Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ALPHA

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού Εξωτερικών
κ. Πέτρου Δούκα στον Ρ/Σ Alpha Radio και στον
δημοσιογράφο κ. Μ. Παπαπαναγιώτου


Δημοσιογράφος: Εξέλιξη στο θέμα των Σκοπίων κ. Δούκα βλέπετε σύντομα; Το ρωτώ αυτό διότι εχθές είδαμε πάλι μια κινητικότητα με πρωτοβουλία του Αμερικανού Υφ. Εξωτερικών και ταυτοχρόνως έχουμε και κάποιες εξελίξεις εκεί στα Σκόπια με κάποιες αξιώσεις που εγείρουν οι Αλβανοί των Σκοπίων. Φαντάζομαι τα πληροφορηθήκατε κι εσείς, ζητούν μεταξύ άλλων την αναγνώριση της Αλβανικής ως επίσημης γλώσσας και να έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης της σημαίας τους

Πέτρος Δούκας: Οπωσδήποτε η χώρα αυτή αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα, θέλουν την αύξηση του αριθμού των Αλβανών στη Δημόσια Διοίκηση, στη διευθέτηση του ζητήματος χρησιμοποίησης του αλβανικού εθνικού συμβόλου της αλβανικής σημαίας σε διάφορα μέρη, υπάρχουν πάρα πολλά θέματα εκεί τα οποία πρέπει να δουν.

Για αυτό εμείς έχουμε πει ότι συμφέρει τη γειτονική μας χώρα να έρθει σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία μαζί μας. Είναι επιτακτική ανάγκη και γι’ αυτούς και δεν είναι ότι απλά πρόκειται για θέμα ιστορικής αλήθειας ή ότι έτσι πρέπει να γίνει γιατί έτσι το θέλουμε εμείς οι Έλληνες. Είναι για το δικό τους το καλό.

Θεωρώ γενικά ότι οι δηλώσεις του Γεν. Γραμματέα του ΝΑΤΟ και του Υφ. Εξωτερικών της Αμερικής είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θυμάστε ότι πριν από λίγες βδομάδες διαβάζαμε ότι «θα μας βάλουν οι σύμμαχοι στον τοίχο…»;

Γενικά η συμπεριφορά τους ήταν πολύ πιο καλή από αυτή την οποία λίγο - πολύ διαβάζαμε στις εφημερίδες, έχουμε όμως αρκετό δρόμο μπροστά μας. Αυτά τα οποία έχουν γίνει μέχρι σήμερα από πλευράς ΝΑΤΟ και από πλευράς Υφ. Εξωτερικών της Αμερικής θα ‘λεγα ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και έχει κάνει πολλές χιλιάδες χλμ. η Υπουργός, η κα Μπακογιάννη, για να πετύχει κάτι τέτοιο. Κάποιος μπορεί να πει «μα δεν είναι και σπουδαίο, δε λύθηκε τίποτα». Παρόλα αυτά είναι προς την κατεύθυνση που θα θέλαμε.

Δημοσιογράφος:Εσείς εκτιμάτε ότι μέχρι τις 3 Απριλίου που είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα έχουμε τη δυνατότητα να υπάρξει κάποια λύση ή δε βλέπετε να υπάρχει αποτέλεσμα;

Πέτρος Δούκας : Θα ήθελα αλλά δεν είμαι βέβαιος.

Δημοσιογράφος: Θα θέλατε αλλά δεν είστε βέβαιος.

Πέτρος Δούκας : Αντιλαμβάνομαι και ότι η Κυβέρνηση στα Σκόπια έχει και αυτή μεγάλες πιέσεις στο εσωτερικό της, να δούμε πως θα πάει το πράγμα, δεν είναι ώρα για μεγάλες προβλέψεις.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα.

Πέτρος Δούκας : Πάντως όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν γίνει πολλές χιλιάδες χλμ. για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο που είμαστε σήμερα και βέβαια ο Πρωθυπουργός έχει κρατήσει και πολύ αυστηρή και σθεναρή στάση.