Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Σύνοδος Ελλάδος-Ουζμπεκιστάν

2η Σύνοδος Μικτής Επιτροπής Οικονομικής και Τεχνολογικής
Συνεργασίας Ελλάδας – Ουζμπεκιστάν


Οι μεγάλες δυνατότητες ευρείας συνεργασίας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα που προσφέρει η διμερής συνεργασία Ελλάδας – Ουζμπεκιστάν επιβεβαιώθηκαν κατά τη σύγκληση της 2ης Συνόδου της Μικτής Επιτροπής Οικονομικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

Από πλευράς του Ουζμπεκιστάν στη Μικτή Επιτροπή συμμετείχε ο Υφυπουργός Οικονομικών Σχέσεων, Επενδύσεων και Εμπορίου κ. Nasriddin Najimov ο οποίος ανέπτυξε στον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Δούκα το τριετές πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που πραγματοποιεί η χώρα του και στο οποίο μετέχουν, με ειδική κυβερνητική απόφαση περισσότερες από χίλιες εταιρείες δημιουργώντας σημαντικές ευκαιρίες επενδύσεων για τις ελληνικές εταιρίες.

Ειδικότερα για τον τομέα της ενέργειας υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για διεθνείς κοινοπραξίες με την Κρατική Επιτροπή Γεωλογίας η οποία ασχολείται με την εξερεύνηση και στη συνέχεια με την UZNEFT GAZ η οποία ασχολείται με την εξόρυξη. Στην περίπτωση συνεργασίας όπως ανέφερε ο κ. ο Υφυπουργός Οικονομικών Σχέσεων, Επενδύσεων και Εμπορίου του Ουζμπεκιστάν υπάρχει η δυνατότητα ειδικής κυβερνητικής απόφασης που θα προβλέπει ποσοστιαία, 50% κρατικής συμμετοχής και 50% ιδιωτών.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης του Ουζμπεκιστάν έτσι όπως τις κατέγραψε ο κ. Najimov συμπεριλαμβάνονται και οι τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η εφαρμογή τεχνολογίας πληροφορικής στις κοινωνικές δραστηριότητες (εκπαίδευση, υγεία κλπ), η δημιουργία εξοπλισμού – υποδομών πρόσβασης στo internet και η εκπαίδευση στελεχών υψηλής κατάρτισης.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον των Ελληνικών εταιριών για επενδύσεις στο Ουζμπεκιστάν στους τομείς των δομικών υλικών, των αγροτικών προϊόντων και των λιπασμάτων. «Όσον αφορά στον κατασκευαστικό κλάδο οι ελληνικές εταιρείες διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε κοινοπρακτικά σχήματα με τις εταιρείες του Ουζμπεκιστάν» σημείωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας και το ειδικότερο ενδιαφέρον των Ελληνικών εταιριών για την συνεργασία στον τομέα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο).

Κατά την σύγκληση της μικτής Επιτροπής Οικονομικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ουζμπεκιστάν εκτός από το πρωτόκολλο της Συνόδου υπογράφηκε, παρουσία των δύο Υφυπουργών, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης και του αντίστοιχου οργανισμού του Ουζμπεκιστάν από τους κ.κ. Νικόλαο Συμφέρη, Διευθύνοντα Σύμβουλο του EΛΟΤ και Shuhrat Qodirov, Επικεφαλής του Οργανισμού Τυποποίησης, Μετρολογίας και Πιστοποίησης του Ουζμπεκιστάν.

Παράλληλα και μετά το πέρας των εργασιών της Επιτροπής παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δούκα και του Υφυπουργού Οικονομικών Σχέσεων, Επενδύσεων και Εμπορίου κ. Najimov πραγματοποιήθηκε Επιχειρηματικό Συνέδριο με την συμμετοχή Ελληνικών επιχειρήσεων κατά το οποίο συζητήθηκαν θέματα τουρισμού, υψηλής τεχνολογίας και γενικότερα επενδυτικών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών.