Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ κ. Δούκα με τον Αναπληρωτή
Βοηθό ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ. Matthew Bryza


Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις στο σύνολό τους καθώς και οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων με την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ήταν αντικείμενο της συνάντησης σήμερα το μεσημέρι, του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα με τον Αναπληρωτή Βοηθό ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ. Matthew Bryza. Το μήνυμα του κ. Υφυπουργού ήταν ότι η όσο το δυνατόν ταχύτερη επίλυση του προβλήματος του ονόματος με την Π.Γ.Δ.Μ. θα οδηγήσει στη διαμόρφωση συνθηκών περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης της γειτονικής μας χώρας με νέες ελληνικές επενδύσεις.

Οι δύο πλευρές εστίασαν στα ενεργειακά θέματα και ειδικότερα στο στρατηγικό ρόλο της ενέργειας σε όλες τις εκφάνσεις της στην περιοχή της Ευρασίας γενικότερα. Συμφώνησαν δε στην κοινή στρατηγική εξασφάλισης πολλαπλών πηγών ενέργειας, πολιτική την οποία απαρέγκλιτα τηρεί η Ελλάδα.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο στρατηγικός ρόλος της ενέργειας στην προοπτική επηρεασμού των περαιτέρω εξελίξεων στην περιοχή αποτέλεσε ιδιαίτερο αντικείμενο της συνομιλίας του Υφυπουργού με τον Αμερικανό Αξιωματούχο. Στο πλαίσιο αυτό έγινε αναφορά και κατεγράφησαν απόψεις εκατέρωθεν προς περαιτέρω επεξεργασία, όσον αφορά τη διοχέτευση ενεργειακών πόρων από το Ιράκ στη δύση με αναγνώριση ρόλου της Ελλάδας στην προοπτική αυτή. Μεταξύ των στοιχείων της συζήτησης για το θέμα υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει και ελέγχει τον μεγαλύτερο «θαλάσσιο αγωγό», εννοώντας ως τέτοιο το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο στόλο δεξαμενοπλοίων στον κόσμο.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν και τα αποτελέσματα των πρόσφατων επισκέψεων του Υφυπουργού Εξωτερικών σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Ιδιαίτερης σημασίας υπήρξαν οι ανταλλαγές απόψεων για τη γενικότερη στρατηγική της Δύσης και ειδικότερα στο ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα όσον αφορά στη Συρία, στο Λίβανο και στο Ιράκ.

Τέλος όσον αφορά στις διμερείς οικονομικές σχέσεις αναγνωρίστηκε ο δυναμισμός και η προοπτική περαιτέρω διεύρυνσής τους, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο της Ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής υπό τον Υφυπουργό κ. Δούκα, στις ΗΠΑ το προσεχές Φθινόπωρο.

«Ήταν μια πάρα πολύ χρήσιμη συνάντηση κατά την οποία συζητήσαμε όλα τα διμερή ζητήματα, το ζήτημα των Σκοπίων αλλά και θέματα που αφορούν τα κοινά συμφέροντα και τις στρατηγικές στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του ρόλου που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην περιοχή.» υπογράμμισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας.

Ø Αναλυτικά η δήλωση του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα μετά τη συνάντηση με τον κ. Bryza έχει ως εξής:

«Ήταν μια πάρα πολύ χρήσιμη συνάντηση κατά την οποία συζητήσαμε όλα τα διμερή θέματα, το ζήτημα των Σκοπίων, αλλά και θέματα που αφορούν τα κοινά συμφέροντα και τις στρατηγικές στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του ρόλου που μπορεί να παίξει η Ελλάδα.

Συζητήσαμε και το θέμα των Σκοπίων και ειδικότερα την ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αντιληφθούν οι γείτονές μας ότι πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση με τη χώρα μας.

Όσον αφορά τα θέματα ενεργειακής πολιτικής, τονίσαμε ότι πάγια και απαρέγκλιτη πολιτική μας είναι το ότι η Ελλάδα δεν θέλει να έχει εξάρτηση ενεργειακών πόρων από ένα και μόνο προμηθευτή και θέλει να αξιοποιήσει όλο το φάσμα των δυνατοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν οι μελλοντικές δυνατότητες για την αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιράκ και το κατά πόσο θα μπορούσαν αυτά τα κοιτάσματα θα μπορούσαν να μεταφερθούν προς τη Μεσόγειο και την ΕΕ.

Τέλος συζητήσαμε για την προσπάθεια που θα πρέπει να καταβληθεί έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάργησης θεωρήσεων βίζας για τους Έλληνες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ».