Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΕΞ
κ. ΠΕΤΡΟΥ ΔΟΥΚΑ


Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έθεσε ως στόχο την παρουσίαση της νέας Ελλάδας, της Ελλάδας της επιχειρηματικότητας, της Ελλάδας της δημιουργίας.
Η Οικονομική Διπλωματία έχει ως κύριους στόχους:
1. Την στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε διεθνές επίπεδο, την δημιουργία νέων αγορών, την αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας για οικονομική δραστηριότητα και ουσιαστική παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνές επίπεδο, ενέργειες οι οποίες θα αποφέρουν εισροή χρημάτων και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
2. Την προσέλκυση ξένων στρατηγικών επενδυτών.
3. Την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών.

Υπήρξε ουσιαστική κινητοποίηση του προσωπικού των πρεσβειών, των ιδίων των πρέσβεων, των οικονομικών διπλωματών, έτσι ώστε να επιτευχθεί η προώθηση των προϊόντων της Ελληνικής γης, αλλά και η υποστήριξη των Ελλήνων παραγωγών και των αναπτυξιακών στόχων του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου.
Οι επιχειρηματικές αποστολές του εξωτερικού αναβαθμίστηκαν και ακολουθήθηκε επιτυχώς μια καινούργια στρατηγική. Έτσι, ενώ παλιότερα στις αποστολές συμμετείχαν μόνο εκπρόσωποι της βαριάς βιομηχανίας, σήμερα παρέχεται κάθε δυνατή βοήθεια έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων και από άλλους κλάδους όπως:
αγροτικές επιχειρήσεις,
εταιρίες τροφίμων
εταιρείες από το χώρο της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
εταιρείες με αντικείμενο τη διάσωση του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας, την «πράσινη επιχειρηματικότητα»
ναυτιλιακές εταιρίες,
τράπεζες,
χρηματιστηριακές εταιρίες και εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων,
πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα,
αρχιτεκτονικά γραφεία και γραφεία μελετών.

Ταυτόχρονα στις αποστολές έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι από το χώρο του ελληνικού κινηματογράφου, της μόδας, της δισκογραφίας και της μουσικής, των Καλών Τεχνών, των Μουσείων και γενικότερα εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτιστικής κοινότητας.

Σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός έτους οργανώθηκαν δέκα επιχειρηματικές αποστολές σε αγορές-στόχους σε περιοχές όπως Ινδία, Λιβύη, Τουρκία, Συρία, Αίγυπτος, Ρωσία, Κίνα, Η. Βασίλειο, Βιετνάμ, Κατάρ και Σερβία όπου συμμετείχαν περισσότερες από 350 ελληνικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο των αποστολών αυτών υπεγράφη σειρά σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών, με κυριότερη την υπογραφή συμφωνίας 600 εκ. € του ομίλου Μυτιληναίου στην Συρία.

Θα πρέπει δε να υπογραμμιστεί πως περισσότερες από 3000 χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται εκτός του ελλαδικού χώρου, έχοντας διεξάγει επενδύσεις που ξεπερνούν τα 16 δις €, αλλά και πως στο εξωτερικό λειτουργούν περισσότερα από 3100 υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών ή τραπεζών που ελέγχονται από ελληνικές τράπεζες.

Οι Επιχειρηματικές Αποστολές που πραγματοποιήθηκαν είναι οι εξής :
Ινδία (11-15 Νοεμβρίου 2007 - 80 συμμετοχές)
Λιβύη (9-11 Δεκεμβρίου 2007 – 20 συμμετοχές)
Τουρκία - Κωνσταντινούπολη (24-25 Ιαν. 2008 – 180 συμμετοχές)
Συρία (5 - 7 Φεβρουαρίου 2008 – 70 συμμετοχές)
Αίγυπτος (31 Μαρτίου - 2 Απριλίου 2008 – 125 συμμετοχές)
Ρωσία (1 -3 Ιουνίου 2008 – 180 συμμετοχές)
Κίνα με ΠτΔ (22 - 27 Ιουνίου 2008– 40 συμμετοχές)
Η. Βασίλειο- Λονδίνο (1-3 Οκτωβρίου 2008 – 80 συμμετοχές)
Βιετνάμ (11-16 Οκτωβρίου 2008 – 30 συμμετοχές)
Κατάρ (25-27 Οκτωβρίου 2008 – 85 συμμετοχές)
Σερβία – Βελιγράδι (1-3 Οκτωβρίου 2008 – 70 συμμετοχές)



ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ


Με την ουσιαστική συμβολή του Πέτρου Δούκα, το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στη διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων που αφορούν στην γενικότερη εξέλιξη και διεθνή ανάδειξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό οργανώθηκαν:

Ημερίδα για την «Πράσινη Επιχειρηματικότητα» (8 Ιουλίου 2008), κατά τη διάρκεια της οποίας Ελληνικές επιχειρήσεις, ακαδημαϊκοί και ερευνητικά κέντρα παρουσίασαν νέες τεχνολογίες και προϊόντα για τη διάσωση του περιβάλλοντος.

Ημερίδα για τη Νέα Αγροτική Επιχειρηματικότητα (16 Σεπτεμβρίου 2008), όπου παρουσιάστηκαν καινοτόμες πρωτοβουλίες στον αγροτικό κλάδο από πάνω από 40 επιχειρήσεις του χώρου.

Διεθνής διημερίδα «AFRICA DAY» (12-13 Μαΐου 2008), με συμμετοχή πολλών Υπουργών από Αφρικανικά κράτη, με σκοπό την προβολή τόσο του πολιτισμού της Αφρικής, όσο και των μεγάλων επενδυτικών και επιχειρηματικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στην ήπειρο αυτή, και που μέχρι σήμερα είναι ιδιαίτερα ανεκμετάλλευτες.

Με πρωτοβουλίες μας και υπό την αιγίδα μας προγραμματίζονται συνέδρια για την Ελληνική Βιοτεχνολογία και τα Φαρμακευτικά Προϊόντα, καθώς και για τη Βαριά Βιομηχανία.

Με δικές μας ενέργειες και σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας δημιουργείται το επιχειρηματικό μητρώο όλων των Ελλήνων του εξωτερικού το οποίο θα περιλαμβάνει όλους τους Έλληνες της ομογένειας. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού διεξάγεται ανάλογη προσπάθεια έτσι ώστε να επιτευχθεί η αξιοποίηση των συνολικών δυνάμεων του οικουμενικού Ελληνισμού.

Κατόπιν δικών μας ενεργειών δημιουργήθηκε και έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία το διαδικτυακό portal AGORA μέσω του οποίου επιχειρηματίες, εισαγωγείς, εξαγωγείς και επενδυτές έχουν την δυνατότητα αναζήτησης ευκαιριών με τον πιο άμεσο δυνατό τρόπο και σε συνθήκες on line με τη συνεργασία των ελληνικών πρεσβειών και των εμπορικών ακολούθων της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Έχοντας επίγνωση του σημαντικού έργου που έχουμε επιτελέσει και της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών υποστήριξης που δημιουργήθηκαν υπό την αιγίδα μας καλούμε τις επιχειρήσεις απ΄ όλο τον κόσμο:
• Να επενδύσουν στην Ελλάδα, ιδρύοντας νέες παραγωγικές μονάδες .
• Να επενδύσουν στις ελληνικές επιχειρήσεις μέσω του ελληνικού χρηματιστηρίου (Χ.Α.Α.)
• Να εγκαταστήσουν περιφερειακά και GLOBAL HEADQUARTERS στην πατρίδα μας γεγονός που θα τους δώσει την ευκαιρία να εκμεταλλευθούν τα ιδιαίτερα ελκυστικά φορολογικά κίνητρα του Ν.3427/2005.

Ο Πέτρος Δούκας είναι εκείνος που συνέταξε τις σχετικές ευεργετικές διατάξεις, οι οποίες ήδη αξιοποιούνται από σημαντικές πολυεθνικές εταιρείες όπως η CCC και η OLAYAN GROUP.

Υπενθυμίζουμε δε πως με πρωτοβουλία του Πέτρου Δούκα υπάρχει πλέον δυνατότητα ουσιαστικής μεσολάβησης για την επίλυση θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές εταιρίες στο εξωτερικό.

Έντονη επίσης υπήρξε η προσπάθεια του επιτελείου του Πέτρου Δούκα να αποτελέσει η Ελλάδα μέλος του κεντρικού πυρήνα των κρατών που θα καθορίσουν το μέλλον της Γαλλικής πρωτοβουλίας για την Ένωση για τη Μεσόγειο! Η Ελλάδα αποτελεί πιθανότατα την πρώτη Μεσογειακή χώρα που υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις.

Αποτέλεσμα των ενεργειών του Πέτρου Δούκα αποτελεί η αξιόλογη αύξηση της κινητοποίησης που σημειώθηκε από τους Εμπορικούς και Οικονομικούς Ακολούθους των Ελληνικών Πρεσβειών, έχοντας στόχο τη μεγαλύτερη διευκόλυνση των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό αλλά και την τόνωση των ελληνικών εξαγωγών, καθώς το σχετικό προσωπικό στις πρεσβείες αναζητά πλέον με δική του πρωτοβουλία εμπορικές ευκαιρίες και νέες αγορές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τις ελληνικές εμπορικές δραστηριότητες στις διεθνείς αγορές.

Ε.Σ.Ο.Α.Β.
Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (Ε.Σ.Ο.Α.Β).
Ειδικότερα, έμφαση δόθηκε στην ανακατασκευή του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Χ στη Σερβία και στην Π.Γ.Δ.Μ., δεδομένου ότι το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής χρηματοδότησης ως σήμερα προορίζεται για το εν λόγω έργο (150 εκ. ευρώ). Συνεπώς με την αναβάθμιση ολόκληρου του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Χ σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, θα βελτιωθεί σημαντικά ο χρόνος οδικής πρόσβασης από και προς την Ελλάδα με τις χώρες αυτές και επιπλέον θα αποκατασταθεί ο βασικός άξονας διασύνδεσης, πέραν του υπάρχοντος εναλλακτικού θαλασσίου, μέσω Ιταλίας.

Επίσης, σημαντικό έργο είναι ο «Οδικός Άξονας Σαγιάδα -Κονίσπολη-Αγ. Σαράντα» στην Αλβανία, το οποίο βρίσκεται πλέον σε φάση υλοποίησης. Στις 23 Φεβρουαρίου υπογράφηκαν τα συμβόλαια μεταξύ της Αλβανικής Κυβέρνησης και των αναδόχων ελληνικών εταιρειών ΑΕΓΕΚ Α.Ε (28.9 εκ. ευρώ για την κατασκευή) και ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε (1 εκ. ευρώ για το Project Management) [παρουσία του ΥΦΥΠΕΞ κ. Π. Δούκα]. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 30 εκ. ευρώ με την ελληνική συμμετοχή να ανέρχεται σε 23.9 εκ. ευρώ. Το έργο προχωράει λίαν ικανοποιητικά και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2010.

Εκτός των ανωτέρω οδικών έργων, έχει προχωρήσει η υλοποίηση του «SEELight Program» (South-East European Lambda Network Facility for Research and Education, Διαβαλκανική Δικτυακή Υποδομή Οπτικών Ινών για Έρευνα και Εκπαίδευση) το οποίο θα συνδέσει τις πανεπιστημιακές κοινότητες και ερευνητικά κέντρα της περιοχής με τα αντίστοιχα ελληνικά και όχι μόνο.

Επιπλέον, έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκσυγχρονισμού 3 νοσοκομείων στη Βουλγαρία, ενώ εγκρίθηκαν έργα αξίας 24.5 εκ. ευρώ, όπως η δημιουργία Κέντρου Επειγόντων Περιστατικών στη Ρουμανία, καθώς και ο εκσυγχρονισμός νοσοκομείων στη Ρουμανία και στην Βοσνία- Ερζεγοβίνη.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΩΝ AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ


(περιλαμβάνονται οι συμφωνίες που πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά τις αποστολές. Δεν περιλαμβάνονται αυτές που πραγματοποιήθηκαν αργότερα και αυτές που οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες προτιμούν να μην τις ανακοινώσουν.)

ΙΝΔΙΑ (11-15/11/2007)
Ο θετικός απόηχος του οικονομικού ανοίγματος προς την Ινδία επιβεβαιώνεται διαρκώς με συμφωνίες στον τομέα κατασκευών, συμφωνίες που κυρίως αφορούν την μεταφορά τεχνογνωσίας, την παραγωγή καθώς και πώληση δομικών μηχανημάτων στην ινδική αγορά συνολικού προϋπολογισμού 10-12 εκ. € (ΤΕΧΝΟΚΑΤ, Χαραγκιώνης), την φαρμακευτική βιομηχανία (LAVIPHARM, MEDICON SA), τον φωτισμό μεγάλων δημοσίων έργων στην Ινδία (αναφέρουμε χαρακτηριστικά πως η εταιρία Bright Special Lightning SA έχει ήδη αναλάβει την ηλεκτροδότηση και τον φωτισμό της πύλης της Ινδίας στη Βομβάη και του Μνημείου Mahamodi, ενώ βρίσκεται σε επίπεδο προσφορών για την ανάληψη της ηλεκτροδότησης και φωτισμού του καινούργιου αυτοκινητόδρομου Τζενάι-Ιντεραμπάντ).

Μετά την επίσημη επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών Πέτρου Δούκα και τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν από τους Έλληνες κινηματογραφιστές που συμμετείχαν στην επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία (Νέο Δελχί και Βομβάη) στις 11-15 Νοεμβρίου 2007, με παράγοντες της ινδικής βιομηχανίας θεάματος, συμφωνήθηκε η παραγωγή ταινίας του ινδικού κινηματογράφου (Bollywood) στην Ελλάδα. Στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας ινδικό κινηματογραφικό συνεργείο αποτελούμενο από σαράντα πέντε (45) άτομα επισκέφτηκε τη χώρα μας και παρέμεινε στην Ελλάδα για χρονικό διάστημα δύο μηνών πραγματοποιώντας γυρίσματα κινηματογραφικής ταινίας.

Το ινδικό κινηματογραφικό συνεργείο (παραγωγοί, σκηνοθέτες και ηθοποιοί) μετέβησαν στη Μήλο και στο Ναύπλιο όπου πραγματοποίησαν γυρίσματα της ταινίας. Επρόκειτο για μια ταινία ινδικής παραγωγής στην οργάνωση της οποίας συμμετείχε και ελληνική εταιρεία (FILMGREECE), καθώς και επιτελείο από εξήντα έξι (66) Έλληνες αποτελούμενο από χορευτές και τεχνικούς. Αμέσως μετά, την Ελλάδα επισκέφτηκαν και άλλα κινηματογραφικά συνεργεία από την Ινδία, δημιουργώντας μια καινούργια δίοδο συνεργασίας η οποία θα συμβάλει στην ουσιαστική προβολή της χώρας μας διεθνώς, καθώς σύμφωνα με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις κάθε ταινία του ινδικού κινηματογράφου απευθύνεται σε κοινό που αποτελείται από κατά μέσο όρο 5-7 εκατομμύρια θεατές. Σημειώνεται δε ότι ο προϋπολογισμός για την παραμονή ενός ινδικού κινηματογραφικού συνεργείου στη χώρα μας για δύο εβδομάδες προσεγγίζει τις 700.000 €, ποσό που αποτελεί καθαρή εισροή συναλλάγματος στη χώρα.

ΛΙΒΥΗ (10-12/12/2007)
Η ελληνική εταιρεία Elitherm SA υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Αρχή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Λιβύης (Renewable Energy Authority of Libya -REAOL) το οποίο αφορά στην δημιουργία ενός εργοστασίου Ηλιακών Θερμικών Συστημάτων και την παραγωγή εξειδικευμένων συστημάτων (PV thin film amorphous modules), μια επένδυση με συνολικό προϋπολογισμό 90.000.000 €.

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ (14-16/1/2008)

Στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής που έλαβε χώρα την Κωνσταντινούπολη, πραγματοποιήθηκαν επίσης σημαντικότατες συμφωνίες. Πρώτο αποτέλεσμα αυτών των συμφωνιών είναι η ναυπήγηση σε τουρκικές εγκαταστάσεις έξι πλοίων κατάλληλων για την μεταφορά τσιμέντου, ως παραγγελία Ελλήνων εφοπλιστών ενώ θεωρείται παραπάνω από σίγουρη η συνέχιση της επενδυτικής συνεργασίας με την τουρκική ναυπηγική βιομηχανία.
Αξίζει επίσης να αναφερθούμε έστω επιγραμματικά στη συνάντηση που έλαβε χώρα μεταξύ του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΑΒ και εκπροσώπου της τουρκικής Technik.

Κατά την διάρκεια των επαφών τέθηκε επίσης το γενικό πλαίσιο για μελλοντικές συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, της γουνεμπορίας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και στους τομείς πιστοποίησης ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών.

ΣΥΡΙΑ (5-7/2/2008)
Αποτέλεσμα των επιχειρηματικών επαφών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της αποστολής στη Συρία αποτελεί η επενδυτική δραστηριότητα της εταιρίας Μυτιληναίος όπου σε μία κοινοπραξία με την ιταλική εταιρία ANSALDO για την κατασκευή μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο έντασης 700 MWatt, υλοποιείται στη Συρία επένδυση ύψους 650 εκατ. Ευρώ.

ΡΩΣΙΑ (1-3/6/2008)
Η επιχειρηματική αποστολή στη Ρωσία επέφερε θεαματικά αποτελέσματα τα οποία συνέβαλλαν ουσιαστικά στη σύσφιξη των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών.
Στον τομέα των τροφίμων οι Έλληνες εξαγωγείς υπέγραψαν συμφωνίες με τη μεγάλη αλυσίδα ρωσικών super markets ΜΕΤRO Cash and Carry, ενώ ταυτόχρονα, μεγάλες ρωσικές εταιρίες διανομής τροφίμων έχουν συνάψει με ελληνικές εξαγωγικές εταιρίες συμφωνίες οι οποίες αφορούν στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων τους στη ρωσική αγορά. Επίσης, σύντομα αναμένεται η προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου καθώς και ελληνικών προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας στην ρωσική αγορά, μέσω της τοποθέτησής τους στα ράφια ρώσικων καταστημάτων τροφίμων.

Στον τομέα των δομικών υλικών πολλές είναι οι ελληνικές εταιρίες οι οποίες συμφώνησαν στην ίδρυση μόνιμων γραφείων αντιπροσωπίας στη Ρωσία. Η μεγάλη εταιρία αλουμινίου ALUMIL υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με ρωσική εταιρία για συμπαραγωγή προϊόντων ενώ παράλληλα έχει πραγματοποιήσει συνεργασία για αντιπροσώπευση των προϊόντων της στη ρωσική αγορά.

Στον τομέα του τουρισμού πραγματοποιήθηκαν συμφωνίες για μεγάλα τουριστικά πακέτα με προορισμό την Ελλάδα.

Στον τομέα της κατασκευής γούνας πολλές ρωσικές επιχειρήσεις έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εισαγωγή μεγάλου αριθμού γουναρικών (άνω των 20.000 τεμαχίων).
Στον τομέα των προϊόντων φωτισμού και ηλεκτροδότησης η ελληνική εταιρία σχεδιασμού και παραγωγής προϊόντων φωτισμού Bright Special Lightning SA συμφώνησε με ρωσική εταιρία στην ίδρυση γραφείου αντιπροσωπείας στη Μόσχα, ενώ ταυτόχρονα ανέλαβε δύο σημαντικά έργα εξοπλισμού με φωτιστικά προϊόντα σε κεντρικά κτίρια της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ο τομέας εκκλησιαστικών ειδών παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική στην ρωσική αγορά. Σημειώνεται πως ελληνικές εταιρίες που συνόδευαν στη Μόσχα τον Υφυπουργό Πέτρο Δούκα και το επιτελείο του έχουν ήδη ξεκινήσει την εξαγωγή σχετικών προϊόντων.
Στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων ρωσικές εταιρίες διανομής επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εισαγωγή και προώθηση στη ρώσικη αγορά προϊόντων των φαρμακευτικών εταιριών που συμμετείχαν στην αποστολή.

Στον ασφαλιστικό κλάδο έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία ιατροφαρμακευτικής κάλυψης Ελλήνων και Ρώσων επιχειρηματιών.

Μετά από εισήγηση του Πέτρου Δούκα εξετάζεται η αύξηση της συχνότητας των αεροπορικών δρομολογίων από και προς τους σημαντικούς αερολιμένες της Ρωσίας, διαδικασία την οποία έχουν ήδη ζητήσει ελληνικές αεροπορικές εταιρίες.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών υπήρξε ουσιαστική ανταπόκριση των ρωσικών τραπεζών για συνεργασία με τα αντίστοιχα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία δεν έχουν ακόμα διεισδύσει στη ρωσική αγορά. Αναφέρουμε δε πως στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπίας συμμετείχε ο Υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας και ο Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων της Τράπεζας Πειραιώς.

Τελευταία αλλά όχι λιγότερο σημαντική, υπήρξε η συμφωνία συνεργασίας της εταιρίας ΤROPICAL GREEN TECHNOLOGIES η οποία δέχτηκε πρόταση από ρωσική εταιρία για τη δημιουργία εργοστασίου στη Ρωσία για την παραγωγή κλιματιστικών μονάδων οχημάτων (λεωφορεία και ειδικού τύπου οχήματα), την κατασκευή ψυκτικών μονάδων φορτηγών που μεταφέρουν τρόφιμα, καθώς και τη δημιουργία εργοστασίου για την κατασκευή γεννητριών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω φυσικού αερίου και υδρογόνου με τεχνογνωσία της ελληνικής TROPICAL.

ΚΙΝΑ (22-29/6/2008)
Τα πρώτα αποτελέσματα από την επιχειρηματική αποστολή στο Πεκίνο τον Ιούνιο του 2008 στην οποία επικεφαλής ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαφάνηκαν στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ καθώς σήμερα έχουν ήδη αποσταλεί τα πρώτα φορτία εξαγωγής έξτρα παρθένου ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, ενώ η εταιρεία «Φωσφορικά Λιπάσματα ΑΕ» υπέγραψε συμφωνία για εξαγωγές των προϊόντων της στην κινεζική αγορά ύψους 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Στον τομέα ναυπήγησης πλοίων πρέπει σίγουρα να αναφερθεί η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για τη ναυπήγηση 12 πλοίων της εταιρείας GOLDENPORT συμφερόντων Π. Δράγνη, 4 από τα οποία ναυπηγούνται στις εγκαταστάσεις που διατηρηθεί η διεθνής COSCO στην Κίνα.

ΚΑΤΑΡ (25-27/10/2008)
Σημαντικές επαφές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Κατάρ ιδιαίτερα στον τομέα των κατασκευών, των χρηματοοικονομικών, της ενέργειας (ΔΕΠΑ), αλλά και του τουρισμού όπου η ελληνική εταιρία COSTATERRA πραγματοποίησε επαφή με τον μεγαλύτερο τουριστικό πράκτορα του Κατάρ.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην δημιουργία διεθνικών ομάδων εργασίας αποτελούμενων από Ούγγρους και Έλληνες ειδικούς, με κύριο στόχο τον τομέα του εμπορίου και των μεταφορών αλλά και της ενέργειας. Αυξημένο ενδιαφέρον έχει σημειωθεί για δημιουργία συρμού που θα συνδέει σιδηροδρομικά τη Θεσσαλονίκη με την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας Βουδαπέστη.

MKO
Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλαμε στην προώθηση της εξωτερικής μας πολιτικής μέσω της διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας, τόσον όσον αφορά τη συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όσο και εκείνη με τους Διεθνείς Οργανισμούς. Ειδικότερα, όσον αφορά τη συνεργασία του ΥΠΕΞ με τις ΜΚΟ επιχειρήσαμε μία απολογιστική προσέγγιση της 10ετούς συνεργασίας μαζί τους, αλλά και έναν εξορθολογισμό του τρόπου λειτουργίας τους με την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της συνεργασίας αυτής και την διεύρυνση της αποτελεσματικότητάς τους. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρήσαμε ποιοτική αναβάθμιση, στην πράξη, των κριτηρίων επιλογής τόσο των ΜΚΟ οι οποίες παρέχουν εγγυήσεις συνεργασίας, όσο και των προγραμμάτων τα οποία υποβάλλουν προς αξιολόγηση και χρηματοδότηση. Με κριτήριο την αποδοτικότητα του έργου των ΜΚΟ προχωρήσαμε, όπου αυτό επιβαλλόταν από τις περιστάσεις, σε καταλογισμό και υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων σε όσες οργανώσεις δεν διαχειρίστηκαν επωφελώς και για τους σκοπούς για τους οποίους δεσμεύτηκαν το δημόσιο χρήμα (π.χ. περίπτωση ΜΚΟ «Αλληλεγγύη»).