Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007

Ομιλία Ελληνο-Aιγυπτιακό Forum




ΟΜΙΛΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΠΕΤΡΟΥ Γ. ΔΟΥΚΑ
ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ- ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ FORUM

ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ κ. HOSNY MUBARAK


Τις άριστες σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου και τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς επεσήμανε στην ομιλία του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας μιλώντας στην εκδήλωση του Ελληνο – αιγυπτιακού επιχειρηματικού φόρουμ που διοργάνωσε ο Σ.Ε.Β. σε συνεργασία με το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας με τιμώμενο πρόσωπο τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. HOSNY MUBARAK.

«Έχετε ήδη πετύχει τόσα πολλά και έχετε την όρεξη και τον ενθουσιασμό ενός έφηβου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας απευθυνόμενος στον Αιγύπτιο Πρόεδρο κ. Mubarak προσθέτοντας πως «Θέλουμε να δουλέψουμε μαζί σας, για ένα καλύτερο αύριο για όλους - Θέλουμε να είμαστε μαζί στην πορεία σας, στη πορεία της Αιγύπτου προς τα εμπρός».

Αναλυτικά η ομιλία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα έχει ως εξής:

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,

Είναι εξαιρετική η τιμή και η χαρά που σας έχουμε σήμερα μαζί μας, με τους Υπουργούς σας, των Οικονομικών, Dr. Boutros Boutros Ghali, ανηψιό του περίφημου Γ.Γ. του ΟΗΕ, τον Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Rasheed Mohamed Rasheed, τον Υπουργό Επενδύσεων Dr. Mahmoud Mohei El-Din μαζί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Mohaamed Mansoor.

Πριν αρχίσω, θα μου επιτρέψετε να σας κάνω 3 μικρά δώρα. Μία κρητική λύρα, όργανο της Κρήτης, που βρίσκεται στην απέναντι όχθη της αιγυπτιακής γης. Kαι τα βιβλία του Ξενοφώντα «Κύρου Ανάβασις» και «Οικονομικός» -τα σπουδαιότερα βιβλία που γράφηκαν ποτέ για το μάναντζμεντ και το πώς να είσαι σπουδαίος ηγέτης- καθώς και το έργο του πρώτου Ιστορικού της ανθρωπότητας, του Ηροδότου.
Κύριε Πρόεδρε,

Σας βλέπουμε εσάς και τον Αιγυπτιακό λαό όχι απλά σαν ιδιαίτερα φιλική χώρα, αλλά σαν δικούς μας ανθρώπους!
Έχετε εξασφαλίσει για τη χώρα σας ειρήνη, σταθερότητα και τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Έτσι ώστε κάθε Αιγυπτιόπουλο να ατενίζει το αύριο με περισσότερη αισιοδοξία παρά ποτέ.

Δεν θα μιλήσω για τις μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας:
στην ενέργεια,
στο φυσικό αέριο,
στις κατασκευές,
στα τσιμέντα, στα προϊόντα χάρτου, στις μεταφορές, στην ναυτιλία, στις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές συνδέσεις, για παράδειγμα της Αλεξάνδρειας με τον Πειραιά, την δυνατότητα να τριπλασιάσουμε την πυκνότητα των αεροπορικών συνδέσεων, τις ευκαιρίες στα αγροτικά προϊόντα, τις ιχθυοκαλλιέργειες, στην υφαντουργία, τα φάρμακα, την πληροφορική, την διαχείριση κεφαλαίων, το venture capital και το private equity, τη μόδα, τον κινηματογράφο. Ακόμα και για τον εκσυγχρονισμό των Φάντομ F4 της πολεμικής σας αεροπορίας.
Ακόμα το Ελληνικό Αστεροσκοπείο και το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο προτίθενται να υποβάλουν πρόταση στην Αιγυπτιακή Κυβέρνηση για να συμβάλουν με το ειδικό σκάφος και με δικά τους έξοδα στις έρευνες για την αναζήτηση ερειπίων της αρχαίας Αλεξάνδρειας λίγο πιο έξω από το σημερινό λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

Δουλειά μας είναι να ανοίξουμε τον δρόμο, να διευκολύνουμε τους επιχειρηματίες και τους ανθρώπους της δημιουργίας να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς εμπόδια.

Κύριε Πρόεδρε,

Είπαμε πως θεωρούμε εσάς και τον Αιγυπτιακό λαό δικούς μας ανθρώπους!
Οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου, των Ελλήνων και των Αιγυπτίων, είναι σχέσεις 30 αιώνων.
Άρχισαν με τους ανθρώπους του εμπορίου και συνεχίστηκαν με τους ανθρώπους των τεχνών, των γραμμάτων και της επιστήμης.
Για παράδειγμα, η πρώτη προσέγγιση του μεγέθους της περιφέρειας του πλανήτη μας έγινε από έναν Έλληνα μαθηματικό, στην Αίγυπτο: Τον Ερατοσθένη που σκέφθηκε πως λόγω της καμπυλότητας της γης, ο ήλιος δεν μπορεί να μεσουρανεί ταυτόχρονα σε δύο μέρη. Έτσι, κατάφερε να υπολογίσει από το 250 π.Χ την περίμετρο της γης από τη διαφορά της σκιάς που κάνει ο ήλιος στο θερινό ηλιοστάσιο σε δύο πηγάδια, ένα στη Συήνη (στο σημερινό Ασουάν) και ένα στην Αλεξάνδρεια.

Πάρτε τον Ηρόδοτο. Τον πρώτο Ιστορικό της ανθρωπότητας. Αυτός είχε εντυπωσιασθεί πριν από 25 αιώνες από την χώρα σας γενικότερα, και από την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης με γιατρούς που ειδικεύονταν σε διάφορες αρρώστιες. Η πρώτη χώρα στην οποία είχε προοδεύσει τόσο η ιατρική επιστήμη.

Έγραφε σε άλλο σημείο για τον Φαραώ Άμαση, ο οποίος πριν γίνει Φαραώ ήταν άτακτος στην συμπεριφορά και για να γλυτώσει τιμωρίες, εξαγόραζε κάποιους δικαστές. Όταν έγινε Φαραώ, φώναξε αυτούς που είχε εξαγοράσει και τους απέλυσε αφού τους επέπληξε ότι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Και τίμησε αυτούς που τον είχανε τιμωρήσει δίκαια!
200 χρόνια αργότερα, ένας άλλος Έλληνας ο Μέγας Αλέξανδρος ζήτησε από τους στρατηγούς του να σεβασθούν τις θεότητες και όλα τα ήθη και έθιμα της Αιγύπτου και να διοικήσουν την Αίγυπτο σύμφωνα με τις αρχαίες παραδόσεις της και τα δικά της συστήματα.
Μάλιστα πρώτο του μέλημα ήταν να επισκεφθεί και να προσκυνήσει το μαντείο του Άμμωνα στα βάθη της ερήμου της Σίβα. Αντίθετα, δύο αιώνες πριν, ο Πέρσης βασιλιάς Καμβύσης είχε στείλει στρατιά για να καταστρέψει το μαντείο. Η στρατιά χάθηκε ολόκληρη σε μια αμμοθύελλα χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος! Κανείς δεν ξέρει τι απέγινε.

Κύριε Πρόεδρε, όπως γνωρίζετε, τη γνώση του αρχαίου Αιγυπτιακού πολιτισμού και της αρχαίας Αιγυπτιακής γραφής τη χρωστάμε, εκτός των άλλων και στη στήλη της Ροζέτας που ανακαλύφθηκε το 1799 στο Δέλτα του Νείλου και αποτύπωνε το κείμενο ενός διατάγματος του Πτολεμαίου Ε’ το 196 π.Χ γραμμένο σε τρεις γλώσσες: στα Ιερογλυφικά, δηλαδή την επίσημη ιερατική γλώσσα της Αιγύπτου, στα Δημοτικά Αιγυπτιακά και στα Αρχαία Ελληνικά. Η χρήση τριών γλωσσών στο ίδιο κείμενο, επέτρεψε την αποκρυπτογράφηση της Ιερογλυφικής γραφής.

Στην Οξύρρυγχο κοντά στο Φαγιούμ, βρέθηκε ένας μεγάλος αριθμός ελληνικών παπύρων, ένας θησαυρός με έργα του Αριστοτέλη, του Βακχυλίδη, του Σοφοκλή, του Ευριπίδη, του Μένανδρου, της Σαπφούς, καθώς και χριστιανικά κείμενα.

Ο Πατριάρχης Κύρος της Αλεξάνδρειας όταν κατακτήθηκε η Αλεξάνδρεια το 641 μ.Χ. από τα Αραβικά στρατεύματα του Abn bin-al-As, του μεγάλου αντίζηλου του περίφημου Άραβα στρατάρχη Khalid, έγραψε πόση εντύπωση του έκανε το ότι δεν ξεχώριζες τους αρχηγούς των Αράβων από τους στρατιώτες, όλοι ντυνόντουσαν περίπου το ίδιο και η μοιρασιά από τα λάφυρα ήταν πολύ πιο δίκαια. Αντίθετα με ότι συνέβαινε στα βυζαντινά στρατεύματα.
12 αιώνες αργότερα, στα μέσα του 19ου αιώνα, η άνθηση του ελληνικού στοιχείου στην Αίγυπτο ήταν εμφανής. Το γενικό Προξενείο της Αλεξάνδρειας έγραφε στις 14/16 Απριλίου 1842 προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ότι: « … το μεγαλύτερον όφελος το οποίον πορίζεται ήδη η Ελλάς από την Αίγυπτον είναι το εκ της ναυτιλίας… Επί 1729 πλοίων αφιχθέντων τω 1841 εις Αλεξάνδρειαν, τα 475 ήσαν ελληνικά, και επί 1628 αναχωρησάντων τα 450 ήσαν ελληνικά. Συνεπώς η ελληνική ναυτιλία αντιπροσωπεύει το τρίτον περίπου της εμπορικής κινήσεως του λιμένος».

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,

Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές και στο πολιτικό και στο οικονομικό επίπεδο. Όλοι εμείς που είμαστε εδώ σήμερα, μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, επιχειρηματίες, ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων και του Χρηματιστηρίου, εφοπλιστές, άνθρωποι των γραμμάτων των τεχνών, του κινηματογράφου, του πολιτισμού, άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, όλοι βλέπουμε την Αίγυπτο, όχι σαν μια αναπτυσσόμενη χώρα που δημιουργεί πολλές ευκαιρίες, αλλά σαν μια μεγάλη βιομηχανική και πολιτική δύναμη. Δύναμη ανάπτυξης και σταθερότητας.

Κύριε Πρόεδρε,
Έχετε ήδη πετύχει τόσα πολλά και έχετε την όρεξη και τον ενθουσιασμό ενός έφηβου.
Θέλουμε να δουλέψουμε μαζί σας, για ένα καλύτερο αύριο για όλους.
Θέλουμε να είμαστε μαζί στην πορεία σας, στη πορεία της Αιγύπτου προς τα εμπρός.
Μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Ευχαριστώ
Και καλώς ορίσατε