Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

Δελτίο Τύπου: Συναντήσεις Πέτρου Δούκα στη Λιβύη

Επίσκεψη ΥΦΥΠΕΞ κ. Πέτρου Δούκα στη Λιβύη
Αποτελέσματα συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία της Λιβύης


Σημαντικές επαφές με κορυφαία μέλη της πολιτικής ηγεσίας της Λιβύης είχε κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη χώρα στις 10 - 11 Δεκεμβρίου 2007, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας συνοδευόμενος από έλληνες επιχειρηματίες.

«Το άνοιγμα μιας νέας σελίδας συνεργασιών στις εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις Ελλάδας – Λιβύης» επεσήμαναν σε όλους τους τόνους οι Λίβυοι Υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε όλες τις συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών με στόχο την προώθηση των ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν και να συμμετάσχουν στην υλοποίηση έργων υποδομών στη Λιβύη προϋπολογισμού περίπου 30 δις δολαρίων τα επόμενα έτη.

Στο σύνολό τους τα μέλη της Λιβυκής Κυβέρνησης, τόσο οι Υπουργοί Οικονομίας, Μεταφορών και Συγκοινωνιών, Ηλεκτρισμού – Υδάτων & Αερίου και οι Υφυπουργοί Οικονομικών – Εμπορίου - Επενδύσεων και Τουρισμού, όσο και οι επικεφαλής των πανίσχυρων οργανισμών Πετρελαίου, Στέγασης και Έργων Κοινής Ωφέλειας κ. Abu Zaid Omar Durba και Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών κ. Mohamed M. Al Quaddafi (ο οποίος είναι ένας από τους γιους του ηγέτη της χώρας Μ. Καντάφι), στις εγκάρδιες επαφές που είχαν με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δούκα εξέφραζαν την εκτίμησή τους προς την Ελληνική πλευρά και απηύθυναν προσκλήσεις συνεργασίας στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα ο κ. Abu Zaid Omar Durba, επικεφαλής του Προέδρου Διοικητικής Επιτροπής Συμβουλίου Έργων Στέγασης και Κοινής Ωφέλειας ο οποίος έχει την ευθύνη για τα μεγάλα έργα υποδομής της χώρας, απευθύνοντας πρόσκληση στους Έλληνες επιχειρηματίες υπογράμμισε ότι σημαντικές ευκαιρίες παρουσιάζονται στα έργα οδοποιίας, στις υποδομές ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, στην κατασκευή αγωγών υδάτων και σχολείων σε ολόκληρη την χώρα. Επεσήμανε επίσης ότι οι ιδιαίτερες σχέσεις φιλίας μεταξύ των δύο χωρών δίνουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στη δραστηριοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων στη Λιβύη.

«Οι στενοί ιστορικοί, πολιτικοί και οικονομικοί δεσμοί και οι δεσμοί καλής γειτονίας που έχουν οι δύο χώρες επί σειρά αιώνων αποτελούν τα εχέγγυα για την ανάπτυξη της συνεργασίας μας τα επόμενα χρόνια» επεσήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας κατά την θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε τόσο ο πρώην πρωθυπουργός και νυν Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Πετρελαίου κ.Shokri Ghanem όσο και ο γιος του ηγέτη της χώρας κ. Mohamed M. Al Quaddafi, Πρόεδρος του Δημόσιου Οργανισμού Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Δημόσιου Οργανισμού Τουρισμού και Παραδοσιακής Τέχνης κ. Amar Al Mabrook Elttayef, συζήτησαν το θέμα της απευθείας αεροπορικής και ακτοπλοϊκής σύνδεσης των δύο χωρών, που θα δώσει μεγάλη ώθηση στις τουριστικές οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης. Ο Λίβυος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι και στον τομέα του Τουρισμού υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες για τους Έλληνες που εστιάζονται στην κατασκευή μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων σε παραθαλάσσιες πόλεις της Λιβύης.

Το θέμα του εκσυγχρονισμού των πολεμικών αεροσκαφών και των αμυντικών συστημάτων της Λιβύης συζήτησε με τον Γενικό Διευθυντή Προμηθειών κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Λιβύης ο Υφυπουργός Εξωτερικών, συνοδευόμενος από τον Διευθύνοντα Σύμβουλό και τον Γενικό Διευθυντή εμπορικού της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας ΕΑΒ.

Τα ενεργειακά θέματα και την πιθανή σύνδεση με αγωγό φυσικού αερίου της Κρήτης με τη Λιβύη συζήτησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών με τον επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πετρελαίου κ. Shokri Ghanem, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε από την Λιβυκή πλευρά για συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα θέματα εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος με εκσυγχρονισμό των μέσων και μεθόδων αξιοποίησης του φυσικού ενεργειακού πλούτου επεσήμανε μιλώντας τέλος ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας στην 2ο Διεθνή Διάσκεψη για την Ενέργεια και την Ανάπτυξη που διοργάνωσαν το Εθνικό Συμβούλιο Σχεδιασμού και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο της Λιβύης.

«Το μεγάλο πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει η Λιβύη για έργα υποδομής σε ολόκληρη τη χώρα, η ενέργεια, η διαχείριση υδάτινων πόρων, οι μεταφορές και η ανάπτυξη του τουρισμού με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και σεβασμό στο περιβάλλον τα τρόφιμα και η συνεργασία στον εμπορικό τομέα και τις εξαγωγές από την Ελλάδα προς τη Λιβύη είναι μερικοί μόνο από τους τομείς όπου παρουσιάζονται τεράστιες ευκαιρίες επέκτασης δραστηριοτήτων των ελληνικών επιχειρήσεων στη Λιβύη» τόνισε ο κ. Δούκας. «Οι πρωτοβουλίες ανήκουν στους ίδιους τους επιχειρηματίες, που έχουν τη συνδρομή της πολιτείας μέσω του ΟΠΕ, του ΕΛΚΕ και των οικονομικών και εμπορικών γραφείων του ΥΠΕΞ» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Λιβύη.