Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha Radio


Σημεία συνέντευξης
του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα
στην εκπομπή του Μπάμπη Παπαπαναγιώτου «Τι Τρέχει» - ALPHA RADIO


Για την καθημερινότητα

«Είναι μια περίοδος που πρέπει όλοι να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε - ο καθένας από το πόστο που είναι. Χρειάζεται μια παραπάνω προσοχή από άλλες περιόδους γιατί κάποιες δηλώσεις, κάποια πράγματα μπορεί να παρερμηνευθούν και να κάνουν ζημιά, ενώ στόχος όλων μας δεν είναι να κάνουμε ζημιά αλλά να προχωρήσουμε μπροστά και να ξεπεράσουμε τα θέματα που μας κρατάνε πίσω».

«Ο καθένας έχει υποχρέωση να λέει την αλήθεια και να προσπαθεί να μας τραβήξει όλους μπροστά».

«Δέχομαι ότι ο κόσμος περιμένει πολλά από μας και ίσως να μην έχουμε ανταποκριθεί σε όλες τις προσδοκίες του. Υπάρχει περιθώριο να ανεβάσουμε όλοι τις αποδόσεις μας. Ο καθένας από μας στο πόστο που είναι, είτε είναι βουλευτής είτε υφυπουργός είτε ΓΓ ή υπουργός, μπορεί να κάνει πράγματα που θα βοηθήσουν τον Πρωθυπουργό να κάνει τη δουλειά του, να πάει τη χώρα πιο γρήγορα μπροστά. Είναι καθήκον μας να ενισχύουμε αυτή την προσπάθεια.
Mε αυτά που βλέπει κανείς στα πρωτοσέλιδα και τα κανάλια, σε πιάνει η ψυχή σου και λες: αυτή είναι η Ελλάδα; Δεν υπάρχει κάτι καλό; Έτσι, δεν αναδεικνύεται και μια άλλη Ελλάδα που υπάρχει.»

Για την υπόθεση της Siemens

«Συμφωνώ απολύτως πως πρέπει να ξεκαθαριστεί στο έπακρο, στο απώτατο όριο σε όλες τις υποθέσεις, το τί γίνεται. Δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά για το τί έχει κάνει ο καθένας από μας τα τελευταία 5-10 χρόνια, αλλά αυτό πρέπει να είναι ένα παράλληλο έργο με την προσπάθεια να πάμε μπροστά».

«Πρέπει να αποκαλυφθεί το 100% του τί ακριβώς έγινε και να λογοδοτήσει όποιος δεν τίμησε το αξίωμα του και την εμπιστοσύνη που του έδωσε είτε ο σημερινός πρωθυπουργός είτε ο πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ, αλλά ταυτόχρονα να κάνουμε και τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε»

Για την εξεταστική

«Θεωρούμε ότι η Δικαιοσύνη έχει ήδη κάνει πολύ δουλειά και έχει ένα κομμάτι δουλειάς να κάνει ακόμα. Μόλις τελειώσει αυτό το κομμάτι της δικαιοσύνης, το έχουμε πει, να προχωρήσει η εξεταστική».

Για την Οικονομία

«Έρχονται πιο δύσκολοι καιροί από την παγκόσμια συγκυρία. Δεν πρόκειται να είναι εύκολα τα πράγματα ούτε στον πληθωρισμό, ούτε στον προϋπολογισμό, ούτε στους ρυθμούς ανάπτυξης. Πρέπει να αναδείξουμε έναν καλύτερο εαυτό».

«Δεν θα είναι καθόλου εύκολος ο χειμώνας. Η τιμή του πετρελαίου δεν βλέπω να πέφτει. Μπορεί να μειωθεί για ένα μικρό διάστημα, αλλά θα ξαναπάει προς τα 150 δολάρια, ίσως και παραπάνω. Του χρόνου θα έχουμε πρόβλημα παγκοσμίως και με το νερό κάτι που θα κάνει τα τρόφιμα να πιο ακριβά. Έχουμε τέτοια προβλήματα και δεν σηκώνει να ξοδεύουμε μόνο σε αλληλοκατηγορίες, ούτε υπάρχει δυνατότητα συμψηφισμού με το τι έγινε με το ΠΑΣΟΚ (που πιάστηκε στα πράσα) με την υπόθεση της Siemens».