Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Ομιλία: Επιχειρηματικό Συνέδριο στην Κίνα

Ομιλία Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα
στο Επιχειρηματικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε
στο Πεκίνο με αφορμή την Επίσημη Επίσκεψη του
Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στην Κίνα



Στην πρόοδο και τη σταθερότητα της Ελληνικής Οικονομίας και τις ευκαιρίες που προσφέρονται για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας με την Κίνα στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας, μιλώντας στις εργασίες του επιχειρηματικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

Στο επιχειρηματικό συνέδριο με θέμα «Greece: Strategic partner for China’s global policy” συμμετείχαν έλληνες επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Κίνα, καθώς και σημαντικοί Κινέζοι επιχειρηματίες. Στην ομιλία του στο συνέδριο ο Υφυπουργός Εξωτερικών αφού αναφέρθηκε στις ισχυρές πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και στην παράλληλη ανάπτυξη φιλοσοφικών μελετών την ίδια χρονική περίοδο σε Ελλάδα και Κίνα (600-300 πΧ) τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη μια παγκόσμιας συνεργασίας για την επίλυση των προβλημάτων που διέρχεται η παγκόσμια οικονομία.

«Από το περασμένο καλοκαίρι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα και διέρχεται μια περίοδο διπλής δοκιμασίας. Προβλήματα που η λύση τους απαιτεί να συνεργαστούμε όλοι πολύ στενότερα παρά ποτέ!» τόνισε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας, ενώ μιλώντας για την κρίση στον πετρελαϊκό τομέα υπογράμμισε ότι «είναι εξαιρετικά απίθανο η τιμή του πετρελαίου να επανέλθει στα επίπεδα κάτω των εκατό δολαρίων το βαρέλι».

Μιλώντας για την ανάπτυξη της Κινεζικής οικονομίας ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας επεσήμανε τους εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια. «Είστε πλέον η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο όσον αφορά το ΑΕΠ (2,6 δις Ευρώ) και η δεύτερη με βάση ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης» ανέφερε ο κ. Δούκας ενώ μιλώντας αντίστοιχα για την Ελληνική Οικονομία τόνισε ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,4% και στο 3,3% αντίστοιχα έναντι 1,7% και 1,5% για την Ευρωζώνη».

Αναφερόμενος στην Ελληνική δύναμη όσον αφορά την εμπορική ναυτιλία ο κ. Δούκας σημείωσε ότι οι Έλληνες εφοπλιστές είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος πελάτης των Κινεζικών ναυπηγείων και έχουν συμβάλει στην αύξηση του κλάδου. «Είμαστε περήφανοι που ο Ελληνικός Εμπορικός Στόλος μεταφέρει σχεδόν το 50% των εμπορευμάτων από και προς την Κίνα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος μιλώντας για το Χρηματιστήριο Αθηνών ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας απευθυνόμενος στους Έλληνες και Κινέζους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο, παρουσία του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε ότι «υπάρχουν πλέον μετά και τη διόρθωση τιμών που έγινε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πολύ μεγάλες ευκαιρίες επένδυσης», καλώντας παράλληλα τους Κινέζους επιχειρηματίες να αναζητήσουν έλληνες συνεργάτες στον τομέα αυτό.

Κατά τις διμερείς επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο Πεκίνο μεταξύ των μελών της Ελληνικής Κυβέρνησης που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μελών της Κινεζικής Κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας και ο Κινέζος Υφυπουργός Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Yu Guangzhou υπέγραψαν Μνημόνιο για την ενδυνάμωση και προώθηση της αναπτυξιακής συνεργασίας των δύο χωρών σε σειρά από τομείς, όπως οι τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, της προστασίας του περιβάλλοντος, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομάς, του τουρισμού, της υγειονομικής περίθαλψης και στην προώθηση της συνεργασίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις δύο χώρες.