΣ της ΕΕΔΕ κ. Κωνσταντίνο Λαμπρινόπουλο θα έχει διάρκεια εφαρμογής ενός έτους με δυνατότητα ανανέωσης και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την τακτική συνεργασία στο πλαίσιο των επιχειρηματικών αποστολών που πραγματοποιούνται στο Εξωτερικό αλλά και την εκπόνηση από την ΕΕΔΕ μελετών και ερευνών διεθνών αγορών για τις οποίες παρουσιάζεται ενδιαφέρον εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.
Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) με στόχο την εκπαίδευση και ενημέρωση κάθε νέας εκπαιδευτικής σειράς υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών υπέγραψε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας.
Η πρωτοβουλία σκοπεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας του ΥΠΕΞ με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την αποτελεσματικότερη άσκηση του θεσμικού του ρόλου στην Οικονομική Διπλωματία και με στόχο την αρτιότερη εκπαίδευση, ενημέρωση και κατάρτιση των στελεχών που θα κληθούν να υπηρετήσουν στα Γραφεία ΟΕΥ. Επίσης το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει την προώθηση της εφαρμογής των σύγχρονων αρχών, μεθόδων και τεχνικών διοίκησης.
«Είναι κοινός στόχος να ξεκινήσουμε άμεσα την συνεργασία μας, να γίνουν πράξη τα όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο γιατί πιστεύουμε ότι θα είναι μεγάλο το όφελος για τους ανθρώπους του Υπουργείου Εξωτερικών. Θέλουμε οι οικονομικοί διπλωμάτες να σκέφτονται και να λειτουργούν ως μάνατζερς προκειμένου να προωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της Ελλάδας» δήλωσε ο κ. Πέτρος Δούκας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΕΔΕ κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος δεσμεύθηκε ότι η συνεργασία ΥΠΕΞ και ΕΕΔΕ θα φέρει απτά αποτελέσματα.
Το μνημόνιο που υπεγράφη από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Δούκα και τον πρόεδρο του ΔΣ της ΕΕΔΕ κ. Κωνσταντίνο Λαμπρινόπουλο θα έχει διάρκεια εφαρμογής ενός έτους με δυνατότητα ανανέωσης και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την τακτική συνεργασία στο πλαίσιο των επιχειρηματικών αποστολών που πραγματοποιούνται στο Εξωτερικό αλλά και την εκπόνηση από την ΕΕΔΕ μελετών και ερευνών διεθνών αγορών για τις οποίες παρουσιάζεται ενδιαφέρον εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.
Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008
Δελτίο Τύπου
Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων
Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρία Διοικήσεων Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) με στόχο την εκπαίδευση και ενημέρωση κάθε νέας εκπαιδευτικής σειράς υπαλλήλων του Υπουργείο Εξωτερικών θα υπογράψει ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας, αύριο Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008, στις 12.30 το μεσημέρι στην αίθουσα «Σοφιανοπούλου».
Η πρωτοβουλία σκοπεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας του ΥΠΕΞ με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την αποτελεσματικότερη άσκηση του θεσμικού του ρόλου στην Οικονομική Διπλωματία και με στόχο την αρτιότερη εκπαίδευση, ενημέρωση και κατάρτιση των στελεχών που θα κληθούν να υπηρετήσουν στα Γραφεία ΟΕΥ. Επίσης το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει την προώθηση της εφαρμογής των σύγχρονων αρχών, μεθόδων και τεχνικών διοίκησης.
Το μνημόνιο το οποίο θα υπογραφεί από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Δούκα και τον πρόεδρο του ΔΣ της ΕΕΔΕ κ. Κωνσταντίνο Λαμπρινόπουλο, θα έχει διάρκεια εφαρμογής ενός έτους με δυνατότητα ανανέωσης και προβλέπει μεταξύ άλλων την τακτική συνεργασία στο πλαίσιο των επιχειρηματικών αποστολών που πραγματοποιούνται στο Εξωτερικό αλλά και την εκπόνηση από την ΕΕΔΕ μελετών και ερευνών διεθνών αγορών για τις οποίες παρουσιάζεται ενδιαφέρον εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.
Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρία Διοικήσεων Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) με στόχο την εκπαίδευση και ενημέρωση κάθε νέας εκπαιδευτικής σειράς υπαλλήλων του Υπουργείο Εξωτερικών θα υπογράψει ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας, αύριο Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008, στις 12.30 το μεσημέρι στην αίθουσα «Σοφιανοπούλου».
Η πρωτοβουλία σκοπεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας του ΥΠΕΞ με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την αποτελεσματικότερη άσκηση του θεσμικού του ρόλου στην Οικονομική Διπλωματία και με στόχο την αρτιότερη εκπαίδευση, ενημέρωση και κατάρτιση των στελεχών που θα κληθούν να υπηρετήσουν στα Γραφεία ΟΕΥ. Επίσης το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει την προώθηση της εφαρμογής των σύγχρονων αρχών, μεθόδων και τεχνικών διοίκησης.
Το μνημόνιο το οποίο θα υπογραφεί από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Δούκα και τον πρόεδρο του ΔΣ της ΕΕΔΕ κ. Κωνσταντίνο Λαμπρινόπουλο, θα έχει διάρκεια εφαρμογής ενός έτους με δυνατότητα ανανέωσης και προβλέπει μεταξύ άλλων την τακτική συνεργασία στο πλαίσιο των επιχειρηματικών αποστολών που πραγματοποιούνται στο Εξωτερικό αλλά και την εκπόνηση από την ΕΕΔΕ μελετών και ερευνών διεθνών αγορών για τις οποίες παρουσιάζεται ενδιαφέρον εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.
Δελτίο Τύπου
Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας - Μολδαβίας
για την υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων στον τομέα της ενέργειας
Μνημόνιο Συνεργασίας για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος στον τομέα της ενέργειας θα υπογράψουν αύριο ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας και ο Μολδαβός Υφυπουργός Ενέργειας & Φυσικών Πόρων κ. Copoci, o οποίος βρίσκεται στη χώρα μας στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «International Black Sea Energy Policy».
Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Μολδαβίας έρχεται σε συνέχεια του Μνημονίου Κατανόησης (MOU) μεταξύ της Hellenic Aid του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της USAID, του Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, με σκοπό τη συγχρηματοδότηση προγραμμάτων σε διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως τουρισμός, πολιτισμός, επιχειρηματικότητα και ενέργεια.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται σχετικές δράσεις σε χώρες της Ν.Α. Ευρώπης στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας, οι οποίες απαιτούν σχετικές διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και χωρών της Ν.Α. Ευρώπης. Την υλοποίηση του προγράμματος για τη Μολδαβία, από πλευράς της Ελλάδας και της Hellenic Aid έχει αναλάβει το ΚΑΠΕ και από την πλευρά της USAID, η International Resources Group (IRG).
Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Δούκα και τον Υφυπουργό Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Μολδαβίας κ. Copoci, αύριο Τετάρτη 8 Οκτωβρίου και ώρα 10.30 πμ, στην νέα αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών.
για την υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων στον τομέα της ενέργειας
Μνημόνιο Συνεργασίας για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος στον τομέα της ενέργειας θα υπογράψουν αύριο ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας και ο Μολδαβός Υφυπουργός Ενέργειας & Φυσικών Πόρων κ. Copoci, o οποίος βρίσκεται στη χώρα μας στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «International Black Sea Energy Policy».
Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Μολδαβίας έρχεται σε συνέχεια του Μνημονίου Κατανόησης (MOU) μεταξύ της Hellenic Aid του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της USAID, του Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, με σκοπό τη συγχρηματοδότηση προγραμμάτων σε διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως τουρισμός, πολιτισμός, επιχειρηματικότητα και ενέργεια.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται σχετικές δράσεις σε χώρες της Ν.Α. Ευρώπης στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας, οι οποίες απαιτούν σχετικές διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και χωρών της Ν.Α. Ευρώπης. Την υλοποίηση του προγράμματος για τη Μολδαβία, από πλευράς της Ελλάδας και της Hellenic Aid έχει αναλάβει το ΚΑΠΕ και από την πλευρά της USAID, η International Resources Group (IRG).
Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Δούκα και τον Υφυπουργό Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Μολδαβίας κ. Copoci, αύριο Τετάρτη 8 Οκτωβρίου και ώρα 10.30 πμ, στην νέα αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πρόγραμμα ΥΦΥΠΕΞ κ. Πέτρου Δούκα
Tρίτη 7 Οκτωβρίου 2008
18.30- Χαιρετισμός ΥΦΥΠΕΞ σε ημερίδα του ΣΕΒΕ με θέμα: «Η αγορά των δυτικών
τροφίμων & ποτών στην Κίνα» (ΥΠΕΞ, αίθ: Κρανιδιώτη)
21.30- Χαιρετισμός ΥΦΥΠΕΞ στην έναρξη 8ης Ελληνικής Εβδομάδας Μόδας
(Τεχνόπολη Γκάζι).
Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008
9:15- Ομιλία ΥΦΥΠΕΞ σε διεθνές συνέδριο στο πλαίσιο του ΟΣΕΠ με θέμα:
«International Black Sea Energy Policy» (Αιθ. Τελετών Πανεπιστημίου Αθηνών).
10:30- Υπογραφή μνημονίου μεταξύ της Hellenic Aid (Υπηρεσία Διεθνούς
Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών) και της Μολδαβίας από
τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Π. Δούκα και τον Υφυπουργό Ενέργειας & Φυσικών
Πόρων κ. Copoci σχετικά με υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος στον
τομέα της ενέργειας (Νέα αίθουσα Συγκλήτου Πανεπιστημίου Αθηνών).
12:30- Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την εκπαίδευση και την ενημέρωση
υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών, μεταξύ ΥΠΕΞ και Ελληνικής Εταιρείας
Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ε.Ε.Δ.Ε.) αιθ. «Σοφιανοπούλου».
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008
12:30- Ομιλία ΥΦΥΠΕΞ στη συνάντηση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου
Ελλάδας-Σερβίας (King George Palace).
18.30- Χαιρετισμός ΥΦΥΠΕΞ σε ημερίδα του ΣΕΒΕ με θέμα: «Η αγορά των δυτικών
τροφίμων & ποτών στην Κίνα» (ΥΠΕΞ, αίθ: Κρανιδιώτη)
21.30- Χαιρετισμός ΥΦΥΠΕΞ στην έναρξη 8ης Ελληνικής Εβδομάδας Μόδας
(Τεχνόπολη Γκάζι).
Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008
9:15- Ομιλία ΥΦΥΠΕΞ σε διεθνές συνέδριο στο πλαίσιο του ΟΣΕΠ με θέμα:
«International Black Sea Energy Policy» (Αιθ. Τελετών Πανεπιστημίου Αθηνών).
10:30- Υπογραφή μνημονίου μεταξύ της Hellenic Aid (Υπηρεσία Διεθνούς
Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών) και της Μολδαβίας από
τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Π. Δούκα και τον Υφυπουργό Ενέργειας & Φυσικών
Πόρων κ. Copoci σχετικά με υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος στον
τομέα της ενέργειας (Νέα αίθουσα Συγκλήτου Πανεπιστημίου Αθηνών).
12:30- Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την εκπαίδευση και την ενημέρωση
υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών, μεταξύ ΥΠΕΞ και Ελληνικής Εταιρείας
Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ε.Ε.Δ.Ε.) αιθ. «Σοφιανοπούλου».
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008
12:30- Ομιλία ΥΦΥΠΕΞ στη συνάντηση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου
Ελλάδας-Σερβίας (King George Palace).
Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008
Ομιλία στο London Business School
Σημεία ομιλίας από την διάλεξη του Υφυπουργού Εξωτερικών Πέτρου Γ. Δούκα στο London Business School με θέμα «Οι Σύγχρονες Κοινωνίες είναι βασισμένες στην Αρχαία Ελληνική Σκέψη» (Λονδίνο, 1 Οκτωβρίου 2008)
«Θαυμάζουμε τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους για την πρωτοποριακή τους σκέψη. Αλλά η σκέψη τους ήταν «δρώσα», όπως την χαρακτήρισε ο Κορνήλιος Καστοριάδης. Για παράδειγμα, πρώτα οι Έλληνες εφάρμοσαν την δημοκρατία, το ελεύθερο εμπόριο, το κράτος με έννομη τάξη και μετά οι λόγιοι ανέλυαν όλα τα σχετικά.
Η ιδέα του κομμουνισμού αναπτύχθηκε στα καπηλειά της εποχής και μετά ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης (και ο Αριστοφάνης) εξέτασαν τα σχετικά. Ο Αριστοτέλης και ο Αριστοφάνης κατέδειξαν πως το σύστημα της κοινοκτημοσύνης δεν θα μπορούσε να επιβιώσει, αφού κανένας δεν θα δούλευε όσο του αναλογούσε και όλοι θα απαιτούσαν πολύ περισσότερα από την προσφορά τους.
Η ανάγκη για πλατειά μεσαία τάξη αναλύθηκε από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη που θεώρησαν πως μια πόλις χωρίς μεσαία τάξη, με λίγους πλούσιους και πολλούς φτωχούς, θα ήταν από τη φύση της ασταθής με τη μια τάξη νε επιβουλεύεται την άλλη. Οι μεταρρυθμίσεις του Σόλωνα στην Αθήνα και του Λυκούργου και του Άγι στην Σπάρτη, είχαν αυτόν ακριβώς τον στόχο. Την στήριξη της μεσαίας τάξης!
Η ιδέα της αξιοκρατίας, ότι δηλαδή συμφέρει το σύνολο να ηγούνται (και να αμείβονται καλύτερα) οι πιο άξιοι. Όπως σε μια φουρτούνα, επειδή σε ενδιαφέρει να σωθείς, δεν σε νοιάζει να φέρεις τον τίτλο του καπετάνιου. Σε ενδιαφέρει να υπακούς τον καλύτερο για να σωθείς εσύ ο ίδιος.
Η ιδέα της κυκλικότητας – ότι τίποτα δεν παραμένει σταθερό και ότι όλα περνάνε από στάδια αντιθέσεων σε μια επαναλαμβανόμενη κυκλικότητα. Φιλότητα και νείκος χαρακτήρισε αυτές τις δυνάμεις ο Εμπεδοκλής, δίκην και τίσιν ο Αναξίμανδρος, εναντιοδρομίες ο Ηράκλειτος.
Η ανάγκη να υπάρχουν σωστοί και καλομελετημένοι νόμοι και να τους παραδέχονται και να τους στηρίζουν όλοι οι πολίτες, έστω και αν δεν συμφωνούν με τους ίδιους τους νόμους, είτε με την κρίση των δικαστών, με φωτεινό παράδειγμα τον Σωκράτη.
Η προτροπή να γίνεται κανείς όλο και καλύτερος. Εκείνο το «αιέν αριστεύειν». Το να επιδιώκεις τις πέντε σπουδαιότερες αρετές: 1.Σοφία, 2.Φρόνηση (καλή κρίση), 3.Σωφροσύνη (έλεγχο των επιθυμιών), 4.Ανδρεία και 5.Δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη είναι μια αρετή που έχει υμνηθεί από τα πανάρχαια χρόνια. Από το μεσοποταμιακό «Έπος του Γκιλγκαμές», τα ανάγλυφα κείμενα του Δαρείου στο Μπαχιστούν, τον κώδικα του Χαμουραμπί, τον Κομφούκιο, τον Όμηρο, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη. Όταν είσαι άδικος, δεν είσαι άδικος μόνο στους εχθρούς σου, αλλά αδικείς και ανακατεύεις και τους δικούς σου ανθρώπους.
Ο Οικονομικός και η Κύρου Παιδεία του Ξενοφώντα, ο Πολιτικός του Πλάτωνα και διάφορα κείμενα του Ισοκράτη είναι ίσως ό,τι καλύτερο έχει γραφτεί για την επιστήμη του μάνατζμεντ τους τελευταίους 25 αιώνες!
Αυτές οι πέντε αρετές είναι αυτές που κάνουν κάποιον φωτισμένο και άξιο ηγέτη. Θα προσθέταμε σε αυτές και άλλες τρείς από τα κείμενα του Ξενοφώντα: 6. Να σε νοιάζει το καλό των συμπολιτών σου, 7. Αυτά που ξέρεις να τα διδάσκεις και στους άλλους ώστε να γίνονται και αυτοί καλύτεροι, 8. Να δίνεις, εσύ ο ίδιος το καλό παράδειγμα. Και ένα ακόμα από τον Ισοκράτη: 9. Να κάνεις παρέα και να συναναστρέφεσαι ανθρώπους που να είναι καλύτεροι από σένα και να τους ακούς όταν σου λένε δυσάρεστες αλήθειες.
Είναι ενδιαφέρον πως οι παραπάνω αρετές αποτελούσαν για τους αρχαίους και τα βασικά συστατικά της ευτυχίας. Δηλαδή, δεν μπορεί να είναι κανείς άσχετος, άφρων, δούλος των επιθυμιών του, δειλός και άδικος και να είναι ευτυχισμένος. Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης θεωρούσαν ότι το σπουδαιότερο συστατικό της ευτυχίας είναι η σοφία, γιατί αυτή σε φέρνει πιο κοντά στον θεό, ο οποίος είναι το ευδαιμονέστερο από όλα όσα υπάρχουν και επειδή η απόκτηση σοφίας και οι πράξεις που πηγάζουν από αυτές είναι γλυκιές και ευχάριστες από μόνες τους! Άλλοι φιλόσοφοι όπως ο Επίκουρος είχαν πιο ανατολίτικες ιδέες. Πίστευαν (όπως οι Ινδουιστές και οι Βουδιστές), πως τελικός σκοπός της ζωής είναι η αταραξία. Το να ξεπεράσεις το καθημερινό άγχος.
Όσον αφορά τον πλούτο, αυτός δεν είναι κάτι κακό, αρκεί να τον έχεις αποκτήσει με έντιμα μέσα, και να τον χρησιμοποιείς σύμφωνα με την αρετή. Να τον χρησιμοποιείς, όχι για επίδειξη, αλλά για να ευεργετείς, τους φίλους σου, την πόλη, την κοινωνία. Όσον αφορά την φτώχεια, ο Περικλής στον περίφημο Επιτάφιο, έλεγε πως ντροπή δεν είναι να είσαι φτωχός, αλλά το να μην προσπαθείς να ξεφύγεις απ΄ την φτώχεια!
Σε ένα τόσο δύσκολο και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η αρχαία Ελληνική σκέψη παραμένει ανώτατη και αξεπέραστη αξία. Και ένας θησαυρός λύσεων και για τα μεγάλα και τα μικρά θέματα.»
«Θαυμάζουμε τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους για την πρωτοποριακή τους σκέψη. Αλλά η σκέψη τους ήταν «δρώσα», όπως την χαρακτήρισε ο Κορνήλιος Καστοριάδης. Για παράδειγμα, πρώτα οι Έλληνες εφάρμοσαν την δημοκρατία, το ελεύθερο εμπόριο, το κράτος με έννομη τάξη και μετά οι λόγιοι ανέλυαν όλα τα σχετικά.
Η ιδέα του κομμουνισμού αναπτύχθηκε στα καπηλειά της εποχής και μετά ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης (και ο Αριστοφάνης) εξέτασαν τα σχετικά. Ο Αριστοτέλης και ο Αριστοφάνης κατέδειξαν πως το σύστημα της κοινοκτημοσύνης δεν θα μπορούσε να επιβιώσει, αφού κανένας δεν θα δούλευε όσο του αναλογούσε και όλοι θα απαιτούσαν πολύ περισσότερα από την προσφορά τους.
Η ανάγκη για πλατειά μεσαία τάξη αναλύθηκε από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη που θεώρησαν πως μια πόλις χωρίς μεσαία τάξη, με λίγους πλούσιους και πολλούς φτωχούς, θα ήταν από τη φύση της ασταθής με τη μια τάξη νε επιβουλεύεται την άλλη. Οι μεταρρυθμίσεις του Σόλωνα στην Αθήνα και του Λυκούργου και του Άγι στην Σπάρτη, είχαν αυτόν ακριβώς τον στόχο. Την στήριξη της μεσαίας τάξης!
Η ιδέα της αξιοκρατίας, ότι δηλαδή συμφέρει το σύνολο να ηγούνται (και να αμείβονται καλύτερα) οι πιο άξιοι. Όπως σε μια φουρτούνα, επειδή σε ενδιαφέρει να σωθείς, δεν σε νοιάζει να φέρεις τον τίτλο του καπετάνιου. Σε ενδιαφέρει να υπακούς τον καλύτερο για να σωθείς εσύ ο ίδιος.
Η ιδέα της κυκλικότητας – ότι τίποτα δεν παραμένει σταθερό και ότι όλα περνάνε από στάδια αντιθέσεων σε μια επαναλαμβανόμενη κυκλικότητα. Φιλότητα και νείκος χαρακτήρισε αυτές τις δυνάμεις ο Εμπεδοκλής, δίκην και τίσιν ο Αναξίμανδρος, εναντιοδρομίες ο Ηράκλειτος.
Η ανάγκη να υπάρχουν σωστοί και καλομελετημένοι νόμοι και να τους παραδέχονται και να τους στηρίζουν όλοι οι πολίτες, έστω και αν δεν συμφωνούν με τους ίδιους τους νόμους, είτε με την κρίση των δικαστών, με φωτεινό παράδειγμα τον Σωκράτη.
Η προτροπή να γίνεται κανείς όλο και καλύτερος. Εκείνο το «αιέν αριστεύειν». Το να επιδιώκεις τις πέντε σπουδαιότερες αρετές: 1.Σοφία, 2.Φρόνηση (καλή κρίση), 3.Σωφροσύνη (έλεγχο των επιθυμιών), 4.Ανδρεία και 5.Δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη είναι μια αρετή που έχει υμνηθεί από τα πανάρχαια χρόνια. Από το μεσοποταμιακό «Έπος του Γκιλγκαμές», τα ανάγλυφα κείμενα του Δαρείου στο Μπαχιστούν, τον κώδικα του Χαμουραμπί, τον Κομφούκιο, τον Όμηρο, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη. Όταν είσαι άδικος, δεν είσαι άδικος μόνο στους εχθρούς σου, αλλά αδικείς και ανακατεύεις και τους δικούς σου ανθρώπους.
Ο Οικονομικός και η Κύρου Παιδεία του Ξενοφώντα, ο Πολιτικός του Πλάτωνα και διάφορα κείμενα του Ισοκράτη είναι ίσως ό,τι καλύτερο έχει γραφτεί για την επιστήμη του μάνατζμεντ τους τελευταίους 25 αιώνες!
Αυτές οι πέντε αρετές είναι αυτές που κάνουν κάποιον φωτισμένο και άξιο ηγέτη. Θα προσθέταμε σε αυτές και άλλες τρείς από τα κείμενα του Ξενοφώντα: 6. Να σε νοιάζει το καλό των συμπολιτών σου, 7. Αυτά που ξέρεις να τα διδάσκεις και στους άλλους ώστε να γίνονται και αυτοί καλύτεροι, 8. Να δίνεις, εσύ ο ίδιος το καλό παράδειγμα. Και ένα ακόμα από τον Ισοκράτη: 9. Να κάνεις παρέα και να συναναστρέφεσαι ανθρώπους που να είναι καλύτεροι από σένα και να τους ακούς όταν σου λένε δυσάρεστες αλήθειες.
Είναι ενδιαφέρον πως οι παραπάνω αρετές αποτελούσαν για τους αρχαίους και τα βασικά συστατικά της ευτυχίας. Δηλαδή, δεν μπορεί να είναι κανείς άσχετος, άφρων, δούλος των επιθυμιών του, δειλός και άδικος και να είναι ευτυχισμένος. Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης θεωρούσαν ότι το σπουδαιότερο συστατικό της ευτυχίας είναι η σοφία, γιατί αυτή σε φέρνει πιο κοντά στον θεό, ο οποίος είναι το ευδαιμονέστερο από όλα όσα υπάρχουν και επειδή η απόκτηση σοφίας και οι πράξεις που πηγάζουν από αυτές είναι γλυκιές και ευχάριστες από μόνες τους! Άλλοι φιλόσοφοι όπως ο Επίκουρος είχαν πιο ανατολίτικες ιδέες. Πίστευαν (όπως οι Ινδουιστές και οι Βουδιστές), πως τελικός σκοπός της ζωής είναι η αταραξία. Το να ξεπεράσεις το καθημερινό άγχος.
Όσον αφορά τον πλούτο, αυτός δεν είναι κάτι κακό, αρκεί να τον έχεις αποκτήσει με έντιμα μέσα, και να τον χρησιμοποιείς σύμφωνα με την αρετή. Να τον χρησιμοποιείς, όχι για επίδειξη, αλλά για να ευεργετείς, τους φίλους σου, την πόλη, την κοινωνία. Όσον αφορά την φτώχεια, ο Περικλής στον περίφημο Επιτάφιο, έλεγε πως ντροπή δεν είναι να είσαι φτωχός, αλλά το να μην προσπαθείς να ξεφύγεις απ΄ την φτώχεια!
Σε ένα τόσο δύσκολο και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η αρχαία Ελληνική σκέψη παραμένει ανώτατη και αξεπέραστη αξία. Και ένας θησαυρός λύσεων και για τα μεγάλα και τα μικρά θέματα.»
Επίσκεψη του ΥΦΥΠΕΞ κ. Πέτρου Δούκα στο Λονδίνο
Επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο πραγματοποιεί από την Τετάρτη ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας με την ευκαιρία του 3ου ετήσιου Greek Roadshow στο οποίο συμμετέχουν 35 ελληνικές επιχειρήσεις.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κατά την παρουσία του στο Λονδίνο έδωσε διάλεξη στο London Business School με θέμα «Οι Σύγχρονες Κοινωνίες είναι βασισμένες στην Αρχαία Ελληνική Σκέψη», την οποία παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως φάνηκε και από τη συζήτηση που ακολούθησε, δεκάδες φοιτητές και πανεπιστημιακοί.
Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και οι επιπτώσεις της και στην Ευρώπη συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας με τον Υφυπουργό Εμπορίου & Επενδύσεων της Βρετανίας, Λόρδο Jones. Επίσης συζήτησαν τα περιθώρια της οικονομικής συνεργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και η δημιουργία joint venture στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε και τον Bloomberg London HQ όπου φιλοξενείται το 3ο ετήσιο Greek Roadshow της «Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε.», στο οποίο συμμετέχουν 35 ελληνικές επιχειρήσεις. Συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο Χρηματιστηρίου κ. Σπύρο Καπράλο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών συνομίλησε με τους Έλληνες επιχειρηματίες που συμμετέχουν, αλλά και με ξένους εν δυνάμει επενδυτές, στους οποίους έκανε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί από πολύ κοντά την εξέλιξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Στην Ελλάδα όπως είπε ο κ. Δούκας υπάρχουν οι συνθήκες ώστε η χώρα μας να επηρεαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο. Το μήνυμα του Έλληνα Υφυπουργού Εξωτερικών είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αδρανεί στις αναπόφευκτες διεθνείς εξελίξεις αλλά δραστηριοποιείται, ώστε να μειώσει τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. «Είναι εξαιρετικά θετικό να δίνουμε το παρών στα δύσκολα και να παρουσιάζουμε τις δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του συναντήθηκε με τον κ. Massimo Capuano, Dep. Chief Executive Officer του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου ενώ σήμερα ο Έλληνας Υφυπουργός συνάντησε τον κ. Fabio Garner, Senior Advisor, αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις της Shell International, όπου συζήτησαν σχετικά με την παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
• Φωτογραφίες από την επίσκεψη και τις συναντήσεις του ΥΦΥΠΕΞ υπάρχουν στο ΑΠΕ
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κατά την παρουσία του στο Λονδίνο έδωσε διάλεξη στο London Business School με θέμα «Οι Σύγχρονες Κοινωνίες είναι βασισμένες στην Αρχαία Ελληνική Σκέψη», την οποία παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως φάνηκε και από τη συζήτηση που ακολούθησε, δεκάδες φοιτητές και πανεπιστημιακοί.
Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και οι επιπτώσεις της και στην Ευρώπη συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας με τον Υφυπουργό Εμπορίου & Επενδύσεων της Βρετανίας, Λόρδο Jones. Επίσης συζήτησαν τα περιθώρια της οικονομικής συνεργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και η δημιουργία joint venture στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε και τον Bloomberg London HQ όπου φιλοξενείται το 3ο ετήσιο Greek Roadshow της «Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε.», στο οποίο συμμετέχουν 35 ελληνικές επιχειρήσεις. Συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο Χρηματιστηρίου κ. Σπύρο Καπράλο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών συνομίλησε με τους Έλληνες επιχειρηματίες που συμμετέχουν, αλλά και με ξένους εν δυνάμει επενδυτές, στους οποίους έκανε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί από πολύ κοντά την εξέλιξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Στην Ελλάδα όπως είπε ο κ. Δούκας υπάρχουν οι συνθήκες ώστε η χώρα μας να επηρεαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο. Το μήνυμα του Έλληνα Υφυπουργού Εξωτερικών είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αδρανεί στις αναπόφευκτες διεθνείς εξελίξεις αλλά δραστηριοποιείται, ώστε να μειώσει τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. «Είναι εξαιρετικά θετικό να δίνουμε το παρών στα δύσκολα και να παρουσιάζουμε τις δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του συναντήθηκε με τον κ. Massimo Capuano, Dep. Chief Executive Officer του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου ενώ σήμερα ο Έλληνας Υφυπουργός συνάντησε τον κ. Fabio Garner, Senior Advisor, αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις της Shell International, όπου συζήτησαν σχετικά με την παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
• Φωτογραφίες από την επίσκεψη και τις συναντήσεις του ΥΦΥΠΕΞ υπάρχουν στο ΑΠΕ
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)