Ποιες είναι οι εντυπώσεις και οι εκτιμήσεις σας για τη σημερινή ημερίδα;
Θέλαμε να δείξουμε ότι υπάρχει μια άλλη Ελλάδα, να την καταγράψουμε και να μπορέσουμε να την προωθήσουμε στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο του δυναμισμού της εξωστρέφειας των ελλήνων επιστημόνων και επιχειρηματιών, να δούμε τις εξελίξεις σήμερα στο θέμα της καταπολέμησης του φαινομένου του θερμοκηπίου, της αντιμετώπισης των συνεπειών του.
Στόχος είναι όλα αυτά να μπορέσουμε να τα αναδείξουμε μέσω της οικονομικής διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, και μέσω των πρέσβεων και των οικονομικών διπλωματών σε άλλες χώρες να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και νέες επενδύσεις πάνω στο δυναμικό το οποίο ήδη υπάρχει. Φάνηκε λοιπόν από τις ομιλίες ότι πράγματι διαθέτουμε ένα εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό, το οποίο έχουμε παραμελήσει και πρέπει να το βοηθήσουμε και να το αναδείξουμε περισσότερο.
Στην εναρκτήρια ομιλία σας εξαγγείλατε κάποιες πρωτοβουλίες.
Βλέποντας τη σημερινή επιτυχία της ημερίδας το ίδιο πρόκειται να κάνουμε και με άλλους τομείς προϊόντων και κλάδων. Τους επόμενους τρεις μήνες θα διοργανώσουμε με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μια μεγάλη ημερίδα σχετικά με τις αγροτικές τεχνολογίες και τα νέα αγροτικά προϊόντα που θα μπουν στη μάχη για το παγκόσμιο επισιτιστικό πρόβλημα, το οποίο κατά τη γνώμη μου θα χειροτερέψει του χρόνου, δεν θα γίνει καλύτερο, δυστυχώς.
Επίσης θα κάνουμε μια ημερίδα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου θα συμμετέχουν όλες οι ελληνικές πετρελαϊκές και ενεργειακές εταιρείες.
Μια ακόμη ημερίδα θα αφορά τον τομέα των φαρμάκων και της βιοτεχνολογίας, όπου θα προσκληθούν οι έλληνες βιομήχανοι των φαρμάκων, καθώς και όσοι ασχολούνται με τη βιοτεχνολογία, προκειμένου να παρουσιάσουν πρωτοποριακά στοιχεία και τις συνέργειες που μπορεί να έχουν οι τεχνολογίες μεταξύ τους.
Σήμερα, οι ίδιοι οι επιστήμονες -που πολλές φορές δεν γνώριζαν τι κάνει ο διπλανός τους- βρήκαν μια ευκαιρία να μιλήσουν μεταξύ τους, να συναδελφωθούν και να μπορέσουν να συνεργαστούν. Επιπλέον, θα κάνουμε μια εκδήλωση για όλα τα μεγάλα επώνυμα ελληνικά προϊόντα. Και όλα αυτά θέλουμε να τα κάνουμε σε συνεργασία με φορείς εκτός δημοσίου. Στη λογική της εξωστρέφειας... Μάλιστα, θέλουμε να δούμε ποιος μπορεί να προσφέρει και να βοηθήσει. Εμείς θέλουμε να διευκολύνουμε, δεν θέλουμε να μπούμε στα χωράφια κανενός. Να δούμε τι υπάρχει και μπορούμε να το προωθήσουμε με την οικονομική διπλωματία.
Όποιος φορέας θέλει να συνεργαστεί μαζί μας και έχει μια καλή ιδέα, είμαστε πρόθυμοι να την ακούσουμε -χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως ό,τι μας προτείνει κανείς θα τρέξουμε να το κάνουμε. Πρέπει να δούμε ότι υπάρχει αντικείμενο που μας αφορά για να κάνουμε κάτι μαζί τους.
Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη των ΑΠΕ στην ελληνική οικονομία;
Θα πρέπει να είναι όλα ξεκάθαρα όσον αφορά τα γραφειοκρατικά, το πλαίσιο ενίσχυσης και χρηματοδότησης, τα χρονικά περιθώρια κ.λπ. Νομίζω ότι ο Χρήστος Φώλιας κάνει καλή δουλειά, προσπαθεί να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη, είναι καινούργιες τεχνολογίες αυτές και δεν έχουμε τεράστια εμπειρία, αλλά τώρα τα πράγματα μπαίνουν σε τάξη και θα δούμε μεγάλα και σημαντικά αποτελέσματα τους επόμενους μήνες.
Θεωρείτε ότι υπάρχει αδιάθετο δυναμικό το οποίο «κρύβεται» στον επιστημονικό κόσμο και θα πρέπει να εξωτερικευτεί περισσότερο;
Όπου υπάρχει Έλληνας σε ξένο πανεπιστήμιο διαπρέπει. Από την άλλη πλευρά, και οι έλληνες πανεπιστημιακοί κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά. Απλώς πρέπει πρώτα να τους βοηθήσουμε να αναδείξουν το έργο τους και -στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας- να δούμε αν οι εφαρμογές των ερευνών τους έχουν κάποιο εμπορικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον, για να βρούμε και περισσότερους πόρους προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι πανεπιστημιακές δραστηριότητες.
Ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα μπορεί να παράγει γνώση η οποία είναι προς όφελος των πολλών. Εάν αυτή η γνώση και η εφαρμογή της έχει εμπορικό ενδιαφέρον και μπορεί να φέρει κάποια κεφάλαια στο πανεπιστήμιο, τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει για περαιτέρω έρευνες ή για το δικό του εκσυγχρονισμό, ακόμα καλύτερα. Δική μας δουλειά είναι να μην μπλέκουμε στα πόδια αλλά να διευκολύνουμε τη δουλειά που αυτοί ξέρουν καλύτερα από όλους να κάνουν.
Το γεγονός ότι μας τίμησε με την παρουσία του και ο πρόεδρος της Βουλής και -πολύ παραπάνω- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δίνει ένα συγκεκριμένο τόνο: ότι η πολιτεία σε τέτοια επίπεδα, σε κυβερνητικό, κοινοβουλευτικό και πολιτειακό, δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, τουλάχιστον όσον αφορά το υπουργείο Εξωτερικών.
Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008
Συνέντευξη στην εφημερίδα City Press
Πέτρος Δούκας: «Στόχος οι συνέργειες μεταξύ νέων τεχνολογιών»