Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Ομιλία στο Ελληνο-Βιετναμέζικο Επιχειρηματικό Φόρουμ

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΥΦΥΠΕΞ κ. ΠΕΤΡΟΥ ΔΟΥΚΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟ-ΒΙΕΤΝΑΜΕΖΙΚΟ ΕΠIXEIΡHMATIKO FORUM


Η επίσκεψη του Προέδρου του Βιετνάμ κ. Minh Triet στη χώρα μας μετά την περσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στο Βιετνάμ, καθώς και η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια τον Οκτώβριο δηλώνει τη σημασία που δίνουν και οι δύο χώρες στην ενδυνάμωση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών τους σχέσεων και θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην μεταξύ τους επιχειρηματική συνεργασία, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας στην ομιλία του σήμερα το πρωί στο Ελληνο-Βιετναμέζικο Επιχειρηματικό Forum.

Ø Αποτέλεσμα της συνεργασίας είναι η σημερινή υπογραφή δύο μνημονίων, το πρώτο μεταξύ του ΣΕΒ και του αντίστοιχου φορέα του Βιενάμ, του VCCI και το δεύτερο μεταξύ της Intralot S.A. και της Ho Chi Minh City Lottery Company.

Ø Οι τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι πολλοί:
- στον ναυτιλιακό χώρο: ναυπήγηση ελληνικών πλοίων σε βιετναμέζικα ναυπηγεία, καθώς και μεταφορά βιετναμέζικων αγαθών από ελληνικά πλοία.
- στον αγροτικό τομέα: εξαγωγή ελληνικών προϊόντων, όπως φρούτων, λαχανικών και κυρίως κρασιού και λαδιού.
- στον τουρισμό
- στον τομέα της ενέργειας.

Τελειώνοντας την ομιλία του ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κέντρου για προώθηση βιετναμέζικων προϊόντων στην αγορά της ευρύτερης Νοτιανατολικής Ευρώπης.