Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Δελτίο Τύπου: Ημερίδα Πράσινη Επιχειρηματικότητα


Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και με τις ομιλίες του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, της Υπουργού Εξωτερικών κας. Ντόρας Μπακογιάννη, του Υφυπουργού Επικρατείας κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου καθώς και την εναρκτήρια ομιλία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα, ξεκίνησαν το πρωί οι εργασίες της ημερίδας για την «Πράσινη Επιχειρηματικότητα» που συνδιοργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών με το ΕΒΕΑ, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, τον ΣΕΒ και το ΕΜΠ.

Σκοπός της ημερίδας είναι να καταγραφούν οι δυνατότητες που υπάρχουν στην ελληνική αγορά και την ακαδημαϊκή κοινότητα σε πρωτοπόρα "πράσινα" προϊόντα, έρευνα, τεχνογνωσία και τεχνολογία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην "παγκόσμια μάχη για το περιβάλλον". Κατά τη διάρκεια της ημερίδας καταγράφονται οι προτάσεις, τα παραδείγματα και οι πρακτικές που ακολουθούνται όσον αφορά την ανάπτυξη της «Πράσινης Επιχειρηματικότητας» καθώς και οι προτάσεις αξιοποίησης και οι δυνατότητες χρηματοδότησης που παρέχονται και οι οποίες θα αποτελέσουν ένα νέο δυναμικό κομμάτι των επιχειρηματικών αποστολών ενισχύοντας την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας στον χαιρετισμό του χαρακτήρισε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της ημερίδας ως «έκφραση μιας καθολικής κινητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος και, ταυτόχρονα, μια έμπρακτη συμμετοχή στην παγκόσμια μάχη για το περιβάλλον» και επεσήμανε πως είναι «εξαιρετικά σημαντική η προώθηση της ιδέας της πράσινης επιχειρηματικότητας που κερδίζει έδαφος κυρίως στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, αλλά και σε μερικές άλλες περιοχές του πλανήτη»

«Είναι χρέος των πολιτικών ηγεσιών, της επιχειρηματικής κοινότητας, των κοινωνικών δυνάμεων, και πάνω από όλα όλων των πολιτών-καταναλωτών να στρατευτούμε στις τάξεις της ειρηνικής πράσινης επανάστασης» κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Η φύση αλλά και οι σύγχρονες οικονομικές εξελίξεις, αναδεικνύουν πλέον, με τρόπο επιτακτικό, την σημασία της πράσινης επιχειρηματικότητας υπογράμμισε η Υπουργός Εξωτερικών κα. Ντόρα Μπακογιάννη στην ομιλία της κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας και πρόσθεσε: «Περιβαλλοντικοί λόγοι και, κυρίως, η κλιματική αλλαγή θέτουν την πράσινη επιχειρηματικότητα και την πράσινη τεχνολογία στο επίκεντρο της συζήτησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την διασφάλιση ποιότητας ζωής για όλους.»

Η κα. Μπακογιάννη ευχαριστώντας τους παριστάμενους και τους συμμετέχοντες στην Ημερίδα υπογράμμισε πως «Πράσινη, εξωστρεφής επιχειρηματικότητα δεν σημαίνει απλώς ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Σημαίνει ενίσχυση ευρύτερα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Σημαίνει, επίσης, ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας ως προς την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεών της σε σχέση με το περιβάλλον».


Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος χαρακτήρισε την «πράσινη οικονομία - από την πρωτογενή έρευνα μέχρι και την υλοποίηση των τελικών προϊόντων και υπηρεσιών - ως ένα από τα συναρπαστικότερα ίσως πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας» ενώ συνεχάρη τόσο την Υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη όσο και τον Υφυπουργό κ. Πέτρο Δούκα για την πρωτοβουλία.

«Η καταγραφή και η ανάπτυξη των καινοτόμων ιδεών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα – συνέχισε ο Υπουργός Επικρατείας - είναι ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη της πράσινης τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Όχι μόνο γιατί παρέχει τη δυνατότητα εξεύρεσης χρηματοδοτικών λύσεων και επιχειρηματικών ευκαιριών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και γιατί ανοίγει νέους δρόμους συνδυασμού των υφιστάμενων ιδεών και σχεδιασμού της έρευνας από δω και πέρα».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας ανοίγοντας της εργασίες της ημερίδας επεσήμανε πως η ημερίδα για την Πράσινη Επιχειρηματικότητα είναι η πρώτη μιας σειράς ημερίδων με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδα της γνώσης και της δημιουργίας.

Οι επόμενες ημερίδες θα αφορούν τα φάρμακα και τη βιοτεχνολογία, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, τα αγροτικά προϊόντα και τις νέες ελληνικές τεχνολογίες στην αγροτική παραγωγή καθώς και τα ελληνικά brands και επώνυμα προϊόντα.

«Σκοπός μας σήμερα – υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών - είναι να κάνουμε μια πρώτη καταγραφή των δυνάμεών μας, να γνωριστούν μεταξύ τους ερευνητές και επιχειρηματίες, ώστε ο ένας να μπολιάσει τη δουλειά του άλλου και βγει κάτι ακόμα καλύτερο, να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο τι μπορούμε να κάνουμε και να αξιοποιήσουμε την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια της χώρας μας»

· Στην ημερίδα που τις εργασίες της οποίας παρακολούθησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σάββας Κιλτίδης, συγκέντρωσε εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων και παραγωγικών φορέων καθώς και καθηγητές πανεπιστημίων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό οι οποίοι παρουσίασαν τις προτάσεις και τις εφαρμογές σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων ήταν ο καθηγητής Christopher Jones, του Georgia Tech University, κορυφαίος στα θέματα μοριακής τεχνολογίας και «αιχμαλώτισης» του διοξειδίου του άνθρακα, ο κ. Spiro Pollalis, καθηγητής Design, Technology & Management στο Πανεπιστήμιο Harvard, με πρωτοποριακές εργασίες στον τομέα του σχεδιασμού και κατασκευής εγκαταστάσεων που καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια και ο ομογενής κ. George Sakellaris, διοκτήτης, Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της Ameresco, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική επιχείρηση στον τομέα των συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, με έδρα τη Βοστώνη.