Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Σημεία συνέντευξης του Π.Δούκα στο PRESS-GR.blogspot.com

Για το θέμα του Βατοπεδίου δεν έχετε ευθύνες;
Κατ΄αρχήν, σε κανένα κράτος του κόσμου -σε κανένα- το αν μια έκταση γης ανήκει στο Δημόσιο ή όχι, δεν είναι «πολιτικό θέμα». Είναι καθαρά υπηρεσιακό. Και μάλιστα σε επίπεδο τμηματάρχη. Ούτε καν Γενικού Διευθυντή.

Ναι, αλλά υπηρεσιακοί παράγοντες δήλωσαν ότι εκτελούσαν εντολές των πολιτικών προϊσταμένων…
Απολύτως κανένας δεν δήλωσε τέτοιο πράγμα. Η μόνη «πολιτική» απόφαση αφορούσε την ανταλλαγή ακινήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με ακίνητα της Μονής Βατοπεδίου γιατί είχε δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα με τους αγρότες, τους ψαράδες και τους ακτήμονες της περιοχής της Βιστωνίδας. Αυτούς ήθελε να συνδράμει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Απολύτως καμία οδηγία, ή πρόθεση ή υποψία για οποιαδήποτε παρανομία και κανένας δεν δήλωσε πως έλαβε εντολή να παρανομήσει, ή να βλάψει, έστω και κατ΄ελάχιστο τα συμφέροντα του Δημοσίου. Αν κάτι δεν έγινε σωστά, αυτό ερευνάται από την δικαιοσύνη, αλλά σίγουρα δεν υπήρξε καμία τέτοια οδηγία.
Στη χώρα μας λογοδοτούμε για κάθε αποδοχή ανεπηρέαστων, επαναλαμβάνω ανεπηρέαστων αποφάσεων των αρμόδιων υπηρεσιακών οργάνων, Ανώτατων Γνωμοδοτικών Συμβουλίων, --ακόμα και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Το ότι οι διατάξεις επιβάλλουν «και την Υπογραφή του Υπουργού» είναι από τις παθογένειες τις ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Για να λειτουργήσει το ελληνικό δημόσιο, εγώ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους χρειάστηκε να υπογράψω μέσα σε 3 ½ χρόνια πάνω από 5500 αποφάσεις και εγκυκλίους. Και φυσικά είμαι «υπόλογος» για καθεμία από αυτές. Αλλά την ανάγκη για έντιμη, υπεύθυνη και συνετή δημόσια διαχείριση, κάποιοι από την αντιπολίτευση την έχουν αντιληφθεί ως ευκαιρία για πολιτική οξύτητα και λασπολόγηση για να καλύψουν τη δική τους ένδοια ιδεών και προτάσεων.

Ως προς την ουσία;
Όσον αφορά την υπόθεση: Δεν την ξεκίνησα εγώ. Ούτε γνώριζα την ύπαρξή της. Την «κληρονόμησα» από το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα τελειωμένη, τρείς μόλις μήνες αφ΄ότου ανέλαβα Υφυπουργός των Οικονομικών. Με ΟΛΕΣ τις εκτάσεις παραδομένες στην Μονή.
Πώς έγινε αυτό αυτό που λέτε;
Όλες οι εκτάσεις της περιοχής της Βιστονίδας είχαν παραδοθεί από το ΠΑΣΟΚ στην Ι. Μ. Βατοπεδίου την περίοδο από το 1999 μέχρι το 2003. Την περίοδο αυτή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκε όλες τις σχετικές γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων με τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο αναγνώρισε πως η λίμνη Βιστονίδα και οι παρόχθιες περιοχές ΔΕΝ άνηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά ανήκαν στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Και όχι μόνο: προχώρησε στη συνέχεια στην σύνταξη Πρωτοκόλλων Παράδοσης και Παραλαβής καθώς και στις σημειώσεις των εκτάσεων στο Υποθηκοφυλακείο Ξάνθης!
Μάλιστα ενώ εκκρεμούσε η εκδίκαση της αγωγής που είχε καταθέσει στις αρχές του Ιανουαρίου 2003 η Μονή σε βάρος του Δημοσίου, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις 04 Ιουνίου 2003, δια του αρμόδιου Υφυπουργού Οικονομικών, παρέδωσε και όλες τις υπόλοιπες εκτάσεις που διεκδικούσε η Μονή από το Δημόσιο!!! Αποδέχθηκε δηλαδή την υπ’ αριθμ. 46/2002 Γνωμοδότηση του Γνωμ. Συμβ. Δημ. Κτημ. ότι «το Δημόσιο δεν δικαιούται να προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επί της λίμνης Βιστωνίδας, όσης έκτασης και αν είναι και των οχθών αυτής» με την αιτιολογία ότι ανήκουν στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Δηλαδή το 2002 έδωσε τις «παραλίμνιες περιοχές» και το 2003 «την λίμνη και τις παρόχθιες περιοχές». Οι εκτάσεις που παρέδωσε τον Ιούνιο του 2003 αξίζαν 47 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές που είχε ήδη παραλάβει η Μονή από το ΠΑΣΟΚ το 2002 και διεκδικούσε και δικαστικά, είχαν αξία 16 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, η «δίκη» αφορούσε το ¼ του συνόλου της «Υπόθεσης Βιστωνίδας»
Επαναλαμβάνω: Εκκρεμούσε η δίκη και το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε με τον επισημότερο τρόπο την Βιστωνίδα και τις παρόχθιες περιοχές στη Μονή Βατοπεδίου!

Μισό λεπτό… Ο υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Φωτιάδης όμως είχε αναπέμψει συνολικά την υπόθεση στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο κι εσείς, όπως ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ, υπογράψατε το 2004 τη Γνωμοδότηση…
Η κατηγορία αυτή όπως διατυπώθηκε δεν αφορά εμένα ως υφυπουργό Οικονομικών, διότι τα στοιχεία που κατατέθηκαν από τους φορείς και τα προβαλλόμενα επιχειρήματά τους, έπρεπε να αξιολογήσει το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας, υπ’ όψιν του οποίου τέθηκαν από τον προηγούμενο υφυπουργό, τον κ. Φωτιάδη. Η αξιολόγηση όλων αυτών των στοιχείων δεν ήταν και δεν είναι είναι αρμοδιότητα του υφυπουργού, αλλά μόνο του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Τα νέα στοιχεία διαβιβάστηκαν από τον κ. Φωτιάδη στο αρμόδιο Συμβούλιο το οποίο απεφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ και κατηγοριματικότατα ότι δεν συντρέχει λόγος αναθεώρησης των προηγούμενων Γνωμοδοτήσεών του, με βάση τα υποβληθέντα νεότερα στοιχεία.
Δηλαδή, δεν αποδέχθηκα εγώ κάποια αρχική ή «την κατ’ αρχήν» Γνωμοδότηση, αλλά την Γνωμοδότηση που αφορούσε την επανεξέτασή τους με βάση τα νέα στοιχεία. Ούτε μπορούσε να επαναπέμψω αυτά που ήδη είχαν αναπεμφθεί! Είναι βέβαιο ότι και ο κ. Φωτιάδης θα την είχε αποδεχθεί, αφού η παρεχόμενη ευχέρεια επανεξέτασης της Γνωμοδότησης είχε εξαντληθεί με την διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Πρέπει να προσθέσω ότι ο Υπουργός δεν έχει εκ του νόμου ευχέρεια να παρέμβει στο περιεχόμενο της Γνωμοδότησης, αλλά μόνο να την εγκρίνει ή όχι.
Η απόφαση μπορεί να αξιολογηθεί μόνο με βάση το σύνολο των τότε γνωστών σε μένα δεδομένων, με τα οποία η αποδοχή της Γνωμοδότησης ήταν μονόδρομος. Με ποιο ακριβώς επιχείρημα έπρεπε να απορριφθεί και ποιο στοιχείο, από αυτά που ήταν σε γνώση μου θα μπορούσε να τεκμηριώσει κανείς ότι η απόρριψη της Γνωμοδότησης εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον;

Λένε επίσης ότι κάνατε αποδεκτό το Πρακτικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με το αίτημα της Μονής Βατοπεδίου για συναίνεση και σύμπραξη του Δημοσίου ώστε να μην εκδοθεί η απόφαση από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης…
Κατ’ αρχήν το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πολύ καλά πως η Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου κοινοποιήθηκε μετά την «τελεσίδικη» κρίση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, υπέρ της ιδιοκτησίας της Μονής μετά δηλαδή την ύπαρξη νομίμου προϋπόθεσης αναγνώρισης της κυριότητας της Μονής πάνω στην επίδικη έκταση.
Γνωρίζετε επίσης πως στην συγκεκριμένη δίκη που αφορούσε το 1/4 της «υπόθεσης Βατοπεδίου», το Δημόσιο ήταν εναγόμενο. Η Μονή διεκδικούσε από το Δημόσιο και όχι το Δημόσιο από την Μονή. Δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να ήταν γνωστό σε εμένα και να μπορούσε έστω και κατ’ ελάχιστον να δημιουργήσει οποιαδήποτε αμφιβολία για την ορθότητα της ομόφωνης Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου που ήταν και το μόνο αρμόδιο όργανο και διαχειριζόταν την υπόθεση αυτή!.
Πρέπει επίσης να υπογραμμίσω ότι
1. όλα τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων είχαν ορισθεί από την Κυβέρνηση, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, το 2002. Δεν είχα ορίσει εγώ κανέναν, ούτε όρισα κανέναν καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου, ούτε είχα τέτοια αρμοδιότητα.
2. Όλες μου οι ενέργειες στο Υπουργείο Οικονομικών ήταν απόλυτα και καθ’ όλα σύννομες. Για καμία, μα καμία μου ενέργεια δεν υπήρχε καμία υπόνοια παραβίασης της ηθικής τάξης, ή οποιασδήποτε βλάβης του Δημόσιου συμφέροντος.
3. Μέχρι τώρα θεωρούσαμε ύποπτη ενέργεια όταν ΔΕΝ δέχεσαι τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.
Τώρα γίνεται απόπειρα να ποινικοποιηθεί ακόμα και ότι δέχθηκε ένας υπουργός ομόφωνες εισηγήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και του ΝΣΚ για ζητήματα κατ’ εξοχήν νομικά!

Μπορεί να λειτουργήσει έτσι το κράτος; Το να μην δεχθείς εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους τι είναι; Δεν θα κατηγορηθείς για αυθαιρεσία; Για περιφρόνηση των αρμοδίων οργάνων; Όλες οι αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις τις οποίες αποδέχθηκα ήρθαν καθαρά υπηρεσιακά. Ούτε τις ζήτησα, ούτε τις επηρέασα καθοιονδήποτε τρόπο, επαναλαμβάνω καθοιονδήποτε τρόπο, ούτε τις προκάλεσα. Και δεν υπήρχε λόγος να τις αμφισβητήσω. Αποτελούσαν συνέχεια της λειτουργίας του κράτους.
Τι άλλο να πω;

Τελικά δεν υπήρξε δηλαδή σκάνδαλο; Και οι ευθύνες πού ανήκουν; Μόνο στους υπηρεσιακούς παράντες;
Αυτά ακριβώς ερευνά η δικαιοσύνη. Αν και πως ζημιώθηκε το Δημόσιο και γιατί. Όχι όμως από καμία δική μου ενέργεια όπως εξήγησα παραπάνω, αλλά και πολύ αναλυτικά μέσα στη Βουλή.