Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Συνέντευξη στον Ρ/Φ σταθμό ΑΛΦΑ

στην εκπομπή «Τι Τρέχει» με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου

ΔΗΜ: Παραιτήθηκε το ελληνικό δημόσιο από την διεκδίκηση;

Π.Δ.: «Δεν είναι έτσι. Όλες οι γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων και συνταγματικά κατοχυρωμένων οργάνων είπαν ότι αυτή η έκταση δεν είναι του κράτους»

ΔΗΜ: Μια από αυτές τις γνωμοδοτήσεις που ήρθε και σας το 2004 στηρίζεται σε μαρτυρίες του πατέρα ενός μοναχού και ενός ανθρώπου που εισέπραττε για λογαριασμό της μονής δικαιώματα από τον αλιευτικό συνεταιρισμό. Είναι ακριβές αυτό;

Π.Δ.: «Δεν μπορώ να κρίνω εγώ. Όλα αυτά τα στοιχεία ήταν στοιχεία τα οποία τα αρμόδια γνωμοδοτικά όργανα είπαν ότι έχουν λάβει υπόψη και καταλήγουμε στο συμπέρασμα που είναι το ίδιο συμπέρασμα που καταλήξαμε το 1999 και το 2003, η θέση αυτή δεν σου αφήνει κανένα περιθώριο εφόσον είναι ομόφωνη η απόφαση».

Δημ: Την επιστολή αυτή που σας έστειλαν την εξετάσατε;

Π.Δ.: «Όλα έχουν εξεταστεί. Κάποιοι σύμβουλοί είπαν ότι ακόμα και σήμερα να ήταν τα πράγματα, την ίδια γνωμοδότηση θα έδιναν».

Δημ: Η γνωμοδοτική απόφαση ενός γνωμοδοτικού συμβουλίου είναι δεσμευτική για τον υπουργό;

Π.Δ: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή αφορούσε κτήμα του δημοσίου, όταν το αρμόδιο όργανο για τέτοια πράγματα λεει ότι το κτήμα αυτό δεν είναι του κράτους, ποιος δικαστής ή ποιος άλλος θα πει ότι είναι;».

«Το 2003 με πράξη του τότε υπουργού είχε υπογραφεί και πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής. Είχε λήξει η υπόθεση».

Δημ: Τελικά η παραίτηση του δημοσίου υπέρ της μονής πότε έγινε;

Π.Δ.: «Στις αρχές του 2004».

Δημ: Είχατε συμφωνήσει σε αυτό;

Π.Δ.: «Μα δεν υπήρχε αντικείμενο. Εφόσον το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους λέει ότι δεν είναι δικό σου ένα κτήμα, δεν μπορείς να πας σε δικαστήριο με το δικό σου δικηγόρο να ισχυρίζεται ότι δεν είναι δικό σου. Τι κτήμα να διεκδικήσεις όταν και η δική σου οικογένεια λέει ότι δεν είναι δικό σου;»

Δημ: Τελικά τίνος η υπογραφή υπάρχει στην ανάθεση στην κτηματική εταιρία του δημοσίου για να ξεκινήσει η διαδικασία της ανταλλαγής εκτάσεων; Υπάρχει η δική σας;

Π.Δ: «Λέμε ότι το μόνο που έχω υπογράψει εγώ κατόπιν αιτήματος του Yπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης να αναλάβει η ΚΕΔ το θέμα και την επιμέλεια των ανταλλαγών και λέω εγώ ναι να την αναλάβει γιατί έτσι λέει ο νόμος. Αυτό. Δεν είπαμε ναι κάντε ανταλλαγές. Ζητά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει ήδη αποφασίσει να κάνει τις ανταλλαγές και ζητά την συνδρομή της ΚΕΔ, όπως επιβάλλει ο νόμος και λέω εγώ, εντάξει να το κάνει».

Δημ: Η ΚΕΔ παίρνει το μήνυμα από αυτό να προχωρήσει στην ανταλλαγή;

Π.Δ: «Το σήμα που παίρνει είναι προχώρα στην ανταλλαγή που έχει αποφασίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως προβλέπουν οι νόμοι. Αυτό το σήμα παίρνει. Αυτό έχει αποφασιστεί από το αρμόδιο υπουργείο».

Δημ: Όταν ο κ. Μπασιάκος λέει ότι ως Υφυπουργός Οικονομικών το 2004 επικυρώσατε ουσιαστικά τις αποφάσεις του προκατόχου σας, του κ. Φωτιάδη με τις οποίες καθορίζονταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής εννοείτε αυτό;

Π.Δ.: «Ομόφωνες γνωμοδοτήσεις υπήρχαν. Η υπόθεση είχε τελειώσει το 2003, διότι είχαν υπογραφεί και πρωτόκολλα παράδοσης αυτών των εκτάσεων στη Μονή».

Δημ: Ο κ. Μπασιάκος έχει υπογράψει κάποιο χαρτί πιο χειροπιαστό υπό την έννοια της εντολής για να προχωρήσει η ανταλλαγή των εκτάσεων;

Π.Δ.: «Έχει υπογράψει την απόφαση με την οποία αποφασίζουν αυτοί να κάνουν αυτές τις ανταλλαγές. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Δημ: Εσείς δεν έχετε υπογράψει αυτό;

Π.Δ.: «Όχι. Έχω υπογράψει μόνο στο ΟΚ η ΚΕΔ, όπως προβλέπει ο νόμος να κάνει και να επιμεληθεί αυτής της διαδικασίας. Τίποτα άλλο. Μάλιστα είπα ότι όσον αφορά κτήματα του Υπουργείου Οικονομικών, δεν είναι δική μας δουλειά να μπλέκουμε σε τέτοιες ανταλλαγές. Είπα εγώ ότι οι εκτάσεις της δικής μας επικρατείας δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση. Ήμουν σαφής σε αυτό».

Δημ: Προ ημερών είπατε ότι πρέπει να είναι σκληρή η έρευνα για το θέμα

Π.Δ.: Θεωρώ ότι όταν κάποια πράγματα δεν ξεκαθαρίζουν απόλυτα, την πληρώνουν αθώοι και την γλιτώνουν ύποπτοι. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει με απόλυτη νηφαλιότητα σε όλη της την έκταση, να καταλάβουμε αν και ποιος και πως δεν έχει κάνει σωστά τη δουλειά του. Ο καθένας πρέπει να εξηγηθεί για το τι έχει κάνει ο ίδιος και πώς τα έχει κάνει».

Δημ: Δηλαδή σε αυτή την υπόθεση υπάρχουν ύποπτοι;

Π.Δ.: «Αυτό θα φανεί από την έρευνα. Διαβάζω ότι ένα κτήμα πχ που κάποιος λέει ότι κάνει 1000 ευρώ κοστολογήθηκε προς 400 ευρώ. Αυτό για μένα είναι κάτι που πρέπει να ψαχτεί απόλυτα. Δεν μπορώ να πω ποιος φταίει και αν φταίει».

Δημ: Το μείζον είναι η κοστολόγηση;

Π.Δ.: «Η ανταλλαγή είναι μια απόφαση που γίνεται καλή τη πίστη. Το να ανταλλάξεις ένα κομμάτι με κάποιο άλλο, αυτό δεν είναι μεμπτό. Όταν ανταλλάσεις κάτι που το κοστολογείς εκτός πραγματικότητας με κάτι άλλο που και αυτό μπορεί να το κοστολογήσεις εκτός πραγματικότητας, πολύ το ένα λίγο το άλλο, αυτό θέλει πάρα πολύ ψάξιμο».

Δημ: Η κοστολόγηση είναι αρμοδιότητα μόνο της ΚΕΔ;

Π.Δ.: «Όχι, είναι του σώματος ορκωτών εκτιμητών, οι οποίοι υπάγονται στο υπουργείο οικονομικών, όχι στη δική μου αρμοδιότητα».

Δημ: Τίνος αρμοδιότητα είναι;

Π.Δ.: «Δεν το ξέρω. Θα ψάξετε να το βρείτε από το ρεπορτάζ. Δεν είναι της δική μου αρμοδιότητας.

Όποιος έχει υπογράψει κάτι θα πρέπει να εξηγήσει πώς το έχει υπογράψει».