Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

Συμποσίου Ελληνο – Αραβικής Τεχνικής Συνεργασίας

Ομιλία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα
κατά την έναρξη των εργασιών του
«Συμποσίου Ελληνο – Αραβικής Τεχνικής Συνεργασίας»

Στις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας Ελλήνων και Αράβων μηχανικών και τεχνικών εταιριών αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του τριήμερου συμποσίου «Ελληνο – Aραβικής Τεχνικής Συνεργασίας» το οποίο οργανώνει το ΤΕΕ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Το Συμπόσιο είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους επιχειρηματίες των δύο πλευρών για να προχωρήσουν σε σημαντικές επαφές και να αξιοποιήσουν τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας. Ο κατασκευαστικός και συμβουλευτικός τομέας περνούν μια δυναμική φάση λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης των Βαλκανικών χωρών, αναβαθμίζοντας και βελτιώνοντας τις υποδομές τους» ανέφερε ο κ. Δούκας ανοίγοντας τις εργασίες του τριήμερου Συμποσίου.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τις προοπτικές συνεργασίας που υπάρχουν σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι οι κατασκευές οδικών δικτύων (π.χ. περιφερειακή οδός Ευξείνου Πόντου) ή στον Αραβικό Κόλπο, μεγάλες κατασκευές υποδομών στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, καθώς και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη όπου και η παρουσία της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Επεσήμανε δε πως η Ελλάδα από τα παλαιότερα μέλη της ΕΕ, είναι το μόνο μέλος της ΟΝΕ που επιδιώκει την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ του Αραβικού κόσμου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Η ενδυνάμωση της επιχειρηματικής συνεργασίας και η προώθηση του εμπορίου αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Οικονομικής Διπλωματίας και ήδη τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας καταγράφουν θετικούς δείκτες, όπως αποδεικνύουν τα ποσοστά αύξησης των Ελληνικών εξαγωγών» υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας πως «το ΥΠΕΞ υποστηρίζει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης τόσο του διμερούς εμπορίου όσο και των επιχειρηματικών κινήσεων και των επενδυτικών ευκαιριών».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ακόμα υπογράμμισε τους ισχυρούς δεσμούς της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο εδώ και 25 αιώνες, σημειώνοντας ότι αποτελούν ένα ακόμα σημαντικό κίνητρο να την περαιτέρω ανάπτυξη των συνεργασιών.