Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2007

Oμιλία στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2008

Oμιλία του Υφυπουργού κ. Πέτρου Γ. Δούκα,
κατά την διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού 2008
στην Ολομέλεια της Βουλής


Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Είμαστε λίγο πριν από το τέλος άλλης μίας συζήτησης για τον Προϋπολογισμό. Συζητήσεις που δεν έχουν αλλάξει και τόσο τα τελευταία χρόνια. Όλοι οι προϋπολογισμοί μιλάνε για ανάπτυξη, για μέριμνα για τους ασθενέστερους, για κοινωνική δικαιοσύνη.

Και η αντιπολίτευση κάθε χρόνο καταγγέλλει ότι ο προϋπολογισμός είναι άδικος, ταξικός, φορομπηχτικός. Από που προκύπτει αυτό κύριοι Συνάδελφοι; Όλα τα χρήματα του Προϋπολογισμού πάνε για μισθούς, συντάξεις, τόκους, χρεολύσια και επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις.

Που είναι η Ταξικότητα; Στις αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις του ΟΓΑ;
Με τα αφορολόγητα όρια έχουμε καταφέρει το 53% των φορολογουμένων, 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να πληρώσουν ούτε μια δραχμή φόρο εισοδήματος!
Και Όλοι ζητάνε περισσότερα χρήματα - το να εξασφαλίσεις περισσότερες πιστώσεις έχει φθάσει να είναι σχεδόν το κυριότερο κριτήριο φιλολαϊκότητας ενός προϋπολογισμού και επιτυχίας κάθε Υπουργού. Χωρίς να μας απασχολεί και τόσο αν πιάνουν τόπο τα χρήματα. Αρκεί να ξοδεύονται.

Από την άλλη μεριά, για κανέναν δεν είναι ευχάριστο, να πληρώνει φόρους - εν μέρει γιατί προτιμάει να επιλέγει ο ίδιος πώς θα διαχειριστεί τα χρήματά του και εν μέρει, γιατί και εμείς στο Δημόσιο δεν έχουμε αποδείξει ότι κάνουμε την πιο αποτελεσματική δυνατόν διαχείριση.

Ο Προϋπολογισμός του 2008 δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Πάνω από το 96% των δαπανών είναι ανελαστικό. Είναι θεσμοθετημένο. Δεν είναι στην κρίση του Υπουργού το πού, το τί και το πώς θα πληρωθούν: τόκοι – χρεολύσια – μισθοί – συντάξεις – επιχορηγήσεις.

Μιλώντας για συντάξεις: οι συντάξεις που καταβάλει το Δημόσιο είναι πενιχρές. Πώς να τα φέρουν βόλτα οι συνταξιούχοι με 600 ή και τα διπλάσια -1200 ευρώ το μήνα; Και όχι μόνο αυτό. Πολλοί από αυτούς έχουν να συντηρήσουν άνεργα παιδιά και εγγόνια.

Αλλά και αυτά τα λίγα, είναι σε σημαντικό ποσοστό παρμένα από τις συντάξεις των επόμενων γενεών! Πόσα έχουμε πάρει από τις επόμενες γενεές; 200 – 300 δισεκ; Ίσως και παραπάνω, ανάλογα με τις παραδοχές που κάνουν οι αναλογιστές. Τα αίτια είναι πολλά: εν μέρει κάποια κακοδιαχείριση, χαμηλές αποδόσεις στις επενδύσεις, ανεπάρκεια στο μάνατζμεντ, διοικητικές αγκυλώσεις, κ.α.

Αλλά η ουσία είναι μία:
τα χρήματα που μπαίνουν στα ταμεία, τα χρήματα που έχουν καταβληθεί ως εισφορές όλα αυτά τα χρόνια, συν τους τόκους και τις αποδόσεις- δεν επαρκούν για τις συντάξεις που εμείς έχουμε ψηφίσει εδώ στη Βουλή.
Το ασφαλιστικό νοσεί και αυτό το μεγάλο πρόβλημα προσπαθεί να επιλύσει η Κυβέρνηση Καραμανλή. Αν δεν μας αρέσουν οι προτάσεις της Κυβέρνησης, ας προτείνουμε κάτι καλύτερο! Καλύτερο σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος. Όχι γενικολογίες. Όποιος έχει κάποια καλύτερη ιδέα ας την καταθέσει τώρα να την εξετάσουμε.
Αν λάβουμε υπόψη το δημόσιο χρέος των 240 δισεκ. ευρώ, (και αυτό θα το χρεωθούν οι επόμενες γενεές), το χρέος του ιδιωτικού τομέα των 200 δισεκ. ευρώ, και το έλλειμμα των ταμείων, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του προβλήματος που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια. Το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι επόμενες γενεές.

Πρέπει να εξασφαλίσουμε και τις συντάξεις των πιο νέων. Το αν τα ταμεία μπορούν να πληρώνουν με το ίδιο σύστημα συντάξεις για άλλα 10 ή 20 χρόνια, δεν είναι καλή δικαιολογία για αναβολή.
Οι δυσκολίες δεν τελειώνουν εδώ:
-Η υπερχρέωση που ανέφερα παραπάνω,
-οι οικονομικές ανισότητες [το 54% αυτών που υποβάλλουν δήλωση φόρου εισοδήματος δηλώνει το 21,3% του συνόλου των εισοδημάτων και πληρώνει το 0,4% των φόρων που εισπράττει το Δημόσιο! Το 2% των πιο πλούσιων Ελλήνων, δηλώνει το 11,4% του συνόλου των εισοδημάτων και πληρώνει το 32% των φόρων που εισπράττει το Δημόσιο, ενώ το 7% των πιο πλούσιων δηλώνει το 27% των εισοδημάτων και πληρώνει το 60% των φόρων εισοδήματος που εισπράττει το Δημόσιο — στις ΗΠΑ τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα: το 2005 το συνολικό εισόδημα του 20% των πιο πτωχών αμερικανών ήταν 383 δισεκ. δολάρια, ενώ μόνο η αύξηση του εισοδήματος του πιο πλούσιου 1% από το 2003 έως το 2005 ήταν 525 δισεκ. δολάρια.]
-και η έλλειψη προτύπων, ηρώων! σε ποιο κανάλι, σε ποιο πρωτοσέλιδο, σε ποια εκπομπή, σε ποιο σήριαλ, σε ποιο περιοδικό, βλέπει κανείς το πρότυπο που θα ήθελε να μοιάσει : Που είναι οι νέοι, «μικροί ήρωες»;
Αβάσταχτη ελαφρότητα.

Ο μέσος 15χρονος έχει εξοικειωθεί με τη βία. Έχει δει εκατοντάδες φόνους και σκηνές βίας στο σινεμά και στην τηλεόραση, και έχει σκοτώσει πάνω από 10000 πάσης φύσεως εχθρούς σε videogames.Έχει δει κάθε είδους γραφικούς και εξωφρενικούς τύπους να παρελαύνουν σαν σταρ στις οθόνες των τηλεοράσεων. Και βρίσκει με την παρέα του καταφύγιο, ποιος ξέρει που, στους ΕΜΟ, στους Trendy, στους φιλάθλους της θύρας τάδε.
Με τι εφόδια θα αντικρίσει το μέλλον του; Το καλύτερο εφόδιο είναι η μόρφωση.

Παρά το ότι ο αριθμός του προσωπικού που απασχολεί το Υπουργείο Παιδείας είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο, με 206.000 υπαλλήλους—αν και πολλοί είναι αποσπασμένοι αλλού(!).
και ξοδεύουμε
6.9 δισεκ. από τον τακτικό προϋπολογισμό,
0,8 δισεκ. από το ΠΔΕ, δηλαδή
7,7 δισεκ. που πληρώνονται από τους φόρους και
4,4 δισεκ. από τους ίδιους τους γονείς μαθητών και φοιτητών
Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ
12,1 δισεκ. ευρώ σύνολο, δηλαδή περίπου 5% του ΑΕΠ,…


…τα Ελληνόπουλα ήρθαν το 2006
στην 36η θέση στην κατανόηση κειμένου,
στην 38η στις θετικές επιστήμες και
στην 39η στα Μαθηματικά στον διεθνή διαγωνισμό PISA στον οποίο μετέχουν μαθητές από 57 χώρες–μέλη του ΟΟΣΑ.
Και όμως, το Δημόσιο ξοδεύει κάθε χρόνο 770 ευρώ κατά κεφαλή, ή 3080 ανά τετραμελή οικογένεια για τη «δωρεάν δημόσια παιδεία».

Για να είμαι πιο σαφής: Αυτά δεν τα ξοδεύει το Δημόσιο. Κάθε οικογένεια πληρώνει κάθε χρόνο 3080 ευρώ σε φόρους για να χρηματοδοτηθεί η δωρεάν δημόσια παιδεία, ενώ, άλλα 1760 ευρώ πληρώνει κάθε οικογένεια κατ’ ευθείαν από μόνη της. Αν λάβουμε υπ’ όψη ότι το σύνολο των μαθητών και φοιτητών είναι 2 εκατομμύρια, τότε η «δωρεάν» παιδεία κοστίζει τουλάχιστον 6 χιλιάδες ευρώ ανά μαθητή ή φοιτητή, -μαζί με τα λεφτά που πληρώνουν οι γονείς κατευθείαν από τη τσέπη τους.
Δεν πρέπει να αλλάξει κάτι; Να δώσουμε περισσότερες επιλογές, περισσότερη αξιοκρατία, καλύτερη μέτρηση της απόδοσης και αξιολόγησης, περισσότερη άμιλλα; Γιατί τα «προοδευτικά» κόμματα είναι υπέρμαχοι της συντήρησης; Γιατί δεν βοηθάτε την Κυβέρνηση Καραμανλή να αλλάξει τα πράγματα;

Και όμως οι Έλληνες μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. Απίθανη δημιουργικότητα, έμφυτη ενεργητικότητα, βελτιωμένο επίπεδο διαβίωσης:
πάνω από το 80% των νοικοκυριών μένει σε δικό του σπίτι, αγοράζουμε πάνω από 270 χιλιάδες νέα αυτοκίνητα κάθε χρόνο (και όλο και μεγαλύτερου κυβισμού – ακόμα και το κλασικό FIAT πεντακοσαράκι έχει κινητήρα 1200 cc και 1400 cc, και όχι 500 cc), ενώ κυκλοφορούν πάνω 10 εκατ. κινητά.

Υπάρχουν παντού μεγάλες ευκαιρίες για δημιουργική δράση. 6,6 δισεκ. συνάνθρωποί μας σε αυτόν τον πλανήτη, χρειάζονται προϊόντα, υπηρεσίες, λύσεις. Η τεχνολογία κάνει άλματα, η πρόσβαση στη γνώση γίνεται όλο και πιο εύκολη και πιο φθηνή ανοίγουν οι παγκόσμιες αγορές και αίρονται τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Ζούμε σε μια περίοδο πολλών προκλήσεων. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι όλα είναι μια χαρά. Κάθε άλλο. Λέω όμως, πως είναι πολλά αυτά που πρέπει και μπορούν να γίνουν. Και πως απαιτείται πολύ περισσότερη συνεννόηση και σύμπλευση μεταξύ των κομμάτων.

Ήμουν στο Συμβούλιο Υπουργών Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν από λίγες εβδομάδες και τα κύρια θέματα που απασχολούν όλους μας πολύ – φυσικά και εύλογα – είναι τα ακόλουθα:

1. Πετρέλαιο
Σήμερα η παγκόσμια παραγωγή είναι περίπου 85 εκατ. βαρέλια την ημέρα και έχουμε αντλήσει και καταναλώσει πάνω από το 45% των αποθεμάτων που είχε ο πλανήτης. Άντε, με πιο εντατική άντληση, η παραγωγή να πάει στα 100 εκατομ. Άντε στα 110 με πολύ ζόρι και για λίγο διάστημα.
Μετά το 2012 – 2015 θα είναι δύσκολο και να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα.

Η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς!!
Ø 10% ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας
Ø 8% ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ινδίας
Ø 7% της Ρωσίας,
Ø 6% της Βραζιλίας,
Ø 7% της Ν. Ασίας,
Ø 6-7% της Ανατ. Ευρώπης,
Ø Αφρική – Ν. Αμερική, όλες αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς και αυξάνουν την ζήτηση για ενέργεια, πετρέλαιο. Γι’ αυτό δύσκολα θα πέσουν οι τιμές του. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με πανάκριβο πετρέλαιο, να αναπτύξουμε σε πολύ υψηλότερο βαθμό τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

2. Υψηλό Ευρώ
Με 1,44 δολάρια ανά ευρώ, πόσο ανταγωνιστικές μπορεί να είναι οι ευρωπαϊκές εξαγωγές; Οι εταιρείες αναγκάζονται να μετακινήσουν την παραγωγή τους σε φθηνότερα κράτη. (Βλέπε την AIRBUS που υπολογίζει πως κάθε 10 cents αύξηση της ισοτιμίας του ευρώ της αυξάνει το κόστος παραγωγής κατά 1 δισεκατ. ευρώ! - Βλέπε και τις Ελληνικές επιχειρήσεις που αναζητούν στην Ανατολική Ευρώπη δυνατότητες για πιο ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής).

Κάθε επιχείρηση αναγκάζεται να αναζητά συνεχώς κάποιο πλεονέκτημα: Γιατί «αν δεν το κάνεις εσύ, θα το κάνει κάποιος άλλος και θα μείνεις εκτός αγοράς». Η εξωστρέφεια είναι, πέστε το, «αναγκαίο κακό». Μια ομάδα που παίζει μπάσκετ δεν μπορεί να παίζει μόνο άμυνα. Χωρίς επίθεση θα χάσει με μαθηματική ακρίβεια.

Γι’ αυτό έχουμε με την Ντόρα Μπακογιάννη καταρτίσει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο διευκόλυνσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Να βοηθήσουμε τις Ελληνικές εξαγωγές, να βοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να κατακτήσουνε τις διεθνείς αγορές και να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις στη χώρα μας.
Ήδη, οι συναντήσεις μας με Ινδούς Υπουργούς και επιχειρηματίες, με Λίβυους Υπουργούς και επιχειρηματίες, με την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση, με Μολδαβούς κ.α, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.
Και μάλιστα, θέλουμε να βοηθήσουμε, να ανοίξουμε το χώρο, να πάρουμε μαζί μας στις επόμενες επιχειρηματικές αποστολές, όχι μόνο στις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και μικρότερες από όλη την Ελλάδα, αγροτικές επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, αρχιτεκτονικά γραφεία. Να βοηθήσουμε ανθρώπους από το χώρο του ελληνικού κινηματογράφου, της μόδας, της δισκογραφίας και της μουσικής, των Καλών Τεχνών, των Μουσείων και του πολιτισμού. Αλλά και εσάς τους Συνάδελφους από όλα τα κόμματα. Να αναδείξουμε την νέα Ελλάδα, την Ελλάδα της δημιουργίας.


3. Η πιστωτική κρίση
Φαίνεται πως η κρίση στα sub-prime στεγαστικά δάνεια (δηλαδή τα δάνεια σε πολύ οικονομικά ασθενείς πιστολήπτες) στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει απώλειες ύψους 300 -400 δισεκ. δολαρίων σε όσους επένδυσαν σε τέτοια χρεόγραφα και σε όσους δάνεισαν σε επιχειρήσεις, τράπεζες και οργανισμούς που επένδυσαν σε τέτοια χρεόγραφα. [Ακόμα και μικροί Δήμοι στη βόρεια Νορβηγία έχουν επενδύσει σε τέτοιους τίτλους]. Αλλά μέχρι στιγμής, μόνο 100 δισεκ. έχουν διαγραφεί από το ενεργητικό των τραπεζών και άλλων ιδρυμάτων και εταιρειών! Και η Αμερικανική και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθούν να τονώσουν την αγορά με προσφορά χρήματος σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν οι επιπτώσεις. Στις 18 Δεκεμβρίου 2007, παρενέβη η ECB στις διεθνείς χρηματαγορές προσφέροντας 348 δισεκ. ευρώ σε ρευστότητα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να μειωθούν τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά κατά 0,50%. Αλλά το πρόβλημα παραμένει και προκαλεί προβλήματα στη δυνατότητα χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και στο χρηματιστήριο.

4. Κίνα
Ισοτιμία Ευρώ /Κινέζικου Γουάν και κινέζικες εξαγωγές. Υπάρχει συνεχώς πίεση στην Κινεζική Κυβέρνηση για ανατίμηση του νομίσματός της, λαμβάνοντας μάλιστα υπ’ όψη, τα τεράστια εμπορικά της πλεονάσματα, και το ότι τα αποθέματα της σε συνάλλαγμα είναι 1,3 τρισεκ. δολάρια. Σας θυμίζω πως η Κινεζική Κυβέρνηση ακολουθεί ιδιαίτερα επιθετική πολιτική και μόλις χθες αγόρασε το 9,9% της Morgan Stanley, ενώ έχει ήδη αγοράσει το 20% της Νοτιοαφρικάνικης Standard Bank και το 5% της περίφημης Blackstone. Και η Σιγκαπουριανή Κυβέρνηση, έχει ήδη αγοράσει το 20% της τράπεζας Standard Charter. Της πιο μεγάλης τράπεζας στην Αφρική.

5. Περιβάλλον: Η πορεία προς την οικολογική καταστροφή
Μέχρι τώρα, είχαμε στην αντίληψή μας, ότι αρρωσταίνουν οι άνθρωποι, τα ζώα, τα φυτά. Τώρα αντιληφθήκαμε πως μπορεί να αρρωστήσει και ο πλανήτης.

Η μέση θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι 36,5 °C
Στους 36,5 +1 = 37,5 νοιώθουμε άρρωστοι.
Στους 36,5 +2 = 38,5 νοιώθουμε πολύ άρρωστοι.
Σκεφθείτε τι σημαίνει μια αντίστοιχη αύξηση στη θερμοκρασία του πλανήτη! Μέχρι το 2035 με τους σημερινούς ρυθμούς εκπομπών η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί + 2°C μέχρι το 2035 -2050 και αν συνεχισθεί η αύξηση μπορεί να φτάσει στους 3 και 4 και + 5°C. Είναι μεγάλη πρόκληση.
Και αρρωσταίνοντας ο πλανήτης, οι επιπτώσεις είναι και θα είναι καταλυτικές για όλους :
Με το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας εκατομμύρια σπίτια θα βρεθούν κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα. Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας σημαίνει πολλές αρνητικές επιπτώσεις για τους παράκτιους πληθυσμούς, τη συμπεριφορά των ψαριών και την καταστροφικότητα των τυφώνων.

Μιλούσαμε με τον Πρόεδρο της Ν. Αφρικής Thabo Beki και μας έλεγε πόσο μεγάλο πρόβλημα ήδη έχουν οι ψαράδες στη Νότιο Αφρική με τις μετακινήσεις
των κοπαδιών από την αλλαγή στη θερμοκρασία. Πρέπει να αλλάξουν δίχτυα και τράτες!
Στην Αλάσκα τα έλατα κατατρώγονται και ξεραίνονται από κάμπιες που αντέχουν και επιβιώνουν στις σημερινές αυξημένες θερμοκρασίες.
Το έδαφος στις Άλπεις μαλακώνει, λασπώνει και πολλά σπίτια είναι χτισμένα σε θεμέλια που από το ξεπάγωμα της γης παύουν να είναι σταθερά.
Τα δένδρα που γλιτώνουν από τις κάμπιες, τα «τρώει» σε εισαγωγικά η βιομηχανική και αστική ανάπτυξη και η υλοτομία. Ή τα «θερίζουν» πυρκαγιές. Βλέπε τις καταστροφές στη χώρα μας, στην Καλιφόρνια, στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία.

Όπως πάνε τα πράγματα μέχρι το 2050 ο όγκος του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα φθάσει τα 550 μέρη ανά εκατομμύριο, διπλάσιο από ότι ήταν πριν την Βιομηχανική Επανάσταση.

Με την παγκόσμια, όμως, οικονομική ανάπτυξη (κατά μέσο όρο της τάξης του 5% ετησίως, αλλά με κράτη όπως η Ινδία και η Κίνα να αναπτύσσονται με πάνω από 8% ετησίως) τα 550 μέρη διοξείδιο του άνθρακα –αυτό το διπλάσιο περιεχόμενο- μπορεί να το φθάσουμε το 2035!

Σας θυμίζω πως η μόλυνση του περιβάλλοντος προκαλείται κυρίως:
(1) από τα εργοστάσια ενέργειας (24%)
(2) τη βιομηχανία (14%)
(3) τη συγκοινωνία (14%)
(4) τα κτίρια (8%)
(5) τη γεωργία κλπ

Λέμε λοιπόν,
(1) Περίπου 100 εκατομμύρια μέχρι 1 δισεκατομμύριο συνάνθρωποί μας θα βρεθούν αντιμέτωποι με πλημμύρες και χωρίς σπίτι, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

(2) Θα μειώνεται σταθερά η απόδοση των καλλιεργειών – μέχρι και 20%. Για την Ινδία, το Ιράκ, τη Σενεγάλη, το Σουδάν τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα.

(3) Εκατομμύρια θα υποφέρουν από ζέστη, από θερμοπληξία, από ερημοποίηση, από έλλειψη νερού, από επιδημίες όπως η ελονοσία, από ιούς και μικρόβια που αναπτύσσονται πολύ εύκολα σε πιο ζεστά κλίματα.

(4) Το 40% των ειδών στο ζωικό βασίλειο μπορεί να εξαφανισθεί. Το πρόβλημα με τις πολικές αρκούδες είναι ήδη ορατό.

(5) Θα αντιμετωπίσουμε αλλαγές και ακρότητες στα καιρικά φαινόμενα.
Οι Ινδοί για παράδειγμα έχουν χτίσει μια ολόκληρη κοινωνική και οικονομική ζωή γύρω από τους μουσώνες. Πώς θα αλλάξουν οι μουσώνες και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις τους ;
H αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας θα αυξήσει την ταχύτητα των τυφώνων κατά 5-10% κάνοντάς τους πολύ πιο καταστροφικούς.

(6) Οι ευπαθείς ομάδες, γυναίκες, παιδάκια, ηλικιωμένοι, όσοι θα αναγκασθούν να ξεσπιτωθούν λόγω της ανομβρίας, της ερημοποίησης, της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, από την έλλειψη απασχόλησης και ευκαιριών, θα είναι από τους πρώτους που θα ταλαιπωρηθούν.

(7) θα δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία ατόμων, οι οικολογικοί μετανάστες.

Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν διότι κάλλιον προλαμβάνειν ή θεραπεύειν:

- Μείωση των ρύπων
- Μεγαλύτερη ενεργειακή αποτελεσματικότητα (energy efficiency): στα εργοστάσια, τα κτίρια, τα αεροπλάνα, τα αυτοκίνητα, τα πλοία
- Επενδύσεις και κίνητρα για εναλλακτικές μορφές ενέργειας: ηλιακή, αιολική, Βιομάζα κ.α.
- Προστασία των δασών. Να δώσουμε κίνητρα για να σταματήσει η καταστροφή των δασών του Αμαζονίου, του Κονγκό και της Ινδονησίας.
- Και μια Ελληνική πρόταση πέρα από όλες τις άλλες πρωτοβουλίες: μαζική δενδροφύτευση, Massive Reforestation. Έχουμε ήδη προτείνει στον ΟΗΕ, τη Διεθνή Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα μαζικό πρόγραμμα δενδροφύτευσης τουλάχιστον 50 δισεκ. δένδρων μέχρι το 2009.

Το ίδιο προτείνω και για εμάς:
1)Να φυτέψουμε 90 εκατ. δένδρα τη διετία 2008-2009, όχι μόνο μέσω Δήμων, Νομαρχιών, δασολόγων και οικολογικών οργανώσεων, αλλά με ανάθεση έργου στις μεγάλες ελληνικές τεχνικές εταιρίες που έχουν αποδείξει τί μπορούν να κάνουν.
2)Να δημιουργήσουμε Εθνικό Πάρκο στα 60 χιλ. στρέμματα στο Τατόι.
3)Στα βουνά της χώρας, Ταΰγετος, Πάρνωνας κτλ, να δημιουργηθούν πραγματικά Εθνικά Πάρκα με προστασία της χλωρίδας και της πανίδας, με καταφύγια ζώων, αλλά και με δυνατότητες κάποιων ήπιων παρεμβάσεων από τους κατοίκους, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους των περιοχών αυτών, ώστε να μην τρομάζουν κάθε φορά που ακούνε τη λέξη «προστασία του περιβάλλοντος». Τα ίδια και για τις Πρέσπες, όπου πρέπει να συνεργαστούμε με τους βόρειους γείτονές μας. Όσα περισσότερα από αυτά τα αναλάβει το κεντρικό Δημόσιο, τόσο πιο λίγα θα γίνουν. Και έχει δίκαιο ο Γιώργος Σουφλιάς που θέλει στο αεροδρόμιο Ελληνικού να υπάρχει μια περιορισμένη αστική ανάπτυξη, γιατί οι δαπάνες για ένα τέτοιο μεγάλο πάρκο είναι τεράστιες και χωρίς κάποια έσοδα, θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει ένα τέτοιο φιλόδοξο εγχείρημα.

Και να μην ξεχνάμε πως όσοι επενδύσουν στην οικολογική επιδιόρθωση θα βγούνε κερδισμένοι! Green business is good business!!
Σύμφωνα με την έκθεση STERN, ή θα ξοδέψουμε όλοι μαζί το ισόποσο του 1% του ΑΕΠ κάθε κράτους για αναχαίτιση αυτής, ή δεν θα φθάνει ούτε το 5% σε λίγα χρόνια! Ας χρησιμοποιήσουμε τον όρο επένδυση.

Ο πλανήτης και οι συνάνθρωποί μας περιμένουν πολλά από αυτούς που μπορούν. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Ένα πράγμα δεν μπορούμε: Να αφήσουμε τον καιρό να χάνεται και τον πυρετό του πλανήτη ανεξέλεγκτο. Οι καιροί ου μενετοί.

Πάλι στα δικά μας: Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα. Αυτή που έχει σηκώσει τα μανίκια, που δεν έχει σαν όνειρο το διορισμό στο Δημόσιο. Που θέλει να δουλέψει, να δημιουργήσει, να κατακτήσει το μέλλον της. Των νοικοκύρηδων, αυτών που πασχίζουν, αυτών που ασχολούνται με τα παιδιά τους και δεν τα παρατάνε στο έλεος των δρόμων, που στην αγωγή που τους δίνουν δεν περιλαμβάνεται ο βανδαλισμός, η καταστροφή της περιουσίας των άλλων, ούτε με το ευήκοο πρόσχημα πως φταίνε όλοι εκτός από τους ίδιους: η κοινωνία, η Κυβέρνηση, η πολιτική. Πάντα φταίει κάποιος άλλος. Υπάρχουν αυτοί που νοιάζονται, που θέλουν να δώσουν : Με τις πυρκαγιές του Αυγούστου μέσα στο πρώτο σαββατοκύριακο στήσαμε με τον Ντίνο Ρουντζούνη το κέντρο βοήθειας 1555. Το 80% των τηλεφωνημάτων ήταν για προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Είμαστε εδώ για να λύσουμε τα προβλήματα. Κάποιοι προτιμούνε να κάθονται, να «βλέπουν τα τρένα να περνούν» και μετά να διαμαρτύρονται για την καχεξία. Όχι εμείς. Όχι η Κυβέρνηση Καραμανλή. Οδηγούμε το τρένο προς τα εμπρός. Το σύστημα δεν είναι καν διατηρήσιμο όπως λειτουργεί σήμερα. Για παράδειγμα η Ολυμπιακή. Αν δεν καταφέρουμε να λύσουμε το πρόβλημα, θα καταρρεύσει από μόνη της, από το βάρος των ελλειμμάτων της και των δυσλειτουργιών της. Προσπαθούμε να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα. Αλλά ο ταύρος δεν πιάνεται εύκολα. Κτυπάει, καρφώνει, τσινάει, τραυματίζει. Δηλαδή τα προβλήματα είναι τέτοια, είναι τέτοιο το μέγεθός τους που απαιτούν και την συμβολή όλων μας. Και η δημόσια περιουσία δεν είναι ένα σταθερό μέγεθος και ό,τι προλάβει να αποσπάσει ο καθένας.

Όλες οι παρατάξεις γνωρίζουν τα προβλήματα. Έχουν στελέχη με όρεξη και φρεσκάδα. Όλοι μπορούν να συμβάλουν. Δουλειά της αντιπολίτευσης δεν είναι, όπως οι γλάροι να πετάνε πίσω απ’ το πλοίο, μήπως πέσει τίποτα για να ορμήσουν. Χρειαζόμαστε τις ιδέες και τις παραινέσεις σας. Ο καταγγελτικός λόγος και το κρυφτούλι με τις λύσεις δεν είναι η απάντηση για το αύριο.

Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να αναδείξουν τις αρετές τους. Να διαπρέψουν. Γιατί οι νέες τεχνολογίες. Η πιο εύκολη πρόσβαση στη γνώση, το άνοιγμα των διεθνών αγορών, ή άρση των εμποδίων στην επιχειρηματική δράση, προσφέρουνε απίθανες δυνατότητες. Γιατί μπορούνε και μπορούμε.